panierka - 3500 przepisów (strona:49/234)

Sos Aioli 162

inaczej czosnkowy majonez. Bardzo go lubimy i zawsze szykuję go do domowych zimnych i ciepłych przekąsek, typu nuggetsy, sery w panierce, przekąski z ciasta francuskiego, wędlin, itp. Pasuje także świetnie do owoców morza – szczególnie do krewetek i kalmarów smażonych w panierce oraz do gotowanych warzyw, np. fasolki szparagowej. Tak jak sos pomidorowy czy pesto nie może go zabraknąć

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki wieprzowe panierowane w ziołach i parmezanie 159

rozmaryn, szałwia mięta, natka pietruszki oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Siekamy zioła i mieszamy z utartym serem, bułką tartą i kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Panierka powinna być wilgotna, ale nadal sypka.  Mięso przecinamy na dwa równe kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Zamaczamy w roztrzepanym jajku, a potem obtaczamy w ziołowo-serowej panierce. Obsmażamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Piersi z kurczaka wysuszone na wiór? Sprawdź, jak uzyskać soczyste mięso! 188

ścięcie białka, przez co wilgoć zamknięta w mięsie nie będzie miała „drogi ucieczki”. Później rzecz jasna zmniejszamy ogień, aby nie przypalić mięsa. Jeżeli planujemy zrobić standardowe filety w panierce, po pierwsze nie rozbijamy intensywnie mięsa tłuczkiem, bo to uszkadza jego strukturę, powodując tym samym szybsze wysuszanie w czasie obróbki. Po drugie przygotowujemy podwójną panierkę – najpierw obtaczamy mięso w mące

CookMag
Filety z mintaja smażone na chrupko 206

pysznie chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku i co najważniejsze, nie rozpadają się. Składniki: 8 mrożonych filetów mintaja około pół szklanki bułki tartej + 2 łyżki mąki do panierki 2 duże jaja sól, pieprz, majeranek kilka plasterków cytryny olej do smażenia lub masło klarowane papierowy ręcznik Przygotowanie: Dobrze odmrożone, odciśnięte z nadmiaru wody i ułożone na ręczniku papierowym filety(...)przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz, dzięki czemu panierka nie zostanie nam na patelni. W talerzu roztrzepujemy jajka, doprawiamy jeszcze co nie co solą i pieprzem. W osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i mąkę. Gdyby zabrakło dodajcie, ja prawie zawsze robię „na oko” i wystarcza. Smażcie na rumiano z obu stron. Możecie trochę przykręcić

Zasmakuj Kuchni
Nuggetsy pieczone 151

Chrupiące kąski kurczaka obtoczone w chrupiącej panierce maczane w dipach, czyli idealna przekąska na domówkę. I nie tylko. Ostatnio pieczone kąski kurczaka, nuggestsy podałam z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i surówką colesław. Na moim blogu pojawiły się już nuggetsy w nieco innej wersji, polecam Oto przepis na nuggetsy w płatkach kukurydzianych i migdałach Składniki: pierś z kurczaka 1 jajko 1 szklanka(...)kurczaka miksujemy lub mieszamy dobrze kuchenną trzepaczką do uzyskania jednolitego ciasta. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Kąski kurczaka najpierw moczymy w cieście, następnie panierujemy w panierce, wymieszanych płatkach kukurydzianych z owsianymi. Tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa. Nuggetsy, każdy kawałek smarujemy olejem, dobrze z każdej strony, pędzelkiem. Podczas pieczenia, w razie potrzeby można dodać jeszcze niewielką ilość

Zasmakuj Kuchni
Hreczniaki 137

daniu bardziej wyrazistego charakteru i głębszego smaku. Składniki: 300 g kaszy gryczanej 250 g sera białego 1 cebula garść natki pietruszki 2 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz masło panierka: bułka tarta, zamiennie siemię lniane, otręby, mielone orzechy olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko i odstawić na bok do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)podsmażoną cebulę i posiekaną drobno natkę pietruszki. Następnie wsypać mąkę, jajko, przyprawić, wymieszać. Formować kotlety, pomogą w tym lekko zwilżone dłonie. Gotowe kotlety obtoczyć w bułce tartej (lub innej panierce) i usmażyć na oleju z obu stron, na złoty kolor. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z sosem i surówką

Zasmakuj Kuchni
Kotlety mielone z cukinią 176

bardzo soczyste i są smaczniejsze niż klasyczne mielone. składniki: 600 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 400 g młodej cukinii 1 bułka namoczona w mleku sól, pieprz 1 jajko panierka z cieciorki olej do smażenia Cukinię razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i przełożyć na sito. Odstawić na ok 30-60 minut. Mięso mielone przełożyć(...)bułkę, jajko oraz dobrze odciśniętą z soku cukinię. Masę dobrze wyrobić. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Z mięsnej masy uformować kotlety, u mnie wyszło 12 sztuk. Panierować w panierce z cieciorki. Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami

Monia miesza i gotuje
KOTLET SCHABOWY W PRZEPYSZNEJ PANIERCE 130

parmezan starty bułka tarta  natka pietruszki vegeta sól pieprz szczypta pieprzu kajeńskiego jajka do obtoczenia kotleta czosnek zioła prowansalskie ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kotlety rozbijamy,solimy i pieprzymy.Jaja roztrzepujemy w miseczce.Przygotowujemy panierkę:wszystkie składniki sypkie ,posiekano drobno natkę pietruszki,mieszamy ze sobą w misce.Kotlety maczamy w jajku a potem w panierce i smażymy na złoty kolor.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Łosoś panierowany w dukkah – z ziemniakami, sosem i sałatką 147

poprzek, na jednakowej wielkości kawałki. Delikatnie solimy rybę od strony mięsa i od tej samej strony panierujemy w mieszance aromatycznych, prażonych przypraw i orzechów – dociskamy dukkah do łososia, jak panierkę. Od strony skórki zostawiamy rybę czystą. Odstawiamy naszykowanego łososia na bok, pora na ‚podrobione’ frytki. Ziemniaki cienko obieramy ze skórki i kroimy grubo w kostkę, wielkości około 2,5cm. Wkładamy(...)dłużej – 1,5-2,5 minuty – uważajcie, żeby nie przypalić dukkah bo zrobi się gorzka.   W gniazdka z roszponki nakładamy ziemniaki, na ziemniakach rozkładamy usmażone kawałki łososia, chrupiącą panierką do góry. Całość dekorujemy sosem jogurtowym i podajemy od razu. Pyszny, wbrew pozorom lekki i bardzo satysfakcjonujący posiłek. Polecam Wam tak podanego łososia na obiad lub kolację. SKŁADNIKI porcja

Karo in the Kitchen
Smażony karmazyn, purée z kalafiora i brokuły 164

następnie solę i zostawiam w spokoju na jakieś 15-20 minut. Po czym ponownie osuszam papierowym ręcznikiem. Jestem zdania, że dobra ryba nie potrzebuje wymyślnych przypraw i grubej panierki, panierki żadnej w sumie.   Doprawiam pieprzem i smażę. Taki filecik nie potrzebuje zbyt wiele czasu, w przeciwieństwie do ugotowania surowego brokuła. Oczywiście możecie go zastąpić dowolnym dodatkiem lub surówką

Karczma Honorietty
Łosoś pieczony w sezamie na puree z kalafiora z kaszą gryczaną i kolorową mizerią 186

ładny kolor, a ponadto nie ma wielu ości i łatwo można się ich pozbyć. Dla mnie łosoś jest niezwykle wdzięcznym produktem kulinarnym. Dziś przepis na pieczone filety w panierce sezamowej na moim ulubionym puree z kalafiora gotowanego w mleku i kaszy gryczanej. Dopełnieniem posiłku jest kolorowa surówka – mizeria z sałaty, świeżego ogórka gruntowego i rzodkiewki na jogurcie. Spójrzcie(...)Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić ze skóry i wyciągnąć ości. Podzielić filet na 120g porcje. Oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w ziarenkach sezamu. Łososia w sezamowej panierce podprażyć na suchej patelni (bez tłuszczu!), następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości

Dietolog
Dukkah – egipska mieszanka przypraw 154

skórkę. Jak smakuje i do czego ją używać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać

Karo in the Kitchen
Filet kurczaka w pikantnym cieście. 444

się rozgrzać i to najlepiej jedzeniem. Dziś pierś kurczaka w pikantnym cieście. Przepis banalnie prosty, a zawsze to jakaś odmiana. Uprzedzam, że to pyszne, jednak najlepsze na świeżo, kiedy panierka chrupiąca. 2 filety z piersi kurczaka Ciasto: jajko szklanka wody gazowanej 3/4 szklanki mąki 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżeczka granulowanego czosnku 1/4 łyżeczki sody Oraz: szklanka mąki(...)obtaczamy w mące, otrząsamy jej nadmiar i kąpiemy w cieście. Smażmy w rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Po wyjęciu osączamy na papierowych ręcznikach i możemy podawać. Pikantne, chrupiące i aromatyczna panierka,  a w środku delikatny i soczysty filet. Mąka doskonale zasklepia mięso, dzięki niej nie wysycha, a także cisto się lepiej trzyma podłoża. Dzieciaki na pewno będą zachwycone. Ilość papryki

Dieta moja pasja
Smażony Camembert 177

Opis: Smażony Camembert z dodatkiem żurawiny to jedna z najlepszych przystawek. Musimy jednak pamiętać, że jest to dosyć sycąca przekąska. Idealnie przygotowany ser to chrupiąca panierka z zewnątrz oraz kremowy i soczysty środek. Składniki: 1 szt. sera Camembert (naturalny) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej Szczypta soli, białego pieprzu Olej do smażenia Sposób przygotowania: Jajka roztrzepujemy w misce z solą(...)pieprzem. Natomiast do innej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Ser przygotowujemy podobnie jak schabowe. Camembert moczymy w jajku, następnie w bułce tartej i czynność powtarzamy. Zwróćcie uwagę żeby panierka była grubsza, wtedy ser za szybko nam nie wypłynie. Na rozgrzanej patelni smażymy ser z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu ser wykładamy na chwilę na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar

CookMag
Młode cukinie panierowane z marchewkowym tzatziki i sosem pomidorowym 122

małe, młode i koniecznie panierowane. Są pyszne i w piekarniku robią się dosłownie chwilkę. Absolutnym letnim hitem była zawsze cukinia panierowana i smażona lub pieczona w piekarniku. Zdrowszą wersją panierki jest panier z ciecierzycy. Głównym składnikiem jest mąką z ciecierzycy, która ma więcej białka niż tradycyjna bułka tarta i nie zawiera glutenu.   Składniki: Na panierowane cukinie: 3-4 młode(...)ósemki. Przygotowujemy sobie 2 duże talerze. Na jednym będzie rozbełtane jajko z przyprawami a na drugim panier z ciecierzycy wymieszany z sezamem. Każdy kawałek cukinii obtaczamy w jajku i panierce. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach w piekarniku aż będzie miękka w środku i chrupka na zewnątrz. W tym czasie solimy

Ugotowane pozamiatane

Proponowane wyszukiwania