Przepyszne ciasto z przepisu s. Anastazji. Miękkie, z dodatkiem 3 całych pomarańczy i orzechów włoskich. Nieco pracochłonne (ja każdy blat piekłam oddzielnie), ale dla takiego smaku warto poświęcić trochę czasu. Idealne dla pomarańczowych łasuchów, na święta, imprezy, specjalne okazje. Ciasto: 3 pomarańcze 1,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich (ja dałam 1) 15 jajek 1,5 szklanki cukru 3 łyżki kakao(...)przekręcić przez maszynkę do mięsa. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając dodawać żółtka, kakao, bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia. Pod koniec ubijania dodać orzechy i pomarańcze i delikatnie wymieszać (masy jest bardzo dużo więc trzeba wziąć dużą miskę do ubijania, albo składniki podzielić na 3 części i każdy placek piec oddzielnie - ja tak robiłam
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniełyżeczki kurkumy pół łyżeczki gałki muszkatołowej skórka otarta z 1 cytryny olej kokosowy do smażenia sól himalajska lub morska do smaku płatki z migdałów bio Symbio około łyżki orzechy pecan bio Symbio około łyżki Brokuły umyj i podziel na różyczki. Umyj cukinię, nie obieraj jej i pokrój w kostkę. Jabłko umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój(...)Dosmacz solą i gotuj pod przykryciem około 10 minut. Dodaj kaszę jaglaną i zmiksuj na krem. Dodaj gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. Wymieszaj, spróbuj, w razie potrzeby dosól. Orzechy pecan posiekaj i wsyp razem z płatkami migdałów na rozgrzaną suchą patelnię. Mieszjąc praż do momentu , aż migdały zaczną się złocić. Krem rozkładaj na talerze, posyp orzechami i płatkami
Z Kuchni Do Kuchniciasto, w którym przy jedzeniu czuje się wszystkie smaki użytych składników. Baklava Składniki: - 1 op. ciasta Filo (ja miałam 7 płatów, które przecięłam na pół) - 1 cytryna - 200 g orzechów włoskich - 200 g migdałów - 70 g orzechów pistacjowych - 40 g cukru - ¼ łyżeczki cynamonu - 150 g sklarowanego masła Syrop: - 120 g miodu - 150 ml wody różanej - sok z cytryny(...)wlewamy wodę różaną, dodajemy miód, cukier i sok z cytryny. Gotujemy do rozpuszczenia cukru ok. 10 minut do uzyskania syropu. Odkładamy do wystygnięcia. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę, wyciskamy sok. Orzechy i migdały mielimy (można kupić już gotowe zmielone) dodajemy skórkę cytrynową, cukr i cynamon, wszystko dokładnie mieszamy. Natłuszczamy prostokątną formę. Płaty ciasta kroimy do wielkości formy. Przykrywamy płaty ciasta
Kulinarne życieOliwę z oliwek należy dolewać stopniowo, aby cała masa nie była zbyt tłusta. Składniki: 100 g jarmużu 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, np. gruboziarnista 1 garść orzechów nerkowca 1 garść orzechów włoskich Jarmuż umyć, lekko osuszyć, odciąć twarde łodygi. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do kielicha blendera przełożyć jarmuż, wsypać orzechy, czosnek, sól
UgotowaćUwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cuda na słono jak i na słodko. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla no i oczywiście musiałam go wypróbować, przepis troszkę zmieniłam :) Ciasto jest przepyszne co prawda piecze się je na święta ale czy zawsze musimy trzymać(...)pszennej 150 ml mleka 22 g drożdży 30 g cukru 2 jajka 40 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy Masa marcepanowa : 200 g marcepanu 1oo g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cynamonu 1 łyżka Syropu cynamonowego Eterno 1 łyżka Cytrynek w rumie Eterno 50 g cukru pudru Do dekoracji 2 łyżki miodu i zmielone
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki (na 2 porcje) - 6 suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g), - 2 łyżki orzechów ziemnych (ok. 30g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy suszone pomidory z orzechami ziemnymi (jeżeli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego) Pasta jest bogata w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który zapobiega procesom starzenia się, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach180g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50g), - 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g), - 10 suszonych moreli (ok. 100g), - ½ szklanki wiórków kokosowych (ok. 45g), - ½ szklanki orzechów włoskich (ok. 50g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), - 2 łyżki miodu (ok. 48g), - ½ łyżeczki zmielonego cynamonu, - łyżka kakao (ok. 10g). Do namoczenia bakalii : - ¼ szklanki soku porzeczkowego(...)mleka (ok. 20 ml). Sposób przygotowania 1. Moczymy bakalie w soku porzeczkowym. 2 . W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, kakao, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii. 3. Jajka miksujemy z olejem. 4. Łączymy składniki mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone bakalie. 5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na 10 porcji) - ½ kg pieczarek, - 3 łyżki orzechów włoskich (ok. 30g), - 3 łyżki słonecznika (ok. 30g), - 1 cebula (ok. 80g), - łyżka sosu sojowego, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki 2. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość dusimy(...)momentu wyparowania wody) 4. Orzechy i nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. 5. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na pastę. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów i słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 65 g Energia: 51,5 kcal Białko: 2,7 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachSkładniki (na dwie porcje) - ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g), - łyżeczka kakao (ok. 5g), - ½ szklanki mleka (ok. 100 ml), - 2 łyżki orzechów laskowych (ok. 20g), - 5 daktyli (ok. 25 g). Sposób przygotowania 1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min. 2. Ugotowaną komosę ryżową zalewamy mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. 3. Daktyle moczymy(...)miksujemy na gładką pastę. 4. Komosę ryżową łączymy z kakao i pastą z daktyli. 5. Pudding z komosy obsypujemy orzechami laskowymi. Pudding z komosy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu, - wapń (pochodzący z komosy i mleka), który jest składnikiem kości i zębów, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmąki pszennej graham (typ 1850) (ok. 260g), - 4 jajka (ok. 240g), - 5 łyżek miodu (ok. 120 g), - 4 marchewki (ok. 400g), - 4 łyżki wiórków kokosowych (ok. 32g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok. 50 ml) - 4 plastry ananasa świeżego (ok. 320g), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - cynamon, gałka muszkatołowa, imbir. Sposób przygotowania 1. Ubijamy białka(...)jaja na sztywną pianę z dodatkiem miodu. 2. Do białek dodajemy żółtka. 3. Do jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe, drobno starte marchewki, pokrojonego w kostkę ananasa i olej. 4. Ciasto doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. 5. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min. Ciasto jest bogate w: - błonnik
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmleka (ok. 250 ml), - 1 szklanka wody (ok. 250 ml), - 2 łyżeczki miodu (ok. 24 g), - ziarenka laski wanilii, - sok z ½ cytryny, - 2 jabłka (ok. 400 g), - 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g). Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie. 2. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 3. Przygotowujemy mus jabłkowy: obrane i pokrojone jabłka dusimy(...)dodatkiem cynamonu i odrobiny wody. 4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem mleka, soku z cytryny i ziarenek wanilii. 5. Budyń jaglany podajemy z musem jabłkowym, orzechami i miodem. Jaglanka jest bogata w: - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, - żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi, - kwasy wielonienasycone (pochodzące z orzechów), które działają
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmleku lub śmietance. Lubię też ugotować czekoladę na kokosowym mleku. Taka czekolada jest wtedy bardzo kremowa i aromatyczna. Gorąca czekolada z bitą śmietaną posypana wiórkami czekolady, kokosu i orzechami to już nie tylko napój ale i pyszny deser! Gorąca czekolada Składniki: 1 kubek czekolady 250 g kokosowego mleka 50 ml śmietanki + 25 ml do ubicia 1 łyżka kakao szczypta prawdziwej(...)wanilii cukier do smaku kokosowe wiórki, czekolada i orzechy do posypania W małym garnuszku zagotuj kokosowe mleko ze śmietanką, kakao, wanilią i cukrem. Wlej czekoladę do kubka i udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekolady, kokosu i prażonymi orzechami. The post Gorąca czekolada kokosowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaSkładniki: Słoneczka: 30 dkg mąki 3 żółtka 25 dkg margaryny (Palma, Kasia) 1 cukier waniliowy Lukier do słoneczek: 2 białka 30 dkg cukru pudru Krem: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu Dodatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Słoneczka: Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce(...)literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st C. na złoty kolor (ok 15 minut). 2. Krem: Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów
Kuchnia w czekoladzieCudowne, miękkie w środku, z chrupiącymi orzechami włoskimi, oblane polewą czekoladową... czego chcieć więcej? :) Na 12 muffinek potrzebujemy: 225 g przesianej mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 3 łyżki masy makowej garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru(...)masła Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do gotowej masy dodajemy orzechy i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni . Masę nakładamy do papierowych foremek. Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok. 20 min . Upieczone muffiny odstawiamy
Kolejny blog o gotowaniułyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao(...)ucieramy na puch, dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami. Chłodzimy w lodówce. Słodkich wypieków! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html
Wanilia i Kardamon