wyglądu i pięknego koloru owocom. Nam niestety nie przynosi korzyści, wręcz przeciwnie, może zaszkodzić. Wybierajmy zatem mądrze. 2. Ciasteczka domowe , batony zbożowe najchętniej z dodatkiem płatków owsianych, orzechów lub mąki wieloziarnistej. W tych domowych łatwo kontrolować ilość cukru , który może być zastąpiony miodem lub zdrowszym nierafinowanym cukrem trzcinowym. Do ciasta można dodać twaróg i owoce. ( przepis na ciasteczka(...)serowe z jabłkami ) Batoniki zbożowe z orzechami, bakaliami i masą mleczną to cenne źródło błonnika ,związków mineralnych (potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo) i witaminy E . Ciasteczka zbożowe z konfiturą http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-zbozowe-z-konfitura.html Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą. http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/07/ciasteczka-z-czerowona-porzeczka-i.html Ciasteczka pistacjowo- limonkowe (moje ulubione!) http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-pistacjowo-limonkowe.html Ciasteczka cytrynowe http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/02/cytrynowe-ciasteczka-kukurydziane.html Batony z płatkami owsianymi i bakaliami
WYSPA SZCZĘSLIWAdodatek płatków owsianych, dlatego są świetnym pomysłem na przekąskę dla ucznia. Dodatkowo są obłędnie pyszne, w swojej konsystencji leciutko gumowe, idealne...mmmmmm. Polecam :) POTRZEBUJEMY: 2 białka 200g zmielonych orzechów lub (pół na pół orzechów i migdałów) 100g błyskawicznych płatków owsianych 100g cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cynamonu szczypta soli Lukier 2 łyżki soku z cytryny(...)kilka łyżek cukru pudru Białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Do ubitej piany dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego , układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko ugniatamy aby otrzymać kształt ciasteczka. Pieczemy około 10 minut w temp. 180 stopni . Z soku z cytryny i cukru pudru
WYSPA SZCZĘSLIWACzekoladowy pudding jaglany z dodatkiem orzechów, miodu i aromatycznych przypraw to pyszna i zdrowa przekąska. To smaczny podwieczorek lub słodkie śniadanie. Możemy go zjadać na ciepło i zimno , ciesząc się smakiem i nie przejmując pustymi kaloriami. POTRZEBUJEMY: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 szklanki mleka (sojowe lub zwykłe) do ugotowania kaszy 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich rozdrobnionych(...)ewentualnie lekko dosładzamy brązowym cukrem. Miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji gładkiego musu . Jeśli potrzeba, dolewamy gorącą wodę i miksujemy blenderem. Pamiętajmy,że zimny mus gęstnieje. Na wierzch deseru wysypujemy orzechy i układamy owoce. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAjeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia, więc można! :D A dzień zaczęty na słodko na pewno będzie udany! :) Poniższa owsianka jest intensywnie kokosowa, o kremowej, gęstej konsystencji. Orzechy brazylijskie pasują tutaj idealnie! Mają cudowny smak i przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Całość polałam przesłodkim miodem wielokwiatowym leśnym. To nie może być nie dobre! To po prostu musi być przepyszne(...)Składniki: 200 ml mleka 50 ml mleczka kokosowego 40 g płatków owsianych (eSłoneczko) 1 łyżka wiórek kokosowych (eSłoneczko) 3 orzechy brazylijskie (eSłoneczko) 1/2 banana 1/2-1 łyżka miodu Przygotowanie: Zagotuj mleko z mleczkiem kokosowym. Wsyp płatki i gotuj na pełnej mocy, często mieszając. Po ok. 8 minutach owsianka powinna wchłonąć większość płynu i mieć gęstą konsystencję
Zdrowie na języku :PPotrzebujesz 400g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sosu sojowego ulubiona sałata garść orzechów włoskich 2 duże jabłka tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Musztardę, miód, sos sojowy oraz przyprawy wymieszaj. Mięso pokrój w 2 cm plastry i posmaruj marynatą. Odstaw na 20 minut do lodówki lub jeśli masz możliwość(...)całą noc. Rozgrzej patelnie dodając odrobinę oliwy, smaż polędwiczki z każdej strony po 2-3 minutki. Orzechy upraż na suchej patelni. Jabłka pokój w cienkie plastry i podgrzej 1 minutę na patelni z każdej strony. Na talerzu rozłóż sałatę, polędwiczkę, jabłka, orzechy. Polej oliwą dopraw do smaku
Kukuleczkiszklanki cukru szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 100 ml oleju 2 jajka 30 dkg dyni lub 2 duże banany 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 5 dkg migdałów łuskanych 20 dkg dżemu morelowego dp posmarowania 5 dkg płatków do posypania (mogą być uprażone na suchej patelni) Wykonanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Dynię obrać(...)zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (obrane banany rozgnieść widelcem). Posiekać migdały i orzechy. Przesiać mąkę do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Następnie cukier, przyprawę do piernika, cynamon, posiekane migdały i orzechy, dolać olej, wybić jajka, dynię lub banany i osączone rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Wylewamy ciasto i równamy starannie
kgwjanczewoszklanki cukru kryształu 400 g mleka w proszku ( nie granulowanego) 300 g masła 500 g masy kajmakowej polewa 1/4 szklanki mleka 200 g czekolady mlecznej 150 g dowolnych orzechów ( włoskich, nerkowca, laskowych) Przepis : Sucharki miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Zmiksowane sucharki wsypujemy do miski, dodajemy krem czekoladowy i wszystko dokładnie razem łączymy a następnie gotową masę przekładamy(...)równe części. Jedną część masy równomiernie rozprowadzamy na spodzie ciasta. Masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać ) rozsmarowujemy na masie mlecznej a bezpośrednio na masie kajmakowej rozprowadzamy pozostałą masę mleczną. Orzechy bardzo drobno siekamy. polewa Do garnka wlewamy mleko, dodajemy połamaną czekoladę i wszystko rozpuszczamy na bardzo małym płomieniu cały czas mieszając. Gdy polewa będzie idealnie gładka zdejmujemy garnek z ognia
Smakowite DaniaSkładniki cukier tłuszcz roślinny serwatka w proszku tłuszcz kakaowy odtłuszczone mleko w proszku miazga kakaowa odtłuszczony proszek jogurtowy (2,8%) tłuszcz mleczny emulgator (lecytyna sojowa) glukoza pasta z orzechów laskowych maltodekstryna aromaty truskawka (0,18%) regulator kwasowości (kwas cytrynowy). Oczywiście odkąd poznałam smak domowej czekolady, ta z nadzieniem już nie jest ulubioną. Po dokładnym przeczytaniu składu nawet nie chcę(...)syrop daktylowy lub miód Jeśli chodzi o proporcje to zależy od Twoich preferencji, ja zawsze robię na oko :) około 1/2 szklanki oleju i 3 łyżki kakao. Dodatki orzechy amarantus migdały rodzynki kokos żurawina Uwaga Ta czekolada jest tak pyszna, że lepiej nie rób jej przy dzieciach. Grozi
lady-och-mistrzyni.blogspot.comnaprawdę to nie trzymam się jakiegoś jednego przepisu. Za każdym razem wychodzi mi inna, dzięki temu nigdy się nie nudzi ;) Możesz dostosować przepis do swoich potrzeb dodając ulubione orzechy, nasiona czy suszone owoce. Głównym składnikiem są płatki owsiane (górskie, nie błyskawiczne), resztę dodaję na oko, wedle uznania: rodzynki, słonecznik, kokos, siemię lniane, orkisz, amarantus ekspandowany, orzechy, migdały(...)Główne składniki to płatki owsiane, rodzynki i chipsy bananowe (11%), reszta to wypełniacze, aromaty i cukier - a taka mała paczuszka kosztuje krocie. Moja wersja domowej granoli jest bogatsza o orzechy, żurawinę, kokos i miód :) Którą wybierasz? Zrobienie takiej granoli jest jedną z najprostszych rzeczy w kuchni, więc nie ma wymówek. Nie kupuj więcej w sklepie :) Upiecz porcję chrupiącego musli
lady-och-mistrzyni.blogspot.comLubisz owsiankę na śniadanie? Ja bardzo i powiem szczerzę, ze za każdym razem smakuje inaczej. Dziś jemy ją na słodko bo z karmelizowanymi jabłkami, do tego migdał i orzechy - palce lizać! Tak rozpoczęty dzień musi być udany. 1 porcja Składniki: 90 g płatków owsianych 1 łyżka otrębów owsianych 2 łyżki rodzynek 300 ml mleka migdałowego (może być zwykłe) szczypta soli(...)łyżka masła szczypta cynamonu 2 łyżki miodu 1 małe jabłko orzechy włoskie do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Jabłko oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy na patelnię dodajemy miód i karmelizujemy, następnie dodajemy cynamon, masło i dokładnie mieszamy. W garnku płatki zalewamy mlekiem i dodajemy szczyptę soli, następnie gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając
Niezły Młynekproste w przygotowaniu. Polecam! (do 25 sztuk) 200g masy krówkowej (gotowej z puszki) 50g masła 220g herbatników maślanyc h (*) (u mnie firmy Cukry Nyskie ) Dodatkowo: wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtaczania Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować. Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami i wstawić do lodówki - na około 20 minut. (Aby masa mniej się kleiła.) Następnie(...)masy formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei i dokładnie) w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach. Pralinki ponownie schłodzić i przechowywać w lodówce. (*) Masy krówkowe są różne. Moja stojąc w lodówce - nie była twarda, więc użyłam około 220g ciastek (lekkich). Jeśli Wasza po schłodzeniu jest bardziej stężała - możecie użyć odrobinę mniej. Należy pamiętać
Di gotujedeseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę. *blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt(...)mąki pszennej 100 g cukru 100 g białej czekolady 200 g masła szczypta soli na krem czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej 100 g posiekanych orzechów (włoskich i laskowych) Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakażdy detal i element. Nad dekoracją tego tortu pracowałam ponad sześć godzin. O smaku również nie zapomniałam, gdyż jest to bardzo ważny element każdego tortu. Pod mnóstwem czekolady, wafelków, orzechów i delikatnego serka mascarpone kryje się wspaniały, nieziemski smak. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 6 hr Czas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity(...)ziemniaczanej 203 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej
Wędrówki po kuchnizakup wszystkich składników potrzebnych do jej wykonania. Składniki na 2 porcje: 1 ¾ szklanki roślinnego mleka (350 ml) 2 mrożone banany ½ dojrzałego mango ½ szklanki górskich płatków owsianych 2/3 szklanki orzechów laskowych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki (lub do smaku) syropu klonowego Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj banany, pokrojony miąższ mango, płatki owsiane(...)orzechy oraz żurawinę, po czym zmiksuj całość na gładką masę. Następnie dopraw ją sokiem z cytryny oraz syropem klonowym i ponownie zmiksuj przez kilka sekund. Przelej do szklanek i podawaj. Wierzch według uznania możesz udekorować posiekanymi orzechami
Roślinna - blog wegański