orzechy - 16941 przepisów (strona:265/1130)

Ciasto marchewkowe 144

szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cukru waniliowego 20 dag orzechów włoskich lub laskowych pół łyżeczki soli Polewa: 100 gr serka śmietankowego Almette 4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła Instrukcja 1. Jajka rozbijamy do dużej miski dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)dodajemy stopniowo do masy. Po całkowitym wymieszaniu składników dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i mieszamy a na  końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy. Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa.   Ja dokonałam drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone

Ukojenie Podniebienia
Domowe masło orzechowe 128

ciasteczka dodając je zamiast zwykłego masła lub margaryny. Przykładowy przepis TUTAJ . Dobra wiadomość dla łasuchów- masło orzechowe można przyrządzić bez problemu w domu a do jego wykonania potrzebujemy tylko orzechów! W zasadzie niczym nie różni się od sklepowego, pomijając zbędny dodatek oleju w masłach niektórych firm. Domowy odpowiednik wychodzi dużo taniej, można go wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. kakao.  Składniki(...)orzeszki ziemne sól, jeśli używamy orzeszków niesolonych dowolne dodatki Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zarumienienia. Po wystygnięciu umieszczamy je w malakserze lub blenderze. Po częściowym rozdrobnieniu możemy część odłożyć, by uzyskać masło z kawałkami orzechów. Jeżeli używamy orzeszków niesolonych, dodajemy szczyptę soli. Po pewnym czasie- u mnie parę minut- uzyskamy jednolitą masę. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję, możemy dodać

Wrzosowa Polana
bajaderki 170

ciasta bez kremu 100 g powideł 50 g serka mascarpone 50 g czekolady 15 g masła 2-3 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu opcjonalnie: bakalie dodatkowo: kakao drobno posiekane orzechy wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą. Biszkopt kruszymy rękami lub blenderem. Dodajemy powidła, serek rozpuszczone masło z czekoladą oraz alkohol i opcjonalnie bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy kulki(...)mogą być małe wielkości orzecha włoskiego lub większe. Obtaczamy je w kakao lub drobno posiekanych orzechach. Schładzamy i przechowujemy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Granola z masłem orzechowym 137

Przepyszna granola z dodatkiem masła orzechowego i dużej ilości posiekanych orzechów i nasion. Jedna z lepszych granoli jakie jadłam, bez dodatku suszonych owoców, przez co uważam, że jest dużo smaczniejsza i dużo bardziej chrupiąca. Jak dla mnie jest perfekcyjna! Składniki (na zapełnienie dużego słoika): 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mieszanki różnych orzechów, ja użyłam włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca(...)szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu Orzechy siekam i mieszam z cynamonem i płatkami owsianymi. Miód mieszam z masłem orzechowym a następnie dodaję do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Granolę piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut, mieszając co 10-15 minut

Mango Papaja
Bardzo łatwe bezglutenowe ciasteczka z masła orzechowego 145

masła jakiego użyjemy będzie zależała konsystencja ciasteczek. Dla kogo: dla unikających mąki pszennej dla fanów masła orzechowego dla kochających ciasteczka Składniki: szklanka masła orzechowego - może być z kawałkami orzechów lub bez 1/3 szklanki cukru - najlepiej brązowego 1 jajko pół łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Z powstałej masy uformować kulki (mniej(...)więcej wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spłaszczyć dłonią lub widelcem. Włożyć do lodówki na ok. 15 minut, żeby je lekko schłodzić. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni.   Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować na jednolitą masę 10s/obrót 8. Z powstałej masy uformować kulki (mniej więcej wielkości orzecha

Mania Wypiekania
Birthday cake today 175

ciasteczkiem) 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g cukru cynamonowego 100 g margaryny bezlaktozy 2 jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą(...)łatwiej równo się dzielić porcjami. Smarujemy formę oliwą. Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki, a te, w cienkie plasterki. Siekamy również orzechy. Tak przygotowani, możemy rozpocząć pracę nad ciastem. Do miski wsypać mąkę, cukier cynamonowy, zamiennik jajka i miękką margarynę. Wymieszać dokładnie ugniatając masę ciasta. Ciasto ma mieć postać zwartej, nierozpadającej się kulki. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3 masy

Lajtkraft food intolerance
Batoniki owsiane z żurawiną i jagodami Goji 181

tych bakalii jakoś w domu zawsze było mało. Z samą żurawiną i płatkami owsianymi, które zawsze w domu mam "nie widziały mi się". Dlatego dołożyłam wspomniane jagody Goji, orzechy włoskie, nasiona lnu... A że postanowiłam użyć oleju kokosowego to dosypałam też trochę wiórków. Dżem śliwkowy nie tylko łączy całość, ale też przełamuje smak, bo ten robiony przeze mnie jest kwaskowy(...)dużej blaszce, żeby były bardziej podzielne :D ale przepis podaję na keksówkę. Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1/4 szkl. jagód Goji 3 łyżki lekko posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka 1 łyżka miodu 3 łyżki dżemu śliwkowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy płatki owsiane

Kolorowy Przepisownik
Lody bananowe z miodem 105

orzeźwiające, że nie potrzebują już żadnych dodatków. Wystarczy grubsze plasterki bananów ułożyć na talerzu, włożyć do zamrożenia, zblendować i gotowe! Do dzisiejszych bananowych lodów dodałam miód akacjowych, posypałam orzechami włoskimi. Lody bananowe z miodem Składniki: 2 banany łyżeczka miodu spadziowego z propolisem orzechy włoskie do posypania Przygotowanie: Banany dzielimy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu i wkładamy do zamrożenia. Kawałki(...)przekładamy do blendera, dodajemy miód akacjowy i miksujemy, aż powstanie gładka masa - co pewien czas zatrzymujemy pracę blendera i zeskrobujemy ze ścianek masę bananowo - miodową. Gotowe lody podajemy posypane orzechami włoskimi. Do lodów można dodać, zamiast miodu np. masło orzechowe

Moja smaczna kuchnia
Zmiany Zmiany - Urwisy i Petarda :) 146

jest intensywnie słodki, co uważam to za duży atut. Słodycz zrównoważona z delikatną domieszką nuty kwaśności. Bardzo dobrze wyczuwalne są maliny . Podczas gryzienia przyjemnie chrupią ziarenka owoców i kawałki orzechów, a także drobniutkie ziarenka nasionek  chia . Czy czuć spirulinę? Może, ale bardzo bardzo subtelnie. Spirulina nadaje charakterystyczny posmak, nie przez każdego lubiany, jednak dodana tutaj, w umiarkowanych ilościach(...)dość intensywnie, zarówno po otwarciu opakowania jak i po skosztowaniu. Ja osobiście banany uwielbiam, także ten batonik bardzo mi zasmakował. Jest mięciutki, rozpływa się w ustach, a widoczne kawałki orzechów nie są ani trochę twarde. Batonik jest przyjemnie słodki, poręczny, w sam raz na małą słodką przekąskę. Urwis jabłkowy  Urwis jabłkowy to tylko trzy składniki, gdzie już na pierwszym

Zdrowie na języku :P
Pieczone buraki z granatem i orzechami 194

pyszna wielce. Zainspirowała mnie ta, na którą przepis zobaczyłam w "Mamuszce".  Lekka, pożywna, chrupiąca i te nęcące kolory! Polecam Wam moją bordową kombinację. Pieczone buraki z granatem i orzechami 750 g buraków 1 mały owoc granatu duża garść orzechów włoskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz oliwa Buraki myjemy, obieramy i kroimy na spore kawałki(...)Skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy obficie. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st.C i pieczemy ok 40 minut. Orzechy grubo siekamy. Z granatu wydobywamy pestki. Gdy buraki ostygnął wkładamy je do miski. Skrapiamy octem i mieszamy. Dodajemy resztę składników i mieszamy. Podajemy po pół godzinie od przygotowania, ważne by składniki się przegryzły

Dzieje kuchennej Wiewióry
tradycyjna owsianka na mleku 532

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); *składniki: ok. 55 g płatków owsianych 250 ml mleka 1 łyżka miodu 5 migdałów garstka orzechów cynamon plasterki jabłka wykonanie: Mleko zagotowujemy, dodajemy płatki i gotujemy przez ok. 5-10 min. Migdały oraz orzechy siekamy i podprażamy na suchej patelni. Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczki, opcjonalnie jeszcze troszkę dolewamy ciepłego mleka. Dosładzamy miodem. Układamy ok. 3 plasterki(...)jabłka, posypujemy migdałami oraz orzechami i szczyptą cynamonu. Podajemy od razu. Płatki owsiane możemy również zalać wieczorem gorącym mlekiem, podgotować ok. 2 min. i pozostawiać na noc do nasiąknięcia, a rano podgrzać lub dolać trochę gorącego mleka oraz pozostałe składniki. *proporcje możemy zmieniać wg uznania

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z brokułem i serem feta 147

słodkiej żurawiny jest dla mnie po prostu mega pyszne ;-) To do dzieła :-)  SKŁADNIKI 1 brokuł 1 opakowanie sera typu feta (270 g) 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki orzechów nerkowca  1/2 puszki kukurydzy 1 łyżeczka octu jabłkowego pieprz Brokuła dzielimy na mniejsze części, a następnie wkładamy do wrzącej lekko posolonej wody i gotujemy 3 minuty. Wyłączamy palnik, przykrywamy(...)garnek z brokułem i zostawiamy na kolejne 3 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy na sitku do osączenia. Orzechy siekamy, a następnie wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i przez chwilę suszymy cały czas mieszając (inaczej bardzo szybko przypalą się). Wszystkie składniki umieszczamy w salaterce, lekko mieszamy i schładzamy w lodówce.  Pycha... P.S. Orzechy możecie też zastąpić słonecznikiem

Czary - gary w kuchni
Pełnoziarniste ciasteczka maślane 148

zaleta :-)  SKŁADNIKI 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnych płatków owsianych 250 g masła  1/2 szklanki gęstego jogurtu Dodatkowo: 4 łyżki suszonej żurawiny  4 łyżki orzechów nerkowca lub inne dodatki, które lubicie lub akurat macie pod ręką Mąkę i płatki wsypujemy do dużej miski lub na stolnicę, a następnie rozcieramy w dłoniach z masłem podzielonym(...)kawałki aż powstaną wilgotne grudki. Dodajemy jogurt i wybrane dodatki (orzechy, żurawinę, suszone śliwki, rodzynki, migdały - musicie drobno posiekać, łatwo wtedy wgniotą się w ciasto i będzie wygodniej formować ciasteczka). Całość wstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie robimy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Czary - gary w kuchni
Pudding chia 236

Zapraszam do kolejnej „Zdrowej Środy” :). Tym razem pyszny pudding chia na śniadanie z owocami i orzechami. Bardzo prosty w przygotowaniu. Wystarczy nasiona chia zalać mlekiem i odstawić na noc do lodówki. Przez noc nasiona napęcznieją i będą miękkie, a rano będziemy się cieszyć pożywnym, zdrowym śniadaniem. Polecam…   Wyniki konkursu na końcu postu.   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams(...)szklanki nasion chia 1,5 szklanki mleka (możemy użyć sojowego, ryżowego, krowiego) 1-2 łyżki syropu z agawy lub daktylowego lub klonowego (możemy również nie słodzić) świeże owoce garść orzechów 1. Nasiona zalewamy mlekiem, nakrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. 2. Rano pudding możemy podgrzać lub podać zimny. Do smaku można dosłodzić. Na wierzch poukładać owoce i posypać

Mała Cukierenka
Chleb na proszku pełnoziarnisty 188

proszku to idealny chleb do serów i twarożków. Chleb na proszku Składniki: podłużna forma o pojemności 1,5 l 450 ml siadłego mleka 200 ml wody 100 g laskowych orzechów 60 g słonecznika 40 g łamanego siemienia lnianego 180 g łamanego śruty z żyta 50 g gryczanych płatków 120 g mąki żytniej 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 70 g mąki(...)mąki z dzikiej róży, można pominąć 2 łyżki nasion sezamu do posypania Przygotuj dwie miski. Do jednej wlej siadłe mleko, mrożoną borówkę, dodaj proszek, sodę, sól, pokrojoną morelę, orzechy laskowe, siemię, słonecznik i rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 15 minut. Bakalie, nasiona i orzechy napęcznieją. Zalej śrutę wodą i zagotuj. Lekko przestudzoną dodaj do mokrej mieszanki. W drugiej misce wymieszaj

codojedzenia