orzechy - 16941 przepisów (strona:265/1130)

Quinoa z cukinią, pak choi i solonymi orzechami macadamia 126

była zbyt niepozorna, żeby zwrócić moją uwagę. Bardzo źle, bo jest pyszna, więc jak macie okazję ją kupić to zróbcie to koniecznie. Do warzyw dodałam świeżą kolendrę i solone orzechy macadamia, które wpadły mi w oko, a następnie w koszyk ;) w jednym z supermarketów. No i wyszedł taki tam letni obiadek (albo kolacja) w dodatku bez glutenu, bez laktozy(...)powiedzieć hipsterski hehehe :P Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 cukinia 1 kapusta chińska (pak choi) 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku pół pęczka świeżej kolendry garść solonych orzechów macadamia 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pieprz indonezyjski sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podduszamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną

Quinoa Raz!
Bruschetta z ricottą, nektarynki i miodowo-miętowym sosem 134

Chrupiące grzanki z ulubionego chleba/bułki w towarzystwie serka ricotty, soczystych nektarynek, orzechów włoskich i miodowo-miętowego sosu- to prosta i pyszna propozycja nie tylko śniadaniowa, ale również wyśmienita jako deser czy smakowita, imprezowa przekąska :) * chleb / bułka- 6 kromek * ricotta- 180 g * brzoskwinia- 2 szt. * orzechy włoskie- 4 szt. * miód- 3 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * posiekana świeża mięta(...)chleba skropić oliwą i zgrillować na patelni. Gorące grzanki wyłożyć serkiem ricotta, ozdobić pokrojoną w plasterki brzoskwinią, polać sosem (miód wymieszany z sokiem z cytryny i miętą) i posypać orzechami włoskimi. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki czekoladowe z solonymi orzechami. 237

Pamiętacie pyszne ciasto czekoladowe bez użycia miksera?Z tej samej masy można zrobić cudowne babeczki z solonymi orzechami i migdałami .Mniam. Składniki: na 10 babeczek 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Dodatkowo: solone orzechy migdały ,nasiona dyni Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw rozpuszczamy masło na niewielkim ogniu ,dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia już bez podgrzewania. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem .Dodajemy śmietanę ,ostudzoną czekoladę z masłem ,mieszamy. W oddzielnej misce przesiewamy suche składniki,czyli – mąkę, kakao ,proszek i sodę .Dodajemy je w dwóch częściach do składników mokrych

Ladylaura.
Paluszki rybne 244

przygotować je w domu, a będą doskonałym daniem dla tych młodszych, jak i starszych członków naszych rodzin. Filet rybny, ja użyłem pstrąga łososiowego Suche pieczywo lub bułka tarta Garść orzechów, ja użyłem laskowych Tarty parmezan Świeże zioła Oliwa z oliwek Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszone filety rybne kroimy(...)równej szerokości paski. Pieczywo kruszymy lub miksujemy. Możemy użyć gotowej bułki tartej. Dodajemy parmezan i orzechy oraz świeże zioła (ja dodałem rozmaryn), sól i pieprz i mielimy wszystko razem. Na jedną bułkę dałem 4-5 orzechów i łyżkę parmezanu. Przygotowaną wcześniej rybę nacieramy oliwą i obsypujemy przygotowaną panierką. Tak zrobiona ryba będzie chrupiąca, lecz nie będzie miała grubej i tłustej

MarcinChef
Czekolady bez cukru :) 226

być, słodycz dobrze wyważona. Czekolada zamiast cukru posiada ksylitol, który w tym przypadku powoduje lekki efekt chłodzący w ustach, bardzo przyjemny. Czekolady ze stewią "Torras"  Czekolada gorzka z orzechami laskowymi bez dodatku cukru Ta tabliczki czekolady jest największa wśród wszystkich dzisiaj przeze mnie prezentowanych, bowiem waży 125 g i składa się z dużych 10 kostek. Słodzona jest stewią(...)mieszanką erytrolu, a raczej na odwrót, bo erytrolu jest o wielokroć więcej. Jeszcze przed spróbowaniem zachwyciła mnie z dwóch powodów - jest gorzka i z orzechami. Szkoda, że po skosztowaniu moje "zachwyty" odeszły w zapomnienie. Czekolada ma trochę dziwny smak, drażniący gardło. Konsystencja po ugryzieniu też nie zadowala. Na plus ilość orzechów, bo na prawdę jest ich sporo i przyjemnie chrupią

Zdrowie na języku :P
Truskawkowa komosanka z czereśniami, malinami i orzechami nerkowca oraz puddingiem chia 129

ostatni przepis na wykorzystanie sezonowych jeszcze truskawek. Polecam szczególnie za różnorodność struktur jakie znajdują się w jednej misce. Kremowość puddingu chia, delikatne kuleczki ugotowanej komosy w mleku migdałowym, chrupiące orzechy nerkowca i delikatne, soczyste, świeże owoce. Musicie wypróbować ten przepis koniecznie! Składniki: 1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 2/3 szklanki mleka migdałowego + 1/3 szklanki do puddingu chia 1 łyżeczka nasion chia(...)jogurtu naturalnego 200 gram truskawek świeżych 2 łyżki syropu klonowego garść orzechów nerkowca kilka czereśni garść malin i dodatkowych truskawek do dekoracji Na dzień przed przygotowaniem dania (lub minimum 2 godziny wcześniej) mieszam 1/3 szklanki mleka migdałowego z nasionami chia. Odstawiam, by nasiona wchłonęły płyn tworząc tym samym pudding. W dniu przygotowania dania komosę ryżową gotuję w mleku migdałowym

Mango Papaja
Brownies 133

Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Na małym ogniu stawiamy rondel z niewielką(...)ostudzić. W oddzielnej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich mąkę i cukier. Również miksujemy wszystko na jednolitą masę. Do gotowej masy dodajemy ostudzoną czekoladę, po czym dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem. Idealna wysokość brownie powinna mieć 2- cm wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Peruwiański mus czekoladowo - arachidowy z quinoą 127

swojego zawodu, bo pierwszym moim skojarzeniem były orzeszki ziemne wszechobecne w sztuce ludów prekolumbijskich, zamieszkujących  w zamierzchłych czasach starożytne Peru :) Pomyślałam więc, że skoro zarówno quinoa, jak i orzechy arachidowe stanowiły ważny element ówczesnej diety, to dobiorę składniki tematycznie. Dodałam zatem miechunkę peruwiańską, kokos i rzecz jasna czekoladę, której co prawda bliżej do meksykańskich Majów, ale jak najbardziej pozostaje(...)szklanka ugotowanej białej quinoy 2 tabliczki gorzkiej czekolady (bezglutenowej) 4 łyżki oleju arachidowego 100 ml mleka kokosowego 80 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu owoce miechunki peruwiańskiej garść orzechów arachidowych Wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i z dodatkiem mleka kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając i uważając, żeby jej za bardzo nie podgrzać. Ciepłą, ale nie gorącą, quinoę

Quinoa Raz!
Zielone i zdrowe serniczki z quinoy :) 110

łyżki ugotowanej czerwonej quinoy 4 łyżki suszonych owoców goi 3 łyżki rodzynek 1 łyżka nasion chia 2 łyżki gęstego miodu 2 i ½ szklanki ugotowanej białej quinoy 100 gram orzechów nerkowca garść młodych listków szpinaku 2  łyżki spiruliny 2 łyżki oleju kokosowego 6 łyżek mąki kokosowej 2 - 3 łyżki miodu łuskane nasiona konopi i suszone owoce goi do ozdoby(...)czerwoną quinoą, nasionami chia i 2 łyżkami gęstego miodu. Foremki układamy na talerzykach i wykładamy przygotowaną przed chwilą mieszaninę na spód, ugniatamy i wstawiamy do lodówki. Pokrojone na ćwiartki orzechy nerkowca zalewamy kilka godzin wcześniej wrzątkiem. Młode listki szpinaku obieramy z ogonków i przelewamy na sicie wrzątkiem.  Osuszony szpinak, odcedzone orzechy nerkowca, quinoę, olej kokosowy i miód, blendujemy

Quinoa Raz!
Trufle z daktyli i quinoy z truskawkowym nadzieniem 121

rodziną, albo z przyjaciółmi, bo kulanie ich to prawie taki rytuał, jak wielopokoleniowe lepienie pierogów ;) W dodatku są pyszne i jednocześnie zdrowe, pełne "superfoods". Są daktyle, mąka kokosowa, orzechy włoskie, nasiona chia, no i oczywiście nie mogło zabraknąć mojej ukochanej quinoy, a całe to dobro skrywa w środku soczyste polskie truskawki. Przepis przyda się osobom z nietolerancją glutenu, laktozy, wegetarianom(...)daktyli i dojrzałych owoców.  Zatem do dzieła! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 15 suszonych daktyli 3 łyżki mąki kokosowej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich  1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki mleka kokosowego 15 niedużych truskawek nasiona chia i kakao do obtoczenia kulek Wykonanie: Suszone wypestkowane daktyle należy namoczyć na noc. Następnie

Quinoa Raz!
Quinoa zapiekana z truskawkami i jagodami pod kokosową kruszonką 105

deser i wykorzystuję do niego wszystkie sezonowe owoce, tym razem soczyste truskawki z zaprzyjaźnionego ogródka i leśne jagody,  a na wierzchu złocista kruszonka z mąki kokosowej, gryczanej, orzechów włoskich i lnu. Proste, szybkie i pyszne :)  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 15 truskawek pół szklanki jagód 2 łyżki domowej konfitury truskawkowej 25 gram oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu(...)łyżki mąki kokosowej 1 łyżka mąki gryczanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego pół gałki muszkatołowej Wykonanie: Quinoę mieszamy z konfiturą truskawkową i przekładamy na dno kokilek, lub większego naczynia do zapiekania. Następnie układamy warstwę owoców - jagód i połówek truskawek. Posypujemy je starą gałką muszkatołową. Z oleju kokosowego, ksylitolu, mąki kokosowej, gryczanej, zmielonych orzechów

Quinoa Raz!
Kiszona kapusta z winogronami 105

Składniki 500 g kiszonej kapusty 250 g winogron 4 szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki tłuszczu do smażenia sól pieprz 150 ml soku winogronowego 100 g łuskanych włoskich orzechów 100 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu   Przygotowanie   Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem krótko z kapustą, posoliłem i popieprzyłem. Podlałem sokiem(...)winogronowym. Pod przykryciem dusiłem na małym ogniu około godzinę. Orzechy grubo posiekałem. Winogrona obrałem ze skórki, przepołowiłem ( jeśli mają pestki to należy je usunąć ). 5 minut przed końcem gotowania kapustę wymieszałem z winem, miodem i orzechami. Winogrona skropiłem roztopionym masłem i ugarnirowałem nimi kapustę

R'n'G Kitchen
Snickers Tournik 266

SKŁADNIKI : CIASTO: kostka tofu naturalnego 180g łyżka syropu daktylowego 3/4 szklanki mąki owsianej 1/3 szklanki mleka migdałowego 1/4 szklanki ksylitolu  POLEWA: czubata łyżka gęstego mleka kokosowego łyżka karobu +orzechy do posypania WYKONANIE: Tofu ugniatamy, po czym mieszamy z syropem daktylowym. Mąkę mieszamy z ksylitolem, po czym wraz z mlekiem dodajemy do tofu - całość ponownie dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia formy (średnica 16-18 cm).Ulubione orzechy delikatnie ugniatamy i posypujemy ciasto. Dłonią staramy się je w nie wklepać. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. Mleko kokosowe rozpuszczamy w garnuszku delikatnie podgrzewając, dodajemy do niego karob i energicznie mieszamy. Gdy powstanie nam jednolita polewa, polewamy nią upieczone ciasto

healthy dreams
Knedle z truskawkami - dwa rodzaje ciast 207

Dziś zaprezentuję Wam ulubione knedle z truskawkami. Z łatwością możecie zamiast truskawek użyć śliwek lub innych ulubionych owoców. Podawajcie polane śmietaną lub jogurtem i posypcie cukrem, cynamonem lub zmielonymi orzechami laskowymi. Sekret dobrych knedli tkwi w cieście. Powinno być dobrze zrobione, by farsz z nich nie wypływał. Aby ciasto ziemniaczane było zwarte należy przygotować je ze świeżo ugotowanych i wystudzonych(...)Składniki: 400 g truskawek 0,5 łyżki cukru pudru 1,5 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej masło do polania cynamon i zmielone orzechy laskowe Wykonanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, studzę, przepuszczam przez praskę lub maszynkę. Do przepuszczonych ziemniaków dodaję obie mąki, dokładnie mieszam. Truskawki kroję na kawałki i duszę w garnuszku

Zasmakuj Kuchni
Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym 244

pleśniowym to szybki i smaczny deser – koniecznie spróbujcie tego połączenia. Sprawdźcie też przepis na tartę z jabłkami Składniki: opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='opakowanie ciasta francuskiego gruszka ser pleśniowy (gorgonzola, lazur) łyżka cukru orzechy brazylijskie (mogą być dowolne)'; document.write(" "); Krok(...)Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Kładziemy na nim gruszkę pokrojoną w plasterki. Krok 2 Ser kroimy na małe kawałeczki i wkładamy je pomiędzy gruszki. Całość posypujemy cukrem oraz orzechami. Krok 3 Pieczemy w temperaturze 220 stopni około 15-20 minut. Artykuł Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i serem pleśniowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania