orzechy - 16941 przepisów (strona:265/1130)

Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 181

tylko świąteczne wypieki.   Składniki: 500 g maku   niebieskiego 5 łyżek cukru 3/4 szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 40 g miękkiego masła 50 g migdałów 60 g orzechów włoskich (lub pekan) 150 g rodzynek sułtanek 60 g mieszanki orzechów   nerkowca i laskowych 4 łyżki skórki pomarańczowej smażonej 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego 1 jajko(...)Następnie zmieliłam mak w maszynce do mięsa przez  bardzo drobne sitko (specjalne do mielenia maku). Zmieliłam 2 razy.   Do drugiego mielenia wsypałam cukier. Orzechy i migdały rozdrobniłam w blenderze. Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie. Masło roztopiłam, wlałam do niego miód.            Do zmielonego maku dodałam wszystkie składniki

Kuchnia u Krysi
Frigolotti 132

zmielonych migdałów 1 jajko 1 g drożdży instant 1 łyżeczka   ekstraktu waniliowego 1 łyżka   skórki otartej z cytryny 50 g czekolady gorzkiej do dekoracji: orzechy laskowe wyłuskane około 150-200 g         Wykonanie: Czekoladę starłam na tarce. Do miski wsypałam mąkę i włożyłam masło. Posiekałam. Kiedy masa osiągnęła konsystencję piasku dodałam pozostałe składniki(...)wyjątkiem orzechów laskowych. Wszystko wymieszałam i zagniotłam zwarte ciasto.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta odrywałam małe kawałki, formowałam kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczyłam i w każdą kulkę wetknęłam orzeszek laskowy. Ciasteczka układałam na blaszkę. Wstawiłam do gorącego piekarnika na około 13-15 minut aż się lekko zarumieniły. Po wystudzeniu przełożyłam na talerz

Kuchnia u Krysi
Torcik marchewkowy z musem figowym, najłatwiejszy, najsmaczniejszy 121

cynamonu ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 200 g (1 szklanka) cukru trzcinowego 4 jajka 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżki figowego musu 110 g (1 szklanka) rozdrobnionych orzechów włoskich     Składniki na krem: 250 g serka Philadelphia – śmietankowy 200 g serka Mój ulubiony 50 miękkiego masła 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki(...)obrotach. Wlałam olej i chwilę ubiłam   do połączenia się składników.   Wlałam do misy z suchymi składnikami. Wymieszałam na małych obrotach miksera.     Dodałam resztę składników: marchewkę, orzechy i mus figowy. Wymieszałam łopatką.   Piekarnik włączyłam na 180 °C. Dno tortownicy (26 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki nasmarowałam masłem. Do tak przygotowanej tortownicy przełożyłam ciasto. Wyrównałam wierzch

Kuchnia u Krysi
Quinoa z cukinią, pak choi i solonymi orzechami macadamia 122

była zbyt niepozorna, żeby zwrócić moją uwagę. Bardzo źle, bo jest pyszna, więc jak macie okazję ją kupić to zróbcie to koniecznie. Do warzyw dodałam świeżą kolendrę i solone orzechy macadamia, które wpadły mi w oko, a następnie w koszyk ;) w jednym z supermarketów. No i wyszedł taki tam letni obiadek (albo kolacja) w dodatku bez glutenu, bez laktozy(...)powiedzieć hipsterski hehehe :P Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 1 cukinia 1 kapusta chińska (pak choi) 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku pół pęczka świeżej kolendry garść solonych orzechów macadamia 3 łyżki oliwy z oliwek 1 pieprz indonezyjski sól Wykonanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podduszamy na oliwie z oliwek, gdy się zeszkli dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną

Quinoa Raz!
Bruschetta z ricottą, nektarynki i miodowo-miętowym sosem 130

Chrupiące grzanki z ulubionego chleba/bułki w towarzystwie serka ricotty, soczystych nektarynek, orzechów włoskich i miodowo-miętowego sosu- to prosta i pyszna propozycja nie tylko śniadaniowa, ale również wyśmienita jako deser czy smakowita, imprezowa przekąska :) * chleb / bułka- 6 kromek * ricotta- 180 g * brzoskwinia- 2 szt. * orzechy włoskie- 4 szt. * miód- 3 łyżki * sok z cytryny- 1 łyżka * posiekana świeża mięta(...)chleba skropić oliwą i zgrillować na patelni. Gorące grzanki wyłożyć serkiem ricotta, ozdobić pokrojoną w plasterki brzoskwinią, polać sosem (miód wymieszany z sokiem z cytryny i miętą) i posypać orzechami włoskimi. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Babeczki czekoladowe z solonymi orzechami. 227

Pamiętacie pyszne ciasto czekoladowe bez użycia miksera?Z tej samej masy można zrobić cudowne babeczki z solonymi orzechami i migdałami .Mniam. Składniki: na 10 babeczek 160 g mąki pszennej 175 ml śmietany 18 % 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 100 g cukru trzcinowego 2 jajka 2 pełne łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Dodatkowo: solone orzechy migdały ,nasiona dyni Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Najpierw rozpuszczamy masło na niewielkim ogniu ,dodajemy czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia już bez podgrzewania. Studzimy. Jajka roztrzepujemy z cukrem .Dodajemy śmietanę ,ostudzoną czekoladę z masłem ,mieszamy. W oddzielnej misce przesiewamy suche składniki,czyli – mąkę, kakao ,proszek i sodę .Dodajemy je w dwóch częściach do składników mokrych

Ladylaura.
Paluszki rybne 232

przygotować je w domu, a będą doskonałym daniem dla tych młodszych, jak i starszych członków naszych rodzin. Filet rybny, ja użyłem pstrąga łososiowego Suche pieczywo lub bułka tarta Garść orzechów, ja użyłem laskowych Tarty parmezan Świeże zioła Oliwa z oliwek Sól Pieprz Do przygotowania tego dania użyłem ryby dostarczonej przez Świeża-Ryba.pl Umyte i osuszone filety rybne kroimy(...)równej szerokości paski. Pieczywo kruszymy lub miksujemy. Możemy użyć gotowej bułki tartej. Dodajemy parmezan i orzechy oraz świeże zioła (ja dodałem rozmaryn), sól i pieprz i mielimy wszystko razem. Na jedną bułkę dałem 4-5 orzechów i łyżkę parmezanu. Przygotowaną wcześniej rybę nacieramy oliwą i obsypujemy przygotowaną panierką. Tak zrobiona ryba będzie chrupiąca, lecz nie będzie miała grubej i tłustej

MarcinChef
Czekolady bez cukru :) 221

być, słodycz dobrze wyważona. Czekolada zamiast cukru posiada ksylitol, który w tym przypadku powoduje lekki efekt chłodzący w ustach, bardzo przyjemny. Czekolady ze stewią "Torras"  Czekolada gorzka z orzechami laskowymi bez dodatku cukru Ta tabliczki czekolady jest największa wśród wszystkich dzisiaj przeze mnie prezentowanych, bowiem waży 125 g i składa się z dużych 10 kostek. Słodzona jest stewią(...)mieszanką erytrolu, a raczej na odwrót, bo erytrolu jest o wielokroć więcej. Jeszcze przed spróbowaniem zachwyciła mnie z dwóch powodów - jest gorzka i z orzechami. Szkoda, że po skosztowaniu moje "zachwyty" odeszły w zapomnienie. Czekolada ma trochę dziwny smak, drażniący gardło. Konsystencja po ugryzieniu też nie zadowala. Na plus ilość orzechów, bo na prawdę jest ich sporo i przyjemnie chrupią

Zdrowie na języku :P
Truskawkowa komosanka z czereśniami, malinami i orzechami nerkowca oraz puddingiem chia 124

ostatni przepis na wykorzystanie sezonowych jeszcze truskawek. Polecam szczególnie za różnorodność struktur jakie znajdują się w jednej misce. Kremowość puddingu chia, delikatne kuleczki ugotowanej komosy w mleku migdałowym, chrupiące orzechy nerkowca i delikatne, soczyste, świeże owoce. Musicie wypróbować ten przepis koniecznie! Składniki: 1/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) 2/3 szklanki mleka migdałowego + 1/3 szklanki do puddingu chia 1 łyżeczka nasion chia(...)jogurtu naturalnego 200 gram truskawek świeżych 2 łyżki syropu klonowego garść orzechów nerkowca kilka czereśni garść malin i dodatkowych truskawek do dekoracji Na dzień przed przygotowaniem dania (lub minimum 2 godziny wcześniej) mieszam 1/3 szklanki mleka migdałowego z nasionami chia. Odstawiam, by nasiona wchłonęły płyn tworząc tym samym pudding. W dniu przygotowania dania komosę ryżową gotuję w mleku migdałowym

Mango Papaja
Brownies 126

Brownie przyjmuje formę płaskiego ciasta. Najczęściej podawane jest na ciepło lub na zimno w postaci małych kwadracików. Klasyczne brownie składa się z czekolady deserowej, masła, cukru, mąki oraz chrupiących orzechów. Składniki: 200g gorzkiej czekolady 100g mąki pszennej 200g cukru 1 kosta masła (ok. 200g) 6 jajek 2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Na małym ogniu stawiamy rondel z niewielką(...)ostudzić. W oddzielnej misce ubijamy jajka i dodajemy do nich mąkę i cukier. Również miksujemy wszystko na jednolitą masę. Do gotowej masy dodajemy ostudzoną czekoladę, po czym dodajemy posiekane orzechy. Gotową masę przelewamy do blachy wyłożonej papierem. Idealna wysokość brownie powinna mieć 2- cm wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez ok. 20 min. Po upieczeniu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Peruwiański mus czekoladowo - arachidowy z quinoą 121

swojego zawodu, bo pierwszym moim skojarzeniem były orzeszki ziemne wszechobecne w sztuce ludów prekolumbijskich, zamieszkujących  w zamierzchłych czasach starożytne Peru :) Pomyślałam więc, że skoro zarówno quinoa, jak i orzechy arachidowe stanowiły ważny element ówczesnej diety, to dobiorę składniki tematycznie. Dodałam zatem miechunkę peruwiańską, kokos i rzecz jasna czekoladę, której co prawda bliżej do meksykańskich Majów, ale jak najbardziej pozostaje(...)szklanka ugotowanej białej quinoy 2 tabliczki gorzkiej czekolady (bezglutenowej) 4 łyżki oleju arachidowego 100 ml mleka kokosowego 80 ml ciepłej wody 1 łyżka miodu owoce miechunki peruwiańskiej garść orzechów arachidowych Wykonanie: Czekoladę łamiemy na kawałki i z dodatkiem mleka kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając i uważając, żeby jej za bardzo nie podgrzać. Ciepłą, ale nie gorącą, quinoę

Quinoa Raz!
Zielone i zdrowe serniczki z quinoy :) 107

łyżki ugotowanej czerwonej quinoy 4 łyżki suszonych owoców goi 3 łyżki rodzynek 1 łyżka nasion chia 2 łyżki gęstego miodu 2 i ½ szklanki ugotowanej białej quinoy 100 gram orzechów nerkowca garść młodych listków szpinaku 2  łyżki spiruliny 2 łyżki oleju kokosowego 6 łyżek mąki kokosowej 2 - 3 łyżki miodu łuskane nasiona konopi i suszone owoce goi do ozdoby(...)czerwoną quinoą, nasionami chia i 2 łyżkami gęstego miodu. Foremki układamy na talerzykach i wykładamy przygotowaną przed chwilą mieszaninę na spód, ugniatamy i wstawiamy do lodówki. Pokrojone na ćwiartki orzechy nerkowca zalewamy kilka godzin wcześniej wrzątkiem. Młode listki szpinaku obieramy z ogonków i przelewamy na sicie wrzątkiem.  Osuszony szpinak, odcedzone orzechy nerkowca, quinoę, olej kokosowy i miód, blendujemy

Quinoa Raz!
Trufle z daktyli i quinoy z truskawkowym nadzieniem 118

rodziną, albo z przyjaciółmi, bo kulanie ich to prawie taki rytuał, jak wielopokoleniowe lepienie pierogów ;) W dodatku są pyszne i jednocześnie zdrowe, pełne "superfoods". Są daktyle, mąka kokosowa, orzechy włoskie, nasiona chia, no i oczywiście nie mogło zabraknąć mojej ukochanej quinoy, a całe to dobro skrywa w środku soczyste polskie truskawki. Przepis przyda się osobom z nietolerancją glutenu, laktozy, wegetarianom(...)daktyli i dojrzałych owoców.  Zatem do dzieła! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 15 suszonych daktyli 3 łyżki mąki kokosowej 1 i 1/2 łyżki kakao 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich  1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki mleka kokosowego 15 niedużych truskawek nasiona chia i kakao do obtoczenia kulek Wykonanie: Suszone wypestkowane daktyle należy namoczyć na noc. Następnie

Quinoa Raz!
Quinoa zapiekana z truskawkami i jagodami pod kokosową kruszonką 100

deser i wykorzystuję do niego wszystkie sezonowe owoce, tym razem soczyste truskawki z zaprzyjaźnionego ogródka i leśne jagody,  a na wierzchu złocista kruszonka z mąki kokosowej, gryczanej, orzechów włoskich i lnu. Proste, szybkie i pyszne :)  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 15 truskawek pół szklanki jagód 2 łyżki domowej konfitury truskawkowej 25 gram oleju kokosowego 2 łyżki ksylitolu(...)łyżki mąki kokosowej 1 łyżka mąki gryczanej 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego pół gałki muszkatołowej Wykonanie: Quinoę mieszamy z konfiturą truskawkową i przekładamy na dno kokilek, lub większego naczynia do zapiekania. Następnie układamy warstwę owoców - jagód i połówek truskawek. Posypujemy je starą gałką muszkatołową. Z oleju kokosowego, ksylitolu, mąki kokosowej, gryczanej, zmielonych orzechów

Quinoa Raz!
Kiszona kapusta z winogronami 101

Składniki 500 g kiszonej kapusty 250 g winogron 4 szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki tłuszczu do smażenia sól pieprz 150 ml soku winogronowego 100 g łuskanych włoskich orzechów 100 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu   Przygotowanie   Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem krótko z kapustą, posoliłem i popieprzyłem. Podlałem sokiem(...)winogronowym. Pod przykryciem dusiłem na małym ogniu około godzinę. Orzechy grubo posiekałem. Winogrona obrałem ze skórki, przepołowiłem ( jeśli mają pestki to należy je usunąć ). 5 minut przed końcem gotowania kapustę wymieszałem z winem, miodem i orzechami. Winogrona skropiłem roztopionym masłem i ugarnirowałem nimi kapustę

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania