orzechy - 16941 przepisów (strona:264/1130)

Owsianka na słodko z karmelizowanymi jabłkami 167

Lubisz owsiankę na śniadanie? Ja bardzo i powiem szczerzę, ze za każdym razem smakuje inaczej. Dziś jemy ją na słodko bo z karmelizowanymi jabłkami, do tego migdał i orzechy - palce lizać! Tak rozpoczęty dzień musi być udany. 1 porcja Składniki: 90 g płatków owsianych 1 łyżka otrębów owsianych 2 łyżki rodzynek 300 ml mleka migdałowego (może być zwykłe) szczypta soli(...)łyżka masła szczypta cynamonu 2 łyżki miodu 1 małe jabłko orzechy włoskie do dekoracji Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Jabłko oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy na cienkie plasterki, przekładamy na patelnię dodajemy miód i karmelizujemy, następnie dodajemy cynamon, masło i dokładnie mieszamy.  W garnku płatki zalewamy mlekiem i dodajemy szczyptę soli, następnie gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając

Niezły Młynek
Kuleczki maślano-krówkowe (z masy krówkowej) 181

proste w przygotowaniu. Polecam! (do 25 sztuk) 200g masy krówkowej (gotowej z puszki) 50g masła 220g herbatników maślanyc h (*) (u mnie firmy Cukry Nyskie ) Dodatkowo: wiórki kokosowe lub zmielone orzechy do obtaczania Masło i masę krówkową dokładnie zmiksować.   Całość połączyć z pokruszonymi (niezbyt dokładnie) ciastkami i wstawić do lodówki - na około 20 minut. (Aby masa mniej się kleiła.) Następnie(...)masy formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki obtoczyć (po kolei i dokładnie) w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach. Pralinki ponownie schłodzić i przechowywać w lodówce. (*) Masy krówkowe są różne. Moja stojąc w lodówce - nie była twarda, więc użyłam około 220g ciastek (lekkich). Jeśli Wasza po schłodzeniu jest bardziej stężała - możecie użyć odrobinę mniej.  Należy pamiętać

Di gotuje
ciasto "monte" 166

deseru mleczno-czekoladowego. Tak samo jak on lekkie, puszyste i delikatne. Jest bardzo proste do zrobienia, składa się z biszkopta, mlecznego kremu z białą czekoladą i czekoladowej pianki. Wykończone orzechami. Wcale nie jest przesłodzone więc bez problemu można wciągnąć większy kawałek. Zresztą jest tak smaczne, że ręka sama sięga po dokładkę.  *blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt(...)mąki pszennej 100 g cukru 100 g białej czekolady  200 g masła szczypta soli na krem czekoladowy: 330 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady deserowej 100 g posiekanych orzechów (włoskich i laskowych) Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając wsypywać powoli cukier a później dodawać po żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort motocyklisty 231

każdy detal i element. Nad dekoracją tego tortu pracowałam ponad sześć godzin. O smaku również nie zapomniałam, gdyż jest to bardzo ważny element każdego tortu. Pod mnóstwem czekolady, wafelków, orzechów i delikatnego serka mascarpone kryje się wspaniały, nieziemski smak. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 6 hr Czas gotowania 1 hr 20 min Czas całkowity(...)ziemniaczanej 203 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem ferrero rocher 500 g masła 500 g mascarpone 400 g czekolady gorzkiej 350 g nutelli 250 g mielonych orzechów laskowych 220 g wafelków orzechowych bez polewy Nasączenie 350 ml zaparzonej, mocnej herbaty 2 łyżeczki cukru 3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki spirytusu Dodatkowo 1250 g masy czarnej

Wędrówki po kuchni
Pożywny owsiany koktajl z orzechami laskowymi 144

zakup wszystkich składników potrzebnych do jej wykonania.  Składniki na 2 porcje: 1 ¾ szklanki roślinnego mleka (350 ml) 2 mrożone banany ½ dojrzałego mango ½ szklanki górskich płatków owsianych 2/3 szklanki orzechów laskowych 1/3 szklanki suszonej żurawiny 2 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki (lub do smaku) syropu klonowego Do kielicha blendera wlej mleko, dodaj banany, pokrojony miąższ mango, płatki owsiane(...)orzechy oraz żurawinę, po czym zmiksuj całość na gładką masę. Następnie dopraw ją sokiem z cytryny oraz syropem klonowym i ponownie zmiksuj przez kilka sekund. Przelej do szklanek i podawaj. Wierzch według uznania możesz udekorować posiekanymi orzechami

Roślinna - blog wegański
murzynek z rabarbarem i orzechami 190

lubi murzynka? Chyba każdy, to takie klasyczne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Tym razem jego smak wzbogaciłam dodatkiem rabarbaru, gruszki i orzechów. Jak zawsze zniknęło w mgnieniu oka.  * szeroka keksówka 20*23 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżek wody 1/2 dużej gruszki kilka gałązek rabarbaru garść orzechów włoskich na polewę: 125 g masła 2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki wrzątku Masło, kakao, cukier puder i wodę zagotować i wystudzić. Do zimnej masy wmiksować jajka, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać białka ubite na pianę i orzechy. Delikatnie wymieszać i przelać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto z rukoli (z orzechami włoskimi) 185

Nadaje ona charakterystycznego posmaku, który ma w sobie to "coś", ale ciężko odgadnąć ten tajemniczy składnik. Ciasto jest wilgotne, a strukturą przypomina biszkopt. Całość idealnie łączy się z mnóstwem orzechów.... Po prostu pycha! Dla mnie taka wersja jest wystarczająca, ale Wy możecie ciasto przełożyć kremem (np. z bitej śmietany, serka mascarpone) lub użyć dowolnej polewy. (Tortownica o średnicy(...)można dodać nieco więcej) 2 szklanki mąki pszennej (niepełne) 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: 150g orzechów włoskich Polewa czekoladowa (wg gustu):       60g masła/margaryny 4 łyżki cukru 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao Polewa czekoladowa: Polewa krówkowa (opcjonalnie): 3 cukierków

Di gotuje
Crumble z jabłkami bezglutenowe 160

gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma 30 cm x 20 cm 6-8 porcji 6 dużych jabłek 300 g płatków z kaszy gryczanej 100 g orzechów, u mnie laskowe 15 daktyli 4 łyżki agawe syropu 4 łyżki kokosowego oleju 1 łyżeczka cynamonu Obierz i pokrój jabłka w ósemki. Wysmaruj formę tłuszczem. Ułóż jabłka na dnie formy i oprósz(...)cynamonem. Przygotuj crumble. Zmiksuj większość orzechów, resztę około 2 łyżek drobno pokrój. Wypestkuj daktyle i pokrój w kostkę. Dodaj do orzechów wraz z gryczanymi płatkami. Dodaj syrop agawe i kokosowy olej. Mieszaj do utworzenia kruszonki. Posyp jabłka kruszonk i wstaw do nagrzanego na 175ºC piekarnika. Piecz przez crumble przez 25 minut, aż jabłka będą miękkie, a kruszonka lekko zrumieniona. Podaj

codojedzenia
Risotto z serem pleśniowym, gruszką i orzechami 174

Kremowe, z wyraźną w smaku nutą sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są  orzechy włoskie, to połączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie podkreśla smak sera. Polecam! Składniki: 30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego  do risotto 175 g  kremowego  sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego(...)śmietankowego 2 łyżki masła 1 średnia cebula 100 ml wytrawnego białego wina 1 słodka gruszka Około 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki orzechów włoskich 50 g startego parmezanu Sól do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni  lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty, po tym czasie wsypujemy ryż, przesmażamy 2 minuty mieszając

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy pudding chia 123

Smaczny, prosty w przygotowaniu pudding czekoladowy z nasionami chia – kolejny pyszny hit „ Zdrowej Środy ”. Sycący, pełen witamin, wyśmienicie nadaje się na śniadanie. Możemy podać go z suszonymi owocami, orzechami lub pestkami. Z każdym bakaliowym dodatkiem dobrze smakuje. Polecam… (inspiracja ze strony skinnyms).     Czekoladowy pudding chia Składniki na około 3 porcje: 2 szklanki mleka migdałowego (lub innego) 1/2 szklanki(...)łyżki masła migdałowego 1/4 szklanki dobrego kakao bez cukru 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub miodu Dodatkowo: Świeże owoce, orzechy 1. Wszystkie składniki na pudding przełożyć do miski, wymieszać. Nakryć i ostawić w chłodne miejsce na około 4-5 godzin lub na noc. 2. Po tym czasie pudding przelać

Mała Cukierenka
Smoothie z porzeczkami, cynamonem i orzechami 135

Porządny zastrzyk energii w postaci kwaskowatych porzeczek. Smak delikatnie łagodzi cynamon, migdały i orzechy. Polecam na śniadanie lub po treningu. 200 g czerwonych porzeczek 750 ml mleka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w całości 2 łyżki orzechów arachidowych Do przygotowania smoothie użyłam mrożonych porzeczek. Dzięki temu jest ono mocno zmrożone. Możemy również użyć świeże porzeczki(...)koktajl schłodzić w lodówce. Do blendera wsypujemy porzeczki (już delikatnie rozmrożone). Blendujemy, powstanie nam gęsty sorbet. Następnie dolewamy mleko oraz miód. Na końcu wsypujemy migdały, orzechy oraz cynamon. Całość dokładnie miksujemy. Przelewamy do szklanek na koktajle, wierzch dekorujemy porzeczkami

VioletoweKucharzenie
Muffiny bananowe z nasionami chia i orzechami włoskimi. 229

szczypta soli 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 2 duże, dojrzałe banany garść posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich Przygotowanie: Suche składniki mieszamy w misce (oprócz orzechów). Obieramy banany, łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt(...)dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy.  Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach.  Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia.  Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Symfonia smakowa
Sałatka z pstrągiem i orzechami 196

porcje) opakowanie rukoli 50g dowolnych kiełków (u mnie brokułów) wędzony filet z pstrąga łososiowego szklanka pomidorków cherry 10-15 kawałków suszonych pomidorów + olej sok z ½ cytryny garść orzechów nerkowców lub włoskich sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Na czterech talerzach rozkładamy rukolę i kiełki brokuła (zostawiamy nieco do dekoracji). Pomidorki cherry myjemy i kroimy na pół. Suszone pomidory kroimy na mniejsze(...)rozkładamy na rukoli. Filet z pstrąga łososiowego kroimy na około 1cm grubości kawałki. Układamy po dwa na każdym talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa z suszonych pomidorów. Orzechy prażymy na suchej patelni. Sałatkę posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

Pyry na Gaz
CIASTO MARCHEWKOWE Z MORELAMI 168

Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Chłodzenie: 2 godziny Składniki:   100 g marchewki 50 g suszonych moreli 4 jajka 80 g mąki pszennej T450 30 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 cl oleju arachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu(...)natłuść olejem wnętrze tortownicy o średnicy 20 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia, posmaruj go również olejem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj drobno posiekane orzechy. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.   Ubij żółtka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym do białości. Dodaj przestudzone purée z marchewki, osączone

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
SAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW 148

SAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW   Bardzo prosta sałatka z cykorii, dużo bardziej popularnej we Francji niż w Polsce, a szkoda, bo posiada wiele walorów odżywczych i mnóstwo cennych składników, wystarczy tylko wyciąć ze środka głąb , żeby usunąć jej gorzki smak.     Dla 4 osób   Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 2 cykorie 100 g sera(...)gorgonzola 1 łyżka octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek Garść połówek orzechów włoskich Sól, pieprz Kilka gałązek trybuli (do dekoracji, opcjonalnie) Cykorie umyj i osusz, obierz z zewnętrznych liści, przekrój wzdłuż na pół, usuń gorzkie środki i odetnij dolne części, porozdzielaj liście, po czym pokrój na małe kawałki (lub pozostaw całe liście).   Gorgonzolę pokrój w niewielką kostkę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska