orzechy - 16941 przepisów (strona:264/1130)

Batoniki owsiane pełne zdrowia 168

dodadzą sił na szkolnej wycieczce albo po wyczerpującym dniu w pracy. Składniki - proporcje na około 10 batoników 2 szklanki płatków owsianych 50 - 60 g rodzynek  50 g orzechów włoskich 50 g migdałów 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/3 szklanki syropu klonowego lub płynnego miodu 2 jajka rozbełtane lub piana ubita z 2 białek 2-4 łyżki stołowe oleju migdałowego(...)oleju kokosowego opcjonalnie: 2-3 łyżki posypki czekoladowej i 2 łyżki likieru Amaretto Uwaga : jako składników możemy też użyć innych suszonych owoców  (moreli, śliwek, żurawiny) oraz dowolny rodzaj orzechów i ziaren (dynia, pestki słonecznika, sezam). Przygotowanie Orzechy posiekać na małe kawałki, migdały bardzo drobno pokroić lub zmielić. Wszystkie sypkie składniki przełożyć do miski i wymieszać.  Dodać olej, syrop

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brownies z kaszy jaglanej 198

miodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania )     Brownies z kaszy jaglanej Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej – 100g 3 łyżki oleju(...)jajka 1/2 szklanki kakao bez cukru 1/2 szklanki płynnego, naturalnego miodu 1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Dodatkowo: płatki migdałowe, orzechy do posypania   1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm

Mała Cukierenka
Sałatka grecka 159

Prosta sałatka nazywana w moim domu grecką z dodatkiem orzechów włoskich. Szybkie danie, idealne na sycącą kolację dla 3-4 osób, podawana z pieczywem. 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 100 gram czarnych oliwek 130 gram sera typu feta 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki białek pieprzu 1/4 łyżeczka papryki ostrej garść orzechów włoskich Sałatę umyć, przekroić(...)części. Pomidory pokroić na ósemki i każdą z ósemek jeszcze na 3-4 kawałki. Oliwę wymieszać z ziołami. Warzywa dodać do miski, zalać oliwą i ostrożnie wymieszać. Orzechy posiekać i wysypać na sałatkę na chwilę przed podaniem. Podawać z pieczywem. marcelina

Czerwony Gupik
COMBER Z SARNY -dziczyzna 157

sarny z musem buraczanym, chrzanem i malinami z prażoną kaszą gryczaną z zredukowanym sosem grzybowym Składniki: 1 kg combra z sarny 2 torebki  kaszy gryczanej Paczka mix orzechów  1 garść  rodzynek 2 łyżki  masła 2 łyżki śmietany na 18% gęstej Garść  żurawiny Paczka suszonych Polskich grzybów Jeden burak duży  (obrany ,ugotowany) 1 łyżka chrzanu(...)sól i kilka łyżek  wody po naszych grzybach  prażymy naszą  Kaszę mieszając do czasu aż  wszystkie płyny  znikną  z patelni. *orzechy prażymy na oddzielnej patelni dodając  malutką  łyżkę  oleju ,szczyptę soli ,rodzinki i żurawinę  prażymy około 6-7min. Aż  orzechy zbrązowieją. *comber Przyprawiamy naszą mieszanką

Viola cooks with passion
Lekko Miętowy Sernik na Zimno z Jeżynami i Malinami na Cisteczkowo-Orzechowym Spodzie 153

sernik na zimno, bo ser biały leżał w lodówce, bo sernika na zimno dawno nie było, bo jeżyny i maliny leżały w miskach. Tym razem spód ciasteczkowy podrasowałam zmielonymi orzechami, a masę serową syropem miętowym. Sernik zniknął w dwa dni i tu ja zjadłam tylko dwa kawałki, a resztą zajęło się moje dziecko.  Składniki: Spód: 150 g ciastek maślanych(...)mnie petit beurre) 80 g masła roztopionego 100 g zmielonych orzechów laskowych Masa serowa: 500 g sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki syropu miętowego 200 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżeczki żelatyny + 2- 3 łyzki zimnej wody około 6 łyżek cukru pudru Dodatkowo: jeżyny i maliny 2 galaretki (ja zmieszałam agrestową i brzoskwiniową) Sposób przygotowania: SPÓD.  Ciastka

Blondynka Gotuje
Torcik brownie 208

Wyrazisty w smaku, mocno czekoladowo-orzechowy torcik, który z pewnością zrobi furorę. Można przyozdobić go owocami sezonowymi lub orzechami. Ciasto: 200g czekolady gorzkiej 3 jajka L 140g masła 3/4 szklanki cukru 85g mąki 1 opakowanie cukru waniliowego Krem orzechowy: 200g mascarpone 200g masła orzechowego 2 łyżki cukru pudru Bita śmietana: 300ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 śmietan(...)owoce sezonowe lub orzechy 1. Masło roztapiamy w małym garnku lub na patelni. Dodajemy połamaną czekoladę, intensywnie mieszamy, ściągamy z ognia kiedy się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy masło z czekoladą, dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę. Wylewamy do tortownicy 18cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
Domowa granola (musli) 158

zrobicie raz domowe musli, nigdy więcej nie sięgniecie po sklepowe.  Składniki: (duża porcja - na blaszkę z piekarnika) 2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzeszków ziemnych 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki migdałów 1/2 szklanki sezamu 1/2 szklanki słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 3/4 szklanki rodzynek 3/4 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion goji (opcjonalnie) 2 łyżki ciekłego miodu naturalnego(...)łyżki cukru trzcinowego (bakalie kupiłam  tutaj ) Przygotowanie: Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać płatki owsiane, sezam, słonecznik, wiórki i pokrojone orzechy, wymieszać, równo rozłożyć na blaszce i polać ciekłym miodem. Wszystko jeszcze raz wymieszać, równomiernie ułożyć na formie i posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 10 minut, po 5 wymieszać. Granola jest gotowa

Kuchcik gotuje
Tarta bananowo-brzoskwiniowa 169

ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm).  1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.  Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem.  Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć na spód tortownicy.  Posypać(...)delikatnie bułką tartą.  Brzoskwinie pokroić w plastry. Wyłożyć na banany.  Posypać delikatnie bułką tartą.  Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać orzechy.  Delikatnie wymieszać.  Pianę z białek rozprowadzić na brzoskwiniach.  1/3 ciasta pokruszyć na białka. Tartę piec ok. 30 -40 minut w temperaturze 175/180 stopni.  Smacznego

Kuchnia smaków
Pesto bazylia i oregano 133

Kolejne prawie-pesto. Jestem coraz bliżej oryginału, bo posłużyłam się tym razem liśćmi bazylii. Orzeszki piniowe zastąpiłam orzechami nerkowca, a ser.. też nie był oryginalny. Ale efekt jest wyśmienity i pachnący. Proporcje na 1 porcję obiadową. 1/2 szklanki liści bazylii, upchanych 10 gałązek i listków oregano 1/4 szklanki oliwy 15 gram sera żółtego, twardego 6 orzechów nerkowca przyprawy, sól(...)Liście bazylii i oregano opłukać i przetrzeć blenderem. Dodać orzechy, a następnie ser i przyprawy. Przecierać co chwilę przerywając. Na koniec dolewać wolnym strumieniem oliwę i przecierać aż do uzyskania odpowiedniej, jednolitej konsystencji. Podawać z makaronem na ciepło lub zimno. marcelina

Czerwony Gupik
Chleb z pieczonymi ziarnami 134

Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren. Oryginalny przepis pochodzi  stąd , u mnie zabrakło mąki żytniej chlebowej, a słonecznik zastąpiłam dynią i orzechami nerkowca. Bardzo przyjemy chleb, szczególnie przez te chrupiące ziarna. Zaczyn: 75 gram mąki pszennej 90 gram wody 2 łyżki zakwasu 35 gram siemienia lnianego 100 gram wody 30 gram siemienia lnianego 10 gram pestek dyni(...)gram orzechów nerkowca 400 gram mąki 160 gram wody 1 łyżka soli Składniki na zaczyn wymieszać w misce i pozostawić pod przykryciem na 12-16 godzin. 35 gram siemienia i 100 gram wody wymieszać i zostawić do napęcznienia, najlepiej na całą noc. Pestki, orzechy posiekać i razem z resztą siemienia uprażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Odstawić do wystudzenia

Czerwony Gupik
Zdrowa sałatka z jabłkiem i cieciorką 228

ciecierzycą i zielonym jabłkiem. Ta lekka i prosta w przygotowaniu sałatka to prawdziwa eksplozja smaków. W jednej miseczce znajduje się zielone jabłuszko, ciecierzyca przyprawiona curry, cynamon, świeży ogórek, orzechy włoskie i czosnek. Brzmi wybuchowo? Radzę spróbować! Będziecie zachwyceni. Sałatka jest syta, zdrowa i po prostu przepyszna. Ciecierzyca w przyprawach smakuje jak gyros, a ten smak świetnie kontrastuje zielone jabłko. Sałatka(...)świetnie nadaje się do lunchboxa lub jako przekąska przed obiadem. Czego potrzebujemy?  sałatka: mix sałat (np. z rukolą) 1 ogórek  2 zielone jabłka 3/4 szklanki orzechów włoskich  ciecierzyca w przyprawach: 1 puszka ciecierzycy  2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego  1 łyżka curry 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżki czosnku  1/4 łyżki soli  sos: 1/4 szklanki

two broke sisters
Chleb zmieniający życie 180

Chleb inny niż te, które do tej pory jadłam. Chleb z samych nasion, bez mąki, drożdży, zakwasu... Łatwy i szybki do zrobienia, bez konieczności wyrabiania. Miękki, wilgotny, pachnie orzechami. Bogaty w błonnik, bardzo syci. Polecam, może zmieni i Wasze życie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na 1 bochenek: 140 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 60 g orzechów włoskich 145 g płatków owsianych 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka syropu klonowego 3 łyżki roztopionego masła kokosowego 350 ml wody 2 łyżki nasion chia W misce wymieszać wszystkie suche

Domowa cukiernia Ewy
Tofurnik z owocami na zimno 157

owocami takimi jakie lubicie. Zdrowe i wegańskie słodycze zawsze są dobrą odmianą :)  Tofurnik na zimno Przepis na blachę o średnicy 18 cm Potrzebujemy: Spód: 1 szklanka migdałów lub orzechów 1 szklanka daktyli Masa: 2 kostki tofu naturalnego po 180 g ( u nas od Polsoji ) pół puszki dużego (400ml) mleczka kokosowego (stała część) 12-15 łyżeczek cukru (w zależności(...)łyżeczki oleju kokosowego ulubione owoce starte migdały/orzechy do posypania + opcjonalnie syrop klonowy/daktylowy itp. do polania na wierzch Przygotowanie:  Na samym początku tworzymy spód ciasta. Migdały lub orzechy blendujemy w pojemniku z ostrzem S na bardzo drobne części (odrobinę zostawiamy do posypania wierzchu ciasta na koniec). Daktyle moczymy ok. 15 minut, odsączamy (zostawiamy 2 łyżki tej wody, aby daktyle

Bananowe Pole
Jak było na SeeBloggers? 151

poczytacie tutaj:  http://arturjablonski.com/narzedzia-dla-blogerow/ W przerwach między warsztatami odwiedzałyśmy stanowiska partnerów festiwalu. Było ich naprawdę wiele, a na prawie każdym stanowisku czekały ciekawe konkursy z nagrodami. Kalifornijskie Orzechy Włoskie częstowały przepysznymi tartaletkami z orzechami włoskimi oraz muffinkami. Na ich stanowisku można było się sporo dowiedzieć o właściwościach orzechów włoskich i poznać przepisy na ich wykorzystanie. Ice Watch ogłosił

two broke sisters
Kruche zawijańce z jagodami. 170

Jagódki już podobno się kończą... szkoda. Upiekłam z nimi zawijańce z dodatkiem posiekanych orzechów nerkowca. Ciastka są kruche i smakują naprawdę super. Polałam je lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny i soku z owoców czarnego bzu, można także użyć soku z jagód. Lukier miał piękny różowy kolor i idealnie udekorował ciacha. Mojemu o dziwo bardzo smakują(...)cukru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1,5 łyżki serka homogenizowanego waniliowego 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 150 g jagód 30 g posiekanych orzechów nerkowca           Sposób przyrządzania:             Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i pozostałe składniki, całość zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową

Zakątek rozkoszy kulinarnych

Proponowane wyszukiwania