fajnie się sprawdzi. Dodatki, w tym przypadku, typowo szarlotkowe. Jabłka, rodzynki, cynamon… uwielbiam. Do tego orzeszki ziemne, bo tanie… no dobra, nie do końca dlatego. Po prostu, orzechy włoskie musiałbym potraktować, niedawno zakupionym, dziadkiem do orzechów, a nie chciało mi się z tym bawić. Jeśli jednak masz już obłupane lub sprawi Ci przyjemność poranne miażdżenie orzeszków, to zdecydowanie(...)włoskie będą pasowały. Co na co zmienić? Możesz zamienić mleko roślinne na sok owocowy lub wodę, orzeszki ziemne na inne orzechy lub ziarna, a jabłka i rodzynki na dowolne inne owoce. Możliwości jest tyle, że książkę można by napisać. Kwestia tego, co masz w lodówce i szafce, i na co masz ochotę. Dla mnie, np. mleko kokosowe + maliny + tahini
BlendmanMuffiny, które zawsze się udają! Pięknie rosną, są mięciutkie, bardzo lekko wilgotne, nie zsychają się, są na bazie połączenia mąki pszennej z orkiszową, ze sporą ilością orzechów włoskich, startej marchewki i cynamonu. Można je przygotować w 15 minut, wstawić do pieca i po 20 minutach zajadać muffiny z cynamonem. Można też je polać marchewkową polewą, na którą też Wam podam(...)dziećmi. SKŁADNIKI: - 1 szklanka oleju rzepakowego - 150 g mąki pszennej - 150 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki cynamonu - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 2 marchewki średnie -3/4 szklanki orzechów włoskich (możesz też użyć innych) - 4 jajka - 4 łyżki miodu W wysokim naczyniu zmiksuj blenderem olej, orzechy, żółtka i cynamon. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Całość składników, wymieszaj bardzo
SMYKWKUCHNImąż uwielbia wszystkie zwykłe ciasta, jednak ja mam dość popularnych szarlotek i murzynków i lubię próbować nowości. Ten przepis bardzo mi się spodobał - niby taki zwykły, ale jednak dodatek orzechów świetnie wzbogaca jego smak. Dla kogo: dla fanów orzechów dla lubiących zwykłe ciasta z ciekawym dodatkiem dla chcących spróbować murzynka w nowej odsłonie Składniki na ciasto: 250g masła szklanka cukru(...)łyżki kakao łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki wody 4 jajka 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę orzechową: 300g orzechów włoskich 200g masła 200g cukru łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek wody Wykonanie ciasta: Masło, wodę, cukier biały i wanilinowy i kakao podgrzewać w rondelku (aż się zagotują) i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną masę
Mania Wypiekaniatortowej szczypta soli1 laska wanilii 3 duże żółtka 70g cukru 60g stopionego masła kostka miękkiego masła 82% Nadzienie: 400g białego maku 100g cukru pudru 100g płatków migdałów 200g orzechów włoskich 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej 150g marcepanu 4 łyżki śmietanki 30% 3 białka szczypta soli ewentualnie kilka biszkopcików (jeśli masa jest zbyt rzadka) Dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka(...)szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 50g płatków migdałów 50g orzechów włoskich Sposób przygotowania: 1. Ciasto: 50g masła topimy i studzimy. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, dodajemy połowę mleka oraz 1 łyżkę mąki. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Cukier ucieramy z żółtkami. Pozostałą mąkę przesiewamy i powoli dodajemy pozostałe składniki: rozczyn drożdżowy, masę żółtkową, szczyptę soli, ziarenka z laski wanilii
Kuchnia w czekoladzieCZEKOLADOWA (na piernik z połowy ciasta z powyższych składników, pieczony w formie o wymiarach 25,5x12,5cm) 100g czekolady (60g czekolady gorzkiej, 40g czekolady mlecznej) 80ml śmietanki 30% 50g orzechów włoskich Wykonanie: - do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i składniki się połączą, zdjąć z palnika, ostudzić - do letniej mieszanki dodawać stopniowo przesianą mąkę(...)przed świętami (lub przed spożyciem) piernik udekorować polewą czekoladową - piernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie był zbyt zimny (polewa na nim może zbyt szybko zastygać) - orzechy włoskie dość drobno posiekać - w miseczce w kąpieli wodnej podgrzać śmietankę - czekoladę mleczną i gorzką posiekać na mniejsze kawałki - miskę z gorącą śmietanką zdjąć na blat, dodać do niej czekoladę, odstawić
Smakołyki Berenikijajek 2 łyżki cukru 1 kg mąki pszennej 10 dag roztopionego masła Składniki na nadzienie; 10 dag białego maku Skworcu 10 dag orzechów włoskich 10 dag migdałów garść rodzynek 1,5 szklanki cukru pudru 1 laska wanilii Skworcu 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo; mleko do zaparzenia maku i bakalii(...)lukier grubo posiekane orzechy włoskie Przygotowanie; Drożdże zalać odrobiną mleka, dodać łyżkę mąki i cukru, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Jajka ubijać z cukrem przez chwilę a następnie ciągle miksując dolewać stopione masło, kolejno porcjami dodawać mąkę, mleko oraz wyrośnięte drożdże. Pod koniec ciasto najlepiej wyrabiać rękami. Kiedy zaczną pojawiać się pęcherzyki ciasto przykryć ściereczką i odstawić
Radość kipiąca uśmiechem.napisała: Witam, ulubiony przepis na danie w 15 minut to- Monte :) idelany deser gdy przyjdzie ochota na coś dobrego 1 serek bieluch 1 łyżka kakao syrop klonowy lub miód orzechy laskowe 1/2 serka zmieszać z syropem klonowym lub miodem, druga część serka wymieszać z łyżka kakao i syropem /miodem. orzechy laskowe zmielić najdrobniej jak sie da i wymieszac z ciemną(...)masą. Ułożyć najpierw białą masę a póżniej ciemna-można na wierzch posypac orzechami laskowymi. Smacznego :) Basia napisała: Witam, Gdy jest dzień że nie mam ochoty gotować, a jestem glodna po pracy to robię takie oto szybkie danie: Warzywa na patelnie (najlepiej lubię te z biedronki mają w sobie ziemniaki, brokuła, marchew), podsmażam na patelni, doprawiam wedle uznania (lubię używać bazylii
Moje Kuchenne RewelacjeDziś mam dla Was przepis na pyszne, jesienne naleśniki! Obłędnie waniliowe, z dodatkiem karmelizowanych gruszek i prażonych orzechów. Smakują obłędnie! Są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad, jak i np. deser! Koniecznie spróbujcie! Ps. gruszki pokrojone w plastry śmiało możecie zastąpić musem gruszkowym! SKŁADNIKI: ( 8-10 szt ) * mąka pszenna – 2 szkl * mleko 3,2% – 3 szkl * wanilia(...)laka * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 1 łyżka * roztopione masło – 125 ml * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * gruszki – 3 szt * orzechy ( u mnie włoskie i nerkowce ) * cukier – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodajemy jajka, mleko, roztopione masło i ziarenka wanilii. Wszystko razem
Ostra na SłodkoSzybka i smaczna tarta. Chrupiące ciasto połączone z marmoladą owocową z dodatkiem pachnących latem jabłek posypane mielonymi orzechami. Czy to może nie smakować?:) Idealne do popołudniowej kawy z najbliższymi:D Użyłam gotowego ciasta, jednak jeśli macie więcej czasu możecie spokojnie zrobić je sami. Dodatkowo, jak macie jeszcze w domu małych pomocników to już w ogóle zazdroszczę(...)gotowego kruchego ciasta (ok. 300 g) 2 wyszorowane jabłka (nie obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej - użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje
Zasmakuj KuchniSKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 280 kcal) 4 garście rukoli kulka mozzarelli (125 g) 250 g pomidorków koktajlowych 1 szt. awokado 90 g czarnych oliwek 50 g orzechów włoskich 1 łyżka oliwy z oliwek sok z cytryny świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Rukolę myjemy, dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę, przekrojone na połówki pomidorki, odsączone oliwki i posiekane orzechy. Awokado
Moje Kuchenne Rewelacjetropem postanowiłam zrobić własną wersję z pietruszki, która bujnie wyrosła w tym roku i jeszcze nie tak dawno zebrałam ostatnią partię. Z dodatkiem odrobiny czosnku, kolorowego pieprzu i orzechów jest smacznym dodatkiem do moich dań. Przygotowane możemy przechowywać do tygodnia w lodówce, ale jeśli je spasteryzujemy , to ten czas zdecydowanie się wydłuży. Składniki na 1 słoiczek WECK (200ml(...)spory pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku 50g orzechów włoskich ½ szklanki oliwy z oliwek sól, kolorowy pieprz do smaku Sposób przygotowania: Natkę pietruszki przebieramy, zgrubiałe łodygi odcinamy, pozostawiając tylko miękkie jej części i listki. Dodajemy czosnek, orzechy, odrobinę soli i połowę oliwy. Wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy do słoiczka, zalewamy resztą oliwy i posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zamykamy i pasteryzujemy
Kuchnia w czekoladzieczekoladowym . Jak sam producent je określa, są to: Kruche ciasteczka z półpłynnym kremem czekoladowym i (drugie) cytrynowym. W asortymencie producenta znajdują się też inne smaki, m. in. orzech, advocat i macchiato. Kruche ciasteczka z półpłynnym kremem czekoladowym Co prawda nie posiadam już zdjęć samych ciasteczek tylko puste opakowania, ale na ich podstawie i wypróbowaniu postaram się co nieco(...)sojowa, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko w proszku odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, masa jajowa pasteryzowana,substancja spulchniająca E500, sól, aromaty Produkt może zawierać orzeszki arachidowe, inne orzechy, sezam Jak dla mnie i rodziny bardzo pyszne ciasteczko. Rozpływa się w ustach, a krem czekoladowy, który się z niego wydobywa, rozpieszcza nasze kubki smakowe. Warto! Kruche ciasteczka
Gotuję Testujębiałka 4 łyżki śmietany (z brzuszkiem )18 % cytryna szczypta soli 2 łyżki cukru waniliowego cukier brzozowy według smaku 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oraz: 15 orzechów włoskich łyżeczka kakao łyżka masła 2 łyżki wiórek kokosowych Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mleka łyżka oleju łyżka masła Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Obrane(...)orzechy kroimy na drobno. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sitko. Ja osobiście jestem za drugim sposobem, może trwa dłużej, ale później mniej zmywania. Dlaczego półtłusty a nie chudy twaróg, jeśli to odchudzona wersja? Ponieważ ten chudy to nic więcej jak tylko zaśmiecane jelit, prawdziwe wartości i najlepsze ma ten półtłusty. Jajka, sok z cytryny i skórka, cukier, śmietanę mieszamy
Dieta moja pasjadolne partie ciała za długo by nie wytrzymały, ale kilka wafelków, czy ciasteczek nie potrafię sobie odmówić. A jeszcze lepiej gdy są to ciasteczka domowej roboty z kawałkami orzechów włoskich i czekolady, które robi się w mgnieniu oka, a są tak pyszne, że sklepowe Pieguski się do nich nie umywają :) Składniki na ok. 25 sztuk: (inspiracja: " Mania Wypiekania(...)jajko 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szczypty soli 100 g czekolady (u mnie mleczna ale można dać deserową) 2 duże garście obranych orzechów włoskich Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy, dodać sól i miksować aż składniki
Simply Foodoleju rzepakowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 50 gram koziego sera (użyłam roladki koziej miodowej o delikatnie słodkim smaku, która świetnie wkomponowała się w danie) 2-3 łyżki posiekanych orzechów nerkowca Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną cebulę oraz czosnek. Po chwili dodaję przyprawy i całość smażę przez minutę. Kurczaka kroję w kostkę i wrzucam na patelnię(...)sól i gotuję danie przez 12- 15 minut, do momentu aż kasza zmięknie ale nie będzie jeszcze rozgotowana. Na koniec doprawiam danie świeżo zmielonym pieprzem. Na suchej patelni prażę orzechy nerkowca przez 2-3 minuty. Ser kozi kruszę w dłoniach. Danie układam na talerzu i posypuję kozim serem oraz prażonymi orzechami. Podaję od razu, gdyż najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego
Mango Papaja