Przepyszne! Prawy dolny: również odmiana kuih - z warstwami puddingu ze słodkich ziemniaków i ryżem pośrodku. Prawy górny: Kluski z mąki ryżowej otoczone w cukrze pudrze nadziane miazgą z orzechów i cukru palmowego. Uwaga! Rozlatują się jeśli nie zjecie ich na raz. A to klejący się pudding z fasolą i kawałkami orzechów w środku. Najlepszy! ( do tego nie przesłodzony więc(...)sieci kawiarnii snowflakes. Może nie w 100% malezyjskie danie (pochodzenia z Tajwanu) ale warte polecenia i łatwo dostępne w KL. 5. Apam balik - grube naleśniki przełożone nadzieniem z pokruszonych orzechów, nasączone miodem i super chrupiące. Na nocnych marketach, można dostać również z dodatkiem banana czy czekolady. Polecam jednak tradycyjne. Na chinatown, sprzedaje je starszy Pan i lepszych nie jadłam
Gawron w rosoleObalamy śniadaniowe wymówki z Lubella, dzisiaj pożywny i zdrowy deser i chia, owoców, orzechów i pysznych, żytnich płatków Lubella. Śniadanie przygotowujemy wieczorem a rano zabieramy ze sobą do pracy. Ja zajadam już po drodze bo nie zawsze jest rano czas na zjedzenie śniadania(...)SKŁADNIKI : 1 owoc kaki lub mango 2 łyżki nasion chia 1 szklanka mleka 1 banan garść orzechów 1 szklana płatków żytnich Lubella awokado mrożone owoce do dekoracji jak porzeczki, maliny, borówki
Kulinarne Fantazje Marioliporcje ) 1/2 szklanki nasiona quinoa ( u mnie Naura ) 1,5 szklanki chudego mleka lub napoju roślinnego ( u mnie napój migdałowy ) 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka ciemnego kakao orzechy włoskie pestki granatu Wykonanie: Nasiona quinoa opłukać w zimnej wodzie, odcedzić i przełożyć do garnka. Zalać mlekiem lub napojem roślinnym. Dodać cukier trzcinowy i kakao - wymieszać. Ganek przykryć pokrywą i gotować(...)komosę na małym ogniu około 20 minut. Ugotowaną quinoę przełożyć do miseczek. Posypać orzechami i pestkami granau. Do gotowanej quinoa możecie dodać ulubione dodatki, jak bakalie, orzechy czy owoce. Smacznego
kolorowotorcikowojajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 3 szklanki mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 szklanek płatków kukurydzianych typu corn flakes ok. 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich 90 g czekolady mlecznej Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Całe jajka utrzeć z cukrem i cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Nie przestając miksować na zmianę partiami dodawać(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ostudzoną margarynę. Na koniec wsypać połamane na drobniejsze kawałki płatki, posiekane orzechy oraz posiekaną czekoladę (jak wspominałam wyżej można dodać różne inne bakalie, orzechy czy owoce). Wszystko razem wymieszać, najlepiej rękoma. Z ciasta formować nieduże kule, lekko spłaszczać i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dobrze jest robić odstępy między
Simply Foodbyły w piękny drewnianą skrzyneczkę. Do tego była deska drewniana również bardzo ładna. Przyznam szczerze, że gdy zobaczyłam produkty, a były to : Rama smaż jak szef kuchni smak maślany, orzechy nerkowca, tabasco i biała fasola z czarnym oczkiem w puszce jakoś od razu pomyślałam o chlebie. Bo jak wiecie lubię piec chleby i często kombinuję ze składnikami piekąc(...)letniej wody 1 płaska łyżeczka soli 2 szczypty cukru 4 łyżki Rama smaż jak szef kuchni 1 łyżka tabasco 1/2 puszki białej fasoli z czarnym oczkiem 50 g orzechów nerkowca 5 g drożdży instant cały zaczyn W misie robota wymieszać składniki na zaczyn, zakryć folią spożywczą i zostawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu posiekać orzechy, na sicie
Ewa w kuchniporze roku w kuchni królują bakalie. Oto moja propozycja prostego i lekkiego deseru z rodzynkami, orzechami włoskimi i płatkami kukurydzianymi. Składniki: • 1/2 masła • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 szklanki mleka w proszku • 1 czekolada biała • sok z 1/2 cytryny • 1 szklanka orzechów włoskich • 3/4 szklanki rodzynek • 2 szklanki(...)wodą i cukrem, dodać mleko w proszku i roztrzepać rózgą. • Czekoladę pokroić na drobne kawałki, dodać z sokiem cytrynowym do masy. • Wsypać orzechy, rodzynki i płatki kukurydziane, dokładnie wymieszać. • Małe formy teflonowe lub 1 keksówkę wyłożyć folią spożywczą. • Masę włożyć do formy, delikatnie ugnieść aby wszędzie weszła i nie było
To co kochamszklanka, rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. • Każdy pulpecik zalać gęstym sosem i rozłożone na tacy pozostawić do zastygnięcia. Filet z kurczaka w orzechach: • 2 filety z kurczaka pokrojone w zgrabne kawałki • 150 g orzechów włoskich drobno pokrojonych • 3 białka • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • sól, pieprz • olej do smażenia Wykonanie: • Białka ubić(...)sztywno, dodać mąkę ziemniaczaną, posolić i jeszcze ubijać z 30 sekund. • Przyprawione solą i pieprzem fileciki maczać w białku i posiekanych orzechach, i smażyć w rozgrzanym, głębokim oleju. Szaszłyki z boczku: • 10 plastrów wędzonego boczku • 10 drewnianych szpadek Wykonanie: • Każdy plaster boczku nawinąć na drewnianą szpadkę szaszłykową. • Zapiec na grillu
To co kochamłyżki ziarna sezamowego Sos poblano mole czekoladowy • 5 ząbków czosnku • 1 cebula • 1 ostra papryczka • 1 papryka zielona i czerwona • 1 puszka pomidorów bez skórki • 3 łyżki orzechów ziemnych • 3 łyżki migdałów i rodzynek • 3 łyżki oleju • 5 ziaren pieprzu czarnego • 5 goździków • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżeczka soli i cukru • 1/2 czekolady gorzkiej Puree(...)kości formułując goloneczki. • Przyprawić solą, pieprzem i paprykami. • Blachę posmarować olejem i piec mięso w temperaturze 180 st.C przez 40 minut. Sos • Migdały i orzechy ziemne zalać wrzątkiem, odstawić na 5 minut, po czym obrać ze skórki. • Pieprz ziarnisty i goździk utłuc w moździeżu. • Czosnek i cebulę obrać
To co kochamsałatka nie jest typowo wiosenna, ale ponieważ idealnie pasuje do mięsa z grilla, to robię ją już od wiosny. Słodka gruszka, chrupiące orzechy, ostry żółty ser i goryczka cykorii doskanale ze sobą współgrają. Świetnie smakuje taka łódeczka cykorii nadziana sałatką. Składniki: • 4 gruszki • 100 g orzechów włoskich • 200 g ostrego sera żółtego(...)szklanki majonezu • 3 łyżki sosu z cytryny • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki sosu. • Ser żółty pokroić w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm. • Orzechy posiekać na mniejsze kawałki. • Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki i włożyć do zimnej wody, aby nie ściemniały. Bezpośrednio przed wymieszaniem sałatki, gdy reszta składników
To co kochamLetni obiad bez mięsa to jarskie kotlety. Kalarepka nadaje się wyśmienicie do tego celu. Panierka z płatków migdałowych i orzechów nadaje im egzotycznego charakteru. U nas danie kuchni kobiecej… chłopaki rozglądali się za schabowym. Mnie i Monice bardzo smakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka(...)łyżki sosu sojowego • 100 g płatków migdałowych • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki • 4 łyżki mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. • Wrzucić kalarepkę na wrzącą, posoloną wodę ze szczyptą cukru i gotować 10 minut. • Odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem
To co kochamWiśnie zamknięte z orzechami włoskimi w kruchej babeczce! Prosty i zarazem wykwintny deser. Składniki: Ciasto kruche • 300 g mąki pszennej • 150 g masła • 100 g cukru • 3 żółtka • masło do smarowania foremek Nadzienie • kilka łyżek orzechów włoskich • dżem wiśniowy • kilkanaście wiśni wydrylowanych • cukier puder do posypania Wykonanie: • Makę wymieszać z cukrem. • Masło zetrzeć(...)babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Do środka włożyć po połówce orzecha włoskiego i po łyżce dżemu wymieszanego ze świeżymi wiśniami. • Wyciąć mniejsze kółka i zakleić nimi wierzch babeczek. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C
To co kochamSmak surowego selera jest bardzo intensywny i nie każdy za nim przepada. Jednak połącznie selera z orzechami, jabłkiem i rodzynkami zmienia zupełnie jego charakter. Trudno nawet opisać ten smak więc koniecznie musicie wypróbować tę surówkę. Jedna z moich ulubionych jako dodatek do obiadu. Składniki: • 2 średnie selery • sok z 1 cytryny(...)orzechów włoskich mielonych • 1 jabłko • garść rodzynek • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka majonezu • 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: • Selery obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach – ja starłam w malakserze. • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Wymieszać seler z jabłkiem
To co kochamzaskakująca surówka to duża niespodzianka kulinarna – niespotykany kolor i wyjątkowy smak. Udane połączenie marchewki, buraka i orzechów włoskich to pomysł Ewy Wachowicz. Zdecydowanie polecam, my jedliśmy ją jako dodatek do schabu w sosie pieczarkowo-jabłkowym. Składniki: • 1 kg marchwi • 1/2 kg surowego buraka • 1 jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 1 ząbek czosnku • sól(...)grubej tarce. • Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. • Wymieszać warzywa, doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny. • Wymieszać z majonezem, śmietaną i na koniec dodać orzechy włoskie
To co kocham