trafiałam na suchą, niesmaczną i zbyt kwaśną... a tutaj miłe zaskoczenie! :) OWSIANKA ORZECHOWA /przepis własny/ Składniki na owsiankę: 50 g płatków owsianych (u mnie mocno chłonne) 10 g mielonych orzechów laskowych 10 g surowych nasion chia bio 450 ml mleka z orzechów laskowych (mniej, jeśli macie np. płatki górskie) pół dużego, dojrzałego banana Do podania: surowe nasiona kakaowca suszona(...)wiśnia peruwiańska suszone jagody goji jogurt Do rondelka z gotującym się mlekiem wsypać płatki, orzechy, pokrojonego banana i nasiona chia. Gdy zaczną się gotować, od czasu do czasu zamieszać, żeby gęstniejąca masa nie przywarła do dna. Gotować około 5-6 minut na małym ogniu lub do zgęstnienia. Po tym czasie dodać pasek czekolady i cały czas mieszać. Gotować jeszcze
Poranek na słodkowegańskie produkty. Ponadto wiele z nich posiada certyfikat Fairtrade, który m.in. gwarantuje farmerom i pracownikom należyte wynagrodzenie za ich trud włożony w produkcję. Firma oferuje szeroki wybór organicznych orzechów (naturalnych, prażonych jak i oblanych czekoladą), suszonych owoców, warzyw, gotowych dań, przypraw, roślin strączkowych, mrożonek, soków i innych. Produkty jak na razie dostępne są tylko za granicą, w sklepach ze zdrową(...)chipsy kokosowe - dzikie migdały - oliwę extra virgin - sycylijskie pistacje - prażone migdały z solą - płatki sojowe - płatki z alpejskiej gryki - prażone i solone pestki dyni (!) - suszone pestki granatu (!) - suszone liczi (!) - orzechy nerkowca - morelowy chutney z imbirem, jagodami goji i berberysem - tybetańską mieszankę owoców i orzechów Po spróbowaniu wszystkich, nie mogę stwierdzić inaczej - te produkty są po prostu idealne! Właściwie
Poranek na słodkoporzeczka, żurawina i banan z kokosem); * bezglutenową mąkę do wypieku chałki, * kalifornijskie pistacje (duże i wszystkie z otwartą skorupką), * suszone śliwki (miękkie, soczyste i aromatyczne), * mieszankę do falafeli, * zestaw orzechów przyprawionych papryką i curry, * wspomnianą już mieszankę mąk z tapioki i maranty, * sok z gravioli (na który polowałam od dawna); * oliwę z oliwek (nieodłączny element każdych moich "większych" zakupów) , * popularny(...)tłuszczu. Z pewnością stanowią świetną alternatywę dla chipsów czy precelków, ponieważ nie są to tylko puste kalorie, a dobre źródło witamin i błonnika. Składają się z czystego ziarna, orzechów i owoców zlepionych syropem ryżowym. Niby proste, a jakie pomysłowe i chrupiące! * Kolejną rzeczą, która mnie zaciekawiła była bezglutenowa mieszanka do wypieku szwajcarskiej chałki. Wystarczy dodać masło, drożdże i mleko. Całość
Poranek na słodkoorkiszowej 25 g mąki z quinoa Quinua Real 15 g kaszki orkiszowej Nominal 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól łyżka kremu z orzechów włoskich z nasionami konopii Amandin ok. 40 ml mleka z orzechów macadamia Amandin + łyżka kremu z orzechów laskowych z kakao Amandin do nadziania Opcjonalne dodatki: jeżyny figa popping z canihua
Poranek na słodkoCiasteczka miodowo-orzechowe są delikatne, mięciutkie i pełne smaku, co zawdzięczają wykorzystaniu do ich przygotowania miodu i orzechów włoskich. Łatwe je przygotować, ale łatwo też znikają z miseczki :) Składniki na około 80 sztuk: 160 g mąki pszennej 120 g miękkiego masła 100 ml płynnego miodu 100 g mielonych orzechów włoskich 1 jajko 1 łyżka cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy(...)jajko i dalej miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy płynny miód, a następnie mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec do ciasta dodajemy mielone orzechy i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy małe porcje ciasta. Można to zrobić łyżeczką, ale mi było wygodniej wykorzystać worek cukierniczy. Odstępy między ciastkami muszą
Trzeci talerzChrupiące, słodkie i aromatyczne ciasta z płatków owsianych i orzechów. Szybkie do przygotowania, bez pieczenia. Z podanej porcji wychodzi około 15 ciastek. 2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki cukru 2 łyżki miodu 7 łyżek wody 1 łyżeczka aromatu waniliowego 10 g kawy zbożowej 4 łyżki masła Orzechy drobno posiekać. Wymieszać z pozostałymi składnikami i podgrzewać
Bulliokopiaste łyżki mąki (najlepiej kukurydzianej) 4 łyżki oliwy łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego pół łyżeczki kuminu 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 1-2 cebule około 50 g ulubionych orzechów łyżeczka płatków drożdżowych (nieaktywnych)*opcjonalnie Przygotowanie: Warzywa obierz i pokrój na 2-3 cm kawałki, skrop oliwą, posyp solą, czosnkiem i upiecz je w temp. 180-190 C przez(...)doświadczenia wiem, że przetrzymają nawet 5 dni). Mleko połącz z mąką, kuminem i suszonymi drożdżami. Cebulę pokrojoną w półplasterki podsmaż na złoto na 2 łyżkach oliwy, dodaj posiekanie orzechy i rozmaryn, razem smaż jeszcze minutkę. Formę do pieczenia wylep ciastem, na dnie ułóż upieczone warzywa. Wylej na nie mleko połączone z mąką. Na górze posyp podsmażoną cebulą z orzechami
greenscarfwyjść :) Składniki: 300 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 1 łyżeczka esencji waniliowej 150 g łuskanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Orzechy miażdżymy w moździerzu. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (jeden garnek umieszczamy w drugim większym z wrzącą wodą). Jajka ucieramy z cukrem i powoli mieszając(...)dodajemy kolejno czekoladę rozpuszczoną z masłem, esencję waniliową, mąkę, proszek do pieczenia i zmiażdżone orzechy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przygotowane ciasto przelewany do foremki wysmarowanej masłem i pieczemy ok. 30 minut w rozgrzanym do 180 st. piekarniku
Z notatnikasłodkiego do kawy przyrządziłam energetyczne trufle ze spiruliną. To idealna alternatywa dla kupnych słodyczy. Najlepsza przekąska po treningu . Zdrowe słodkości do popołudniowej kawki. Ich niewątpliwą zaletą jest wymienność składników. Orzechy można zamienić na nasiona. Morele można zastąpić goji lub rodzynkami. Za każdym razem trufle będą inne w smaku. Nie popadajcie więc w panikę, jeśli brakuje Wam jakiegoś składnika z przepisu(...)poniżej. Zawsze możecie go zastąpić czymś innym. Energetyczne trufle Składniki: na 20 trufli 50 g migdałów 50 g brazylijskich orzechów 2 łyżki kokosowego oleju 50 g pestek dyni 2 łyżki spiruliny 1½ łyżki kakao 20 daktyli 50 g suszonych moreli Migdały, orzechy i pestki dyni zmiksuj na gruboziarnistą masę. Dodaj kokosowy olej, wypestkowane daktyle i pokrojone w kostkę morele (Suszone
codojedzeniajesienne śniadanie z rozgrzewającą owsianką z w roli głównej. A do owsianki dodałam aromatyczne upieczone węgierki. Teraz w październiku są najlepsze. Do tego odrobina włoskich orzechów, korzenne przyprawy i energia na cały dzień zapewniona. Miłego dnia ! Jesienne śniadanie Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych Lestello 500 ml mleka(...)szczypta soli garść orzechów włoskich 1/3 łyżeczki cynamonu szczypta kardamonu odrobina masła szklanka upieczonych śliwek miód do osłodzenia Wykonanie: Do garnuszka, najlepiej z grubym dnem, wlewamy mleko, dodajemy płatki, cynamon, kardamon i sól, odstawiamy na 5 minut do namoczenia. Gotujemy, aż mleko zacznie wrzeć. Wtedy zmniejszamy ogień i gotujemy płatki aż będą miękkie, pilnując, aby się nie przypaliły, do uzyskania
Kulinarne przygody GatityBardzo prosta, zarazem jesienna, sałatka z moich ulubionych składników. Karmelizowane na maśle gruszki z dodatkiem lawendy, kwaśna pomarańcza, kozi ser o aromacie miodowym i chrupiące orzechy włoskie a całość polana najlepszym dressingiem cytrusowym. Składniki (na 2 porcje): garść sałaty 1 gruszka 1 łyżka masła szczypta suszonej lawendy 1 łyżka miodu 1 pomarańcza 50 gram koziego sera (użyłam miodowego) garść orzechów(...)gruszki z dodatkiem suszonej lawendy przez 2-3 minuty. Filetuję pomarańczę. Na talerzu układam porwaną na mniejsze kawałki sałatę oraz karmelizowane gruszki i pomarańczę. Całość posypuję pokruszonym kozim serem. Orzechy włoskie prażę na patelni i posypuję nimi sałatkę. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Sałatkę polewam dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasmakuje podana z ryżem jaśminowym. Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami: 2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym) 1 łyżka sosu sojowego (j.w.) 1 łyżka mirinu (j.w.) 2 łyżeczki oleju sezamowego (j.w.) 4 łyżki oleju(...)albo makaron ryżowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można zastąpić ziemnymi) 4 łyżki sosu ostrygowego (znajdziesz w dziale orientalnym) 1 łyżka sosu sojowego (j.w.) 1 łyżka mirinu (j.w.) 2 łyżeczki oleju sezamowego (j.w.) 4 łyżki oleju
Poezja smakupapaje 6 łyżek oleju 3 łyżki octu winnego sól biały pieprz pieprz cayenne 300 g ementalera 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku 50 g orzechów włoskich Przygotowanie Papaje przepołowiłem, usunąłem pestki. Każda połówkę wydrążyłem pozostawiając warstwę miąższu grubości około 1 cm . Wydrążony miąższ zmiksowałem z olejem i octem. Sos doprawiłem solą, białym(...)pieprzem i pieprzem Cayenne. Ser pokroiłem w słupki. Seler po oczyszczeniu i umyciu pokroiłem w cienkie plasterki. Cebulę obrałem i drobno pokroiłem. Szczypiorek posiekałem. Orzechy pokroiłem grubo. Ser, cebulę i seler włożyłem do miski, posypałem orzechami i szczypiorkiem, polałem sosem. Sałatkę delikatnie wymieszałem, podzieliłem na cztery porcje, włożyłem do wydrążonych papai
R'n'G Kitchenszklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżek mleka masa orzechowa 1/2 kostki margaryny palmy 1/2 szklanki cukru 30 dag orzechów włoskich(wyłuskanych) 2 łyżki miodu krem 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 1 kostka margaryny palmy polewa(...)Jedną część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 °C około 20 minut. W rondlu rozpuszczamy margarynę, cukier, miód, dodajemy połamane na ćwiartki orzechy podsmażyć na złoty kolor.Gorącą masę orzechową wylewamy na drugą część ciasta wyłożonego na blaszce. Ciasto pieczemy 25 minut. Gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i sokiem z cytryny
kgwjanczewomąki Mix per Pane Nutrifree 80 g sera gorgonzola (ja użyłam dolce – w oryginale jest piccante) 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g parmezanu lub grana padano 50 g orzechów (u mnie włoskie) 30 g śmietanki szczypta soli Gorgonzolę pokrój w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce. Orzechy drobno posiekaj. Masło połącz ze szczyptą soli, mąką i drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Następnie(...)mąką stole na grubość 1 cm. Wykrawaj małe ciasteczka. Ciastka układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotowane ciastka posmaruj śmietanką i posyp posiekanymi orzechami (ewentualnie posyp sezamem). Piecz 20 minut na złoty kolor. Wystudź na kratce
Kuchnia bezglutenowa