małżonek. To danie wywodzi się z perskiej kuchni. Omlet z bobem można usmażyć na patelni, albo upiec w piekarniku. Pewnie zdziwi Was fakt, że jeden ze składników to włoskie orzechy. Omlet z bobem to bardzo pożywne danie! Idealne na śniadanie lub kolację. Omlet z bobem Składniki: na 2 porcje 9 jajek 150 g ugotowanego bobu 20 g masła 4 łyżki(...)świeżego kopru, grubo pokrojonego 2 łyżki suszonego kopru szczypta szafranu garść włoskich orzechów, grubo pokrojonych sól i pieprz do smaakt Jak przyrządzić omlet? Rozbij jajka w naczyniu i roztrzep widelcem. Rozpuść szafran w łyżeczce wody i dodaj do jajek. Ugotowany bób lekko rozgnieć. Dodaj do jajek wraz z szafranem i koprem. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec dodaj orzechy. Rozgrzej
codojedzeniaowsianych. Składniki: 120 g płatków owsianych górskich 120 g zmielonych płatków owsianych górskich 100 g stopionego (wystudzonego) masła 2 jajka 100 g cukru trzcinowego 100 mąki pszennej Dowolne bakalie: Orzechy pekan (włoskie), płatki migdałowe, żurawina suszona, orzechy nerkowca... Wykonanie: Orzechy, żurawinę i płatki migdałowe pokroiłam na drobniejsze cząstki. Do miski wsypałam płatki owsiane i cukier. Wymieszałam i dodałam pozostałe składniki
Kuchnia u KrysiSkładniki cukinia żółta 1 sztuka cukinia 1 sztuka czosnek 1 ząbek oliwa z oliwek 2 łyżki orzechy włoskie 6 sztuk orzechy nerkowca 10 sztuk natka pietruszki 1 łyżka sól do smaku 1 szczypta pieprz 1 szczypta ser feta 50 gram Przygotowanie Cukinię pokroić w talarki. Na gilową patelnię wlać łyżkę(...)oliwy i delikatnie grillować talarki. Dodać pod koniec ząbek czosnku pocięty w talarki. Całość wyłożyć do misy, wkruszyć ser feta, dodać prażone orzechy i pociętą natkę. Doprawić solą i pieprzem. Smakuje dobrze z białą rybą
AZgotuj!mleka roślinnego (sojowe jest najlepsze do wypieków) 100 g nerkowców 60 g oleju roślinnego (około 80 ml) opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Przez minimum 10 minut mocz orzechy w mleku. W międzyczasie przesiej do dużej miski : mąkę, proszek do pieczenia i budynie/mąkę ziemniaczaną. Namoczone orzechy zblenduj razem z mlekiem w którym się moczyły oraz z cukrem i olejem. Połącz(...)suche składniki z mokrymi i zagnieć ciasto. Uformuj kilki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszcz dłonią, w każdym zrób dziurkę kciukiem i umieść w niej łyżeczkę dżemu. Piecz w temperaturze 180 C przez maksymalnie 15 minut. Po całkowitym wystygnięciu twardnieją na tyle, że spokojnie przetrwają w śniadaniówce. Artykuł Kruche ciasteczka z dżemem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarftrzeba ich długo gotować, bo już po chwili przyjemnie gęstnieją gotowane w rondelku. Masa wyszła kremowa, gęsta, ale nie za bardzo, słodziutka, z akcentem chrupkości za sprawą orzechów brazylijskich. Było pysznie :) Składniki: 50 g płatków jaglanych (Bio-rytm) 50 g mleczka kokosowego (z puszki) 200 ml mleka sojowego nektar kokosowy (Bio-rytm) 2 orzechy brazylijskie garść malin(...)mleczko kokosowe oraz wsyp płatki jaglane. Gotuj do momentu, w którym ich konsystencja będzie kremowa, lekko "budyniowata", czyli ok. 5 minut. Gotowe przełóż do miseczki, ułóż maliny, dodaj posiekany orzechy i całość oblej nektarem kokosowym
Zdrowie na języku :Pbloga prowadzić trzeba :-) To ciasto to pychotka. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest pyszne :-) Składa się ze spodów kruchego ciasta, posmarowanych dżemem porzeczkowym , z bezą i orzechami. Spody przełożone są kremem. Ciasto jest pyszne. No to zaczynamy: SKŁADNIKI: *przepis na dużą blachę CIASTO: -2,5 szkl mąki (szklanki z małą górką) -2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)prostu nim dno blaszki. Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Beza: -białka z ciasta i masy 8 białek -1 szkl cukru pudru -4 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO - posiekane orzechy włoskie do posypania około 3 porządne garście Najpierw przygotowujemy bezę z połowy skałdników czyli ubijamy 4 białka, dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Całość wykładamy na blat, posypujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzepis, wychodzi z niego około 35 sporych ciasteczek. Powiem jedno-uzależniają. Możecie zrobić z dowolnymi dodatkami, np z wiórkami kokosowymi, z czekoladą i innymi ziarnami. Ja robię z orzechami i słonecznikiem, są wspaniale chrupiące i nie za słodkie, bardzo gorąco polecam Wam te ciasteczka, są ekstra. No to zaczynamy SKŁADNIKI -1,5 szkl płatków owsianych górskich -orzechy włoskie(...)kostki margaryny czyli ok 70g -2 łyżki miodu -1 łyżka mleka -szczypta sody(mała ilość sody spowoduje,że ciasteczka będą bardziej chrupkie) Do miski wsypujemy płatki owsiane, posiekane orzechy oraz słonecznik. Dodajemy mąkę,cukier, cukier waniliowy,sodę.-wszystko mieszamy W osobnej misce lub rondelku rozpuszczamy masło, margarynę oraz miód-ja daję na 30 s do kuchenki mikrofalowej. Wlewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto na różnego rodzaju imprezy rodzinne, czy święta. Mowa oczywiście o miodowniku :-) Wspaniałe ciasto, składające się z 4 spodów przełożonych kremem, a wszystko polane czekoladową polewą i posypane orzechami. Ciasto z tego przepisu wychodzi mięciutkie, nie za słodkie, wręcz idealne. Udaje się zawsze,nie musi długo leżeć by zmięknąć, jest super już na drugi dzień po upieczeniu. Bardzo(...)cukru waniliowego -200g masła lub margaryny POLEWA -0,5 tabliczki mlecznej czekolady -1 łyżka kakao -5 łyżek mleka -1 łyżka masła lub margaryny DODATKOWO -troszkę zmielonych bardzo drobno orzechów włoskich, około 5 sztuk Przygotowanie tego ciasta najlepiej rozpocząć do zrobienia budyniu na masę. Mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier, budyń oraz cukier waniliowy miksujemy z małą ilością mleka. Resztę wlewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwięc pod tym względem metrowiec bije na głowę inne ciasta :-) Składa się z delikatnego ciasta jasnego oraz ciemnego, są one przełożone masą i oblane pyszną polewą czekoladową i posypane orzechami. Zapraszam na metrowca SKŁADNIKI KEKSÓWKA O WYMIARACH 30x110x7 długość 30, szerokość 11, wysokość 7cm CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -3/4 szklanki cukru(...)cukier waniliowy -2 żółtka -250g masła lub margaryny POLEWA -2 czekolady po 100g mleczne -1 łyżka kakao -2 łyżki masła -4 łyżki mleka DODATKOWO 100g zmielonych orzechów włoskich Przygotowanie metrowca rozpoczynamy od ciasta białego i ciemnego. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy przesianą mąkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokujest też jako "salceson".) Nie trzema go monotonnie wyrabiać, mieszać, czy precyzyjnie odmierzać składników. A w smaku? Rewelacja! Oprócz pięknego zapachu podczas pieczenia - później kusi swą wilgotnością i posmakiem orzechów. Koniecznie spróbujcie! (Forma o wymiarach 24 x 28 cm) 7 jabłek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)oczyszczonej 1 łyżki kakao 3 jajka 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych) 1/4 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskich, brazylijskich i makademia) W dużej misce warstwami ułożyć: pokrojone w kostkę jabłka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao, roztrzepane jajka, olej. Całość odstawić na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto dokładnie rozmieszać łyżką i przełożyć
Di gotujelubię te zwykłe, ale zawsze chciałam spróbować też ich innej wersji. Migdały blanszowane pozbawiane są ciemnej skórki, która niekiedy może działać drażniąco. Mają bardziej delikatniejszy smak, który mi przypomina orzechy surowe, które dopiero co spadły z drzewa. Są smaczne, ale myślę, że pozostanę przy tych zwyczajnych, choć dla urozmaicenie pewnie jeszcze po nie sięgnę :) ORZECHY BRAZYLIJSKIE Ostatnio mój faworyt(...)wśród orzechów. Uwielbiam ich smak i intensywną chrupkość. Staram się zjadać 1-2 dziennie, w ten sposób pokrywam swoje dzienne zapotrzebowanie na selen :) NEKTAR KOKOSOWY Całkowita dla mnie nowość. Czytałam o nim już kilka razy, przez co jeszcze bardziej się do niego przekonywałam. Kiedy zobaczyłam go w ofercie Bio-rytm od razu zdecydowałam się na jego wybór. Niestety
Zdrowie na języku :Pśmietany 18 % 100 g koziego sera Składniki – dodatki: garść jeżyn 150 g koziego sera w roladce 1 mały fenkuł (koper włoski) 2 łyżki świeżego tymianku garść ulubionych orzechów – u mnie nerkowce sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką(...)odstaw. Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć do rondelka i podgrzewaj często mieszając do czasu rozpuszczenia się sera. Odstaw. Dodatki: Ser kozi pokrój w plasterki. Orzechy posiekaj. Umyj fenkuł i osusz. Odetnij nać oraz spód kopru. Zdejmij zewnętrzne liście i przekrój na pół. Wytnij głąb (tak jak w kapuście). Fenkuł pokrój w piórka lub plasterki. Ciasto
Moja pasja smakuOdrobinę słodkie a zarazem wytrawne danie. Genialne połączenie niewielkich brzoskwiń, prosto z ogrodu mojej mamy oraz sera pleśniowego, chrupiących orzechów i bardzo aromatycznego rozmarynu. Całość podana na chrupiącym placku z mąki żytniej czyli podpłomyku. Wbrew pozorom nie jest to odważne połączenie. Zdecydowanie wszystkie te składniki świetnie się komponują i aż.. ciężko oderwać się od takiego dania. Składniki(...)łyżki oliwy z oliwek szczypta cukru 1/2 szklanki ciepłego mleka Dodatki: świeże gałązki rozmarynu 4-5 niewielkich brzoskwiń 100 gram sera pleśniowego np. camembert lub brie niewielka garść orzechów włoskich świeżo zmielony pieprz Drożdże ucieram z cukrem do rozpuszczenia, dodaję 2 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki ciepłego mleka. Całość mieszam do połączenia i odstawiam na 10-15 minut
Mango Papajamiodu (u mnie faceliowy), 3 laski cynamonu, 1 -1,5 laski wanilii, skórka otarta z 2 cytryn 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 200 g cukru, 200 g orzechów włoskich, 100 ml brandy, 2,5 kg fig umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. W garnku z grubym dnem zagotować miód, dodać cynamon, skórkę z cytryny, sok z cytryny(...)umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Po raz kolejny zagotować figi. Dodać do nich świeże figi i gotować (oczywiście na wolnym ogniu). Na patelni rozpuścić cukier, wsypać orzechy i smażyć mieszając, aż wszystkie orzechy będą oblepione karmelem. Przełożyć do garnka z gotującymi się figami. Gotować około 15 minut. Odstawić do ostudzenia. Ponownie figi zagotować, gotować 10 minut. Przełożyć
królestwo garów