orzechy - 16941 przepisów (strona:262/1130)

Ciasto/batony Snickers z kaszy jaglanej (bez pieczenia) 270

zmielonych) Masa karmelowa: 1,5 szklanki daktyli (zalanych wrzątkiem na ok. 30 min) 3 łyżki wody po daktylach 3 łyżki mleka waniliowego 2 łyżeczki oleju kokosowego  garść całych orzechów ziemnych Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3-4 łyżki mleka waniliowego 1 łyżeczka oleju kokosowego + trochę orzechów zmielonych/całych do posypania na wierzch Przygotowanie: 1. Masa biała: Kaszę jaglaną przelewamy(...)wody (nie wylewamy jej!) i wkładamy do blendera. Dodajemy 3 łyżki wody po daktylach, 3 łyżki mleka i łyżeczkę oleju kokosowego. Blendujemy całość, a następnie mieszamy z całymi orzechami ziemnymi. Masę układamy na przestudzonej białej warstwie. Blachę wkładamy do lodówki i czekamy ok. 1 h. 3. Polewa: Na koniec tabliczkę gorzkiej czekolady roztapiamy w garnuszku z łyżeczką oleju kokosowego oraz

Bananowe Pole
Tort na waflach z masą czekoladową - przepis z 1956 roku 153

trzepaczki użyłam miksera. Składniki 35 dkg cukru-pudru 35 dkg masła 3 żółtka 1 paczka wafli 10–15 dkg czekolady lub 5 dkg kakao wanilia kieliszek spirytusu 10 dkg orzechów włoskich Przygotowanie Orzechy przebrać, zemleć. Czekoladę rozgrzać na parze lub w piekarniku. Masło utrzeć na pulchną masę trzepaczką w kształcie rózgi, dodać żółtka, po trochu cukru, czekoladę lub kakao (zagotowane(...)łyżkami wody albo mleka), wanilię, spirytus, zmielone orzechy. Wszystkie składniki bardzo starannie utrzeć. Wafle podsuszyć w piekarniku, wyjąć, ostudzić, przekładać masą czekoladową. Za każdym przełożeniem wierzch dokładnie przycisnąć, boki wyrównać. Na wierzch położyć deseczkę, obciążyć. Gdy masa zastygnie, można torcik polukrować polewą czekoladową

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto wiewiórka 169

Pyszne, ekspresowe ciasto, miękkie, wilgotne, wspaniałe :) Przepis ze starego zeszytu, dawno go nie robiłam, ale wreszcie zatęskniłam za tym smakiem :) Z dodatkiem jabłek i orzechów włoskich, iście jesienne ciasto, smakuje równie dobrze teraz, gdy pogoda coraz ładniejsza, a lato puka do drzwi ;) Wybieracie się gdzieś na wakacje? Osobom z Warszawy i okolic polecam http://modlinparking.pl/ , parking w bezpośrednim sąsiedztwie lotniska(...)można zostawić samochód na przykład przed wylotem na wczasy czy dłuższy weekend :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki oleju 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 5 jabłek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białka oddzielić

Domowa cukiernia Ewy
Dieta CZTO, dzień siódmy 140

użyłam papryki. Zmieszałam ją z twarogiem i zjadłam z chlebem.   Drugie śniadanie   150 ml jogurt naturalny 2% tłuszczu 140 g maliny 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie 25 g miód pszczeli   Obiad   120 g mięso z piersi kurczaka bez skóry 15 g olej kokosowy 85 g kasza jęczmienna perłowa 200 g burak przyprawy: pieprz(...)odrobiną tłuszczu, a na koniec dodałam ugotowaną kaszę. Chwilę poddusiłam. Podwieczorek 200 ml mleko spożywcze 1,5% tłuszczu 40 g płatki owsiane 40 g rodzynki suszone 20 g orzechy włoskie     Przepis: mleko zagotować, wsypać płatki owsiane. Gotować jeszcze przez chwilę. Po ugotowaniu dodać rodzynki oraz siekane orzechy.   Kolacja 30 ml mleko spożywcze 2% tłuszczu

Kucharzyca
Bezglutenowy omlet biszkoptowy z dżemem figowym i orzechami włoskimi 287

Idealny na podwieczorek lub kolację, lekki, banalnie prosty w przygotowaniu omlecik biszkoptowy na pewno posmakuje każdemu. Dodatek wspaniałego dżemu figowego i orzechów włoskich dostarczy nam niebywałej przyjemności dla podniebienia. Składniki: 60g mąki z brązowego ryżu (zmieliłam brązowy ryż w młynku do kawy) 1 jajko 2 łyżeczki ksylitolu 2 łyżeczki dżemu figowego 10g orzechów włoskich Olej kokosowy do smażenia   Sposób(...)żółtka dodajemy mąkę oraz ksylitol, potem białka. Ciasto delikatnie mieszamy łyżeczką. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, wylewamy ciasto, smażymy aż się zarumieni, następnie nakładamy dżem figowy i posypujemy orzechami. Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Dieta CTZO, dzień czwarty 156

się włączać piekarnika, czekać, aż się zagrzeje, żeby naleśniki znalazły się w nim na chwilę.   Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% tłuszczu 45 g malin 15 g orzechów włoskich 36 g miodu pszczelego Przepis: do jogurtu dodać maliny i rozkrzuszone orzechy, całośc polać miodem Maliny mam “gdzieś” w zamrażalce, ale dałam świeże borówki. Kolacja 20 g jogurtu(...)mnie za dużo. Poza tym to nadal cukier prosty i odniosłam wrażenie, że jego dodatek jest wypełniaczem kalorycznym posiłku. Wolałabym na to konto więcej owoców, jogurtu lub orzechów. Kolacja standardowo już ok. 20. Dziś ani przez chwilę nie czułam się głodna. Choć dzień skończył się o tej godzinie, co zwykle, to jednak zaczął się 3 godziny później

Kucharzyca
Ciasto 4 w 1 162

pieczemy ! Ciasto orzechowe: 7 białek 20 dkg cukru 6 dkg mąki ziemniaczanej 6 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dkg masła 20 dkg zmielonych orzechów włoskich Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Dodać orzechy wymieszane z roztopionym masłem. Ponownie delikatnie

kruche babeczki
Papryka faszerowana czerwonym ryżem i warzywami 119

białej części pora 2 łyżki sosu orientalnego słodkiego (w stylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy. Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie(...)dalszej obróbki w piekarniku jeszcze zmięknie. Ryż ostudzić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ryż z warzywami. Dodać przyprawy, sos orientalny, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i ponownie wymieszać. Farszem ciasno wypełnić świeżą paprykę (jeśli wam zostanie trochę farszu, po prostu upieczcie go osobno w piekarniku razem z papryką). Przykryć górę odciętym wcześniej „kapeluszem

gutfut
Zielona tarta 167

dawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy włoskie i słonecznik i wyszło zielone niebo w gębie. Dodaję do mojej zakładki „must eat”, bo dawno tak uszy mi się nie trzęsły. Czy jak Wam powiem, że zjadłam sama prawie całą(...)opakowanie (450 g) mrożonej brukselki (parę brukselek zostanie) spora garść świeżego szpinaku 200 g śmietanki 30% 3 jajka 100 g sera (u mnie ulubiony cheddar) parę gałązek szczypiorku garść orzechów włoskich drobniej pokrojonych garść pestek słonecznika sól, pieprz, suszona bazylia Wykonanie: Brukselkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut. Odcedzić, ostudzić. Przekroić każdą brukselkę na pół. Delikatnie przyprawić

gutfut
Pesto z rukoli 142

świeżość. No i jest, jest subtelna, ale zawsze różnica w smaku. Składniki na słoik ok. 250 ml: 100g rukoli 80g pestek słonecznika (to wersja tańsza, jeśli pragniecie droższej wybierzcie orzechy piniowe bądź orzechy nerkowca) 80ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bądź oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 20 g sera carskiego twardego długodojrzewającego (u mnie(...)składniki wrzucić do blendera (bądź thermomixa) i blendować tak długo aż całość w większości będzie zmiksowana. Nie będzie to jednolita, gładka masa, wciąż nieznacznie powinien być wyczuwalny słonecznik (lub orzechy). Przechowywać w lodówce

gutfut
Pesto z jarmużu 152

podzielić pomysłem Składniki na słoi o pojemności ok. 250 ml: 60 g liści jarmużu (bez łodyg) – idealnie aby liście były miękkie, czyli jarmuż nie był przejrzały 70 g orzechów włoskich 20 g sera carskiego twardego, długodojrzewającego 1-2 ząbki czosnku 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jarmuż dokładnie umyć(...)oderwać miękkie liście od łodyg. Orzechy włoskie delikatnie podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do blendera (bądź thermomixa) i blendować tak długo aż całość w większości będzie zmiksowana. Nie będzie to jednolita, gładka masa, wciąż nieznacznie powinny być wyczuwalne orzechy. Przechowywać w lodówce

gutfut
Sałatka z truskawkamii,fetą, szpinakiem i szparagami 181

ramach poweekendowego sprzątania w lodówce zrobiłam R.E.W.E.L.A.C.Y.J.N.Ą sałatkę - jeśli jeszcze nie próbowaliście truskawek w wytrawnej wersji - szybciutko nadrabiajcie braki - połączenie tych owoców z fetą, szpinakiem, grillowanymi szparagami i orzechami - petarda! Całość oblana miętowym sosem - dietetyczne niebo w gębie !!! Można ją zjeść na śniadanie, kolację lub lekki lunch :)  SKŁADNIKI  - dla 1 osoby - 293 kcal 1 garść szpinaku(...)truskawek 50 g fety 20 g orzechów nerkowca 3-4 cienkie zielone szparagi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty świeżo mielony pieprz  PRZYGOTOWANIE  Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą

Moje Kuchenne Rewelacje
Makaron ze szparagami w sosie ziołowo-serowym 198

jeżeli go dodacie, sos będzie jeszcze lepszy! Składniki na sos dla 2/3 osób: śmietanka 30% kilka sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około 100 g sera z niebieską pleśnią sól i pieprz do smaku świeża bazylia i oregano do ozdoby makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='śmietanka 30% kilka(...)sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około 100 g sera z niebieską pleśnią sól i pieprz do smaku świeża bazylia i oregano do ozdoby makaron'; document.write(" "); Krok 1 Myjemy szparagi i odrywamy zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy na 3 kawałki. W małym rondelku rozgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej szparagi. Gotujemy

Kuchnia Bazylii
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 173

żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali Nadzienie: 100g mielonych orzechów włoskich 100g mielonych orzechów laskowych 50g mielonych migdałów 250g cukru 2 białka Mieszamy w misce: orzechy, migdały i cukier. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z bakaliami i cukrem. Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Letnia sałatka z gruszką i rukolą 141

sałatki w zupełności zastąpi nam obiad, lekko strawna i bardzo smakowita. Składniki dla 4 osób: - 10 dag liści rukoli - kilka plastrów fety, ok. 5 dag - 1 duża twarda gruszka - orzechy pekan lub włoskie, wystarczy jedna garść - 1 łyżka dobrego masła Sos: - 1/2 szklanki oliwy extra virgin - 3 łyżeczki soku z cytryny -  szczypta soli - 1 łyżeczka musztardy - 2 łyżeczki miodu(...)plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu żeby się nie przypaliło, układamy plastry gruszki, z każdej strony smażymy po 2 minuty, zostawiamy na patelni do wystudzenia. 2. Orzechy blanszujemy ok. 2 minut na suchej patelni, studzimy. Ser feta kroimy w kostkę lub w plastry. 3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu, dokładnie mieszamy. 4. Umytą i wysuszoną rucol

Apetyczna babeczka