pieczemy ! Ciasto orzechowe: 7 białek 20 dkg cukru 6 dkg mąki ziemniaczanej 6 dkg mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 dkg masła 20 dkg zmielonych orzechów włoskich Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z orzechami. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Dodać orzechy wymieszane z roztopionym masłem. Ponownie delikatnie
kruche babeczkibiałej części pora 2 łyżki sosu orientalnego słodkiego (w stylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy. Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie(...)dalszej obróbki w piekarniku jeszcze zmięknie. Ryż ostudzić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ryż z warzywami. Dodać przyprawy, sos orientalny, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i ponownie wymieszać. Farszem ciasno wypełnić świeżą paprykę (jeśli wam zostanie trochę farszu, po prostu upieczcie go osobno w piekarniku razem z papryką). Przykryć górę odciętym wcześniej „kapeluszem
gutfutdawno tarty nie było W zasadzie to miałam ogromną ochotę na brukselkę, szpinak, no i …. tartę. Połączyłam wszystkie moje „ochoty”, dodając orzechy włoskie i słonecznik i wyszło zielone niebo w gębie. Dodaję do mojej zakładki „must eat”, bo dawno tak uszy mi się nie trzęsły. Czy jak Wam powiem, że zjadłam sama prawie całą(...)opakowanie (450 g) mrożonej brukselki (parę brukselek zostanie) spora garść świeżego szpinaku 200 g śmietanki 30% 3 jajka 100 g sera (u mnie ulubiony cheddar) parę gałązek szczypiorku garść orzechów włoskich drobniej pokrojonych garść pestek słonecznika sól, pieprz, suszona bazylia Wykonanie: Brukselkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut. Odcedzić, ostudzić. Przekroić każdą brukselkę na pół. Delikatnie przyprawić
gutfutświeżość. No i jest, jest subtelna, ale zawsze różnica w smaku. Składniki na słoik ok. 250 ml: 100g rukoli 80g pestek słonecznika (to wersja tańsza, jeśli pragniecie droższej wybierzcie orzechy piniowe bądź orzechy nerkowca) 80ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, bądź oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 20 g sera carskiego twardego długodojrzewającego (u mnie(...)składniki wrzucić do blendera (bądź thermomixa) i blendować tak długo aż całość w większości będzie zmiksowana. Nie będzie to jednolita, gładka masa, wciąż nieznacznie powinien być wyczuwalny słonecznik (lub orzechy). Przechowywać w lodówce
gutfutpodzielić pomysłem Składniki na słoi o pojemności ok. 250 ml: 60 g liści jarmużu (bez łodyg) – idealnie aby liście były miękkie, czyli jarmuż nie był przejrzały 70 g orzechów włoskich 20 g sera carskiego twardego, długodojrzewającego 1-2 ząbki czosnku 120 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Wykonanie: Jarmuż dokładnie umyć(...)oderwać miękkie liście od łodyg. Orzechy włoskie delikatnie podprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do blendera (bądź thermomixa) i blendować tak długo aż całość w większości będzie zmiksowana. Nie będzie to jednolita, gładka masa, wciąż nieznacznie powinny być wyczuwalne orzechy. Przechowywać w lodówce
gutfutramach poweekendowego sprzątania w lodówce zrobiłam R.E.W.E.L.A.C.Y.J.N.Ą sałatkę - jeśli jeszcze nie próbowaliście truskawek w wytrawnej wersji - szybciutko nadrabiajcie braki - połączenie tych owoców z fetą, szpinakiem, grillowanymi szparagami i orzechami - petarda! Całość oblana miętowym sosem - dietetyczne niebo w gębie !!! Można ją zjeść na śniadanie, kolację lub lekki lunch :) SKŁADNIKI - dla 1 osoby - 293 kcal 1 garść szpinaku(...)truskawek 50 g fety 20 g orzechów nerkowca 3-4 cienkie zielone szparagi 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny kilka listków mięty świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki, kroimy na 4 części i przesmażamy 4-5 minut na odrobinie oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą
Moje Kuchenne Rewelacjejeżeli go dodacie, sos będzie jeszcze lepszy! Składniki na sos dla 2/3 osób: śmietanka 30% kilka sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około 100 g sera z niebieską pleśnią sól i pieprz do smaku świeża bazylia i oregano do ozdoby makaron listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='śmietanka 30% kilka(...)sztuk zielonych szparagów pół garści świeżej bazylii pół garści świeżego oregano garść orzechów nerkowca około 100 g sera z niebieską pleśnią sól i pieprz do smaku świeża bazylia i oregano do ozdoby makaron'; document.write(" "); Krok 1 Myjemy szparagi i odrywamy zdrewniałe końce. Każdego szparaga kroimy na 3 kawałki. W małym rondelku rozgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej szparagi. Gotujemy
Kuchnia Bazyliiżółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali Nadzienie: 100g mielonych orzechów włoskich 100g mielonych orzechów laskowych 50g mielonych migdałów 250g cukru 2 białka Mieszamy w misce: orzechy, migdały i cukier. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z bakaliami i cukrem. Wykonanie
Walijskie Pichceniesałatki w zupełności zastąpi nam obiad, lekko strawna i bardzo smakowita. Składniki dla 4 osób: - 10 dag liści rukoli - kilka plastrów fety, ok. 5 dag - 1 duża twarda gruszka - orzechy pekan lub włoskie, wystarczy jedna garść - 1 łyżka dobrego masła Sos: - 1/2 szklanki oliwy extra virgin - 3 łyżeczki soku z cytryny - szczypta soli - 1 łyżeczka musztardy - 2 łyżeczki miodu(...)plastry. Na patelni rozpuszczamy masło, na małym ogniu żeby się nie przypaliło, układamy plastry gruszki, z każdej strony smażymy po 2 minuty, zostawiamy na patelni do wystudzenia. 2. Orzechy blanszujemy ok. 2 minut na suchej patelni, studzimy. Ser feta kroimy w kostkę lub w plastry. 3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu, dokładnie mieszamy. 4. Umytą i wysuszoną rucol
Apetyczna babeczkaDzisiaj przepis na ciasto, które już Wam pokazałam wczoraj na Instagramie. Ciacho z bardzo dużą ilością orzechów, bezą o smaku krówki i ciastem kruchym. Ci co nie na redukcji to zapraszam! ;-) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 200 g masła - 200 g mąki owsianej - 200 g mąki pszennej - 3 żółtka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 180 g cukru pudru szybko zagnieć ciasto(...)schłodź w lodówce przez 30 minut MASA ORZECHOWA: - 2,5 szklanki orzechów włoskich sparzonych wrzątkiem - 350 ml dżemu gruszkowego lub dyniowego - 80 g cukru pudru - 1 żółtko - 2 białka ubite na sztywną pianę Orzechy, żółtko, dżem, cukier zmiksuj blenderem. Dodaj pianę z białek. PONADTO: - mały słoik dżemu porzeczkowego - czubata łyżka proszku budyniowego o smaku Krówki BEZA: - 3 białka - 3 łyżki
SMYKWKUCHNIchlebek należy kroić po całkowitym wystudzeniu. W innym wypadku będzie się kruszyć. Polecam! ;) Składniki: 135 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 65 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (ze skórką lub bez) 145 g płatków owsianych, zwykłych 4 łyżki nasion babki płesznik (zastąpiłam mielonym siemieniem lnianym) 1 łyżeczka soli 2 łyżki nasion chia 1 łyżka(...)syropu klonowego (lub płynnego miodu) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (można zastąpić roślinnym) 350 ml wody Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki, nasiona babki płesznik, sól i chia. W innym naczyniu wymieszać składniki mokre: syrop, olej i wodę. Zawartości obydwu misek połączyć ze sobą. Powstałą, klejącą "papkę
Nastoletnie Wypiekaniestanowią tutaj dodatki poza roślinne. Alfa-odżywianie to raw-składniki , czyli wszystkie rośliny, które jadane są na surowo: owoce, warzywa, zielone liście, kwiaty, kiełki, grzyby, wodorosty, nasiona, pestki, orzechy, zioła Oraz dodatkowo: miód naturalna, nieoczyszczona sól morska lub kamienna Alfa-odżywianie pozbawione jest natomiast: nabiału ziemniaków zbóż, kaszy nieskiełkowanych strączków słodzików, polepszaczy smaku, konserwantów, rafinowanych olejów(...)alfa-koszyk otrzymałam mnóstwo fantastycznych, mega zdrowych, naturalnych produktów. fasolka mung , ciecierzyca , soczewica zielona , wiórki kokosowe , pestki dyni , woda kokosowa , olej z orzechów włoskich , figi suszone , morele suszone , rodzynki , praliny daktylowo-kokosowe , truskawka liofilizowana , krem z bakłażana , krem z pora i cukinii , koncentrat pomidorowy
Zdrowie na języku :Plipy, która rosła na podwórku. Lubiłam z innymi dzieciakami rwać bez, który rósł w ogródku sąsiadki. Lubiłam chodzić na czereśnie na tzw. drogę "rogożańską" i do lasku na młode orzechy laskowe. Kiedyś zapytałam mojego męża - mieszczucha od urodzenia - czy jadł kiedyś takie młode orzechy, prosto z leszczyny. Skorupka była miękka i jasnozielona, a sam orzech delikatny i mleczny w smaku
bistro mamaWaniliowe ciasteczka z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi…cudownie kruche…przepyszne! Składniki: 2 szklanki maki pszennej 190 g masła 3/4 szklanki pokrojonej suszonej śliwki 2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich 1 budyń waniliowy 1 jajko + 1 żółtko 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać w kolejności: jajko(...)żółtko , przesianą mąką z proszkiem do pieczenia i budyń. Miksować do połączenia składników. Na koniec dodać suszone śliwki i orzechy. Wymieszać. Uformować kulę i włożyć na 1/2 godz. do zamrażalki.Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wycinać szklanką krążki . Można również przed włożeniem do zamrażalki uformować wałek, po czym po wyjęciu, kroić na krążki grubości
WYSPA SZCZĘSLIWAmięciutkie i puszyste również następnego dnia. Polecam :) Potrzebujemy (na około 12 sztuk lub więcej jeśli mamy mniejsze foremki) 200g masła 200 g cukru pudru 100g mąki 100 g mielonych orzechów włoskich 6 białek skórka otarta z jednej cytryny 2 garście borówek Orzechy mielimy lub rozdrabniamy blenderem. Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę, cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, otartą
WYSPA SZCZĘSLIWA