rodzaje tortów. Odkryłam, że marchewka świetnie pasuje z czekoladą. Upiekłam tort marchewkowo czekoladowy zimą. Tort marchewkowy z białym kremem to poniekąd wersja wiosenna czekoladowego tortu. Ale zrezygnowałam tu z orzechów, które zastąpiłam kokosowymi wiórkami. Tego typu torty nie wymagają nawilżania. Ciasto jest wystarczająco wilgotne nawet bez kremu. Możecie sobie wyobrazić jak smakuje wtedy z kremem! Mam nadzieję, że Wam narobiłam(...)czekoladowo serowy 400 g serka philadelphia 100 g masła 200 g cukru pudru 200 g białej czekolady 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu czekoladowe jajka do dekoracji 100 g posiekanych włoskich orzechów Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg lub wedle piekarnika. Odważ i odmierz suche składniki oprócz cukru, wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj olej i cukier. Przygotowując krem pamiętaj aby wszystkie
codojedzeniawyjęciu ostudzić. Śmietanę, cukier, masło, posiekaną czekoladę włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wylać na ciasto masę czekoladową. Udekorować. Ja posypałam pokruszonymi, karmelizowanymi orzechami (przygotowanymi według przepisu , użyłam około 40 g orzechów). Można dekorować migdałami, orzechami, rodzynkami.... według uznania
królestwo garówszukałam pomysłu. W końcu marchewkowe plasterki z dodatkiem przypraw postanowiłam zapiec w piekarniku, dzięki czemu stały się przyjemnie słodkie i aromatyczne, idealne do podania z zielonymi liśćmi natki i orzechami włoskimi. Wszystkie te cudowne smaki zaś łączy prosty, aczkolwiek wyśmienity dressing. Składniki: 5 średnich marchewek 2 łyżki oleju ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta soli 100 g orzechów włoskich(...)zamieszaj. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Wyjmij i pozostaw na 10 minut do przestudzenia – w tym czasie przygotujesz sałatkę. Do dużej miski wsyp rozdrobnione na połówki orzechy włoskie, liście natki pietruszki oraz przestudzoną marchew. Do małego słoiczka wlej wszystkie składniki dressingu. Zakręć i dokładnie wstrząśnij. Gotowym dressingiem polej wszystkie składniki sałatki i dokładnie zamieszaj. Gotowe
Roślinna - blog wegańskimoje kulinarne nawyki. W prawej zakładce Wielkanoc/Wielkanocne ciasta znajduje się już kilka mazurków, na które przepisy znajdziecie na blogu. A dzisiaj kolejny wielkanocny wypiek, mazurek z powidłami, bezą i orzechami. Sfotografowany pod presją, w biegu, bo chłopaki zaglądali mi przez ramię, gotowi dobrać się do ciasta. Ciasto: 320 g mąki krupczatki 150 g zimnego masła szczypta soli 3 żółtka(...)dużych jajek słoik powideł śliwkowych Beza: 3 białka 150 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 80 g posiekanych orzechów włoskich Na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli i pokrojone w kostkę masło. Następnie do ciasta dodać żółtka. Wszystko razem połączyć, a następnie rękoma zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki
Czerwień i błękitgram masła - 50 gram cukru pudru - 4 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia do wyłożenia na ciasto: - słoiczek dżemu z czarnej porzeczki - 4 białka - 2 łyżki cukru - 2 szklanki orzechów włoskich lub różnych bakalii masa: - 1/2 litra mleka - 1 budyń waniliowy - 200 gram masła - 4 łyżki cukru Przygotowuję kruche ciasto- łączę ze sobą mąkę, masło, cukier puder, żółtka(...)lodówki, drugą wykładam na blaszkę. Wyłożone ciasto smaruję połową słoiczka dżemu, na to wykładam pianę ubitą z dwóch białek i jednej łyżki cukru. Na pianę dodaję 1 szklankę orzechów włoskich. Piekę ok. 30 minut w temp. ok. 170 ' C (termoobieg). Kiedy ciasto się upiecze, wyciągam je z blachy i piekę w niej drugie ciasto, które czekało w lodówce. Postępuję
Wielopokoleniowolata. Było przepysznie! Moje klimaty. Wszystkie składniki do tej granoli nabyłam w jednym miejscu, w sklepie Skworcu . Dla mnie osobiście to ogromna skarbnica fajnych, ciekawych i naturalnych produktów, orzechów, nasion, płatków, owoców suszonych i wielu innych, które nie są dostępne w sklepach stacjonarnych w mojej okolicy. Składniki: 500 g płatków owsianych ( u mnie pół na pół owsiane z orkiszowymi(...)niesolonych orzechów mieszanych ( u mnie brazylijskie, macadamia , pistacje, pecan, nerkowce, włoskie, migdały) 50 g mieszanych nasion (u mnie mak niebieski, nasiona chia , len, słonecznik, dynia, sezam) 125 mieszanych suszonych owoców ( u mnie figi, żurawina, wiśnie , morele) - mogą być tez rodzynki sułtanki 1,5 łyżki kakao ( u mnie karob) 1/2 łyżki świeżo zmielonej kawy skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: Piekarnik
Blondynka GotujeSkładniki (na 1 porcję) - 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50g), - pół szklanki mleka (ok. 125 ml), - 1 małe jabłko (ok. 200g), - łyżka wiórków kokosowych (ok. 8g), - łyżka orzechów włoskich (ok. 10g), - cynamon. Sposób przygotowania 1. Mieszamy płatki owsiane z mlekiem i tartym jabłkiem. 2. Owsiankę umieszczamy w kokilce, posypujemy cynamonem, wiórkami kokosowymi i orzechami. 3. Owsiankę pieczemy w 180 stopniach(...)przez ok. 20 min. Pieczona owsianka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit, - kwasy wielonienasycone (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 381 g Energia: 446,3 kcal Białko: 13,1 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachrolą było nie zepsuć efektu zbyt dużą ilością czekolady i nie zjeść go przed zrobieniem zdjęcia, co było baaardzo trudne... jest słodki, miodowo-cytrusowy w smaku. Do tego chrupiące orzechy... mmm, pycha! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka Słoiczek konfitury pomarańczowej (u mnie francuska konfitura z dodatkiem imbiru) Garść orzechów(...)minut do lodówki. Wałkujemy ciasto i wylepiamy nim dno formy (ja wylepiłam dwie keksówki) oraz brzegi na wysokość ok. 1 cm. Na wierzch wykładamy konfiturę wymieszaną z orzechami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia. Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji
Kulinarne InspiracjePycha! Poniższy mazurek to pomysł na wypiek dla osób nie tolerujących glutenu. Szczerze polecam! :) Składniki na formę 35 x 35 cm: ciasto 150 g mąki migdałowej 100 g orzechów włoskich 3 białka* 150 g drobnego cukru 150 g masła 1 łyżeczka sody polewa żółtkowa 3 żółtka* 150 g drobnego cukru 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej *najlepiej wybrać duże(...)jajka Na samym początku przygotować ciasto. Orzechy włoskie zmielić. Masło rozpuścić w małym rondelku. Gdy zmieni konsystencję to wsypać cukier. Całość co jakiś czas mieszać, trzymając na niskim ogniu. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia. Masę ostudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do zmielonych orzechów wsypać sodę. Wymieszać. Następnie wlać masło z dodatkiem cukru. Całość połączyć ze sobą
UgotowaćCiasto jest syte jak większość ciast z orzechami, ale wilgotne i miękkie. Można z powodzeniem zmrozić część ciasta i rozmrozić w razie niespodziewanych gości. Składniki: 8 białek (około 1 szklanka) 1 i 1/3 szklanki cukru 25 dag masła 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 dag zmielonych orzechów włoskich 5 dag zmielonych migdałów 3 łyżki maku (opcjonalnie(...)kakao szczypta soli Roztopić masło i ostudzić. Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec dodać cukier i ubijać, aż powstanie gęsta piana. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać orzechy, migdały, kakao, sól i ewentualnie mak, wymieszać i dodać do piany. Wlać ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w temp. 180 stopni Celcjusza
talerz przyjemnościPyszne ciasto miodowe przełożone masą budyniową oraz masą kajmakową z kawałkami orzechów. Uwielbiam takie połączenie smaków, jednym słowem rozkosz dla podniebienia. Składniki: Ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram masła 200 gram cukru 3 jajka 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru Cukier waniliowy 4 płaskie łyżki mąki pszennej(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Puszka masy kajmakowo-orzechowej Helio 100 gram orzechów ziemnych Helio Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier, miód oraz sodę, zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy równe części. Trzy jednakowe formy (24x24cm.) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze
Bajeczna Kuchniarabatowy na zakup książki „Smakowita Ella”. Wystarczy wejść na stronę http://www.znak.com.pl/SmakowitaElla . Ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia Składniki: 200g migdałów 190g orzechów laskowych 200g mąki gryczanej 100-130ml syropu klonowego 9 suszonych, poszatkowanych daktyli 3 czubate łyżki kakao bez cukru 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 75ml wody(...)dobrego blendera przełożyć migdały i orzechy, zemleć je na mąkę (mielić przez około 2 minuty). 2. Następnie do orzechów dodać pozostałe składniki oprócz mąki i zmiksować. Następnie dodać mąkę i znów zmiksować (jeśli mikser dobrze nie wymiesza, proszę przełożyć masę do miski i wymieszać łyżką lub rękoma). 3. Z gotowej masy formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej
Mała Cukierenkatego przepisu (możesz użyć też płatków sojowych) łyżka siemienia lnianego łyżka amarantusa ekspandowanego pół kostki twarogu- 250g (ja wybrałam półtłusty,jednak możesz zarówno użyć light) :) kostka gorzkiej czekolady kilka orzechów włoskich (możesz użyć też innych) Przygotowanie: Obierz jabłka ze skórki, następnie podziel je na mniejsze kawałki i włóż do blendera. Dodaj wodę i jarmuż. Wyciśnij sok z połowy cytryny(...)garnka i ustaw go na małym ogniu, żeby się podgrzał. W tym czasie wsyp do miski ziarna soi, amarantus i siemię lniane. Dodaj pokruszony twaróg. Posiekaj kostkę czekolady i orzechy włoskie na drobne kawałki. Ciepłym musem zalej miskę z twarogiem i ziarnami. Całość posyp czekoladą i orzechami. Smacznego! :) Całość zawiera: 541 kcal (509 kcal w wersji z twarogiem
Smiling Shrimpkanapek. Składniki: Na krakersy: 350g płatków owsianych 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika 1 szklanka siemienia lnianego 1 szklanka łuskanych pestek dyni 1/2 szklanki nasion chia 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki puree z dyni z tego przepisu 1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki miodu 4 łyżki(...)czerwone cebule 4 łyżki oliwy z oliwek (bądź innego oleju) 1 łyżka miodu 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Nasiona kolendry rozgnieć w moździerzu. Zmiel orzechy. Do miski wsyp suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree
Smiling Shrimpzapraszam do przepisu :). Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Podstawa: 1 szklanka daktyli- ok 120 gram (namoczonych przez 2 godziny) 2 szklanki migdałów- ok 300 gram (lub orzechów włoskich) Warstwa kokosowa: 3 szklanki wiórków kokosowych- ok 300 gram (najlepiej zmielone w młynku do kawy) puszka organicznego mleka kokosowego (400ml) 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 6 dużych łyżek(...)innego słodzika) 2 limonki (sok) Dżem wiśniowy: 1 szklanka truskawek (świeże lub mrożone) 2 łyżki syropu klonowego 2/3 szklanki- ok 130 gram nasion Chia Dodatkowo (opcjonalnie): 1 garść orzechów nerkowca Przygotowanie: Migdały rozdrobnij w robocie kuchennym na drobne cząstki. Dodaj odsączone daktyle (poprzednio namoczone przez 2 godziny) i wszystko razem zmiksuj. Tortownicę wyłóż folią aluminiową, a następnie wypełnij przygotowaną masą
Smiling Shrimp