Kremowe, z wyraźną w smaku nutą sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są orzechy włoskie, to połączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie podkreśla smak sera. Polecam! Składniki: 30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego do risotto 175 g kremowego sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego(...)śmietankowego 2 łyżki masła 1 średnia cebula 100 ml wytrawnego białego wina 1 słodka gruszka Około 1 litr bulionu warzywnego 3 łyżki orzechów włoskich 50 g startego parmezanu Sól do smaku Sposób przygotowania: Na głębokiej patelni lub w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną drobno cebulę , szklimy 2-3 minuty, po tym czasie wsypujemy ryż, przesmażamy 2 minuty mieszając
Wanilia i KardamonSmaczny, prosty w przygotowaniu pudding czekoladowy z nasionami chia – kolejny pyszny hit „ Zdrowej Środy ”. Sycący, pełen witamin, wyśmienicie nadaje się na śniadanie. Możemy podać go z suszonymi owocami, orzechami lub pestkami. Z każdym bakaliowym dodatkiem dobrze smakuje. Polecam… (inspiracja ze strony skinnyms). Czekoladowy pudding chia Składniki na około 3 porcje: 2 szklanki mleka migdałowego (lub innego) 1/2 szklanki(...)łyżki masła migdałowego 1/4 szklanki dobrego kakao bez cukru 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub ekstraktu waniliowego 2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub miodu Dodatkowo: Świeże owoce, orzechy 1. Wszystkie składniki na pudding przełożyć do miski, wymieszać. Nakryć i ostawić w chłodne miejsce na około 4-5 godzin lub na noc. 2. Po tym czasie pudding przelać
Mała CukierenkaPorządny zastrzyk energii w postaci kwaskowatych porzeczek. Smak delikatnie łagodzi cynamon, migdały i orzechy. Polecam na śniadanie lub po treningu. 200 g czerwonych porzeczek 750 ml mleka 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki migdałów w całości 2 łyżki orzechów arachidowych Do przygotowania smoothie użyłam mrożonych porzeczek. Dzięki temu jest ono mocno zmrożone. Możemy również użyć świeże porzeczki(...)koktajl schłodzić w lodówce. Do blendera wsypujemy porzeczki (już delikatnie rozmrożone). Blendujemy, powstanie nam gęsty sorbet. Następnie dolewamy mleko oraz miód. Na końcu wsypujemy migdały, orzechy oraz cynamon. Całość dokładnie miksujemy. Przelewamy do szklanek na koktajle, wierzch dekorujemy porzeczkami
VioletoweKucharzenieszczypta soli 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na małe kawałki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 łyżki oleju rzepakowego 2 jajka 2 duże, dojrzałe banany garść posiekanych na mniejsze kawałki orzechów włoskich Przygotowanie: Suche składniki mieszamy w misce (oprócz orzechów). Obieramy banany, łamiemy na mniejsze części, wrzucamy do miski i miażdżymy za pomocą tłuczka do ziemniaków. Do garnka wlewamy olej, jogurt(...)dodajemy jajka i ubijamy. Dodajemy mus bananowy oraz suche produkty i całość dokładnie mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek lub papilotek, posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut w 180 stopniach. Gotowe babeczki odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
Symfonia smakowaporcje) opakowanie rukoli 50g dowolnych kiełków (u mnie brokułów) wędzony filet z pstrąga łososiowego szklanka pomidorków cherry 10-15 kawałków suszonych pomidorów + olej sok z ½ cytryny garść orzechów nerkowców lub włoskich sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Na czterech talerzach rozkładamy rukolę i kiełki brokuła (zostawiamy nieco do dekoracji). Pomidorki cherry myjemy i kroimy na pół. Suszone pomidory kroimy na mniejsze(...)rozkładamy na rukoli. Filet z pstrąga łososiowego kroimy na około 1cm grubości kawałki. Układamy po dwa na każdym talerzu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwa z suszonych pomidorów. Orzechy prażymy na suchej patelni. Sałatkę posypujemy orzechami i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na GazPrzygotowanie: 30 minut Pieczenie: 40 minut Chłodzenie: 2 godziny Składniki: 100 g marchewki 50 g suszonych moreli 4 jajka 80 g mąki pszennej T450 30 g wyłuskanych orzechów włoskich 100 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 6 cl oleju arachidowego 3 łyżki rumu 3 szczypty zmielonej gałki muszkatołowej 3 szczypty zmielonego cynamonu(...)natłuść olejem wnętrze tortownicy o średnicy 20 cm i wyłóż dno papierem do pieczenia, posmaruj go również olejem. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sito. Dodaj drobno posiekane orzechy. Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ubij żółtka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym do białości. Dodaj przestudzone purée z marchewki, osączone
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSAŁATKA Z CYKORII, GORGONZOLI I ORZECHÓW Bardzo prosta sałatka z cykorii, dużo bardziej popularnej we Francji niż w Polsce, a szkoda, bo posiada wiele walorów odżywczych i mnóstwo cennych składników, wystarczy tylko wyciąć ze środka głąb , żeby usunąć jej gorzki smak. Dla 4 osób Czas przygotowania: 15 minut S kładniki: 2 cykorie 100 g sera(...)gorgonzola 1 łyżka octu winnego 4 łyżki oliwy z oliwek Garść połówek orzechów włoskich Sól, pieprz Kilka gałązek trybuli (do dekoracji, opcjonalnie) Cykorie umyj i osusz, obierz z zewnętrznych liści, przekrój wzdłuż na pół, usuń gorzkie środki i odetnij dolne części, porozdzielaj liście, po czym pokrój na małe kawałki (lub pozostaw całe liście). Gorgonzolę pokrój w niewielką kostkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody łyżeczka cynamonu łyżeczka przyprawy do piernika łyżeczka cukru waniliowego 20 dag orzechów włoskich lub laskowych pół łyżeczki soli Polewa: 100 gr serka śmietankowego Almette 4 łyżeczki miodu 2 łyżki masła Instrukcja 1. Jajka rozbijamy do dużej miski dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)dodajemy stopniowo do masy. Po całkowitym wymieszaniu składników dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i mieszamy a na końcu wsypujemy marchewkę i rozdrobnione orzechy. Jeszcze chwilę wszystko miksujemy by powstała gęsta gładka masa. Ja dokonałam drobnych zmian i dałam mniej orzechów niż to jest w przepisie a zastąpiłam tą część miksem bakalii, których resztkę jeszcze miałam plus suszone
Ukojenie Podniebieniaciasteczka dodając je zamiast zwykłego masła lub margaryny. Przykładowy przepis TUTAJ . Dobra wiadomość dla łasuchów- masło orzechowe można przyrządzić bez problemu w domu a do jego wykonania potrzebujemy tylko orzechów! W zasadzie niczym nie różni się od sklepowego, pomijając zbędny dodatek oleju w masłach niektórych firm. Domowy odpowiednik wychodzi dużo taniej, można go wzbogacić ulubionymi dodatkami, np. kakao. Składniki(...)orzeszki ziemne sól, jeśli używamy orzeszków niesolonych dowolne dodatki Orzechy prażymy na rozgrzanej patelni do lekkiego zarumienienia. Po wystygnięciu umieszczamy je w malakserze lub blenderze. Po częściowym rozdrobnieniu możemy część odłożyć, by uzyskać masło z kawałkami orzechów. Jeżeli używamy orzeszków niesolonych, dodajemy szczyptę soli. Po pewnym czasie- u mnie parę minut- uzyskamy jednolitą masę. Gdy osiągniemy odpowiednią konsystencję, możemy dodać
Wrzosowa Polanaciasta bez kremu 100 g powideł 50 g serka mascarpone 50 g czekolady 15 g masła 2-3 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu opcjonalnie: bakalie dodatkowo: kakao drobno posiekane orzechy wykonanie: Masło roztapiamy z czekoladą. Biszkopt kruszymy rękami lub blenderem. Dodajemy powidła, serek rozpuszczone masło z czekoladą oraz alkohol i opcjonalnie bakalie. Wszystko dokładnie mieszamy. Z gotowego ciasta formujemy kulki(...)mogą być małe wielkości orzecha włoskiego lub większe. Obtaczamy je w kakao lub drobno posiekanych orzechach. Schładzamy i przechowujemy w lodówce
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszna granola z dodatkiem masła orzechowego i dużej ilości posiekanych orzechów i nasion. Jedna z lepszych granoli jakie jadłam, bez dodatku suszonych owoców, przez co uważam, że jest dużo smaczniejsza i dużo bardziej chrupiąca. Jak dla mnie jest perfekcyjna! Składniki (na zapełnienie dużego słoika): 2 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki mieszanki różnych orzechów, ja użyłam włoskich, laskowych, migdałów i nerkowca(...)szklanki masła orzechowego 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu Orzechy siekam i mieszam z cynamonem i płatkami owsianymi. Miód mieszam z masłem orzechowym a następnie dodaję do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszam i przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Granolę piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut, mieszając co 10-15 minut
Mango Papajamasła jakiego użyjemy będzie zależała konsystencja ciasteczek. Dla kogo: dla unikających mąki pszennej dla fanów masła orzechowego dla kochających ciasteczka Składniki: szklanka masła orzechowego - może być z kawałkami orzechów lub bez 1/3 szklanki cukru - najlepiej brązowego 1 jajko pół łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę. Z powstałej masy uformować kulki (mniej(...)więcej wielkości orzecha włoskiego) i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spłaszczyć dłonią lub widelcem. Włożyć do lodówki na ok. 15 minut, żeby je lekko schłodzić. Piec ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie w Thermomixie: Wszystkie składniki włożyć do misy i zmiksować na jednolitą masę 10s/obrót 8. Z powstałej masy uformować kulki (mniej więcej wielkości orzecha
Mania Wypiekaniaciasteczkiem) 50 g mąki owsianej bezglutenowej 50 g cukru cynamonowego 100 g margaryny bezlaktozy 2 jabłka 1/2 słoika powideł figowych jeśli nie ma śliwkowych lub marmolady różanej 2 łyżki orzechów włoskich (posiekanych bardzo drobno) cukier waniliowy cukier puder do posypania Przygotowanie: Zanim rozpoczniemy przygotowanie ciasta, warto przygotować sobie wszystkie elementy. Wybieramy formę do pieczenia. Ja lubię okrągłą(...)łatwiej równo się dzielić porcjami. Smarujemy formę oliwą. Obieramy jabłka i kroimy w ćwiartki, a te, w cienkie plasterki. Siekamy również orzechy. Tak przygotowani, możemy rozpocząć pracę nad ciastem. Do miski wsypać mąkę, cukier cynamonowy, zamiennik jajka i miękką margarynę. Wymieszać dokładnie ugniatając masę ciasta. Ciasto ma mieć postać zwartej, nierozpadającej się kulki. Ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3 masy
Lajtkraft food intolerancetych bakalii jakoś w domu zawsze było mało. Z samą żurawiną i płatkami owsianymi, które zawsze w domu mam "nie widziały mi się". Dlatego dołożyłam wspomniane jagody Goji, orzechy włoskie, nasiona lnu... A że postanowiłam użyć oleju kokosowego to dosypałam też trochę wiórków. Dżem śliwkowy nie tylko łączy całość, ale też przełamuje smak, bo ten robiony przeze mnie jest kwaskowy(...)dużej blaszce, żeby były bardziej podzielne :D ale przepis podaję na keksówkę. Składniki: 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. suszonej żurawiny 1/4 szkl. jagód Goji 3 łyżki lekko posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki wiórków kokosowych 3 łyżki siemienia lnianego 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mleka 1 łyżka miodu 3 łyżki dżemu śliwkowego Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy płatki owsiane
Kolorowy Przepisownikorzeźwiające, że nie potrzebują już żadnych dodatków. Wystarczy grubsze plasterki bananów ułożyć na talerzu, włożyć do zamrożenia, zblendować i gotowe! Do dzisiejszych bananowych lodów dodałam miód akacjowych, posypałam orzechami włoskimi. Lody bananowe z miodem Składniki: 2 banany łyżeczka miodu spadziowego z propolisem orzechy włoskie do posypania Przygotowanie: Banany dzielimy na mniejsze kawałki, układamy na talerzu i wkładamy do zamrożenia. Kawałki(...)przekładamy do blendera, dodajemy miód akacjowy i miksujemy, aż powstanie gładka masa - co pewien czas zatrzymujemy pracę blendera i zeskrobujemy ze ścianek masę bananowo - miodową. Gotowe lody podajemy posypane orzechami włoskimi. Do lodów można dodać, zamiast miodu np. masło orzechowe
Moja smaczna kuchnia