Kruche babeczki z cukrem trzcinowym i orzechową masą. Chrupiące połówki włoskich orzechów polane słodką polewą z karmelu rozpływają się w ustach. Takie babeczki to kwintesencja najlepszego smaku słodyczy… Składniki na ciasto kruche: 100 g schłodzonego masła 30 g cukru pudru łyżka miodu łyżka cukru trzcinowego 200 g mąki 1 jajko szczypta soli Polewa karmelowa: 150 g orzechów włoskich Pół szkl(...)cukier wsypujemy do garnuszka i rozpuszczamy do uzyskania bursztynowego koloru. Do powstałego karmelu powoli dolewamy śmietanę dodajemy miód i mieszamy aż całość będzie jednolita i gładka. Do masy dodajemy orzechy łączymy by wszystkie pokryły się karmelem. i wykładamy na upieczone babeczki
Podróż w kulinariawielu jej wersji :) SKŁADNIKI na jedną porcję: 1/3 szklanki zwykłych płatków owsianych 1 szklanka domowego mleka kokosowego szczypta soli duża szczypta cynamonu – można pominąć 4-5 daktyli 4 orzechy brazylijskie łyżka owoców goji WYKONANIE: Daktyle i orzechy posiekać. Do małego rondelka wsypać płatki, zalać je mlekiem kokosowym. Dodać szczyptę soli, cynamon, posiekane daktyle i orzechy. Gotować kilka minut mieszając
Kuchenne zapiski EdytyIdealnie kruche ciasto z dodatkiem brązowego cukru na bazie masła, warstwa z winnych jabłek oraz beza z dodatkiem mielonych orzechów włoskich tworzy pyszne ciasto również na świąteczny czas, dla tych którzy nie lubią ciast z kremami ani mazurków. Polecam tą przepyszną szarlotkę! Składniki: Kruche ciasto: 30 dag maki pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego(...)łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Beza orzechowa: 4 białka 12 dag drobnego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów włoskich Helio Sposób przygotowania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały czas mieszając zmieszane
Wanilia i Kardamonkokosowej 1/3 – ½ szklanki erytrolu* (w zależności jak słodkie lubimy) ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1 ½ szklanki startej na drobnych oczkach cukinii ½ szklanki orzeszków ziemnych (lub innych orzechów) Opcjonalnie: 40-50 g czekolady gorzkiej (minimum 70% kakao) *można zastąpić innym dozwolonym słodzidłem Przygotowanie: Na początku siekamy orzechy i czekoladę, ścieramy cukinię na drobnych oczkach. Tak przygotowani możemy(...)kokosową, erytrol, sodę, sól i cynamon mieszamy ze sobą dokładnie – blenderem, trzepaczką lub mikserem :) Gdy masa jest już jednolita dodajemy do niej startą cukinię, posiekane orzeszki ziemne (lub inne orzechy) i pokrojoną na drobne kawałeczki czekoladę. Wszystko mieszamy dokładnie – i masa na muffinki gotowa! Wlewamy masę do foremek na muffinki. Można je lekko natłuścić olejem kokosowym, żeby babeczki nie przywarły
Jak gotować i nie zwariowaćszkl. cukru - 1 łyżeczka sody Masa: - 0,5 kostki margaryny - 3-4 łyżki miodu - 300-400 g orzechów włoskich - 0,5 szkl. cukru Krem: - 3/4 kostki masła lub margaryny - 3 żółtka - 1,5 szkl. cukru pudru - 1 cukier wanilinowy(...)pieczenia i piec 20 min w temp. 170-180 stopni C. Drugą część ciasta będziemy piekli wraz z masą orzechową, którą należy przygotować wg poniższych wskazówek. Masa orzechowa: Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową
Moje Słodkie Piekiełkopuszka mleka skondensowanego słodzonego - 3 zółtka - 12 dkg masła lub margaryny - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 szklanka siekanych orzechów włoskich W garnuszku wymieszać skondensowane mleko, dodać roztrzepane zółtka i masło. Podgrzewać na małym ogniu stale mieszająć!, aż masa zgęstnieje ( od momentu zagotowania, trwa to tylko chwilę). Zdjąć(...)ognia dodać wanilię, wiórki kokosowe,posiekane orzechy, wymieszać. Lekko przestudzić i przekładać placki - powinny być posmarowane trzy warstwy łącznie z wierzchem. Całość udekorować kawałkami orzechów, można polać czekoladą
Moje Słodkie Piekiełkodrożdży 70 g rozpuszczonego masła 1 jajko 3-4 łyżki cukru szczypta soli aromat cytrynowy Składniki na wierzch: 2 łyżki miodu [ syropu cynamonowego ] ok. 10 g orzechów włoskich [ u mnie orzechy, wymieszane z grubym cukrem] Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia(...)piec w 180 stopniach 15-20 minut. Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut. W tym czasie podgrzać w garnuszku miód i posiekać bardzo drobno orzechy. Każdą bułeczkę smarować płynnym miodem lub syropem cynamonowym i posypać orzechami.Odstawić do wystygnięcia
Moje domowe kucharzeniebrakuje mi wiosny. Niemal każdego dnia miksuję sobie nowe koktajle dla poprawy nastroju i dla zdrowia. Takie śniadanie lubię najbardziej na świecie. Dzisiaj zainspirowały mnie orzechy włoskie i kupione wczoraj jabłka, odrobina płatków owsianych i jak niemal zawsze banany, które bardzo lubię w koktajlach , nadają całości gęstszej konsystencji i są takie zdrowe. Koktajl jabłkowo - bananowy z pomarańczą Składniki(...)jogurtu naturalnego 1 pomarańcza 1 marchew 1 jabłko 1 banan cukier lub miód do smaku orzechy włoskie i płatki owsiane do posypania Przygotowanie: Do blendera kielichowego przelewamy jogurt naturalny. Owoce i warzywa obieramy ze skóry, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do jogurtu w blenderze. Całość miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy do smaku cukier czy miód. Podajemy posypane
Moja smaczna kuchniaWitam serdecznie Upiekłam pyszne kruche babeczki z masą orzechową więc podzielę się przepisem aby każdy mógł upiec te pyszności :). Jeżeli ktoś lubi orzechy włoskie to powinny mu te babeczki posmakować. Będziemy potrzebować: 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 100 g masła dobrze schłodzonego (może być margaryna) 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany(...)żółtko szczypta soli na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich mielonych 2 białka 50 g cukru pudru na polewę czekoladową: 45 g cukru pudru 60 g masła 2 łyżki kakao ciemnego 2 łyżki mleka Link do filmu z przygotowania: Kruche babeczki z masą orzechową Przygotowanie: Najpierw przygotuję kruche ciasto na babeczki, ciasto można przygotować ręcznie pocierając składniki dłońmi a następnie
Uwaga Babcia Gotujeminut minimum) do "zgrania" się tudzież "przegryzienia", jak to powiadają. Nie bezcelowo dodałam do kremu wodę kokosową a nie mleczko kokosowe. Woda kokosowa jest tym co znajduje się w orzechu kokosowym, jest niskokaloryczna i zdrowa. A mleczko to woda kokosowa z tłustym mlekiem lub śmietanką. Nie ma powodu dodawać do zdrowych nienasyconych tłuszczy z awokado, nasycone niezdrowe tłuszcze z mleka(...)wody kokosowej sok z 1 cytryny garść posiekanej natki kolendry garść posiekanego szczypiorku z cebulką 1 ząbek czosnku kilka kropel magii szczypta ostrej papryki chili lub pasty sambal orzechy włoskie do garniszu Wykonanie: Awokado przekroic na pół, usunąc pestkę i łyzką wydrążyc miąższ Wrzucić do miksera: awokado, sok z cytryny, wodę kokosową, chili, czosnek, natke kolendry, szczypiorek, sól i pieprz
Sztuka gotowania w/g Samiry500g mąki 2 ugotowane żółtka przetarte przez siteczko 1 całe jajko 150g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 30 dkg margaryny 2-3 łyżki śmietany Masa orzechowa: 250g orzechów włoskich grubo posiekanych 100g cukru kryształu 120g masła lub margaryny 2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy) Masa kawowa: 300g masła 2 jajka 1 szklanka cukru kryształu 2 łyżki kawy rozpuszczalnej(...)części. Rozwałkować i upiec 2 placki w nagrzanym do 180st C piekarniku (25 minut każdy). Trzecią część rozwałkować, przełożyć do formy, a na wierzch wyłożyć masę orzechową: Orzechy włoskie smażyć wraz z margaryną, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut. Nałożyć na surowy placek. Piec w nagrzanym do 180st C piekarniku również 25 minut. 2. Masa kawowa: Jajka ubijamy
Kuchnia w czekoladzieprzygotowania, a do tego bardzo zdrowa. To doskonała przekąska dla osób będących na diecie. SKŁADNIKI: 1 grejpfrut czerwony, 1 wędzony filet z kurczaka, 5 liści sałaty masłowej, 50g orzechów nerkowca, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z limonki, szczypta cukru, sól i pieprz do smaku, PRZYGOTOWANIE: 1. Grejpfruta obieram ze skóry. Ostrym nożem(...)wycinam fileciki z grejpfruta. Filet wędzony z kurczaka kroję w cienkie plasterki. Orzechy nerkowca prażę na suchej patelni. 2. Sałatkę płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję grejpfruta, filet z kurczaka oraz orzechy. Delikatnie mieszam. 3. Jogurt naturalny mieszam z oliwą, sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dessingiem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasiczekanie. Bardzo lubię jej cynamonowy zapach wydobywający się z piekarnika. Najczęściej połowa znika jeszcze ciepła. Idealna do gorącej, owocowej herbaty. Taki jabłecznik będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki(...)cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę – odkładamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę – mieszamy łyżką. W drugiej misce całe jajka ubijamy z cukrem
Poezja smakupomyślałam o gofrach. Wyciągnęłam z koszyczka mięciutką, dojrzała, soczystą gruszkę. Dotoczyłam limonkę i sypnęłam nerkowców. Z lodówki wyłowiłam tahinę, a z szafki masło migdałowe. Idealnie byłoby namoczyć orzechy na noc (szczególnie polecam przy twardych orzechach – migdały, orzechy ... [Read more
Gotuj z Blue Raven