orzechy - 16941 przepisów (strona:283/1130)

Ciasto czekoladowe 191

Krainy Lodu (ale o tym w innym wpisie :)). Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać w Lidlu), na górę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam(...)cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki + garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy

Ciastkozercy
Ciasto orzechowe 231

cukru waniliowego z wanilią 250 g masła Polewa: 225 g margaryny 1 i 1/4 szkl cukru pudru 7,5 łyżki kakao 7,5 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 300 g orzechów włoskich Ale-raj Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać(...)mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć. Krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Orzechy posiekać nożem i rozsypać po całej powierzchni lekko dociskając w krem.  Polewa: Margarynę rozpuścić ale nie gotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę, kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać. Mieszając

Ala piecze i gotuje
Makowiec japoński bezglutenowy 167

siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest idealnie(...)wysmarować i oprószyć tylko boki. Mak zalać w rondelku kokosowym mlekiem i na wolnym ogniu gotować do całkowitego wchłonięcia płynu (ok. 15-20 minut – trzeba pilnować). Odstawić do wystudzenia. Orzechy laskowe uprażyć na patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce, grubo posiekać. Suszoną żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach

Kuchenne zapiski Edyty
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 767

Dzisiaj ostatni przepis w tym roku na ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą. Przygotowane jest z dwóch biszkoptów kakaowego i kokosowego. Krem jest kawowy z orzechami, z dodatkiem spirytusu. Jeśli nie przepadamy za wiśniami, możemy użyć moreli z puszki. Wtedy nie musimy ich gotować, od razu połówki układamy na cieście. Ciasto jest bardzo smaczne i łączy w sobie wiele(...)200g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kawy rozpuszczalnej 50g zmielonych orzechów włoskich 2-3 łyżki spirytusu Masa wiśniowa: 800-900g mrożonych wiśni 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej (nie płaskie łyżki, takie z małym kopczykiem) 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru

Mała Cukierenka
Sernik gotowany na miodowych plackach 278

ciastem można zaskoczyć wszystkich. Sernik gotowany, miodowe placki, karmel, orzechy - to idealne połączenie i niesamowity smak.   Składniki: Placki miodowe: 4 szklanki maki pszennej pół szklanki cukru 2 jajka 3 łyżki miodu 300 g margaryny "Kasia" 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu  Sernik gotowany: 1 kg mielonego białego sera 200g margaryny "Kasia" 2 jajka 1 cukier wanilinowy(...)3/4szklanki cukru 1 budyń śmietankowy  1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo:  1 puszka masy krówkowej posiekane orzechy   Placki miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich pieczemy w blaszce o wymiarach 20 x 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ok. 15 minut w 200 stopniach.  Sernik gotowany: W garnku roztapiamy masło, dodajemy

Salonik smaków
Żywność przetworzona, czyli drugie życie starego lub nieudanego ciasta :) 172

piernika (murzynka, babki lub muffinek)     150 g masła     150 g gorzkiej czekolady     80 g zmielonych migdałów lub orzechów     3 łyżki ciemnego kakao    150 ml amaretto (lub innego alkoholu) ciemne kakao do obtoczenia Przygotowanie: Masło i czekoladę razem rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia.  Ciasto kruszymy(...)bajaderek wielkości mandarynki: 320 g upieczonego i skruszonego piernika (lub innego ciasta) 160 g masła 100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady 80 g zmielonych migdałów lub orzechów 3 łyżki kakao 10 łyżek wiśniówki (lub innego alkoholu) Masło i czekoladę razem rozpuszczamy i dostawiamy do wystygnięcia. Piernik lub inne ciasto kruszymy za pomocą blendera. Dodajemy przestudzone masło z czekoladą, kakao, alkohol

bistro mama
Kurczak ze szpinakiem w sosie gorgonzola 121

pasuje. Na pewno zaskoczycie nie tylko męża;)). Zapraszam... Stopień trudności proste , filet z kurczaka można trochę podpróżyć pod pokrywką na małym ogniu z niewielką ilością wody Skala smaku 10/10 orzechy włoskie są tutaj doskonałą kropką nad "i", najlepiej je podprażyć na suchej patelni przed posypaniem Składniki, 2 porcje: Filety z kurczaka: 1 duża pierś kurczaka sól, pieprz, tymianek 1 łyżka(...)łyżka masła   2 ząbki czosnku   100 g szpinaku świeżego lub mrożonego   1 łyżeczka gęstej śmietany Dodatkowo :  100 g  ryżu, ugotowanego 1/4 szklanki orzechów włoskich Przygotowanie Świerzy szpinak opłukać pod zimną wodą i dokładnie osuszyć. Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, osuszyć. Na patelnię włożyć masło i pokrojony na plasterki czosnek. Podsmażać aż czosnek delikatnie się zrumieni

Kubki smaku
Tort dacquoise - francuski przysmak 116

całą noc. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 150 g masy kajamkowej z puszki ( dulce de leche ) pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych 10 daktyli, posiekanych Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone. Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier(...)puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką. Dodać bakalie i wymieszać. Dodatkowo: cukier puder plus kakao do oprószenia daktyle i orzechy do dekoracji Wykonanie Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem i odrobiną naturalnego kakao, udekorować daktylami i orzechami

Kubki smaku
Szarlotka orzechowa najlepsza 108

gębie. Zapraszam... Skala smaku 10/10 przed podaniem szarlotkę można włożyć na 20min do piekarnika nagrzanego do 130st. Przepis "Moje wypieki" składniki na orzechowe kruche ciasto: 1 i 1/4 szklanki orzechów laskowych, wcześniej podpieczonych, skórka obrana - ja dałam orzechy włoskie ze skórką 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 i 1/4 łyżeczki gałki(...)muszkatołowej pół szklanki cukru pudru 3 duże żółtka 230 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Orzechy zmiksować w malakserze na drobny piasek. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, cukier puder i dokładnie zmiksować do połączenia. Dodać masło, żółtka, ekstrakt z wanilii. Dokładnie zmiksować do otrzymania kuli gładkiego, kruchego ciasta. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać

Kubki smaku
Tort bezowy z powidłami i nutką cynamonu 104

blaty bezowe: 6 dużych białek (1 białko około 40 g) lub 9 mniejszych 300 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżka cynamonu ja dałam płaską pół szklanki drobno posiekanych orzechów (dowolnych, ulubionych) Trzy płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową i odrysować na nim 20 cm okręgi. W misie miksera umieścić białka. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania(...)łyżka po łyżce (co bardzo ważne - stopniowo) i cały czas ubijając. Dodać przesiany cynamon, dalej ubijając.  Masę bezową rozdzielić równo pomiędzy trzy okręgi, wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać orzechami. Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Blaty bezowe lekko wyrosną, popękają; orzechy na wierzchu się podpieką. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku (po wystudzeniu najlepiej

Kubki smaku
Kasza jaglana z truskawkami, jagodami i orzechami 97

nasz organizm są do godz. 15 więc  staram się trzymać tej zasady. Polecam każdemu jest pysznie i to bez dodatku cukru. Zapraszam... Kasza jaglana z truskawkami, jagodami i orzechami • Kasza jaglana 4 łyżki • Mleko 2% tł.  1 szklanka • Kilka truskawek • Orzechy włoskie 3 szt. • Garść jagód Kaszę jaglaną gotujemy na mleku (do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Do ugotowanej kaszy(...)dodajemy pokrojone truskawki, orzechy oraz jagody

Kubki smaku
Ciasteczka z orzechami włoskimi i żurawiną 136

być smacznym dodatkiem do kawy czy herbaty. 2,5 szkl mąki pszennej 1 szkl cukru 225 g masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko szczypta soli 0,5 szkl orzechów włoskich ( ja wymieszałam z orzechami pekan ) 0,5 szkl

Polska Zupa
Ciasteczka orzechowo- truskawkowe 183

kwaskowatości.  Składniki na ok 80 sztuk: Ciasteczka: 30 dkg mąki tortowej 30 dkg margaryny 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 10 dkg posiekanych lub startych orzechów 5 dg cukru kryształu Masa truskawkowe: 125 dkg margaryny lub masła 1/3 szklanki cukru pudru 25 dkg świeżych truskawek Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Ciasteczka: Mąkę i margarynę posiekać(...)następnie wyrobić i zagniecione odłożyć do lodówki na 1-2 godziny. Po tym czasie wałkować i wykrawać ciasteczka. Smarować je jajkiem z jednej strony i obtaczać w posiekanych orzechach wymieszanych z cukrem. Piec w nagrzanym do 170st C piekarniku na rumiany kolor. 2. Masa: Margarynę lub masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Dodawać po jednej truskawce i ucierać

Kuchnia w czekoladzie
Roladki z bakłażana i cukinii z nadzieniem z ricotty i orzechów 99

Roladki z bakłażana i cukinii z nadzieniem z ricotty i orzechów to świetny pomysł na danie idealne na imprezę. Jest to smaczna i lekka przekąska dla każdego. Składniki (na 12-15 roladek): 1 średni bakłażan 1 średnia cukinia 200 gram sera ricotta garść drobno posiekanych orzechów włoskich 1/2 pęczka natki pietruszki sól i pieprz Bakłażana i cukinię kroję w cienkie(...)plastry, najlepiej obieraczką do warzyw i grilluję na patelni po minucie z każdej strony. Ricottę mieszam z posiekanymi orzechami, posiekaną natką pietruszki oraz szczyptą soli i pieprzu. Plaster grillowanej cukinii układam na desce, na niej kładę plaster bakłażana. Na grillowane warzywa nakładam łyżkę farszu i całość zwijam w rulonik. Postępuję tak samo z resztą składników. Roladki schładzam w lodówce

Mango Papaja
Placek toskański 144

Placek toskański jest wyjątkowy, mocno bakaliowy. Migdały, orzechy, rodzynki, daktyle, skórki owocowe z przyprawami w cukrze zostały zmieszane i sokiem z pomarańczy podlane, z mąką zgniecione, na formę wyłożone, pieczone w piekarniku i schowane na tydzień w szczelnym pojemniku. Im dłużej na niego się oczekuje tym lepiej smakuje. Nawet po dwóch miesiącach leżakowania jest smaczny do zjadania.  Pytanie tylko(...)stanie go tak długo utrzymać w pojemniku, nie podjadając tego smakołyku?  Składniki na okrągłą formę ok. 24 cm: 300 g całych migdałów, 75 g suszonych daktyli, 100 g orzechów ziemnych w karmelu, 100 g skórek owocowych, 50 g rodzynek, 50 g skórek cedru, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem, ¼ łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 duża

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania