składniki na farsz makowy: 100 g maku niebieskiego 200 ml mleka 3 łyżki rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki miodu 4 łyżki orzechów włoskich wykonanie: Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy mak i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Ugotowany mak mielimy. W naczyniu mieszamy masło z miodem, dodajemy rodzynki oraz drobno pokrojone(...)orzechy, łączymy ze zmielonym makiem. składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone
Domowy Smak Jedzeniapropozycję na słodkie wypieki. Tym razem na bazie kaszy gryczanej. Ciasto idealne sprawdzi się dla alergików, ponieważ nie zawiera popularnych alergenów (między innymi nie zawiera glutenu, jajek, mleka krowiego, orzechów), dla wegetarian (nie zawiera składników odzwierzęcych) oraz dla osób ceniących sobie wartościowe słodkości – czekoladowe ciasto z mąki gryczanej – dla mnie i mojej rodzinki to strzał w dziesiątkę, jest(...)Już na surowo bardzo mi smakowało. Ciasto nie sprawi Wam problemu. Zmodyfikowany przepis pochodzi ze strony Olgi Smile . Moja modyfikacja polegała na tym, że dałam jedynie kaszę paloną, zamiast orzechów, dałam prażony słonecznik i dałam daktyle pół na pół z rodzynkami. Bezglutenowe Bez mleczne Bez jajeczne Bez cukru Bez tłuszczu Bez orzechów Składniki na tortownicę
moj przepis naszklanki cukru pudru 200 gr masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki ekstraktu wanilinowego lub mniej (ja chciałam zgubić posmak kozi, więc dałam 2 łyżki) 100 gr żurawiny 100 gr orzechów laskowych lub włoskich 100 gr daktyli 100 gr moreli suszonych 100 gr śliwek suszonych 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie miałam) Mleko przelać do garnka z grubym dnem, doprowadzić(...)szklanki cukru pudru 200 gr masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki ekstraktu wanilinowego lub mniej (ja chciałam zgubić posmak kozi, więc dałam 2 łyżki) 100 gr żurawiny 100 gr orzechów laskowych lub włoskich 100 gr daktyli 100 gr moreli suszonych 100 gr śliwek suszonych 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie miałam)'; document.write
moj przepis naPiec ciasto przez 15-20 min, do lekkiego zezłocenia. Wyjąć. Jabłka: 2 -3 kg jabłek Szara Reneta* 2-3 łyżki cukru pudru (ja pominęłam) 2 garście posiekanych orzechów (ja nie dodawałam) 2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) 2-3 łyżki płatków jaglanych lub bułki tartej Jabłka obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na cienkie 2 mm plastry. Na podpieczony spód równomiernie wysypać płatki jaglane(...)wyłożyć jabłka, wyrównać, lekko wgnieść w formę, wyłożyć orzechy (ja nie dawałam). Resztę ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub rozwałkować na lekko posypanej mąką ziemniaczaną stolnicy, wykrajać kształty foremką do pierniczków. Piec 1 godzinę w 160 stopniach bez termoobiegu. Ja ostatnie 20 min piekłam z folią aluminiową od góry, bo ciasto zbytnio się rumieniło. * Ja robiłam
moj przepis nałyżki kakao 150 g maki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju rzepakowego 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki kandyzowanego imbiru 1/2 szklanki świeżej żurawiny 1/4 szklanki orzechów włoskich 1/4 szklanki orzechów laskowych Sposób przygotowania ciasta z białek: Białka ubijamy na sztywno dodajemy cukier i dalej miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodajemy(...)wcześniej ubitych białek - mieszamy razem z dodatkiem oleju. Czekoladę, imbir i orzechy kroimy na drobne kawałki dodajemy do wcześniej wymieszanych składników razem z żurawiną. Ciasto przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Studzimy w formie. Smacznego! Inne świąteczne przepisy znajdziecie
Słodkie PrzyjemnościPyszne ciasto, z kawałkami orzechów włoskich i laskowych, z dodatkiem topinamburu. W formie tortu, w stylu, ostatnio popularnym, naked cake. Przełożony kremem czekoladowym, na bazie gorzkiego kakao i wiórków czekoladowych. Pomysł na świąteczne ciasto, w nieco mniej tradycyjnym wydaniu. Polecam :) Składniki na ciasto: 3 duże jajka 125 ml oleju 200 g brązowego cukru 125 g mielonych migdałów 200 g mąki(...)pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych 200 g topinamburu startego na tarce o grubych oczkach Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać olej, mielone migdały i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Do masy dodać orzechy i topinambur, delikatnie wymieszać. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać
Domowa cukiernia Ewyłyżki gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub inne bakalie opcjonalnie: rum lub amaretto listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 szklanki mleka (1 litr) 2 prostokątne wafle tortowe 3 łyżki(...)gorzkiego kakao 1 kostka masła (200 g) 1 szklanka kaszy manny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią (lub wanilinowego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich opcjonalnie: rodzynki, skórka pomarańczowa lub inne bakalie opcjonalnie: rum lub amaretto'; document.write(" "); Dwa wafle tortowe układamy na papierze do pieczenia. Zaparzamy gorzką herbatę (można do niej dodać łyżkę rumu lub amaretto
Poezja smakukogo: dla fanów kruchych ciasteczek dla lubiących proste wypieki dla cookie monsterów :) Składniki: 170g miękkiego masła 250g mąki pszennej 60g cukru pudru łyżka mleka 40g orzechów włoskich (grubo posiekanych) 60g suszonej żurawiny szczypta soli Wykonanie: Żurawinę zalewamy gorącą wodą, a następnie odcedzamy. Orzechy siekamy na grube kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy miękkie masło i łyżkę(...)mleka. Miksujemy. Dosypujemy do ciasta żurawinę i orzechy i łączymy w całość. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy 3-4cm, które zawijamy w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy na 30 min. do zamrażarki. Po wyciągnięciu z zamrażarki kroimy ostrym nożem na plasterki (ok.0,5-0,7cm). Wkładamy ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka możemy ułożyć dość
Mania Wypiekaniasporo energii. Już raz połączyłam rukolę z kaszą gryczaną i mandarynkami , bardzo pasujące do siebie składniki i orzeźwiające smaki. Zachęcam Was do eksperymentowania! Cytrusowa sałatka z rukolą, camembertem i orzechami Składniki: 2 garście rukoli drobnolistnej 1/2 gruszki 1/2 pomarańczy 1 klementynka 1 garść łuskanych, posiekanych orzechów włoskich 1/3 sera camembert płatki chili (jeśli lubicie ostrzejsze smaki) dobrej jakości oliwa(...)podłużne plastry, ser na mniejsze kawałki i układamy na rukoli. Z cytrusów wycinamy "filety" i układamy z pozostałymi składnikami. Z reszty owoców wyciskamy sok do sałatki. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i skrapiamy oliwą z oliwek. Oprószamy płatkami chili
Moja smaczna kuchniałyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru po 1/4 łyżeczki mielonych goździków, anyżku, ziela angielskiego i czarnego pieprzu 100 g śliwek suszonych 50 g orzechów włoskich lub migdałów słoik powideł śliwkowych Masło roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową(...)Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut. Po tym czasie ciasto przykrywamy folia aluminiową i dopiekamy dalsze 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy piernik się upiekł, patyczek powinien być suchy. Piernik studzimy
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/3 łyżeczki soli 2 jajka 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich lub rzepakowy 1 szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich 1 szklanka startej marchewki - na średnich oczkach pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów (mogą być z puszki oraz świeże)- ja zamieniłam ananasa(...)wszystkie suche składniki: cukier, mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawy - przesiać. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem. Następnie należy połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy oraz ananasy(lub jabłka). Wszystko wymieszać łyżką. Keksówkę, posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto i równomiernie je ułożyć łyżką. Piec ok 50 minut w temperaturze
The Sweet Damselpyszny tort snickers. SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 40 g drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich Przepis : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę przesiewamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z dwiema łyżkami cukru na bardzo gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym(...)cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, zmielone orzechy i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie
Domowe Tortyżółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane(...)rozpuszczenia. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do przestudzonych jabłek. Masa orzechowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodajemy orzechy i powoli wlewamy śmietanę.Masę orzechową zagotowujemy i studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy chłodną masę. Pierwszy placek smarujemy masą jabłkową, układamy na niej warstwę biszkoptów. Na biszkopty nakładamy masę
Salonik smakówtwarde , że można zęby połamać ,ale drugi ,trzeci dzień zaczynają cudownie wydobywać swój korzenny aromat i z każdym dniem stają się kruche.Moje PIERNICZKI przygotowałam na bazie miodu ,orzechów,rumu,korzeni i lawendy , znajomi są wprost nimi zachwyceni ,zostały więc pożarte. w triMiGa i zostało tylko tyle....:( nie wiem czy doczekają tej chwili kiedy zmiękną całkowicie. Miałam je też ładnie(...)miodu (to mniej niż 3/4 szkl.miodu a więcej niż 1/2) 1 kieliszek rumu 3 łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka płaska mielonej lawendy 5 dag.posiekanych drobno orzechów laskowych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków szczypta mielonego imbiru ********************************************* Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,Zagotować miód z masłem , lekko ostudzić.Wlać rum ,dodać przyprawy korzenne
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao krem - 3 jajka - 4 łyżki cukru kryształu - 2 łyżki zmielonych migdałów - 200 g masła - 1 tabliczka czekolady deserowej - 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do wyłożonej papierem(...)studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy. Miękkie masło ucieramy dodając powoli przestudzoną masę jajeczną i czekoladę. Na koniec dodajemy do masy rodzynki, migdały oraz połowę orzechów i mieszamy łyżką. Roladę rozwijamy, smarujemy 2/3 kremu i ponownie zwijamy w roladę. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki rolady, dekorujemy pozostałymi orzechami
Zainspirowana w kuchni