bardzo szybki sposób na domowe słodkości, przygotowuje się je w na prawdę prosty sposób, można je przygotować z różnych składników, dodać te dodatki które lubimy najbardziej, takie jak rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, pekan, jagody goi, płatki owsiane, jęczmienne, cokolwiek lubicie. Podstawą przygotowania bajaderek są ciastka, ja użyłam pierników, które zostały mi jeszcze ze Świąt, były to pierniki gryczane, ale możecie(...)szklanki pokruszonych pierników gryczanych lub innych ciasteczek - 2 czubate łyżki oleju kokosowego - 1 łyżka masła - pół szklanki suszonych śliwek kalifornijskich - 3 łyżki musli tropikalnego - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich - łyżka jagód goi - 3 łyżki proszku czekolada na gorąco na wierzch bajaderek: - czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36% - posypka WYKONANIE: Pierniki pokrusz, zalej
SMYKWKUCHNIrozpuszczonego masła 150 g mąki pszennej po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody 1/4 łyżeczki soli po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 50 g posiekanych orzechów włoskich polewa: 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka syropu klonowego szczypta gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cukinie ścieramy na grubych oczkach i odciskamy (moja odcisnąć się nie chciała). Banany(...)rozgniatamy widelcem. Jajka mieszamy z cukrem, bananami i cukinią. Mieszamy z masłem. Delikatnie łączymy z mąką wymieszana z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami. Wsypujemy orzechy i łączymy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąka lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy formę do pieca na ok 40-50 minut. Patyczek powinien być suchy po wbiciu w ciasto. Przed wyjęciem
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 6 jajek 1 1/2 szklanki cukru 400 g orzechów laskowych mielonych(może być 200 g orzechów i 200 g wiórek kokosowych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 słoiczki wiśni w syropie (drylowanych) 2 budynie śmietankowe 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki żelatyny 2 łyżki przegotowanej wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem(...)sztywną pianę nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy wymieszane orzechy z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym
kgwjanczewotylko wilgoć, ale także ciekawy smak. Składniki: ( na około 15 muffinek ) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub innych 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan Wykonanie: Czekoladę połamać, umieścić w plastikowej misce, dodać masło. Miskę ustawić na garnku(...)wrzącą wodą - poczekać aż czekolada się rozpuści. rozpuszczoną czekoladę. Rozpuszczona czekoladę odstawić do wystygnięcia. W tym czasie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Banana pognieść widelcem i wymieszać z jogurtem. Ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodawać czekoladę, mieszając na najniższych obrotach. Następnie dodać banana z jogurtem, a na końcu mąkę
kolorowotorcikowonawet dodam- piwne pierniczki z orzechami! :-) Pierniczki dla spóźnialskich, czy też dla tych, którzy lubią robić wszystko na ostatnią chwilę! Zresztą, lubią/nie lubią, tak im po prostu wychodzi, i tyle :-) A dlaczego to pierniczki dla nich? :-) Ano dlatego, że pierniczki te nie wymagają długiego leżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu(...)kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser
Wielopokoleniowokawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście spróbujcie koniecznie, będziecie zachwyceni. Blaty: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni 30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce szczypta soli Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec(...)ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną, orzechy, startą czekoladę i starannie mieszamy. Z papieru do pieczenia odrysowujemy trzy okręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C Krem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli
Cynamonowe szczęścieIdealny sernik powinien być delikatny i puszysty, a na pewno nie powinien być suchy i zbyt słodki. Taki właśnie jest sernik z kajmakiem i orzechami. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników. Kruche ciasto na dno: 30 dkg mąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate(...)cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g orzechów pecan Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę
Świat Ciastałyżki mąki ziemniaczanej, sok z małej cytryny Pianka: 6 białek, ½ szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru), Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić(...)kilka godzin do lodówki a mniejszą zamrozić. Orzechy posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier oraz cynamon - dusić pod przykryciem około 10 minut. Odlać około 1/3 szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę
Nie tylko w kuchniprzepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało. Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych orzechów włoskich, 200 g startych migdałów, 50 g słonecznika, 100 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g cukru pudry, 200 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 2 kopiaste łyżki(...)sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni prażymy słonecznik, dodajemy starte migdały, orzechy i całość delikatnie prażymy. W tym czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru pudru (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy bakalie (rodzynki, prażone tarte orzechy, migdały
Moniki SmakołykiPotrzebne składniki: 2 szklanki daktyli 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść orzechów laskowych Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 5 min., następnie wrzucamy do miksera wraz i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Orzechy miksujemy część dodajemy do daktyli a ok. 1/3 zostawiamy(...)obtoczenia. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które następnie obtaczamy w orzechach. Przed podaniem najlepiej pralinki schłodzić na 30 min w lodówce. Mi się tym razem udało, gdyż mąż nie zauważył, że robię
Łycha smakówPotrzebne składniki: 400 g soczewicy 150 g suszonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka 2 ząbki czosnku łyżeczka babki plesznik 0,5 papryczki chilli 1 łyżeczka płatków z pomidora 1 łyżeczka kolendry garść orzechów włoskich pieprz, sól ziołow(...)wodzie przez ok 20 min. , następnie ją blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy: paprykę, papryczkę chilli, pieprz, sól, płatki z pomidorów, kolendrę, pokrojony w kosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik, jajka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym
Łycha smakówoleju roślinnego (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich – dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki) Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały(...)szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich - dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów laskowych, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki)'; document.write
moj przepis natakie święto [ klik ], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech..młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto].. Składniki około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 1 szkl. letniego mleka 1/3 szkl(...)łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego] Nadzienie 3 łyżki dobrego ciemnego kakao [ kakao +cynamon] 3 łyżki cukru brązowego 40 g twardego masła 1 migdał [ orzech włoski] Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Zostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać jajko, żółtka i 1/2 szkl.mąki, wszystko wymieszać
Moje domowe kucharzeniesztuk) 200g płatków owsianych błyskawicznych 50g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka (małe) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki suszonej żurawiny 5-6 łyżek wiórek kokosowych Masło roztopić na patelni. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Całość połączyć z posiekanymi orzechami(...)resztą składników. (Jeśli masa będzie "za sucha" - należy dolać odrobinę mleka, jeśli "za mokra" - dosypać wiórek.) Z masy uformować kuleczki (o wielkości orzecha włoskiego) i poukładać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach
Di gotujePyszne łatwe do zrobienia pierniczki nadzieniem z czarnej porzeczki oblane ciemną czekoladą i obsypane kokosem lub orzechami Składniki ciasto •350 g mąki • 1 jajko • 30 g margaryny • 170 g cukru •150 g miodu • 1,5 łyżki kakao • 1 łyżeczka amoniaku • 1 paczka 15 g przyprawa do piernika Polewa • 200 g czekolady gorzkiej • 100 g masła • 2 łyżki nutelii(...)kilka łyżek wody ponad to • wiórki kokosowe • orzechy mielone • słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni miałam czarną porzeczkę własnej roboty Sposób przygotowania 1. • Do mąki wsypać cukier,przyprawę do piernika,kakao,amoniak razem wszystko wymieszać Dodać jajko i rozpuszczony nie gorący miód i margarynę zagnieść ciasto ciasto rozwałkować i wykroić pierniczki Piec 180 stopni
W królestwie smaków Beaty