orzechy - 16941 przepisów (strona:282/1130)

Muffinki czekoladowo-orzechowe 206

tylko wilgoć, ale także ciekawy smak. Składniki: ( na około 15 muffinek ) 4 jajka 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej 1 łyżka masła 1 szklanka mielonych orzechów laskowych lub innych 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 banan Wykonanie: Czekoladę połamać, umieścić w plastikowej misce, dodać masło. Miskę ustawić na garnku(...)wrzącą wodą - poczekać aż czekolada się rozpuści. rozpuszczoną czekoladę. Rozpuszczona czekoladę odstawić do wystygnięcia. W tym czasie wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechami. Banana pognieść widelcem i wymieszać z jogurtem. Ubić jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodawać czekoladę, mieszając na najniższych obrotach.  Następnie dodać banana z jogurtem, a na końcu mąkę

kolorowotorcikowo
Pierniczki z orzechami 127

nawet dodam- piwne pierniczki z orzechami! :-) Pierniczki dla spóźnialskich, czy też dla tych, którzy lubią robić wszystko na ostatnią chwilę! Zresztą, lubią/nie lubią, tak im po prostu wychodzi, i tyle :-) A dlaczego to pierniczki dla nich? :-) Ano dlatego, że pierniczki te nie wymagają długiego leżenia zamknięte w puszce, aby "odeszły" i stały się miękkie. Te pierniczki od razu(...)kostki masła - 3/4 szklanki cukru brązowego - 2/3 szklanki piwa - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i  proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser

Wielopokoleniowo
Rocher - czyli tort obłędnie czekoladowy z orzechami 186

kawałeczek nikomu nie zaszkodzi. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście spróbujcie koniecznie, będziecie zachwyceni. Blaty: 6 białek 1 szklanka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki zmielonych orzechów laskowych lub włoskich, obranych z łupinek i podpieczonych na suchej patelni  30 g gorzkiej czekolady, startej na tarce szczypta soli  Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec(...)ubijania dodajemy partiami cukier. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną, orzechy, startą czekoladę i starannie mieszamy. Z papieru do pieczenia odrysowujemy trzy okręgi o średnicy 22 cm, rozsmarowujemy na nich  równomiernie masę bezową. Wstawiamy wszystkie do piekarnika i pieczemy ok 70 minut w 150 st. C Krem: 400 g serka mascarpone, schłodzonego 400 g nutelli

Cynamonowe szczęście
Sernik z kajmakiem i orzechami 149

Idealny sernik powinien być delikatny i puszysty, a na pewno nie powinien być suchy i zbyt słodki. Taki właśnie jest sernik z kajmakiem i orzechami. Po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim wielbicielom dobrych serników. Kruche ciasto na dno: 30 dkg mąki 10 dkg margaryny 1 jajko 7 dkg cukru pudru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 czubate(...)cukru wanilinowego 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 całe jajka 4 żółtka i 4 białka 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej 100 g orzechów pecan Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki wyrobić i oblepić nim całą formę do pieczenia (25 x 40 cm), łącznie z bokami! (fot.1). Należy zwrócić uwagę, żeby oblepić formę

Świat Ciasta
Jabłecznik z pianką i chrupiącą orzechową posypką. 145

łyżki mąki ziemniaczanej, sok z małej cytryny Pianka: 6 białek, ½ szklanki cukru, opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego (bez cukru), Dodatkowo: 2 – 3 łyżki bułki tartej, 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i masło dokładnie posiekać. Dodać żółtka oraz jogurt i wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3. Większą część wstawić(...)kilka godzin do lodówki a mniejszą zamrozić. Orzechy posiekać i podsmażyć na suchej patelni. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić w półplasterki. Przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać sok z cytryny i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać cukier oraz cynamon - dusić pod przykryciem około 10 minut. Odlać około 1/3 szklanki powstałego soku, przestudzić i rozrobić w nim mąkę

Nie tylko w kuchni
Rogale bakaliowe 618

przepis sama wymyślałam, więc pozytywnie się zaskoczyłam, że masy czy ciasta mi nie brakowało i że wszystkim smakowało.  Składniki: nadzienie: 100 g całych migdałów, 200 g tartych orzechów włoskich, 200 g startych migdałów, 50 g słonecznika, 100 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy, 100 g cukru pudry, 200 ml mleka 3,2%, 2 jajka, 2 kopiaste łyżki(...)sparzyć (zalewamy wrzącą wodą, czekamy ok. 10 min, odcedzamy), następnie obieramy, prażymy na suchej patelni, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni prażymy słonecznik, dodajemy starte migdały, orzechy i całość delikatnie prażymy. W tym czasie w garnku o szerokim dnie podgrzewamy mleko z dodatkiem cukru pudru (nie zagotowujemy). Do ciepłego mleka dodajemy bakalie (rodzynki, prażone tarte orzechy, migdały

Moniki Smakołyki
Pralinki piernikowe 126

Potrzebne składniki:   2 szklanki daktyli 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść orzechów laskowych Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy na 5 min., następnie wrzucamy do miksera wraz i miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy.   Orzechy miksujemy część dodajemy do daktyli a ok.  1/3 zostawiamy(...)obtoczenia. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy kulki, które następnie obtaczamy w orzechach. Przed podaniem najlepiej pralinki schłodzić na 30 min w lodówce. Mi się tym razem udało, gdyż mąż nie zauważył, że robię

Łycha smaków
Noworoczny pasztet z czerwonej soczewicy i z suszonymi pomidorami 178

Potrzebne składniki:  400 g soczewicy   150 g suszonych pomidorów 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki wędzonej 2 łyżki oleju kokosowego garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki jaglanej 2 jajka 2 ząbki czosnku łyżeczka babki plesznik 0,5 papryczki chilli 1 łyżeczka płatków z pomidora 1 łyżeczka kolendry garść orzechów włoskich pieprz, sól ziołow(...)wodzie przez ok 20 min. , następnie ją blendujemy na gładką masę. Dodajemy przyprawy: paprykę, papryczkę chilli, pieprz, sól, płatki z pomidorów, kolendrę, pokrojony w kosteczkę czosnek i orzechy włoski (również pokrojone). Całość mieszamy i dodajemy przecier pomidorowy, koncentrat, mąkę, olej kokosowy, bakę plesznik, jajka oraz pokrojone w kostkę suszone pomidory. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym

Łycha smaków
Bezglutenowy i wegański chlebek bananowy 204

oleju roślinnego (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich – dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki) Piekarnik nagrzać do 180 st, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. W miseczce wymieszać mąkę, zmielone migdały(...)szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy) 1/3 szklanki mleka roślinnego lub wody 300 g bardzo słodkich - dojrzałych bananów (u mnie 3 szt) 1 szklanka bakalii (u mnie 3/4 szklanki orzechów laskowych, reszta to pestki dyni i słonecznika, polecam też rodzynki)'; document.write

moj przepis na
Ciasto 3 Króli 147

takie święto [ klik ], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj .U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech..młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto].. Składniki około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 1 szkl. letniego mleka  1/3 szkl(...)łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego] Nadzienie 3 łyżki dobrego ciemnego kakao [ kakao +cynamon] 3 łyżki cukru brązowego  40 g twardego masła  1 migdał [ orzech włoski] Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Zostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać jajko, żółtka i 1/2 szkl.mąki, wszystko wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Kulki owsiano-kokosowe z bakaliami 175

sztuk) 200g płatków owsianych błyskawicznych 50g masła 2-3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka (małe) 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka pestek słonecznika 1-2 łyżki orzechów włoskich 2 łyżki suszonej żurawiny 5-6 łyżek wiórek kokosowych Masło roztopić na patelni. Dodać płatki owsiane, wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać i przełożyć do miski. Całość połączyć z posiekanymi orzechami(...)resztą składników. (Jeśli masa będzie "za sucha" - należy dolać odrobinę mleka, jeśli "za mokra" - dosypać wiórek.)  Z masy uformować kuleczki (o wielkości orzecha włoskiego) i poukładać je na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach

Di gotuje
Pierniczki 176

Pyszne łatwe do zrobienia pierniczki  nadzieniem z czarnej porzeczki oblane ciemną  czekoladą i obsypane kokosem lub orzechami Składniki ciasto •350 g mąki • 1 jajko • 30 g margaryny • 170 g cukru •150 g miodu • 1,5 łyżki kakao • 1 łyżeczka amoniaku • 1 paczka 15 g przyprawa do piernika Polewa • 200 g czekolady gorzkiej • 100 g masła • 2 łyżki nutelii(...)kilka łyżek wody ponad to • wiórki kokosowe • orzechy mielone • słoik powideł lub dżemu z czarnej porzeczki lub wiśni miałam  czarną porzeczkę własnej roboty Sposób przygotowania 1. • Do mąki wsypać cukier,przyprawę do piernika,kakao,amoniak  razem wszystko wymieszać Dodać jajko i rozpuszczony nie gorący miód  i margarynę zagnieść ciasto ciasto rozwałkować i wykroić pierniczki Piec 180 stopni

W królestwie smaków Beaty
Ciasto czekoladowe 196

Krainy Lodu (ale o tym w innym wpisie :)). Jest wilgotne, dość mocno zbite, ale przy tym miękkie i delikatne. I oczywiście – mocno czekoladowe :) Dzisiejszą wersję zrobiłam z orzechami włoskimi, do dekoracji maliny (nawet o tej porze roku można je dostać w Lidlu), na górę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam(...)cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki + garść orzechów, owoce do dekoracji (u mnie maliny) Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, żeby zmiękło. Kakao rozpuszczamy dokładnie w ciepłej wodzie. Sodę mieszamy z mąką. Wszystkie cukry (biały, brązowy, waniliowy) wsypujemy

Ciastkozercy
Ciasto orzechowe 234

cukru waniliowego z wanilią 250 g masła Polewa: 225 g margaryny 1 i 1/4 szkl cukru pudru 7,5 łyżki kakao 7,5 łyżki zimnej wody Dodatkowo: 300 g orzechów włoskich Ale-raj Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać(...)mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć. Krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Orzechy posiekać nożem i rozsypać po całej powierzchni lekko dociskając w krem.  Polewa: Margarynę rozpuścić ale nie gotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę, kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać. Mieszając

Ala piecze i gotuje
Makowiec japoński bezglutenowy 170

siemienia lnianego 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 4 duże jajka szczypta soli 5 dag suszonej żurawiny 5 dag rodzynek 10 dag łuskanych orzechów laskowych 40 dag jabłek startych na dużych oczkach sok z cytryny mąka kukurydziana i masło do tortownicy WYKONANIE: Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest idealnie(...)wysmarować i oprószyć tylko boki. Mak zalać w rondelku kokosowym mlekiem i na wolnym ogniu gotować do całkowitego wchłonięcia płynu (ok. 15-20 minut – trzeba pilnować). Odstawić do wystudzenia. Orzechy laskowe uprażyć na patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce, grubo posiekać. Suszoną żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania