orzechy - 16941 przepisów (strona:281/1130)

Domowe pesto z jarmużu 137

Oliwę z oliwek należy dolewać stopniowo, aby cała masa nie była zbyt tłusta.  Składniki: 100 g jarmużu 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, np. gruboziarnista 1 garść orzechów nerkowca 1 garść orzechów włoskich Jarmuż umyć, lekko osuszyć, odciąć twarde łodygi. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Do kielicha blendera przełożyć jarmuż, wsypać orzechy, czosnek, sól

Ugotować
Strucla z marcepanem i orzechami . 173

Uwielbiam ciasto drożdżowe bo można z niego tworzyć różne cuda na słono jak i na słodko. Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej strucli z marcepanem i orzechami, zainspirował mnie przepis Pawła Małeckiego z Cukierni  Lidla no i oczywiście musiałam go wypróbować, przepis troszkę zmieniłam :) Ciasto jest przepyszne co prawda piecze się je na święta ale czy zawsze musimy trzymać(...)pszennej 150 ml mleka 22 g drożdży 30 g cukru 2 jajka 40 g roztopionego masła 1 cukier waniliowy  Masa marcepanowa : 200 g marcepanu  1oo g zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka cynamonu 1 łyżka  Syropu cynamonowego Eterno   1 łyżka  Cytrynek w rumie Eterno   50 g cukru pudru Do dekoracji 2 łyżki miodu i zmielone

Sama słodycz i szczypta chili
Pasta z suszonych pomidorów 118

Składniki (na 2 porcje) - 6 suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g), - 2 łyżki orzechów ziemnych (ok. 30g). Sposób przygotowania 1. Miksujemy suszone pomidory z orzechami ziemnymi (jeżeli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego) Pasta jest bogata w: - likopen (pochodzący z pomidorów), który zapobiega procesom starzenia się, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie. Wartość odżywcza

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Keks razowy 100

180g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50g), - 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g), - 10  suszonych moreli (ok. 100g), - ½ szklanki  wiórków kokosowych (ok. 45g), - ½  szklanki  orzechów włoskich (ok. 50g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), -   2 łyżki miodu (ok. 48g), - ½  łyżeczki zmielonego cynamonu, - łyżka kakao (ok. 10g). Do namoczenia bakalii : - ¼ szklanki soku porzeczkowego(...)mleka (ok. 20 ml). Sposób przygotowania 1.  Moczymy bakalie w soku porzeczkowym. 2 . W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, kakao, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii. 3. Jajka miksujemy z olejem. 4. Łączymy składniki mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone bakalie. 5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasta z pieczarek 125

Składniki (na 10 porcji) - ½ kg pieczarek, - 3 łyżki orzechów włoskich (ok. 30g), - 3 łyżki słonecznika (ok. 30g), - 1 cebula (ok. 80g), - łyżka sosu sojowego, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki 2. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość dusimy(...)momentu wyparowania wody) 4. Orzechy i nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. 5. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na pastę. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów i słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 65 g   Energia: 51,5 kcal    Białko: 2,7 g    Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pudding z komosy ryżowej 97

Składniki (na dwie porcje) - ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g), - łyżeczka kakao (ok. 5g), - ½ szklanki mleka (ok. 100 ml), - 2 łyżki orzechów laskowych (ok. 20g), - 5 daktyli (ok. 25 g). Sposób przygotowania 1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min. 2. Ugotowaną komosę ryżową zalewamy mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. 3. Daktyle moczymy(...)miksujemy na gładką pastę. 4. Komosę ryżową łączymy z kakao i pastą z daktyli. 5. Pudding z komosy obsypujemy orzechami laskowymi. Pudding z komosy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu, - wapń (pochodzący z komosy i mleka), który jest składnikiem kości i zębów, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto marchewkowe 140

mąki pszennej graham (typ 1850) (ok. 260g), - 4 jajka (ok. 240g), - 5 łyżek miodu (ok. 120 g), - 4 marchewki (ok. 400g), - 4 łyżki wiórków kokosowych (ok. 32g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok. 50 ml) - 4 plastry ananasa świeżego (ok. 320g), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - cynamon, gałka muszkatołowa, imbir. Sposób przygotowania 1. Ubijamy białka(...)jaja na sztywną pianę z dodatkiem miodu. 2. Do białek dodajemy żółtka. 3. Do jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe, drobno starte marchewki, pokrojonego w kostkę ananasa i olej. 4. Ciasto doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. 5. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min. Ciasto jest bogate w: - błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jaglanka 129

mleka (ok. 250 ml), - 1 szklanka wody (ok. 250 ml), - 2 łyżeczki miodu (ok. 24 g), - ziarenka laski wanilii, - sok z ½ cytryny, - 2 jabłka (ok. 400 g), - 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g). Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie. 2. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 3. Przygotowujemy mus jabłkowy: obrane i pokrojone jabłka dusimy(...)dodatkiem cynamonu i odrobiny wody. 4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem mleka, soku z cytryny i ziarenek wanilii. 5. Budyń jaglany podajemy z musem jabłkowym, orzechami i miodem. Jaglanka jest bogata w: - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, - żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi, - kwasy wielonienasycone (pochodzące z orzechów), które działają

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gorąca czekolada kokosowa 129

mleku lub śmietance. Lubię też ugotować czekoladę na kokosowym mleku. Taka czekolada jest wtedy bardzo kremowa i aromatyczna. Gorąca czekolada z bitą śmietaną posypana wiórkami czekolady, kokosu i orzechami to już nie tylko napój ale i pyszny deser! Gorąca czekolada Składniki: 1 kubek czekolady 250 g kokosowego mleka 50 ml śmietanki + 25 ml do ubicia 1 łyżka kakao szczypta prawdziwej(...)wanilii cukier do smaku kokosowe wiórki, czekolada i orzechy do posypania W małym garnuszku zagotuj kokosowe mleko ze śmietanką, kakao, wanilią i cukrem. Wlej czekoladę do kubka i udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekolady, kokosu i prażonymi orzechami. The post Gorąca czekolada kokosowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Historia pewnej sałatki. Czyli Nowy Orlean i Sycąca sałatka z komosą, gruszką, pomidorkami, awokado i wegańskim „parmezanem”. Z 152

samemu miksując sałatę rzymską z roszponką i innymi, ulubionymi rodzajami sałat) 1/2 szklanki komosy ryżowej (ilość przed ugotowaniem) 1 szklanka wody 1 dojrzałe awokado 8 pomidorków malinowych/koktajlowych garść orzechów laskowych 1 gruszka sól himalajska do smaku suszone pomidory (opcjonalnie)* *jeśli nie macie możliwości zrobić wegańskiego parmezanu, to użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności. Sos 20 g bazylii 1/4 szklanki oliwy(...)proszek/grudki. Może to zająć do 3 minut. Gdy komosa już się ugotuje, ściągamy ją z pieca i nakładamy po 2-3 łyżki na porcję sałaty. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe. Kroimy gruszkę w podłużne paski lub kostkę. Opcjonalnie: Podprażamy na patelni, aż puści soki (powinna się lekko zarumienić). Kroimy warzywa: pomidorki na połówki, awokado na pół i w podłużne

Fill The Bowl
Słoneczka 1633

Składniki: Słoneczka: 30 dkg mąki 3 żółtka 25 dkg margaryny (Palma, Kasia) 1 cukier waniliowy Lukier do słoneczek: 2 białka 30 dkg cukru pudru Krem: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu Dodatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Słoneczka: Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce(...)literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st C. na złoty kolor (ok 15 minut).  2. Krem: Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów

Kuchnia w czekoladzie
Makowe muffiny z orzechami włoskimi i czekoladą 151

Cudowne, miękkie w środku, z chrupiącymi orzechami włoskimi, oblane polewą czekoladową... czego chcieć więcej? :) Na 12 muffinek potrzebujemy: 225 g przesianej mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 3 łyżki masy makowej garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru(...)masła Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do gotowej masy dodajemy orzechy i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do  190 stopni .  Masę nakładamy do papierowych foremek.  Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok.  20 min . Upieczone muffiny odstawiamy

Kolejny blog o gotowaniu
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 352

łyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao(...)ucieramy na puch, dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami.  Chłodzimy w lodówce. Słodkich wypieków! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy kuskus z żurawiną i orzechami 189

pożywne śniadanie w jednym? Kuskus jest bardzo sycący - zawarty w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na długo. Dodatek mleka sprawia, że danie jest bogate w łatwo przyswajalne białka, orzechy włoskie pokrywają zapotrzebowanie na cenne kwasy omega-3 i chronią serce, a żurawina pomaga nam dbać o pęcherz. I jak tu nie kochać takiego połączenia? Jeśli dbacie o zdrowie, koniecznie wypróbujcie(...)przepis. Potrzebne nam (na 1 porcję): - 80 g kuskusu - 3/4 szklanki mleka - 3 łyżeczki kakao instant (lub 2 zwykłego i łyżeczka cukru) - łyżeczka przyprawy korzennej - 2 łyżki orzechów - 1,5 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie:  Mleko podgrzewamy z kakao i przyprawą korzenną nie doprowadzając do wrzenia. Gotową miksturą zalewamy kuskus i odstawiamy na 5 minut. Gdy kuskus napęcznieje przekładamy

W poszukiwaniu inspiracji
Roladki schabowe z Lazurem i gruszką w orzechach 164

lubię wszelkie mięsa z dodatkiem owoców. Ta wersja schabu bardzo przypadła mi do gustu. W środku jest szynka dojrzewająca, gruszka, ser z niebieską pleśnią, a mięso otulone panierką z orzechów... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 2 cm) 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwalskiej ok. 100 g sera Lazur 1 gruszka (może być marynowana) podzielona na kawałki(...)suszony czosnek, słodka papryka, rozmaryn i tymianek sól i pieprz olej do smażenia jajka oraz grubo mielone orzechy włoskie do panierowania Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron solą, pieprzem i ziołami Na brzegu każdego płata ułożyć plaster szynki, kawałek sera i gruszki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Panierować w jajku i orzechach. Obsmażyć na oleju

Czerwień i błękit

Proponowane wyszukiwania