orzechy - 16941 przepisów (strona:281/1130)

Keks razowy 106

180g), - 5 łyżek oleju rzepakowego (ok. 50g), - 4 łyżki suszonej żurawiny (ok. 48 g), - 10  suszonych moreli (ok. 100g), - ½ szklanki  wiórków kokosowych (ok. 45g), - ½  szklanki  orzechów włoskich (ok. 50g), - ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g), -   2 łyżki miodu (ok. 48g), - ½  łyżeczki zmielonego cynamonu, - łyżka kakao (ok. 10g). Do namoczenia bakalii : - ¼ szklanki soku porzeczkowego(...)mleka (ok. 20 ml). Sposób przygotowania 1.  Moczymy bakalie w soku porzeczkowym. 2 . W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, kakao, suszoną żurawinę, suszone morele, wiórki kokosowe, orzechy, czekoladę, cynamon i ziarenka wanilii. 3. Jajka miksujemy z olejem. 4. Łączymy składniki mokre z suchymi. Do masy dodajemy namoczone bakalie. 5. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasta z pieczarek 132

Składniki (na 10 porcji) - ½ kg pieczarek, - 3 łyżki orzechów włoskich (ok. 30g), - 3 łyżki słonecznika (ok. 30g), - 1 cebula (ok. 80g), - łyżka sosu sojowego, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na plasterki 2. Cebulę kroimy na drobno i podsmażamy na oleju rzepakowym. 3. Do cebuli dodajemy pieczarki i całość dusimy(...)momentu wyparowania wody) 4. Orzechy i nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni. 5. Wszystkie składniki łączymy i blendujemy na pastę. Pasta jest bogata w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów i słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 65 g   Energia: 51,5 kcal    Białko: 2,7 g    Tłuszcze

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pudding z komosy ryżowej 100

Składniki (na dwie porcje) - ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g), - łyżeczka kakao (ok. 5g), - ½ szklanki mleka (ok. 100 ml), - 2 łyżki orzechów laskowych (ok. 20g), - 5 daktyli (ok. 25 g). Sposób przygotowania 1. Komosę ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min. 2. Ugotowaną komosę ryżową zalewamy mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min. 3. Daktyle moczymy(...)miksujemy na gładką pastę. 4. Komosę ryżową łączymy z kakao i pastą z daktyli. 5. Pudding z komosy obsypujemy orzechami laskowymi. Pudding z komosy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu, - wapń (pochodzący z komosy i mleka), który jest składnikiem kości i zębów, - jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo. Wartość

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Ciasto marchewkowe 147

mąki pszennej graham (typ 1850) (ok. 260g), - 4 jajka (ok. 240g), - 5 łyżek miodu (ok. 120 g), - 4 marchewki (ok. 400g), - 4 łyżki wiórków kokosowych (ok. 32g), - 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g), - ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok. 50 ml) - 4 plastry ananasa świeżego (ok. 320g), - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - cynamon, gałka muszkatołowa, imbir. Sposób przygotowania 1. Ubijamy białka(...)jaja na sztywną pianę z dodatkiem miodu. 2. Do białek dodajemy żółtka. 3. Do jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe, drobno starte marchewki, pokrojonego w kostkę ananasa i olej. 4. Ciasto doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. 5. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min. Ciasto jest bogate w: - błonnik

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Jaglanka 134

mleka (ok. 250 ml), - 1 szklanka wody (ok. 250 ml), - 2 łyżeczki miodu (ok. 24 g), - ziarenka laski wanilii, - sok z ½ cytryny, - 2 jabłka (ok. 400 g), - 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g). Sposób przygotowania 1. Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie. 2. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min. 3. Przygotowujemy mus jabłkowy: obrane i pokrojone jabłka dusimy(...)dodatkiem cynamonu i odrobiny wody. 4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem mleka, soku z cytryny i ziarenek wanilii. 5. Budyń jaglany podajemy z musem jabłkowym, orzechami i miodem. Jaglanka jest bogata w: - witaminę B 2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, - żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi, - kwasy wielonienasycone (pochodzące z orzechów), które działają

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Gorąca czekolada kokosowa 134

mleku lub śmietance. Lubię też ugotować czekoladę na kokosowym mleku. Taka czekolada jest wtedy bardzo kremowa i aromatyczna. Gorąca czekolada z bitą śmietaną posypana wiórkami czekolady, kokosu i orzechami to już nie tylko napój ale i pyszny deser! Gorąca czekolada Składniki: 1 kubek czekolady 250 g kokosowego mleka 50 ml śmietanki + 25 ml do ubicia 1 łyżka kakao szczypta prawdziwej(...)wanilii cukier do smaku kokosowe wiórki, czekolada i orzechy do posypania W małym garnuszku zagotuj kokosowe mleko ze śmietanką, kakao, wanilią i cukrem. Wlej czekoladę do kubka i udekoruj bitą śmietaną, wiórkami czekolady, kokosu i prażonymi orzechami. The post Gorąca czekolada kokosowa appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Historia pewnej sałatki. Czyli Nowy Orlean i Sycąca sałatka z komosą, gruszką, pomidorkami, awokado i wegańskim „parmezanem”. Z 155

samemu miksując sałatę rzymską z roszponką i innymi, ulubionymi rodzajami sałat) 1/2 szklanki komosy ryżowej (ilość przed ugotowaniem) 1 szklanka wody 1 dojrzałe awokado 8 pomidorków malinowych/koktajlowych garść orzechów laskowych 1 gruszka sól himalajska do smaku suszone pomidory (opcjonalnie)* *jeśli nie macie możliwości zrobić wegańskiego parmezanu, to użyjcie suszonych pomidorów. Dodadzą słoności. Sos 20 g bazylii 1/4 szklanki oliwy(...)proszek/grudki. Może to zająć do 3 minut. Gdy komosa już się ugotuje, ściągamy ją z pieca i nakładamy po 2-3 łyżki na porcję sałaty. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy laskowe. Kroimy gruszkę w podłużne paski lub kostkę. Opcjonalnie: Podprażamy na patelni, aż puści soki (powinna się lekko zarumienić). Kroimy warzywa: pomidorki na połówki, awokado na pół i w podłużne

Fill The Bowl
Słoneczka 1642

Składniki: Słoneczka: 30 dkg mąki 3 żółtka 25 dkg margaryny (Palma, Kasia) 1 cukier waniliowy Lukier do słoneczek: 2 białka 30 dkg cukru pudru Krem: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru kryształu Dodatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: 1. Słoneczka: Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce(...)literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st C. na złoty kolor (ok 15 minut).  2. Krem: Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów

Kuchnia w czekoladzie
Makowe muffiny z orzechami włoskimi i czekoladą 154

Cudowne, miękkie w środku, z chrupiącymi orzechami włoskimi, oblane polewą czekoladową... czego chcieć więcej? :) Na 12 muffinek potrzebujemy: 225 g przesianej mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 3 łyżki masy makowej garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru(...)masła Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do gotowej masy dodajemy orzechy i ponownie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do  190 stopni .  Masę nakładamy do papierowych foremek.  Uwaga! Nie więcej niż 3/4 foremki! Pieczemy ok.  20 min . Upieczone muffiny odstawiamy

Kolejny blog o gotowaniu
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 358

łyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao(...)ucieramy na puch, dodajemy żółtka oraz po łyżce masy czekoladowej oraz rum cały czas miksując, nadal ucierając wlewamy płynną ale już tężejącą galaretkę, miksujemy na sam koniec dodajemy rozdrobnione orzechy włoskie , wykładamy masę na ciasto, dekorujemy orzechami.  Chłodzimy w lodówce. Słodkich wypieków! http://www.oetker.pl/pl-pl/index.html

Wanilia i Kardamon
Czekoladowy kuskus z żurawiną i orzechami 194

pożywne śniadanie w jednym? Kuskus jest bardzo sycący - zawarty w nim błonnik zapewnia uczucie sytości na długo. Dodatek mleka sprawia, że danie jest bogate w łatwo przyswajalne białka, orzechy włoskie pokrywają zapotrzebowanie na cenne kwasy omega-3 i chronią serce, a żurawina pomaga nam dbać o pęcherz. I jak tu nie kochać takiego połączenia? Jeśli dbacie o zdrowie, koniecznie wypróbujcie(...)przepis. Potrzebne nam (na 1 porcję): - 80 g kuskusu - 3/4 szklanki mleka - 3 łyżeczki kakao instant (lub 2 zwykłego i łyżeczka cukru) - łyżeczka przyprawy korzennej - 2 łyżki orzechów - 1,5 łyżki suszonej żurawiny Przygotowanie:  Mleko podgrzewamy z kakao i przyprawą korzenną nie doprowadzając do wrzenia. Gotową miksturą zalewamy kuskus i odstawiamy na 5 minut. Gdy kuskus napęcznieje przekładamy

W poszukiwaniu inspiracji
Roladki schabowe z Lazurem i gruszką w orzechach 173

lubię wszelkie mięsa z dodatkiem owoców. Ta wersja schabu bardzo przypadła mi do gustu. W środku jest szynka dojrzewająca, gruszka, ser z niebieską pleśnią, a mięso otulone panierką z orzechów... Składniki na 6 roladek: 6 grubszych plastrów schabu (ok. 2 cm) 6 plastrów szynki parmeńskiej lub szwarcwalskiej ok. 100 g sera Lazur 1 gruszka (może być marynowana) podzielona na kawałki(...)suszony czosnek, słodka papryka, rozmaryn i tymianek sól i pieprz olej do smażenia jajka oraz grubo mielone orzechy włoskie do panierowania Mięso umyć, osuszyć i rozbić bardzo cienko. Obsypać delikatnie z obu stron solą, pieprzem i ziołami Na brzegu każdego płata ułożyć plaster szynki, kawałek sera i gruszki. Zrolować, dopinając wykałaczkami brzegi. Panierować w jajku i orzechach. Obsmażyć na oleju

Czerwień i błękit
DOMOWE BAJADERKI! 179

bardzo szybki sposób na domowe słodkości, przygotowuje się je w na prawdę prosty sposób, można je przygotować z różnych składników, dodać te dodatki które lubimy najbardziej, takie jak rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, pekan, jagody goi, płatki owsiane, jęczmienne, cokolwiek lubicie. Podstawą przygotowania bajaderek są ciastka, ja użyłam pierników, które zostały mi jeszcze ze Świąt, były to pierniki gryczane, ale możecie(...)szklanki pokruszonych pierników gryczanych lub innych ciasteczek - 2 czubate łyżki oleju kokosowego - 1 łyżka masła  - pół szklanki suszonych śliwek kalifornijskich - 3 łyżki musli tropikalnego - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów laskowych - 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich - łyżka jagód goi - 3 łyżki proszku czekolada na gorąco na wierzch bajaderek: - czekolada gorzka + 2 łyżki śmietanki 36% - posypka WYKONANIE: Pierniki pokrusz, zalej

SMYKWKUCHNI
Chlebek bananowo-cukiniowy czyli poWeekendowe Lakocie odc.110 178

rozpuszczonego masła 150 g mąki pszennej po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody 1/4 łyżeczki soli  po 1/2 łyżeczki cynamonu i gałki muszkatołowej 50 g posiekanych orzechów włoskich polewa: 100 g jogurtu greckiego 1 łyżka syropu klonowego szczypta gałki muszkatołowej Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Cukinie ścieramy na grubych oczkach i odciskamy (moja odcisnąć się nie chciała). Banany(...)rozgniatamy widelcem. Jajka mieszamy z cukrem, bananami i cukinią. Mieszamy z masłem. Delikatnie łączymy z mąką wymieszana z proszkiem, sodą, solą oraz przyprawami. Wsypujemy orzechy i łączymy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąka lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i wstawiamy formę do pieca na ok 40-50 minut. Patyczek powinien być suchy po wbiciu w ciasto. Przed wyjęciem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto wiśniowo orzechowe 129

Składniki: 6 jajek  1 1/2 szklanki cukru 400 g orzechów laskowych mielonych(może być 200 g orzechów i 200 g wiórek kokosowych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 słoiczki wiśni  w syropie (drylowanych) 2 budynie śmietankowe 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki żelatyny  2 łyżki przegotowanej wody  Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem(...)sztywną pianę nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy wymieszane orzechy z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania