papaje 6 łyżek oleju 3 łyżki octu winnego sól biały pieprz pieprz cayenne 300 g ementalera 2 łodygi selera naciowego 1 czerwona cebula 1 pęczek szczypiorku 50 g orzechów włoskich Przygotowanie Papaje przepołowiłem, usunąłem pestki. Każda połówkę wydrążyłem pozostawiając warstwę miąższu grubości około 1 cm . Wydrążony miąższ zmiksowałem z olejem i octem. Sos doprawiłem solą, białym(...)pieprzem i pieprzem Cayenne. Ser pokroiłem w słupki. Seler po oczyszczeniu i umyciu pokroiłem w cienkie plasterki. Cebulę obrałem i drobno pokroiłem. Szczypiorek posiekałem. Orzechy pokroiłem grubo. Ser, cebulę i seler włożyłem do miski, posypałem orzechami i szczypiorkiem, polałem sosem. Sałatkę delikatnie wymieszałem, podzieliłem na cztery porcje, włożyłem do wydrążonych papai
R'n'G Kitchenszklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżek mleka masa orzechowa 1/2 kostki margaryny palmy 1/2 szklanki cukru 30 dag orzechów włoskich(wyłuskanych) 2 łyżki miodu krem 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka soku z cytryny 1 kostka margaryny palmy polewa(...)Jedną część ciasta przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 °C około 20 minut. W rondlu rozpuszczamy margarynę, cukier, miód, dodajemy połamane na ćwiartki orzechy podsmażyć na złoty kolor.Gorącą masę orzechową wylewamy na drugą część ciasta wyłożonego na blaszce. Ciasto pieczemy 25 minut. Gotujemy 1 szklankę mleka z cukrem i sokiem z cytryny
kgwjanczewomąki Mix per Pane Nutrifree 80 g sera gorgonzola (ja użyłam dolce – w oryginale jest piccante) 1 łyżeczka suszonych drożdży 50 g parmezanu lub grana padano 50 g orzechów (u mnie włoskie) 30 g śmietanki szczypta soli Gorgonzolę pokrój w kostkę, parmezan zetrzyj na tarce. Orzechy drobno posiekaj. Masło połącz ze szczyptą soli, mąką i drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Następnie(...)mąką stole na grubość 1 cm. Wykrawaj małe ciasteczka. Ciastka układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotowane ciastka posmaruj śmietanką i posyp posiekanymi orzechami (ewentualnie posyp sezamem). Piecz 20 minut na złoty kolor. Wystudź na kratce
Kuchnia bezglutenowaPyszny i bardzo zdrowy chlebek,na mące orkiszowej,otrębach,słoneczniku i orzechach-nie rozpada się i długo zachowuje świeżość-do tego robi się banalnie prosto-polecam i lecę robić kolejny bo już zjedliśmy-mniam.... Składniki: 300g mąki orkiszowej (TYP 630/650 lub 700) 150g mąki pszennej 450ml letniej wody 7g drożdży instant ½ szklanki szklanki otrąb ¼ szklanki ziaren słonecznika ¼ szklanki(...)orzechów włoskich(posiekanych drobniej) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru żółtko i łyżka mleka do posmarowania chleba Przygotowanie: W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, orzechy, sól i cukier. Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut. Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem i odstawić
Swojskie jedzonkospodzie głębokiego talerza, na wierzchu reszta składników ułożona rzędami i polana sosem), ale wg mnie jest smaczniejsza po wymieszaniu wszystkich składników. Możecie je zmieniać wg uznania, pamiętając o grupach: orzechy, warzywa, rośliny strączkowe i nabiał. Składniki: ½ główki sałaty lodowej (lub innej lub szpinaku), porwanej na małe kawałki 1,5 dużej czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę 1,5 dużej żółtej papryki(...)pokrojonej w kostkę 2 miękkie awokado, pokrojone na mniejsze kawałki ½ szklanki czarnych oliwek, można pokroić ½ szklanki prażonych orzechów włoskich ½ szklanki prażonych, solonych orzechów ziemnych 1 opakowanie sera z niebieską pleśnią, pokrojonego w małą kostkę 4 jaja, ugotowane na twardo, pokrojone na mniejsze kawałki 2 duże pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki (lub ok. 1 szklanka koktajlowych) ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy zielenina
Qlinarnie i QlinarnieKonfitura śliwkowa bez dodatku cukru. Same owoce z orzechami. 10 kg śliwek (węgierki), 3,5 kg gruszek, 500 g orzechów włoskich. Owoce umyć, osuszyć. Śliwki przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Wrzucić śliwki do garnka z grubym dnem. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Nie należy zapominać o mieszaniu gdyż śliwki mogą się przypalić :( Gruszki obrać, przekroić wzdłuż(...)minut od zagotowania. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygną, a najlepiej następnego dnia znowu zagotować. Gotować 20 minut od zagotowania. Odstawić do ostygnięcia, a najlepiej do dnia następnego. Zagotować, dodać orzechy i gotować 20 minut od zagotowania. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków. Słoiczki odstawić do góry dnem, do ostudzenia
królestwo garówNaleśniki to pyszne placki, idealne na śniadanie lub kolację. Dzisiaj przygotowałam je z dodatkiem musu z dyni, a nadziałam serkiem ricotta, owocami, orzechami i polałam miodem. Wyszły pyszne, polecam(...)SKŁADNIKI : naleśniki według tego przepisu naleśniki-dyniowe 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 figi 200 g malin garść dowolnych orzechów 3 łyżki miodu PRZYGOTOWANIE : Serek mieszamy
Kulinarne Fantazje Mariolizaczynam mieć ochotę na rozgrzewające ciasta z nutą dyni,jablek, imbiru i orzechów,czuję że jesień zagościła w domu.J ak przyjemnie usiąść na kanapie , gorącą herbatą i kawałkiem pysznego ciasta.Bardzo polecam ten przepis:).Zapraszam. 1 szkl.mleka bezlaktozowego ( może być zwykłe) 1/2 szkl.cukru muskowado 1/2 szkl.oleju ( pół na pół z sezamowym) 1/2 słoika dżemu z dyni 2 jajka kilka(...)kropelek olejku rumowego 2 szkl.przesianwj mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl.kandyzowanego imbiru 1/2 szkl.posiekanych orzechów włoskich ******************************************************** W misce wymieszać widelcem mleko,cukier,2 jajka,1/2 szkl.oleju,1/2 słoika dżemu oraz olejek rumowy. W drugiej misce wymieszać imbir rozdrobniony , 1/2 szkl.posiekanych orzechów.Dodrzucić do masy jajecznej.P rzemieszać widelcem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,a następnie dodać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiodem, bez cukru. Poleciła mi je moja bratowa :) i dziękuję. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i bardzo proste. W smaku nie za słodkie, bardzo wilgotne, czekoladowe. Płatki migdałowe i orzechy przypieką się z wierzchu i będą przyjemnie chrupały. Bardzo polecam…. (inspiracja ze strony kaszomania ) Brownies z kaszy jaglanej Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki kaszy jaglanej – 100g 3 łyżki oleju 3 jajka(...)szklanki kakao bez cukru 1/2 szklanki płynnego, naturalnego miodu 1 płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia) 1/4 szklanki mleka (można użyć roślinnego) Dodatkowo: płatki migdałowe, orzechy do posypania 1. Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. 2. Wszystkie składniki na ciasto razem z ugotowaną kaszą przełożyć do blendera, zmiksować. 3. Ciasto wylać do blaszki 22x22cm wyłożonej papierem
Mała CukierenkaKomosa ryżowa na mleku roślinnym z owocami Składniki na około 4 porcje: 400ml mleka roślinnego (użyłam mleczka kokosowego) 200g komosy ryżowej 4 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej o zawartości orzechów 100%) 200g jogurtu naturalnego (może być grecki) 1-2 łyżki płynnego miodu około 2 szklanek owoców (pokrojone brzoskwinie, maliny, jagody, truskawki itp.) 4 garście poszatkowanych orzechów (można pominąć) 1. Komosę(...)ugotowanej, ciepłej komosy ryżowej dodać masło orzechowe i mieszać, aż składniki się połączą. Dodać jogurt, płynny miód i wymieszać. 4. Na koniec do deseru można dodać owoce i orzechy, robiąc warstwowy deser tak, jak ja na zdjęciu lub dodać do całości i wymieszać. Smacznego! Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkajednak dosyć pracochłonne i kaloryczne. W dzisiejszym przepisie szybszym i ,,lżejżym" niż pierwowzór starałam się oddać charakter poprzedniej potrawy. Nie zabrakło tu typowych dla kuchni kaukaskiej dodatków: granatu, kolendry, orzechów. Robiłam również nieco inną wersję tej potrawy, grillowanego bakłażana pokroiłam na niewielkie kawałki, wymieszałam z sosem czosnkowym i udekorowałam natką pietruszki. Było smacznie, ale efekt wizualny nie tak przyjemny(...)naturalnego 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1/4 łyżeczki soli lub więcej jak lubicie do dekoracji: 5 zmielonych orzechów włoskich ziarenka granatu natka kolendry Przygotowanie: Bakłażana umyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm. Plastry obsypać solą z obu stron i ułożyć na sicie na 15 minut. Następnie
Codziennik Kuchennysklepie zabrakło ciasta francuskiego, więc przygotowałam bułeczki z ciasta drożdżowego. To wyjątkowo szybki i łatwy przepis na upieczenie czegoś słodkiego. Wystarczy gotowe ciasto drożdżowe posypać cukrem, cynamonem, orzechami i bułki prawie gotowe. Obejrzyjcie zdjęcia (poniżej) jak uformować bułeczki. Formowanie bułki. Przy wgniataniu trzonka drewnianej łyżki w ciasto, boki bułki wywijają się. Uformowana bułka Składniki: arkusz gotowego ciasta drożdżowego(...)płaskie łyżki drobnego cukru 3 łyżeczki cynamonu 1/2 szkl. siekanych orzechów włoskich lub laskowych 50 g masła (1/4 kostki) 1 jajko - do posmarowania bułek Przygotowanie: Rozwinąć zrolowany arkusz ciasta drożdżowego . Rozpuścić masło, gdy lekko przestygnie posmarować ciasto drożdżowe. Następnie całą powierzchnię ciasta posypać cukrem, cynamonem i orzechami . Posypkę należy delikatnie wgnieć dłonią w ciasto. Zrolować ciasto
Codziennik Kuchennyrzepakowego 150 g mąki ryżowej 50 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 3 duże marchewki 50 g rodzynek 50 g orzechów włoskich Składniki na polewę: 300 g serka Philadelphia 40 g ksylitolu 1 łyżeczka pasty z wanilii (u mnie zastępczo ekstrakt z wanilii) Marchewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych(...)oczkach. Orzechy włoskie kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka ubijamy z ksylitolem, pod koniec ubijania dodajemy olej. W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy do Piany z jajek i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy potartą marchewkę, orzechy i rodzynki. Całość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremki o wymiarach
Ciastkozercyhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Jesienna granola Składniki: Płatki owsiane – 500g Orzechy włoskie – 100g Orzechy laskowe – 100g Migdały – 100g Pestki dyni – 100g Rodzynki – 100g Żurawina – ½ szklanki Śliwki suszone – 1 szklanka Mak – 4 łyżki Cynamon – 1 łyżeczka Imbir mielony – 1 łyżeczka Kardamon mielony(...)łyżeczki Goździki mielone – ½ łyżeczki Miód – 3 łyżki Woda – ½ szklanki Wykonanie: W dużej misce wymieszać płatki owsiane z orzechami i suszonymi owocami. Dodać przyprawy, miód i wodę. Całość dokładnie wymieszać, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 150 stopni przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu
Kuchnia Bon Appetitbrukselki, 500 g dyni hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto Brukselkę obierz z wierzchnich liści, a duże brukselki przekrój na pół. Dynię przekrój na pół(...)klonowym. Gdy mięso już będzie gotowe wyciągnij je z piekarnika i pozostaw pod folią aluminiową przez około 15 minut. W międzyczasie przygotuj kaszę zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a orzechy i natkę posiekaj. Mięso pokrój na plastry, przełóż na talerz i podaj razem z warzywami i kaszą, a wierzch warzyw posyp posiekanymi orzechami pekan i natką pietruszki. Mięso podaj
Plate of Joy