orzechy - 16941 przepisów (strona:256/1130)

Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką 232

Smaczne, aromatyczne ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką. Proste i szybkie w przygotowaniu. Kruszonka ładnie się przypiecze i dzięki orzechom będzie chrupiąca. Ciasto w smaku maślane, dzięki jabłkom trochę wilgotne i ładnie pachnie cynamonem. Idealne jesienne ciasto, polecam… Ciasto z jabłkami, bakaliami i kruszonką Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 180g jasnego brązowego cukru 200g masła w temperaturze pokojowej(...)zwartości tłuszczu 82%) 3 duże jajka 100g poszatkowanych orzechów (mogą być dowolne) 100g rodzynek 230g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 500g umytych jabłek Kruszonka 1,5 łyżeczki cynamonu 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 70g jasnego brązowego cukru 100g masła (o zwartości tłuszczu 82%) 2 garście orzechów włoskich Kruszonka: 1. Wszystkie składniki przełożyć

Mała Cukierenka
Tort czekoladowy z kremem czekoladowym, niepieczony 108

bezglutenowy deser, do którego przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników: spód: 200 g masła w temperaturze pokojowej, 100 g cukru pudru, 200 g gorzkiej lub deserowej czekolady, 100 g orzechów włoskich, wierzch: 400 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 150 g czekolady deserowej, Spód: Czekoladę zetrzeć. Orzechy zmiksować lub zetrzeć. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne(...)masło naprawdę musi być dobrze utarte. Następnie dalej ucierając dodawać cukier, ucierać aż masa będzie pulchna. Następnie dodać czekoladę. Na końcu dodać orzechy. Masą wyłożyć formę do tortu. Ja użyłam 4 małe foremki o średnicy 12 cm, torcik można przygotować w foremce o średnicy 24 cm. Odstawić do zastygnięcia. Wierzch: Śmietanę ubić z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić

królestwo garów
Pasta z awokado 151

bobu z czosnkiem i czarnuszką Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pesto z pieczonej dyni Serek Capri czosnkowo-koperkowy z papryką Pasta z awokado Składniki: 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki kilka kropel olej z orzechów(...)cytryny 1 szczypta ostrej papryki w proszku 2 szczypty czarnuszki sól himalajska do smaku Przygotowanie: Awokado obieramy ze skóry.  Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej z orzechów włoskich, sok z cytryny, ostrą paprykę w proszku i sól do smaku. Mieszamy. Podajemy posypane ziarnami czarnuszki. To dobry dodatek do pieczywa, jako smarowidło lub dip do warzyw. Do pasty

Moja smaczna kuchnia
Sałatka z granatem, orzechami włoskimi i sosem miodowo-imbirowym 107

Składniki (na 1 porcję) - garść rukoli (ok. 20 g), - 1/2 granatu (ok. 50 g), - łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g), - 2 łyżeczki soku z cytryny, - świeży korzeń imbiru. Sposób przygotowania 1. Mieszamy rukolę z ziarenkami granatu i prażonymi orzechami. 2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i odrobiną tartego imbiru).\ Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który(...)obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości, - antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo, - magnez (pochodzący z orzechów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 98 g Energia: 134,0 kcal Białko: 3,0 g Tłuszcze: 6,7 g Węglowodany: 17,8 g Błonnik pokarmowy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Budyń z kaszy jaglanej o smaku piernikowym 90

Szybki sycący deser z kaszy jaglanej, która robi zawrotną karierę również w mojej kuchni. Tym razem pokusiłam się o przygotowanie świątecznej wersji z dodatkiem przyprawy piernikowej, orzechów i skórki pomarańczowej Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 100 g kaszy jaglanej (waga po ugotowaniu) – 1 łyżeczkę przyprawy piernikowej – odrobinę likieru pomarańczowego (w wersji dla dorosłych) – odrobina skórki pomarańczowej(...)żurawiny i rodzynek – kilka orzechów laskowych – 2 łyżki kakao – cukier (ok 3-4 łyżki) Kaszę ugotować do miękkości – można ostudzić. W oddzielnej misce wymieszać: kakao, przyprawę piernikową, cukier. Dodać kaszę, likier (lub np sok w wersji dla dzieci) i całość zmiksować. Dosypać skórkę pomarańczową, orzechy laskowe, rodzynki i żurawinę. Całość wymieszać. Można podawać na ciepło

Szybko Tanio Smacznie
Śniadaniowa kasza jaglana z jabłkiem 103

Znudziły mi się rożnego rodzaju śniadaniowe płatki i postanowiłam przygotować śniadaniową kaszę jaglaną. Ciepłą strawę doprawiłam utartym jabłkiem, orzechami i bakaliami. Do przygotowania śniadaniowej kaszy jaglanej potrzebujemy: – 1/2 szklanki kaszy jaglanej – 1 szklankę mleka roślinnego – 1/2utartego jabłka – kilka rodzynek – 1/2 łyżeczki miodu – kilka orzechów Kaszę jaglaną ugotować w mleku roślinnym zgodnie z instrukcjami producenta(...)Jabłko umyć, zetrzeć po czym dodać do gotującej się kaszy. Wrzucić rodzynki i posiekane orzechy. Całość wymieszać. Na sam koniec można dodać pół łyżeczki miodu, jeżeli całość jest za mało słodka

Szybko Tanio Smacznie
Tort orzechowy z kakaowym akcentem 196

Uwielbiam orzechy, więc przygotowując tort na 40 rocznicę ślubu Rodziców postanowiłam wykorzystać je w 100%. Do przygotowania biszkoptu użyłam włoskich, a do kremu- ziemnych, ale wcześniej lekko uprażonych. Było słodko, ale pysznie! Ps1. A krem polecam do deserów, bo jest niebiańsko smaczny :) Ps2. Wiem, wiem... nad dekoracjami tortów, to ja muszę sporo popracować :D   Składniki na tortownicę(...)28cm Biszkopt orzechowy: 6 jajek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 100g orzechów włoskich 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt kakaowy: 2 jajka 1 łyżka mąki krupczatki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem orzechowy: 400ml słodkiej 30% śmietanki 1 szklanka mleka w proszku 200g białej czekolady 50ml likieru

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z dynią na ciepło 152

Jesień to czas rozgrzewające dania. Nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. To czas na dynię (zwłaszcza hokkaido, którą można jeść razem ze skórką), orzechy włoskie i pachnące winem jabłka. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i roszponkę. Składniki na każdą osobę: garść roszponki jabłko sok z całej cytyny pół małej dyni hokkaido ze skórką(...)duża łyżka sezamowej tahini 3 orzechy włoskie do dekoracji świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię pozbawiamy pestek, smarujemy odrobiną oliwy, solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku ok 20 minut aż będzie miękka. Mieszamy pozostały sok z cytryny z pastę tahini. Na talerzu układamy roszponkę. Jabłko obieramy i kroimy w słupki, skrapiamy sokiem z cytryny, żeby

Ugotowane pozamiatane
Deser z pysznymi ciasteczkami 147

śmietana owoce i wafelki w czekoladzie.Mamy pyszny deser  Składniki:  śmietana 30% 600 ml ksylitol  3 łyżki Dodatkowo: winogron ciemny z 500 g mandarynki z 4 szt orzechy włoskie już bez łupinek z 3 garście Hawajki w polewie czekoladowej mlecznej 7 szt   herbatniki kakaowe 7 szt orzechy kakao słodkie do posypania deser czekolada wiórki różowa,zielona , żółta(...)posypania deseru   Wykonanie: Herbatniki blender-ujemy i wsypujemy do szklaneczek . Śmietanę ubijamy z ksylitolem i nakładamy łyżką na zblenderowane herbatniki.Posypujemy orzechami włoskimi i wkładamy obrane mandarynki ze skórki oraz winogron obrany ze skórki i wypestkowany.Na to idzie znowu śmietana,owoce kolorowe wiórki z czekolady i posypujemy słodkim kakao lub czekoladą w proszku.Hawajki lekko wciskamy w śmietanę z boku obok

Różowa kuchnia
Pierogi z dzika 153

mięsa z dzika, 4 jagody jałowca, gałązka rozmarynu, 220 g słoniny solonej, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi), sól, pieprz, 400 g mąki pszennej „0”, 10 g grzybów suszonych, sól, 6 żółtek, 30 ml oliwy, ciepła woda (150 – 250) ml, 2 cebule, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, masła, Cebule pokroić w cienkie półplasterki(...)pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, rozgnieciony jałowiec, pieprz oraz rozmaryn i smażyć mieszając, około 5 minut. Zdjąć z ognia, odstawić do ostudzenia. Orzechy podprażyć na suchej patelni, posiekać niezbyt drobno. Mięso zemleć. Słoninę pokroić w drobną kostkę. Dodać do mięsa. Wlać bulion dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać orzechy

królestwo garów
Keks mocno nadziany 147

cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jaja - 5 dużych łyżek likieru, ja użyłam amaretto - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - cukier waniliowy lub wanilia mielona - 30 dag orzechów i bakalii wg. uznania, u mnie wiśnie, żurawina, orzechy pekan i włoskie - płatki migdałowe do posypania wierzchu Sprawdzone bakalie i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Masło ucieramy z cukrem(...)przeważnie używam miksera na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy, przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, po wymieszaniu dodajemy mleko i likier, ponownie miksujemy. 2. Bakalie i orzechy oprószamy 2 łyżkami mąki, mamy wtedy pewność, że równo się rozłożą i nie opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy ciasto, pianę i bakalie. Foremkę

Apetyczna babeczka
Zupa -krem z dyni . 153

Przepyszna zupa – krem dyniowo – jabłkowa z orzechami ,migdałami i pestkami dyni .Jej Konsystencja zależy od was ,jeśli lubicie bardziej Wodnistą dodajcie więcej bulionu . Składniki : na 4 porcje 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 0,5 łyżeczki kuminu mielonego 3 łyżeczki posiekanych liści szałwii oliwa 2 jabłka ,kwaskowate ,pokrojone i obrane w kostkę 2 cebulki 2 zmiażdżone ząbki czosnku(...)około 1,5 litra bulionu z kurczaka ulubione orzechy ,migdały i nasiona dyni Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ,na blachę ,tę w Piekarniku wykładamy papier i rozkładamy na nim dynię . Oprószamy ją kuminem i szałwią ,skrapiamy oliwą i pieczemy około 15 minut .Następnie dodać jabłka i piec kolejne 15 minut lub do miękkości . Cebulki pokroić drobno i zrumienić na patelni

Ladylaura.
Knoppers – domowy sposób na wafelki 909

szęść mleczna: 1/4 szklanki mleka 4 łyżki cukru 170 g masła 200 ml mleka w proszku część orzechowa: 100 g masła 180 g Nutelli 1 łyżka kakao 100 g orzechów ziemnych dodatkowo: 3 suche wafle 100 g mlecznej czekolady wykonanie: Mleko zagotować razem z cukrem, przestudzić. Masło dokładnie ubić, dodając przesiane mleko w proszku i przestudzone mleko. Orzechy pokroić, uprażyć(...)patelni. Kakao, masło i Nutelle zmiksować, dodając pod koniec uprażone orzechy. Na pierwszy wafel nałożyć masę białą, przykryć drugim waflem, a na nim wyłożyć masę orzechową. Przykryć kolejnym andrutem. Wafle przygnieść czymś ciężkim i odstawić na pół godziny do lodówki. W tym czasie roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Czekoladę nałożyć na wafla od strony białej masy. Gotowego Knoppersa wstawić

Ania i Marcin gotują
Pak Choi z marchewką, orzechami ziemnymi i tofu 167

można ją bez problemu dostać w Lidlu). Tak wygląda moja kapusta na dzień dzisiejszy. Składniki na 6 porcji: około 1 kg kapusty 3 średniej wielkości marchewki 100 g solonych orzechów ziemnych 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 400 g makaronu ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 kostki tofu naturalnego (wędzone też będzie ok) łyżka czosnku granulowanego ewentualnie dodatkowo sól, kwestia(...)smażenia dodaj czosnek. Do głębokiej patelni/woka/garnka wrzuć zamarynowana marchewkę i smaż ją 2-3 minuty, po czym dodaj grubsze części kapusty i smaż razem kolejne 2-3 minuty. Dodaj orzechy i pozostałe liście. Smaż razem 2-3 minuty. Podawaj w makaronem, u mnie był to gryczany Soba (w Biedry) i podrumienionym tofu.   Smacznego!       Artykuł Pak Choi

greenscarf
Pancakes z bananami i miodem 167

amerykańskie naleśniki, które zazwyczaj kojarzą nam się z dodatkiem syropu klonowego. Ale ja polecam inny wyśmienity przepis na tą słodką ucztę, z dodatkiem miodu, pokrojonych bananów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Składniki: 125 g mąki pszennej 120 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 banan szczypta soli płynny miód cukier waniliniowy orzechy włoskie Sposób przygotowania(...)masło. Na rozgrzana patelnię wylewamy średniej wielkości placki. Placki smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Usmażone naleśniki podajemy z pokrojonym w plasterki bananem, oblewamy miodem oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania