tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody Na nadzienie i dekorację: 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 1 galaretka cytrynowa 150 ml wody 500 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki cukru kilkanaście nasion granatu sok z cytryny cukier puder(...)odmrozić je i przełożyć wraz z sokiem do garnuszka. Śliwki podgrzewać mieszając, aż zaczną się rozpadać, a sok zgęstnieje. Do gorącej masy wsypać od razu obrane z łupin orzechy i zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Masa powinna być gęsta. Bita śmietana cytrynowa: W garnuszku zagotować 150 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać. Zimną śmietanę ubić dodając
Passions hobbies lifepiernik Korzenne przyprawy, miód, orzechy i czekoladowa polewa. To właśnie z tym kojarzy mi się świąteczny piernik. A jeżeli dodamy do ciasta suszonych moreli to smak gotowego wyrobu będzie wręcz niezrównany. składniki 2,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki miodu 100 ml oleju 100 g orzechów włoskich 150 g suszonych moreli 1 kieliszek koniaku 1 tabliczka czekolady(...)jajka 1 łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do pierników ( ja użyłem przyprawy domowej ) sposób przygotowania Orzechy i posiekane morele wkładamy do miski, zalewamy koniakiem, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Do jednej misy dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, wszystkie składniki ze sobą mieszamy. W drugiej misie ubijamy rozbite jajka
Miód i pieprzzimę, podrzucam Wam ten prościutki przepis na szybciutką sałatkę. Sa ł atka z roszponką . Potrzebne nam będą: 200 g roszponki, 2 jabłka granny, sok z cytryny, 100 g orzechów, 2 łyżki octu winnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ewentualnie curry. Przygotowanie: Myjemy liście roszponki. Kroimy jabłko w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny (po to, by jak najdłużej zachowało swoją(...)witalność i nie straciło kolorków). Na patelni możemy delikatnie podsmażyć nasze orzechy (przez jakieś 2 minuty). A dalej … Do miski wkładamy umytą roszponkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, orzechy, ocet, i odrobinę curry. Doprawiamy do smaku i mieszamy razem. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 6 total views, 6 views today Tweetnij The post Iście zimowa sałatka
MODA NA BIOciepło, a także na zimno, np z sosem czosnkowym, albo jako przekąska do wina. Przygotowanie pierożków jest banalnie proste i szybkie. Do tapenady; czyli pasty z oliwek dodałam orzechy włoskie i bazylię; jest wyjątkowo smaczna. Polecam, nie tylko na wigilię. składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 50 g smalcu jajko szczypta soli nadzienie: 3/4 szkl czarnych(...)oliwek 3/4 szkl orzechów włoskich 5 łyżek oliwy ząbek czosnku łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki siekanej bazylii sól, pieprz do smaku ponadto: białko Tłuszcz posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Schłodzić ok 30 minut. Oliwki, orzechy, czosnek, pieprz, sok z cytryny oraz bazylię miksujemy w blenderze na jednolitą masę, powoli dodając oliwę. Doprawiamy do smaku. Ciasto
6niebopolewy czekoladowej. Te proste i szybkie pierniczki bakaliowe są dla nas idealne. Miękkie, nie są suche i z lekką nutką piernika. składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki mielonych migdałów 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 płaskie łyżki kakao 1/2 szklanki brązowego cukru 25 g miękkiego masła(...)jajko 10 łyżek płynnego miodu 1/3 szklanki małych rodzynków Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. W jednej misce wymieszać mąkę, mielone orzechy i migdały, przyprawę do piernika, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, miód i brązowy cukier. Zmiksować do połączenia składników, następnie dodać jajko. Ponownie zmiksować i porcjami dodawać wymieszane sypkie składniki
Monia miesza i gotujecukru - 60 g mąki żytniej pełne ziarno - 80 g mąki pszennej tortowej - 20 g mąki ziemniaczanej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody - 50 g orzechów włoskich posiekanych DO PRZEŁOŻENIA - 4 pomarańcze - 1 opakowanie skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - opakowanie marcepanu POLEWA CZEKOLADOWA: - 100 ml śmietanki 30% - 30 g miodu - 200 g czekolady(...)temp pokojowej. Mąki łączymy ze sobą, jak i z sodą i proszkiem do pieczenia. Ubij jajka i połącz z mąką, dodaj masę z rondelka. Wymieszaj dokładnie. Dodaj posiekane orzechy. Wylewamy do formy do pieczenia wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem. Piernik według przepisu P. Małeckiego pieczemy 35-40 minut ale ja piekłam swój godzinę, temperatura 160 stopni C. Ciasto przed wyjęciem
SMYKWKUCHNIpołączenie nazwy ciecierzycy i nutelli. – Czy to znaczy, że cieciorella przypomina smakiem nutellę? – Oczywiście, że nie. Jest to tylko luźne skojarzenie, ponieważ cieciorella również zawiera kakao oraz orzechy, ale jest od nutelli o niebo zdrowsza. Czy w smaku jest wyczuwalna ciecierzyca? Hmm… moim zdaniem nie. Dla mnie jest to po prostu mocno czekoladowa pasta, z wyczuwalną nutą(...)jeśli nie jesteś fanem kakao , to dobrym zamiennikiem dla niego będzie karob lub rozpuszczona czekolada. Masło orzechowe możesz zrobić z dowolnych orzeszków lub kupić w sklepie dobrej jakości (100% orzechów). Ja poszedłem po najniższej linii oporu i użyłem najtańszych z możliwych orzechów, czyli arachidowych. Syrop daktylowy można zastąpić miodem, syropem klonowym lub innym ulubionym słodziwem. U mnie syrop jest domowej
BlendmanWitam Kochani dziś przychodzę do Was z pysznym świątecznym wypiekiem :-) Moją wersją świątecznej choinki-jest ona drożdżowa z powidłami oraz posypana orzechami :-) Powszechnie znana jest jej wersja z kupnego ciasta francuskiego,ja jednak zrobiłam swoją Choinka prezentuje się przepięknie :-) Polecam ją upiec na święta,jest cudną ozdobą świątecznego stołu :-) Składniki 2 szklanki mąki pszennej tortowej(...)drożdży 0,5 szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko 10 dag rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo powidła śliwkowe lub dowolny gęsty dżem lub krem czekoladowy posiekane orzechy włoskie Przygotowanie choinki zaczynamy od zrobienia rozczynu. Drożdże rozkruszamy, dodajemy 3 łyżki cukru i 3 łyżki mąki wlewamy ciepłe mleko. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia Pozostałe
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuryżu risotto 2 gruszki (ja dałabym 3) 50 g masła pół posiekanej cebuli litr bulionu kieliszek białego wytrawnego wina 100 g gorgonzoli (ja dałam pikantnej) 40 g pokruszonych orzechów włoskich 100 g sera Grana Padano Wykonanie: Na połowie masła zeszklić cebulę. Dodać ryż i kilka minut podsmażać ciągle mieszając aż ryż zrobi się przezroczysty. Następnie podlać winem i odczekać(...)odparuje. Podlać bulionem tak żeby tylko ryż był przykryty i gotować ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion aż do miękkości ryżu. Posiekać drobno gruszki i razem z gorgonzolą i orzechami dodać do ryżu. Podgotować kilka minut. Zdjąć garnek z ognia, dodać pozostałe masło i ser Grana Padano. Wymieszać. Risotto powinno mieć konsystencję kremowej masy lekko rozlewającej się na talerzu. Boskie! Smacznego
Mama z miastawykorzystać, póki jeszcze czas. Ostatnio były muffinki, zupy, dania obiadowe z jej użyciem, więc czas na ciasto! Przed Wami placek dyniowy z jabłkami, pyszny, zdrowy, wilgotny wypiek z nutą orzechów włoskich, na bazie mąki owsianej bez dodatku tłuszczu. Czy może być coś lepszego? Jest to idealna, pożywna przekąska do szkoły i pracy, czy po prostu wykwintny deser. Kiedyś już prezentowałam(...)czekoladowym kremem daktylowym (wegański) , który jest również warty uwagi. Zapraszam do wypróbowania! Składniki suche: – 150g mąki owsianej (bezglutenowej lub nie) – 40-50g cukru trzcinowego/ksylitolu – garść orzechów włoskich zmielonych na mąkę – 1 łyżeczka cynamonu – 1/2 łyżeczki kardamonu- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki mokre: – 300g purée z dyni Hokkaido * – 200ml mleka
Be Fit Be Strongminut i bez dużego nakładu pracy możemy zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. A więc…. smacznego. 1 szkl. suszonych daktyli bez pestek 1 szkl. suszonych śliwek 1 szkl. orzechów włoskich (u mnie mieszanka: włoskie, pekan, laskowe i kilka brazylijskich) 4 łyżki miodu 1/3 szkl. kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (ja miałam z pomarańczą, i dość mocno zdominowała ona smak trufli(...)łyżki rumu Śliwki, daktyle i orzechy mielimy w maszynce do mięsa. Całość polewamy miodem, zasypujemy gorzkim kakao i dodajemy roztopioną czekoladę. Mieszamy. Odstawiamy do lodówki. Ze schłodzonej masy formujemy równej wielkości kulki. Obtaczamy wg uznania: w gorzkim kakao, zmielonych migdałach, posiekanych migdałach, bądź orzechach, wiórkach kokosowych, lub polewamy białą czekoladą. Przechowujemy w chłodnym miejscu
Smaki Na TalerzuRoladą którą szybko zrobimy i będziemy cieszyć się nią na świątecznym stole. Z dodatkiem śliwek, jabłek suszonych które sama ususzyłam. Do tego orzechy i mamy fajne świąteczne mięso. 60 dkg filetu z indyka 1 garść suszonych jabłek 20 dkg suszonych śliwek 1/3 szklanki orzechów włoskich tartych sól, pieprz przy.prawa do indyka 1/2 szklanki wina czerwonego olej Filet z indyka nacinam(...)godzinę do lodówki.Śliwki suszone i jabłka przekładam do rondelka zalewam winem i gotuję chwilę aż owoce zmiękną, odstawiam do przestudzenia. Na filet z indyka wykładam owoce, na nie orzechy które zmiażdżyłam wcześniej wałkiem i zwijam roladę od krótszego boku. Związuję mocno nitką. Roladę obsmażam z każdej strony na oleju i podlewam od czasu do czasu wodą. Roladę smażę około
wesoła kuchniaŚwiąteczne muffinki od tych tradycyjnych różnią się przede wszystkim dodatkiem cynamonu, przypraw korzennych, dodatkiem orzechów i innym nadzieniem (również korzennym). Aby nieco odchudzić kaloryczność tych pyszności to lekko jeszcze zmodyfikowałam ten przepis. Składniki: 250 g mąki (może być pół na pół pszenna z razową) 1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju kokosowego(...)standardowo słonecznikowy) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 łyżeczka przypraw do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu + dwie garści orzechów włoskich powidła korzenne Stovit (o smaku śliwki korzennej i pomarańczy korzennej) Wykonanie: Składniki mokre wymieszać ze sobą: roztopiony i ostudzony olej kokosowy, mleko, jajka. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki, a następnie dodawać do składników mokrych -cały czas miksując. Na koniec dodać
Tradycyjna Kuchniaproszku do pieczenia Masa makowa 450 g masy makowej 150 g sera ricotta (lub mascarpone) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g czekolady gorzkiej 40 g czekolady mlecznej 50 g orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 szt. jajek 1 łyżeczka pasty waniliowej/ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania Kruchy spód Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu(...)tartę o średnicy 21 — 23 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę drobno posiekać. Masę makową włożyć do miski, dodać ser, mąkę ziemniaczaną, pastę waniliową, drobno posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową. Wszystko zmiksować lub wymieszać łyżką. Do masy
Wypieki i Rumieńceodstawiamy na 2-3 godziny, aby smaki się przegryzły. Przechowujemy w lodówce, najlepiej w słoiku lub zamykanym pojemniku. ŚLEDZIE W POMARAŃCZACH SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 1/2 pomarańczy 4-5 orzechów pecan 1 łyżeczka miodu 3-4 łyżeczki octu ryżowego olej z orzechów laskowych lub włoskich (lub rzepakowy) kilka ziarenek czerwonego pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Płaty śledziowe kroimy w nieduże kawałki, takie(...)jeden raz. Pomarańczę filetujemy (usuwamy białe błonki) i kroimy na mniejsze kawałki. Orzechy drobno siekamy i łączymy ze śledziami i pomarańczą. Miód, olej, ocet ryżowy i rozdrobniony czerwony pieprz łączymy i mieszamy aż do uzyskania gładkiej emulsji. Zalewamy śledzie i odstawiamy na 2-3 h do przegryzienia się smaków. ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Z KORNISZONAMI SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe
DefinicjaSmaku