ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:10/36)

Sałatka z kaszą pęczak 197

się dużym powodzeniem. Składniki (na 2-3 porcje): 2 szkl. ugotowanej kaszy pęczak 1/2 dużej piersi z kurczaka 1/3 szkl. czarnych oliwek 1/2 ogórka szklarniowego 8 suszonych pomidorów kilka gałązek natki pietruszki 1 dymka ze szczypiorkiem kolendra mielona, papryka w proszku do przyprawienia piersi z kurczaka sól, pieprz do smaku olej do smażenia kurczaka 2 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego (może(...)zalano suszone pomidory) 1,5 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, usmażyć na niewielkiej ilości oleju, przyprawiając kolendrą , papryką i solą. Mięso przełożyć z patelni na talerz, pozostawić do wystygnięcia. Ogórka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Suszone pomidory i oliwki pokroić na kawałki. Natkę pietruszki i dymkę , umyć i posiekać. Do dużej miski

Codziennik Kuchenny
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 201

Ceviche (Przemysław Kopania, Kamil Przewdziecki) Składniki:  300g świeżego łososia 1 cytryna 1 limonka 1 pomarańcz 1 małe chili Świeża mięta doniczka Świeża kolendra doniczka Gruboziarnista sól Grubo mielony pieprz 1 zielony ogórek 1 zielone jabłko 2 seler naciowego 1 łyżeczka miodu Syrop miętowy cukier Łososia wyskórować, a następnie kroić w kostkę 0,5cm X 0.5cm. Marynata do łososia(...)pozostałej części limonki. Miksować na gładką masę. Dodać siekane chili i szyfonadę z kolendry. Tak przygotowane puree powinno być dość gęste o orzeźwiającym lekko kwaśnym smaku limonki z delikatną nutą ostrego chilli. Doprawić solą i cukrem. Prezentacja: Na talerzu rozłożyć  puree, następnie kładziemy pokrojonego ogórka, jabłko, seler,  a na to łososia, którego wcześniej możemy delikatnie posypać  grubo

Plate of Joy
Sałatka z arbuzem 107

nadzieję, że Wam także będą smakowały. Sałatka z arbuzem - składniki  1 średniej wielkości arbuz 1 zielony ogórek  1 opakowanie mrożonych owoców tropikalnych Hortex  1/2 zielonej papryczki serrano (chili)  1/4 szklanki bazylii  1/4 szklanki świeżej kolendry  1/4 szklanki rozdrobionych orzechów ziemnych podprażonych na patelni  200 g sera pleśniowego Lazur sól morska do smaku(...)łyżeczki rozgniecionego imbiru  2 łyżeczki soku z limonki  2 łyżeczki octu ryżowego Jak przygotować sałatkę z arbuzem  Kroimy arbuza, ogórka i mango na małe kwadraty. Papryczkę kroimy na cienki plasterki, bazylię i kolendrę szatkujemy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka jarzynowa 136

nią zachwyceni.  Sałatka jarzynowa www.kuchniasmakow.blogspot.com 6-7 ziemniaków 4-5 marchewek kawałek selera 2 pietruszki 2-3 jabłka 4-5 ogórków konserwowych 1 cebula lub 1 por majonez, 1-2 łyżki musztardy pieprz, sól, kolendra  natka pietruszki 1. Ziemniaki, marchewkę, selera, pietruszkę gotujemy do miękkości. Kroimy w drobną kostkę.  2. Jabłka obieramy - kroimy w drobną kostkę(...)Cebulę (pora) i ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.  4. Cebulę kroimy w drobną kostkę.  5. Do składników dodajemy łyżkę lub dwie musztardy delikatesowej, pieprz, sól, odrobinę kolendry, majonez. Wszystkie składniki mieszamy.  Na końcu siekamy drobno natkę pietruszki, wrzucamy ją do sałatki i mieszamy.  Sałatkę wstawiamy do lodówki. Można ją serwować zarówno na śniadanie

Kuchnia smaków
Burrito z kurczakiem i ryżem 103

pszenne)) 1 filet z kurczaka 200 g 50 g ryżu 1/2 cebuli 1/2 pomidorów krojonych w puszce 6 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka gruntowego 2 liście sałaty 20 g tartej mozzarelli 2 łyżki śmietany 12% 1 pęczek świeżej kolendry Przyprawy: pieprz, sól, chili, do mięs, do kurczaka Ryż wsyp do garnka, posól i zalej wodą. Gotuj do momentu odparowania wody. Fileta(...)dodaj do niego cebulę i całość smaż na małym ogniu. Na koniec posyp wszystko 1/3 mozzarelli. Warzywa umyj (pomidorki koktajlowe, ogórek, sałata) i pokrój drobno. Pomidory w puszce przełóż do miseczki, rozgnieć wszystko widelcem. Dodaj do tego posiekaną kolendrę oraz pieprz, sól i odrobinę chili. Gotowa salsa posłuży do polania całości. Wyjmij wrapy z opakowania i podgrzej je w piekarniku

Przepisy na widelcu
Burrito z kolorową salsą i guacamole 346

szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a następnie dodajemy mielone mięso i przyprawy: utarte w moździerzu kumin i kolendrę oraz paprykę w proszku, sól, pieprz. Smażymy około 10 minut.Ryż gotujemy na sypko, około 15 minut. Odcedzamy.Składniki salsy- pomidorki, ogórek, cebulę, natkę pietruszki- drobno siekamy, dodajemy kukurydzę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z wędzonym łososiem 223

Składniki:główka dowolnej sałaty150 g wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowychkilka rzodkiewekpół ogórka zielonegoSos:oliwa z oliwek, sok z połowy cytrynysuszona kolendrasól i pieprzWarzywa myjemy

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka ziemniaczana z zielonymi warzywami alla lasagne 128

Składniki: (na blaszkę 12 na 36 cm- około 4-5 porcji) 5-6 dużych ziemniaków 3 duże szklarniowe, długie ogórki 2 ząbki czosnku-pokrojone w plasterki szczypta soli  szczypta świeżo mielonego pieprzu garść liści świeżej kolendry garść listków świeżego rozmarynu 200 gram startego żółtego sera pół średniej wielkości brokuła 10 cebulek dymek odrobina oliwy z oliwek 1 pomidor(...)oliwek, dodać pieprz oraz sól. Podsmażyć do miękkości 6. Układać w brytfannie warstwami według poniższego opisu: Warstwy: 1. Ziemniaki 2. Warzywa zielone: ogórki, brokuły, cebulki 3. Masa jajeczno-śmietanowa 4. Ser i zioła kolendra oraz rozmaryn 5 Warstwy te należy powtórzyć do wyczerpania się składników, ostatnimi warstwami powinna być masa oraz ser. 6. Wierzch dekorować świeżymi ziołami i pomidorem

KreatywnePiny
Taboulleh z ciecierzycą 163

gotowanej na parze Bonduelle ● ½ dużego ogórka ●1/2 żółtej papryki ● ½ czerwonej papryki ● 3 pomidory ● 1 czerwona cebula ● 2 cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy z oliwek ● Sól, pieprz   Ogórek obierz ze skórki i pokrój w kosteczkę. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj i pokrój w kostkę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Spring Rolls z krewetkami, awokado, ogórkiem i sosem orzechowym 136

wszerz, tworząc kształt wrzeciona. Na makaronie układamy kawałki sałaty. Zaraz nad sałatą, blisko makaronu, kładziemy po 2 plastry awokado, a na nich kilka kawałków ogórka. Nad awokado i ogórkiem układamy odsączone z marynaty krewetki – to one będą najbardziej widoczną warstwą naszych sałatkowych rolek.   Zaczynamy zwijanie rolek od dołu – zostawiony margines zakładamy na nadzienie, rolujemy kawałek żeby zamknąć makaron(...)się kilka więcej, na zapas ) 200g krewetek marynowanych (opis marynowania w przepisie) 1 duże awokado 1 mała sałata rzymska albo 2 garści mieszanki sałat 1 ogórek wężowy 70g suchego makaronu ryżowego szczypiorek i kolendra do podania czarny sezam do posypania cząstki limonki do skropienia SOS ORZECHOWY 3 pełne łyżki masła orzechowego, z lekką górką 2 łyżki soku z limonki

Karo in the Kitchen
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 135

dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem :) Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku, a dwa burgery dzięki niemu są soczyste. Składniki burgerów: 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy(...)użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska   Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahiny 1 mały ząbek czosnku

Moja Delicja
Wegetariańskie burgery z czarnej fasoli i komosy ryżowej, z kalafiorowym hummusem i reliszem cebulowym 144

dodać coś od siebie i uzupełniłam burgery kiszonym ogórkiem :) Nie pomijajcie go. Raz, że dodaje smaku, a dwa burgery dzięki niemu są soczyste. Składniki burgerów: 100 g ziarna komosy ryżowej (Quinoi) 1 puszka czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry 4 suszone daktyle bez pestek 2 łyżki musztardy(...)użyłam sarepskiej) 2 łyżki dżemu morelowego (użyłam brzoskwiniowy) olej rzepakowy lub oliwa 6 bułek pełnoziarnistych okrągłych (użyłam grahamek) 3 kiszone ogórki sól morska   Składniki hummusu: 1 mały kalafior 1 łyżka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonego chilli 1 puszka ciecierzycy (400g) 3 łyżki tahiny 1 mały ząbek czosnku

Moja Delicja
Raita z ogórkiem 224

ładniki:1 jogurt naturalny (200 g)1 średni ogórek szklarniowy2 ząbki czosnkukawałeczek zielonej papryczki chilli1/2 łyżeczki kuminu1/2 łyżeczki ziaren kolendryszczypta cukrusólPrzygotowanie:Kumin i kolendrę prażyć na suchej patelni przez około 2, 3 minuty. Rozgnieść w moździerzu. Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nadmiar soku odcisnąć (np. przez gazę). Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać.Czosnek obrać

Oryginalny smak
tradycyjne tabbouleh 235

gustu przez aromat świeżych ziół przepleciony smakiem surowego ogórka i pomidorów. Składniki : 1 szklanka drobnej kaszy bulgur 1 ogórek szklarniowy 1/2 cytryny 2 dojrzałe pomidory kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 pęczki naci pietruszki 2 garści świeżej mięty 2 garści świeżej kolendry 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem 1 kostka rosołowa lub pół litra bulionu 1 ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przyrządzenia(...)sparzamy, obieramy za skóry i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do sporej miski ogórka obieramy w "co drugi pasek" tak, aby zostawić nieco zielonej skórki i kroimy w drobną kosteczkę pietruszkę, miętę i kolendrę myjemy pod zimną wodą i dokładnie siekamy szczypiorek z dymką kroimy w cienkie plasterki ząbek czosnku przeciskamy i wraz

zobacz ich smak
CURRY Z ZIEMNIAKAMI 142

kawałki filet z dorsza lub odsączoną ciecierzycę z puszki.  Danie najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem i surówką z dojrzałych pomidorów lub mizerią z ogórka. Przed samym podaniem można posypać świeżą kolendrą i papryczką chili.  SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 cebula  3 ząbki czosnku 1 łyżka tartego imbiru 500 g ziemniaków 2 łyżki oleju kokosowego lub innego

cool and minty