polędwica, rostbef lub antrykot) 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki) 1 ogórek szklarniowy 1 marchewka 1 mała czerwona papryczka chilli 3 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 100 g groszku w strączkach (lub fasolki) pęczek świeżej kolendry zielone części z dwóch dymek posiekane orzechy ziemne do posypania Tajska sałatka z wołowiną – marynata: sok wyciśnięty(...)mniejsze części sałatę rzymską. Dodajemy groszek (można pokroić go na mniejsze części lub zostawić w całości – jeśli używamy fasolki szparagowej lub szparagów w zastępstwie, należy je ugotować). Ogórka i marchewkę obieramy i, za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe (ja użyłam różnokolorowych), pokrojone w paseczki zielone części dymki
Poezja smakupieczenia 2 piersi z kurczaka grzyby (ja wykorzystałam kilka maślaków, podgrzybków i shitake) 3 łyżki sosu hoisin (i dodatkowo do maczania) limonka świeży ogórek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ziarna kolendry (w oryginalnym przepisie listki, niestety nie udało mi się kupić) imbir marynowany sezam brokuły (w oryginalnym przepisie gałązkowe, ja wykorzystałam normalne) chili sól, pieprz Mąkę łączymy(...)dolne piętro do parownika. Prażymy sezam na suchej patelni. Myjemy ogórka, kroimy ogórka na wstążki obieraczką do warzyw. Zalewamy sosem sojowym, octem ryżowym, dodajemy ziarna kolendry. Całość mieszamy i odciskamy. Przekładamy do miseczki suchego ogórka. Gdy kurczak się zetnie podajemy bułeczki, kurczaka, prażony sezam, sałatkę z ogórka, sos hoisin, imbir marynowany, limonkę. Nie rezygnujcie z imbiru, nadaje on fantastyczny smak
Brzuszki Łakomczuszkiktoś lubi tajskie smaki do tego dietetyczne to zakocha się w niej od pierwszego kęsa. W zasadzie zrobicie ją w 15 minut. Pachnie miętą, kolendrą, jest chrupiąca i pełna witamin i pysznych smaków. 1 ogórek zielony 1 mango 2 łyżki orzeszków arachidowych 30 dkg krewetek 1 marchewka kolendra świeża 1/2 limonki 1 garść duża kiełków fasoli mung sól, pieprz papryczka(...)żyłki oleju, sok z limonki, cukier i mieszam. Sałatka: Krewetki przesmażam na oleju, posypuję sola, pieprzem. Mango kroję w cienkie paski, marchewkę także i ogórka razem ze skórą. Układam na talerzu, dodaję krewetki, orzeszki, popsuje kolendrą, miętą, układam kiełki fasoli polewam dresingiem
wesoła kuchniamleka kokosowego 20 ml sosu sojowego 2 cm kłącza imbiru 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chili pół limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dodatki: ulubiona sałata zielony ogórek papryczka chili natka kolendry sezam * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki z kurczaka Piersi z kurczaka umyj, osusz i oczyść. Następnie pokrój je na długie pasy i wrzuć do miski. Dodaj jogurt oraz Vegetę Natur(...)Jeśli będzie za gęsty, dolej więcej mleka, jeśli za rzadki dodaj odrobinę masła orzechowego). Podanie Na talerze wyłóż sałatę, plastry ogórka i papryczki chili. Na wierzch połóż upieczone szaszłyki. Całość posyp sezamem podprażonym na suchej patelni i posiekaną kolendrą. Podawaj z orzechowym sosem
Food Squarełyżeczka ostrej papryki chili 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano mały pęczek świeżej kolendry-posiekany na sałatkę: 1 awokado pokrojone w kawałki ok. 125 g gęstej kwaśnej śmietany oraz: kilka listków sałaty lodowej poszarpanych na mniejsze kawałki mała puszka kukurydzy 1/2 małego ogórka porojonego w plasterki 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Rozgrzać 3 łyżki oleju(...)startym serem Wstawić na krótką chwilę pod grilla by ser roztopił się po powierzchni. na sałatkę: wymieszać oliwę z octem balsamicznym W dużej misce wymieszać sałatę,kukurydzę,ogórek i resztę posikanej kolendry a następnie zalać oliwą z octem balsamicznym i wymieszać. Kawałki awokado wymieszać z sokiem z cytryny oraz posolić i popieprzyć do smaku.Ułozyć w salaterce. Kwaśną śmietanę również
Sztuka gotowania w/g SamirySkładniki: ∙ twaróg śmietankowy (u mnie ze Strzałkowa) ∙ śmietana 18% ∙ świeża kolendra ∙ sól morska ∙ świeżo mielony pieprz ∙ świeży ogórek, rzodkiewka (opcjonalnie) Sposób przygotowania: Twaróg rozgniatamy ze śmietaną, dodajemy posiekaną kolendrę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Można go jeść solo lub np ze świeżym ogórkiem i rzodkiewką. Smacznego
Gocha gotuje!oliwek 50 g blanszowanych migdałów 1 l soku pomidorowego (ja użyłem tego z Manufaktury Wielkopolskiej ) 3 ogórki gruntowe lub 1 zielony 1 mała cebula 2 kawałki selera naciowego 3 łyżki świeżej bazylii 2 łyżki świeżej kolendry sok z ½ limonki 1 awokado sól chilli w proszku rzodkiewka do dekoracji Przygotowanie: Paprykę i czosnek(...)Dodaj obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ogórki, cebulę, seler naciowy, pieczoną paprykę pozbawioną skóry, rozdrobnione migdały oraz posiekaną bazylię i kolendrę. Podczas krojenia pozostaw sobie trochę ogórka selera naciowego oraz cebuli pokrojonych w drobną kostkę, posłużą one za dekorację. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę, łyżką wyjmij miąższ. Zmiksuj
kuron.com.plSkładniki / na 4-8 porcji: 350 g ogórka (zapewne 2 długie ogórki, ja używałam gruntowych) 2 łodygi (85 g ) selera naciowego 1/2 (80 g) zielonej papryki 340 g białych winogron 2 ząbki czosnku 1 zielona papryczka chilli 25 g białego chleba bez skórki garść liści świeżej kolendry (można zamienić na pietruszkę) garść liści świeżej bazylii(...)łyżek oliwy 1,5-2 łyżki białego octu winnego lub octu jabłkowego sól, pieprz do smaku do dekoracji: ogórek pokrojony w kostkę, białe winogrona pokrojone na pół, drobno pokrojona czerwona papryczka chilli, listki kolendry czy bazylii Przygotowanie zielonego gazpacho: Ogórki obierz ze skórki. Jeżeli mają duże pestki (moje gruntowe miały) usuń je z ogórków przy pomocy małej łyżeczki
Chilli Czosnek i Oliwamłodego świeżego szpinaku 1000 g kefiru pęczek pietruszki 4 ząbki czosnku 1 ostra papryczka, bez pestek sól, pieprz ok 300 g zielonych ogórków - użyłam gruntowych pęczek szczypiorku oliwa z oliwek kolendra, płatki papryki do podania - opcjonalnie przygotowanie Szpinak umyć, osuszyć.Zielone ogórki obrać, przekroić wzdłuż , wyciąć pestki, jeżeli to konieczne Pokroić ogórki(...)inny. Odłożyć na bok. Kefir,czosnek, listki pietruszki, szpinak, papryczkę zmiksować w blenderze. Doprawić solą i pieprzem. Przelać do garnka, dodać pokrojone ogórki, szczypiorek, wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać polane oliwą, posypane listkami kolendry i ewentualnie płatkami papryki. Smacznego
Stare GaryKtóry kocham. Składniki na jedną porcję sałatki: garść truskawek 5-6 szparagów 5-6 krewetek marynata do krewetek: oliwa z oliwek, sól, pieprz, posiekana kolendra, chili roszponka 1/3 ogórka 1/3 cukinii dressing: miód, musztarda francuska, oliwa z oliwek, woda, szczypta soli i pieprz Krewetki myję, obieram i oczyszczam. Marynuję w oliwie, przyprawach i posiekanej kolendrze
Mango Papajasosem koperkowo – czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu. Składniki: 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach ½ cebuli Kilka plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ogórek kiszony Sól Pieprz młotkowany z kolendrą Sos: 150 ml śmietany 18% gęstej 2 – 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku Sól Szczypta cukru Wykonanie: W naczyniu do zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki(...)plastrach oraz cebulę i pokrojony ogórek kiszony z kilkami kawałkami boczku. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Na koniec umieszczamy pokrojone pomidory. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Doprawiamy solą i niewielką ilością cukru. Mieszamy. Sos wykładamy na przygotowane ziemniaczki. Zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około 30 minut. Podajemy ciepłe. SMACZNEGO. (function
Smaki Ewypyszne domowe kiszone ogórki , do tego słodkie jabłko, oraz cebulka. Smaku sałatce dodaje też posiekana natka i oliwa. Odrobina pieprzu młotkowanego z kolendrą stawia kropkę nad i. U nas jest zawsze spory zapas słoików z ogórkami, jabłka i cebulę mamy z własnej działki, więc ta sałatka nic nie kosztuje A kilka prostych, tanich składników tworzą pyszny dodatek(...)nawet dwa dni. Składniki dla 2 osób: 4 kiszone ogórki 1 słodkie jabłko 1 mała cebula biała lub czerwona pieprz młotkowany z kolendrą do smaku 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego posiekana natka pietruszki Przygotowanie: Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazdka nasienne, następnie kroimy je w kostkę i dorzucamy do pokrojonych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrzymskiego, szczypta chili w proszku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml mleczka kokosowego DO PODANIA: ugotowany ryż, jogurt naturalny, świeże warzywa, np. pomidorki cherry, czerwona cebula, papryka, ogórek, natka pietruszki lub kolendra WYKONANIE Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dużą kostkę. Soczewicę płuczemy na sicie. W średnim garnku, na małym ogniu, rozgrzewamy masło
cool and mintynamoczenia: 4 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki soli Zalewa: 3 szklanki wody 3 szklanki octu 10% 3 -4 szklanki cukru 1 łyżeczka kolendry kilka listków laurowych Ogórki oczyścić,pokroić ze skórką na grubsze plastry.Cebulę pokroić w krążki. Ogórki i cebule wymieszać,zalać przegotowaną wodą z rozpuszczoną solą i odstawić na 3 godziny
Niespełnione zdolności kulinarnedań kuchni meksykańskiej. Bardzo dobrze komponuje się z ostrzejszymi i cięższymi kalorycznie potrawami. Ja użyłam jej do tacos z wieprzowiną. Składniki: 2 pomidory 1/2 świeżego ogórka 1 łyżka posiekanej kolendry 1/3 papryczki chili 1/2 białej cebuli kilka kropel sosu tabasko 1 łyżeczka soku z limonki Wykonanie: Pomidory naciąć na krzyż, włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Przelać
Pasja Smaku