ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:7/36)

Soljanka 159

bulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik z wołowiną i wieprzowiną. Dodatkowo użyłam kilogram kaczych skrzydełek. I tak w wielkim garze wszystko się kitosiło do miękkości. Bulion przecedziłam. Następnie podsmażyłam(...)pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś lubi bardziej kwaśne smaki. Należy doprowadzić do wrzenia i po lekkim ostygnięciu można już siorbać. Należy zupinę podawać w głębokim talerzu wysypanym natką kolendry lub pietruchy, z plasterkiem cytryny i śmietaną w osobnym naczyniu. Taki oto sposób na zupkę

Karczma Honorietty
Sałatka szparagowa z awokado, ogórkiem i rzodkiewką 89

Sałatka z surowych szparagów. Dla nas nowość. Przepis Kingi Błaszczyk- Wójcickiej. Składniki pół pęczka młodych zielonych szparagów 4 rzodkiewki pół zielonego ogórka awokado zioła : mięta, bazylia, kolendra 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płatków migdałowych Dressing : ¼ szklanki kefiru 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka oleju z orzechów 1 łyżka posiekanej szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sół pieprz(...)cytryny Przygotowanie Ze szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki. Ze szparagów odłamałem zdrewniałe końcówki oraz główki. Resztę za pomocą obieraczki do warzyw zrobiłem wstążki. Rzodkiewki i ogórka pokroiłem w cienkie plasterki, obrane awokado w kostkę. Wszystkie składniki wymieszałem, dodając główki szparagów, liście ziół i musztardę francuską. Płatki migdałów uprażyłem na suchej patelnia złoty kolor, wystudziłem. Dressing : wszystkie składniki wymieszałem, doprawiłem

R'n'G Kitchen
Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie 132

owocowo-pikantnej marynacie podawać ze świeżymi warzywami, np. ze słodko-kwaśną sałatką z pomidorków z ogórkiem i chili . Podobne przepisy Konfitura z pomidorów z chili i kolendrą Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Chili con carne Schabowy w migdałach i kukurydzy z winną modrą kap... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related

Pociąg Do Kuchni
Przepis na najlepszy chłodnik na lato – top 8 103

obrane mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego sok wyciśnięty z limonki świeżo mielony pieprz ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich) pęczek rzodkiewek startych na tarce pęczek kolendry do dekoracji – posiekany pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki garstka groszku ptysiowego do dekoracji oliwa do dekoracji Przepis(...)sokiem z limonki, pieprzem, czosnkiem (jeśli go używasz) i pestkami z ogórka. Przed podaniem schłodzić. Na talerz wylać chłodnik i udekorować pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, rzodkiewką, truskawkami pokrojonymi w plasterki, posiekaną drobno kolendrą i fetą. Na koniec kilka kropli oliwy i odrobina groszku ptysiowego. Wpis powstał we współpracy z Kuchnie Świata. Artykuł Przepis na najlepszy chłodnik na lato

Ugotowane pozamiatane
Chłodnik z truskawek i awokado 94

mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego sok wyciśnięty z limonki świeżo mielony pieprz ogórek – obrany i z wyciętymi pestkami (nie wyrzucamy ich) pęczek rzodkiewek startych na tarce pęczek kolendry do dekoracji – posiekany pół opakowania sera feta do dekoracji – pokrojonej na kawałki garstka groszku ptysiowego do dekoracji oliwa do dekoracji(...)sokiem z limonki, pieprzem, czosnkiem (jeśli go używasz) i pestkami z ogórka. Przed podaniem schłodzić. Na talerz wylać chłodnik i udekorować pokrojonym w drobną kostkę ogórkiem, rzodkiewką, truskawkami pokrojonymi w plasterki, posiekaną drobno kolendrą i fetą. Na koniec kilka kropli oliwy i odrobina groszku ptysiowego.   Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł Chłodnik z truskawek

Ugotowane pozamiatane
Falafel z hummusem w picie 202

ząbków czosnku, 1 cebuli, 4 łyżek sezamu ziaren, pęczka natki pietruszki, pęczka świeżej mięty,  3 łyżek oleju sezamowego, 2 łyżeczek mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczki mielonej kolendry, szczypty pieprzu kajeńskiego, 1 ogórka, 250 gram pomidorów koktajlowych, 3 łyżek oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oleju do smażenia. Po pierwsze przygotowałem hummus. Jest to banalnie proste. Do blendera wrzuciłem zawartość(...)bardzo dokładnie zmiksowałem do uzyskania masy o jednolitej gładkiej konsystencji, a następnie przełożyłem do miseczki i odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po drugie przygotowałem bardzo prostą sałatkę. Ogórka pokroiłem w ćwierćplasterki o grubości około połowy centymetra. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki. Warzywa umieściłem w misce. Dodałem do nich sok wyciśnięty z połowy cytryny, przyprawiłem solą i pieprzem

Wyprawy kulinarne
Placki ziemniaczane z łososiem i sosem czosnkowo-ogórkowym czyli Środowe Rybki odc.71 128

ogórkowym placki: 1 kg mączystych ziemniaków 1 czerwona cebula 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta chili łyżeczka suszonej natki kolendry lub 2 łyżki posiekanej świeżej sos: 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku 300 ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego 1/2 łyżeczki soli pieprz 1 łyżka posiekanego koperku do podania: plasterki(...)małe placki o grubości ok pół centymetra. Pieczemy placuszki w 200 st.C ok 25 minut. Ogórka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i mieszamy z resztą składników sosu. Na upieczone placki nakładamy sos i kawałki łososia. Całość możemy udekorować listkami kolendry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łososiowa tajska sałatka z cytrusowym winegretem 154

limonki, cytryny i trawy cytrynowej to świetna propozycja dla fanów azjatyckiej kuchni. Składniki: 300g fileta z łososia 1 ogórek 10 rzodkiewek 2 marchewki 75g mieszanych kiełków 15g prażonej cebulki 80g orzeszków ziemnych 80g makaronu chińskiego 5 łyżek posiekanej świeżej kolendry oliwa z oliwek sól pieprz Cytrusowy winegret: sok z połowy limonki 4 łyżki soku z cytryny 8 łyżek oliwy(...)winegret: Do słoika przełożyć wszystkie składniki winegretu, słoik zakręcić,  a następnie potrząsając słoikiem energicznie wymieszać. 6.  Do miski przełożyć paseczki marchewki, rzodkiewki, ogórka, kiełki, prażoną cebulę, orzeszki ziemne, makaron chiński i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć na talerze, wyłożyć upieczone kawałki łososia i polać całość cytrusowym winegretem

Szalona Kuchnia Eweliny
Bliskowschodni ryż z kurczakiem 147

powiecie na zdrowszą jego formę, idealną dla kulturystów i samurajów? Inspirowane bliskim wschodem danie, pełne aromatów – idealne na obiad. Marynata 1 tsp Suszonego czosnku 1 tsp Mielonej kolendry 1 tsp Mielonego kuminu 1 tsp Mielonego kardamonu 1 tsp Wędzonej papryki mielonej 1/2 tsp Soli 1/2 tsp Pieprzu cayenne Ryż z kurczakiem 1 kg Podudzi z kurczaka (z kością(...)razem i układamy kurczaka na górze. Pieczemy przez 40-45 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze przez ok. 10 minut. Podajemy np. sałatką z ogórka z jogurtem naturalnym, posiekaną kolendrą lub pietruszką. The post Bliskowschodni ryż z kurczakiem appeared first on Oslov

Oslov.
Bezglutenowy zakwas na żurek na mące z quinoy i mące gryczanej 132

mące gryczanej.  Składniki: 4 łyżki mąki z quinoy 3 łyżki mąki gryczanej 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego pół łyżeczki ziaren kolendry łyżka wody z kiszonych ogórków 700 ml letniej przegotowanej wody Wykonanie: Do dobrze umytego, wyparzonego słoika o pojemności jednego litra wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy, pokrojony na ćwiartki czosnek i wszystko zalewam letnią

Quinoa Raz!
Spring rolls 125

się lubi albo to co się ma :) Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego paluszki krabowe warzywa pocięte w słupki (mogą być też poszatkowane)  marchewka papryka seler naciowy ogórek zielony kalarepa ew. sałata kolendra, szczypiorek, melisa (do zawiązania)  sos sweet chilli lub np. dip jogurtowo-miętowy Przygotowanie: Przygotowujemy miskę z ciepłą wodą oraz deskę do krojenia, na której będziemy zwijać

bistro mama
Sałatka na styl marokański z kaszą kus kus i tuńczykiem 396

cytryny1/4 szklanki rodzynek Black Jumbo Skworcu3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę1/2 ogórka pokrojonego w kostkę4 zielone cebulki dymki pokrojone w krążki200 g tuńczyka w oliwie odsączonego GRAAL3 łyżki posiekanych liści kolendrysólpieprzWykonanie:Kaszę kuskus przygotować według instrukcji, w dużej misce, ale nie dodajemy masła. Laskę cynamonu, kolendrę i kmin rzymski wsypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy na dużym ogniu, aż nabiorą(...)smażymy jeszcze minutę.Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny. Zawartość patelni wykładamy do kaszy kuskus i całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy rodzynki, ogórek, pomidory, tuńczyka, cebulki dymki i posiekane liście kolendry. Doprawiamy do smaku i mieszamy wszystko dokładnie. Sałatkę odstawiamy do ostygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)/*post zawiera lokowanie produktu - patelnia ceramiczna linii Salento White

Blondynka Gotuje
Co jeść na diecie dr Dąbrowskiej? Część 2 245

sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu, pora, cebuli, buraków, rzodkiewki OWOCE : niskocukrowe: cytryna(...)możemy podzielić na pięć kategorii termicznych: Wyziębiające : grejpfrut, sól – niepotrzebnie dodają zimnych dreszczy – unikaj lodu! Wychładzające : burak, brokuły, kapusta, marchew, kalafior, seler, ogórek, rzepa, sałata, szpinak, cukinia, pomidor, jabłko, cytryna, mięta, kolendra Neutralne: botwinka Rozgrzewające : papryka, szczypior, jarmuż, por, cebula, dynia, pietruszka, bazylia, koper, świeży imbir, tymianek Gorące : czosnek, młoda cebula, cynamon, czarny pieprz, suszony imbir, rozmaryn

To co kocham
CHŁODNIK OGÓRKOWY 139

jogurtu greckiego pól kubka smietany 18% pól szklanki wody przegotowanej 2 średnie ogórki węże peczek rzodkiewek pęczek koperku sól morska Kamispieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Jogurty mieszamy ze smietaną i wodą. Ogórka obieramy kroimy w kosteczkę, rzodkiewki w plasterki, koperek drobno siekamy. Wszystkie warzywa dajemy do jogurtu z wodą i smietaną,doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Z Majeczką w kuchni
Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 247

zawiera smaki charakterystyczne dla lokalnej mi sceny kulinarnej. Tak więc przede wszystkim awokado. Do tego spora doza świeżej kolendry, która w Kalifornii używa się na kilogramy, a nie na listki. Ponadto lemonki, chili jalapeno, krewetki, małe pomidory heirloom i perskie ogórki. To proste danie to bukiet zdrowych, świeżych, soczystych smaków, różnorodnych tekstur i jaskrawych kolorów. Jest zieloność, chrupkość(...)każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami i kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć łyżką krewetkową mieszankę do każdego z listków sałaty i udekorować pozostałymi z ostatniej ćwiartki kawałakami awokado oraz listkami kolendry. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku

Jem więc Jestem
Sylwestrowa przekąska z awokado i krewetek o smakach południowej Kalifornii 202

zawiera smaki charakterystyczne dla lokalnej mi sceny kulinarnej. Tak więc przede wszystkim awokado. Do tego spora doza świeżej kolendry, która w Kalifornii używa się na kilogramy, a nie na listki. Ponadto lemonki, chili jalapeno, krewetki, małe pomidory heirloom i perskie ogórki. To proste danie to bukiet zdrowych, świeżych, soczystych smaków, różnorodnych tekstur i jaskrawych kolorów. Jest zieloność, chrupkość(...)każdą na pół (lub wedle uznania) . W jednym naczyniu wymieszać krewetki z pokrojonymi ogórkami, pomidorami i kremem z awokado. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć łyżką krewetkową mieszankę do każdego z listków sałaty i udekorować pozostałymi z ostatniej ćwiartki kawałakami awokado oraz listkami kolendry. Smacznego i Szczęśliwego Nowego Roku

Jem więc Jestem