łyżeczki cukru lub ksylitolu - do smaku przygotowanie Chili pozbawić pestek, drobno posiekać. Ogórek umyć, osuszyć, nie obierać. Przy pomocy obieraczki lub mandoliny pokroić wzdłuż, w bardzo cienkie plastry. Włożyć do miseczki, dodać posiekaną kolendrę i chili. Posolić, wymieszać lekko zagniatając. Odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie ogórki odcisnąć i odlać nadmiar wody. Cukier wymieszać z octem i dodać
Stare GarySkładniki: 4 ogórki garść poszatkowanej świeżej kolendry 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki śmietany 18% 1/2 pęczka grubego szczypioru 1 łyżka soku z limonki sól, pieprz Sposób wykonania: Ogórki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce w cienkie plasterki. Oprószamy solą, mieszamy i pozostawiamy na 15 minut aby puściły sok. Odsączamy sok z ogórków, dodajemy(...)nich śmietanę, jogurt, sok z limonki, poszatkowany szczypior oraz kolendrę. Doprawiamy do smaku pieprzem. Mieszamy
Qchnia po prostupęczki)400 g kefiru350 g jogurtuszczypiorekmłoda cebulka - szczypior - pęczekłyżeczka płatków chili2 kiszone ogórkigarść kolendrysól, pieprzprzygotowanierzodkiewki umyć, obciąć końce, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Ogórki pokroić w drobną kostkę, cebulkę w krążki, kolendrę i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z kefirem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem i chili. Przed podaniem schłodzić. Podawać przybrane szczypiorkiem, rzodkiewkami i polane oliwą
Stare Garywpadł w oko, że postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować w tym sezonie ogórkowym i nie żałuję, bo te koreczki ogórkowe z kolendrą są naprawdę rewelacyjne! Gorąco polecam Wam te ogórki na zimę ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę – Składniki: Składniki warzywne: 2 kg małych (lub średnich) ogórków gruntowych 1 średnia papryka(...)szklanki octu 10% – 500 ml 3 szklanki cukru – ok. 630 g 1 czubata łyżeczka kolendry w nasionkach 6 listków laurowych *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę: Ogórki umyć, pokroić wraz ze skórką na grube plastry (tak jak na koreczki). Cebule obrać z łupić, przekroić
Kulinarne Przebojerobiłam wiele lat temu. Od jakiegoś czasu znów za mną "chodziły", a że sezon ogórkowy w pełni to zrobiłam je z przyjemnością. Tym razem nie obierałam ogórków, do słoików wsypałam kilka ziaren kolendry, a zalewę zrobiłam z dodatkiem musztardy dijon. Wyszły naprawdę smaczne, spróbujcie! ogórki małe ziele angielskie gorczyca pieprz czarny ziarnisty kolendra Zalewa: 1 litr wody(...)ułożyć pionowo w wyparzonych słoikach. Można je obrać ze skórki, można pozostawić bez obierania. Do każdego słoika wsypać łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu czarnego i kolendry. Wystudzoną zalewą zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować ok 15 minut. Jeśli mamy duże słoiki można pasteryzować dłużej, ok 20 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielekko słodki smak. Nada się na lunch, jako przystawka, albo jako dodatek do mięs z grilla czy z patelni. Składniki: 2 długie ogórki lub 6 średnich ogórków gruntowych garść kolendry, posiekana (z braku kolendry użyłam natkę pietruszki) 3 ząbki czosnku, posiekane 1/3 łyżeczki soli 2,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oleju sezamowego 3 łyżeczki sosu sojowego(...)docisnąć nożem, aby powstało kolejne pęknięcie. W ten sposób każdy ogórek podzielony jest na 4 ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić nożem ukośnie na 2- 3 cm kawałki. Ogórki i posiekaną kolendrę włożyć do miski z zaprawą i dobrze wymieszać. Podawać posypane ziarnami sezamu i udekorowane kolendrą. Przepis pochodzi ze strony theworksoflife.com
Trzeci talerzdojrzałe mango 1 awokado 2 małe ogórki gruntowe lub jeden średni szklarniowy 1 łyżka sosu sojowego sok z połowy limonki 1/2 papryczki chilli 2 garści posiekanej kolendry Mango, awokado i ogórka pokroić w kostkę, dodać kolendrę doprawić sokiem z limonki oraz sosem sojowym oraz drobno posiekaną papryczką. Podawać z ćwiartką limonki i uprażonymi orzechami nerkowca. Ale nie jest
Jemy PijemyMANGO I OGÓRKIEM Przepis na jedną porcję: 350 g filetu tuńczyka 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki sezamu lub czarnuszki ćwierć mango 1 duży ogórek gruntowy listki kolendry SOS (marynata do tuńczyka) 250 ml wody 150 ml sosu sojowego 150 ml brandy 2 gwiazdki anyżu 25 g imbiru 1 g trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku(...)ogórka pokroić w cienkie wstążki, słupki lub plastry. Ułożyć na talerzu. Skropić odroiną marynaty. Tuńczyka pokroić w równe kawałki i ułożyć na mango i ogórku. Sezam uprażyć i posypać nim tuńczyka. Udekorować listkami kolendry i sosem wasabi. Proszę o wybaczenie, za niezbyt równe kawałki tuńczyka :) i brak sezamu ( nigdzie nie mogłam go dostać
Jemy Pijemyschrupania. Guacamole jest świetnym pomysłem na przekąskę imprezową ale dziś będzie to moje śniadanie...Składniki:awokadopomidormała czerwona cebula 2 ząbki czosnku limonkaodrobina chilli 1/2 pęczka kolendry 1/2 ogórka oliwasól, pieprz bagietka, pieczywo tostowe ( według uznania)Sposób przyrządzenia: Awokado przekroić, usunąć pestkę, wydrążyć środek, pokroić. Dodać obranego ze skórki i pokrojonego drobno pomidora(...)chilli usunąć pestki, pokroić. Cebulę, czosnek, kolendrę posiekać. Następnie wszystkie składniki wrzucić do blendera razem 1,5 łyżki oliwy. Doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki.Podawać na pieczywie z plasterkiem ogórka
pieprzny smaczekmarchwi1 kg cebuli1 kg papryki seler naciowy 4 porcjezalewa:1 szklanka octu 10% JAMAR1 szklanka cukru2 szklanki oleju3 płaskie łyżki soli3 łyżki pieprzu listki mięty ziarna kolendry,pieprzu Ogórki umyć, obrać i pokroić w talarki. Cebulę i paprykę pokroic w paski bądz piórka. Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ i poszatkować w plasterki.Marchewkę obrać i pokroić w julienne(...)malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Seler naciowy pokroic w paski również. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia. Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli ,kolendry,miety i pieprzu . Gotować około pół godziny. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą i zostawić na pół dnia, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać
Z Kuchni Do Kuchnipołączenie warzyw, owoców i piersi kurczaka w jednym. Soczyste i słodziutkie mango, na zmianę przekładane plasterkami pieczonego kurczaka, a na wierzchu orzeźwiająca i świeża (głownie za sprawą kolendry) salsa z ogórków, cebulki oraz soku z limonki. Całość tworzy kolorową piramidkę, która na pewno zainteresuje dzieciaki swoim wyglądem, a tym samym skłoni je do poznawania nowych połączeń smakowych. UWAGA: danie(...)testowane na dzieciach (zajadały aż im się uszy trzęsły!) :) Składniki: pierś kurczaka dojrzałe mango sok z limonki sól pieprz Salsa: 1 nieduży ogórek mała czerwona cebula sok z limonki łyżka posiekanej kolendry sól 2 łyżki oleju z pestek winogron kilka kropli oleju sezamowego (można pominąć) Wykonanie: Pierś kurczaka doprawioną lekko solą i pieprzem upiec (najlepiej w rękawie do pieczenia, dzięki
MyCookBook.plNemy Następnie kolej na sałatki: sałatka Goi Tron z krewetkami, kalarepą, marchewką, kolendrą, orzeszkami ziemnymi sosem , 19,90 zł sałatka Bun kaczka - makaron ryżowy, sałata lodowa, kolendra, kiełki, prażona cebula, orzeszki ziemne, ananas, sos, 23,90 zł Obydwie sałatki są wyśmienite, chrupiące i orzeźwiające. Sałatka Goi Tron z krewetkami Sałatka Bun kaczka Na naszym stole pojawia się(...)jadłam tak smaczniej zupy. Udon z pieczoną kaczką Teraz czas na drugie dania. Kaczka Cesar Roll to luzowana kaczka, placki pszenne, ogórek, Kim Chi, łodygi lotosu, zielony ogórek, świeża kolendra i pachnotka (35,90 zł). W zestawie są podawane dwa sosy: słodki sojowy oraz sosu hoisin. Placki są parowane i podawane w bambusowym koszyku. To pozycja menu, która jest
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 2/3 szklanki białej ugotowanej quinoy 300 gram kiszonych ogórków 2-3 łyżki naturalnego kremowego serka 1 mała marchewka 1 mała cebula 600 ml wywaru na kościach wołowych pół pęczku koperku 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy kilka kiełków groszku kilka plasterków papryki pepperoni plasterki kiszonego ogórka, listki kolendry i bazylii (do przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego 3 łyżki(...)liście selera, plasterki imbiru, kilka ziarenek pieprzu. Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, w razie potrzeby (jeśli nie soliliśmy wcześniej wywaru) doprawiamy solą. Na koniec dodajemy pokrojone w plasterki ogórki i quinoę, gotujemy 5 minut i odstawiamy, żeby zupa trochę przestygła (tak, abyśmy mogli ją zmiksować bez szkody dla blendera). W tym czasie przygotowujemy chipsy z papieru ryżowego. Papier
Quinoa Raz!wrzucić do blendera razem z sokiem z cytryny. Z awokado usunąć pestkę i skórę,dodać do blendera. Dorzucić czosnek, kolendrę, papryczki jalapeno, rukolę. Zmiksować, dodać kefir, zmiksować ponownie.. Doprawić solą, pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny, chłodzić do chwili podania. Ogórek do dekoracji pokroić w drobną kostkę. Zupę(...)wyjęciu z lodówki przed podaniem jeszcze raz spróbować i jeżeli trzeba doprawić. Jeżeli jest za gęsta, możemy dodać nieco zimnej wody. Przelać do czterech schłodzonych miseczek, posypać kolendrą i pokrojonym ogórkiem, polać zupę oliwą i posypać pieprzem i podawać. Smacznego! Uwagi. Ponieważ dysponuję tylko niewielkim blenderem, miksowałam składniki partiami
Stare Garyascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 2 kg niedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości 1 duża cebula pokrojona w grube plastry 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry 8 szklanek wody(...)milimetrów 2-3 kawałeczki papryki chili (bez nasion) 3-5 plasterków marchewki 1 liść laurowy 1-2 baldachy kopru lub 1 łyżeczka nasion kopru 1/2 łyżeczki ziaren kolendry Przygotowanie Ogórki namoczyć przez kilka godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć. Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku. Na dno każdego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata