pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach SAŁATKA 1 opakowanie (120 g) mieszanki sałat 1 dojrzałe awokado 1/6 papai 1/2 czerwonej cebuli 1 ogórek gruntowy 1 łyżeczka nasion czarnuszki 1 łyżka soku z cytryny świeża kolendra WYKONANIE Wszystkie składniki dressingu energicznie roztrzepujemy w miseczce, do otrzymania gęstej emulsji. Awokado kroimy na pół, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy w plastry. Skrapiamy(...)obieramy, dużą łyżką wydrążamy pestki, miąższ kroimy w cienkie plastry. Na 1 duży półmisek lub dwa mniejsze wykładamy kolejno: mieszankę sałat, plastry papai, awokado i ogórka oraz krążki cebuli. Posypujemy czarnuszką i listkami kolendry. Przed samym podaniem polewamy dressingiem
cool and mintyVang z bagietką, czyli długo duszonej wołowiny w sosie winnym z wietnamskimi przyprawami, podawana z bagietką 👉 Bahn Mi, czyli tradycyjna kanapka z chrupiącą bagietką, specjalnym sosem, ogórkiem, piklami i świeżą kolendrą, a do wyboru kilka pysznych nadzień - długo pieczony marynowany w wietnamskich przyprawach boczek (mój absolutny faworyt! 💙), wietnamskie pate i propozycje dla wegan, czyli wegańskie pate i marynowane i smażone
Cooking Monsterjako przekąska Składniki: 12 płatów papieru ryżowego 18 krewetek, najlepiej tygrysich 1 marchew 1 ogórek Ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 12 liści sałaty rzymskiej lub pekińskiej Pół opakowania drobnego makaronu ryżowego Pęczek szczypiorku Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry) Omlet 3 jajka 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki(...)najlepsza do zawijania jest gładka, sztywna powierzchnia. Technika zawijania sajgonek jest podobna jak w przypadku krokietów: połóż na jednym z boków sałatę, na niej posiekany omlet, marchew, ogórka, porwane liście bazylii i kolendry. Owiń w papier ryżowy, tak jakbyś zwijał naleśnik w rulon. Teraz podwiń końce sajgonek do środka, tak by powstał zgrabny krokiecik. Następnie ułóż na zawiniętych warzywach krewetki
Niedzielny kucharzłyżki soku z cytryny 2 łyżeczki posiekanego świeżego koperku 500g świeżego bobu 80g dowolnej sałaty 180g truskawek 1 kiwi 1/2 zielonego ogórka 2 małe papryczki chilli (opcjonalnie mniej) 180g sera sałatkowego 1/3 czerwonej cebuli 1 pęczek kolendry 90g solonych orzeszków ziemnych sól cukier Dressing: 3 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu Wykonanie: 1. Filet(...)ziemne uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni. 7. Dressing: Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. 8. Na talerzu układać: poszarpane kawałki sałaty, piórka cebuli, bób, zielonego ogórka, truskawki, posypać papryczką, kiwi, ser sałatkowy, prażone orzeszki ziemne, wierzch posypać posiekaną kolendrą. 9. Na warzywno-owocową salsę wyłożyć pieczonego łososia pokrojonego w grubsze kawałki, całość polać przygotowanym dressingiem
Szalona Kuchnia EwelinyPopieprzcie całość i zalejcie sokiem z cytrusów z drobinami skórek. Odstawcie do lodówki na przynajmniej 3 godziny. Ja lubię ostrzejsze ceviche, 6-8 godzinne. Posiekajcie kolendrę i szczypior. Paprykę i papryczkę chili drobno pokrójcie. Ogórka i pomidora obierzcie i wyfiletujcie, pozbawiając je pestek. Pokrójcie w drobną, równą kosteczkę. Odcedźcie rybę z cebulką, wymieszajcie ze świeżo pokrojonymi warzywami. Lubię zimne ceviche(...)dorsza bałtyckiego 3 limonki 1 duża cytryna 1 czerwona pomarańcza 1 średnia czerwona cebula pół papryczki chili, bez nasion pół czerwonej słodkiej papryki pół ogórka wężowego 1 mały pomidor malinowy garść posiekanej kolendry 2-3 gałązki grubego szczypioru świeży grubo mielony pieprz
Karo in the Kitchenłyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sumaku 1 szklanka bulionu z kurczaka (np. z kostki) 1 cytryna 50 g prażonych orzeszków (piniowych lub ziemnych) 3 łyżki świeżej natki kolendry Sos tzatziki: pół długiego ogórka szklarniowego 200 g jogurtu (naturalnego lub greckiego) pól pieprz sok z cytryny 1-2 ząbki czosnku kilka łodyżek koperku Wykonanie: Piersi kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą(...)zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, orzeszki i posiekaną kolendrę. Jako dodatek do kurczaka proponuję kaszkę kuskus (przyrządzoną według wskazówek na opakowaniu) i sos tzatziki. Aby przygotować sos mieszamy jogurt ze startym na tarce (i odciśniętym z nadmiaru soku) ogórkiem, wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Smacznego
MyCookBook.plminut Składniki: 2 udka z kurczaka bez kości i skóry 120g ugotowanego ryżu jaśminowego Kilka listków świeżej mięty Kawałek ogórka zielonego 2 małe garści orzeszków ziemnych Kawałek twardszej części kapusty pekińskiej Pieprz syczuański, suszony liść kolendry, imbir mielony 3 obrane cebulki szalotki 1 ząbek(...)czosnku Sól himalajska Sos sojowy Olej ryżowy Przygotowanie: 1/ Udka kroimy w kostkę lub cienkie plastry i przekładamy do miski - przyprawiamy solą, pieprzem syczuańskim, kolendrą i imbirem. 2/ Kroimy kapustę pekińską w kostkę, ogórka w półksiężyce, cebulkę w piórka a czosnek bardzo drobno szatkujemy - Wszystko razem umieszczamy w drugiej misce. 3/ Rozgrzewamy olej na woku i wrzucamy najpierw mięso
Kuchnia PROzdrowotnaChłodnik z ogórka, zielonego jabłuszka z dodatkiem kolendry… Zabiorę Was w co nieco azjatyckie, tajlandzkie klimaty….. po staropolsku…. Ekspresowa zupa ogórkowa właściwie w wersji smoothie. Bezglutenowa i oczywiście i bezmleczna Artykuł Chłodnik z ogórka i zielonego jabłuszka. pochodzi z serwisu MODA
MODA NA BIOworeczku. Ogórki są bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ogórków małosolnych będziemy potrzebować: około 1 kg ogórków gruntowych pęczek koperku 3 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 łyżeczka kolendry 1 listek laurowy 1 łyżka soli do przetworów 1/2 łyżeczki cukru woreczek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Ogórki małosolne(...)mniejsze kawałki. Papryczkę chili również drobno kroję, jeżeli nie mamy papryczki to możemy ją pominąć. Ziarnka kolendry przekładam do moździerza, dodaję cukier i rozcieram, jeżeli nie mamy moździerza to kolendrę możemy rozgnieść nożem, wałkiem lub zmielić w młynku do przypraw. Z dokładnie umytych ogórków odcinam końcówki, większe ogórki przekrawam na pół. Ogórki możemy również przekroić wzdłuż, wtedy
Uwaga Babcia Gotujenawet po kilku dniach świetnie smakowała jako dodatek do obiadu:-) Składniki: 4-5 średnich ziemniaków - najlepiej sałatkowych, na pewno nie mączystych 2 spore ogórki konserwowe 1 mała cebula czerwona pęczek koperku ewentualnie kilka gałązek świeżej kolendry dobry majonez - ok 3 łyżek pieprz, sól Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić(...)obrać ze skórki i pokroić w sporą kostkę. Najlepiej ugotować je dzień wcześniej i zostawić w mundurkach do wystygnięcia do następnego dnia. Cebulkę i ogórki konserwowe posiekać w drobną kostkę. Koperek i kolendrę również posiekać. Całość wymieszać dodając odrobinę pieprzu. Majonez dodałam przed samym podaniem, ponieważ po jakimś czasie ziemniaki wchłaniają majonez. Dopiero po wymieszaniu ziemniaków z majonezem
Ze smakiem bez glutenuszczypta pieprzu kajeńskiego ½ łyżeczki ziaren kolendry 1 ząbek czosnku Opcjonalnie: zielona sałata i szczypiorek Czosnek drobno posiekać. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu, dodać czosnek i razem rozetrzeć. Olej lniany wlać do niewielkiej miski, dodać sól i mieszać do rozpuszczenia soli. Dodać ocet jabłkowy, cukier, pieprz kajeński i czosnek z kolendrą. Wszystko razem dobrze utrzeć. Ogórki przekroić wzdłuż
Trzeci talerzarkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka oleju sezamowego(...)dwie sekundy arkusz papieru ryżowego i kładziemy go na drewnianej desce. W górnej części kładziemy na nim mały kawałek sałaty, parę słupków marchewek, ogórka, trochę makaronu, dwa porwane liście mięty i tak samo kolendry oraz posypujemy kiełkami fasoli mung lub bambusem. Zwijamy w kopertkę lub w rulon. Robimy spring rollsy w taki sposób aż do wykończenia warzyw lub papieru. Wszystkie
Poezja smakuogórka kwaszonego , to wspaniały dodatek do drugiego dania. I takim dodatkiem będzie dzisiejszej niedzieli. składniki na 4 porcje ćwiartka kapusty włoskiej jabłko marchewka 3 ogórki kwaszone cebula odrobina oliwy z oliwek sól odrobina kolendry przepis Kapustę myjemy , szatkujemy i lekko solimy. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew. Cebulę, jabłko i ogórka bardzo drobno kroimy w kostkę
Smakowite Daniadomowa harissa domowe tzatziki lub sos przygotowany z małego kubeczka jogurtu greckiego wymieszanego z 1/2 posiekanego ogórka, sokiem z 1/2 cytryny i szczyptą soli świeże warzywa: sałata, ogórek, papryka, pomidor, cebula, świeża kolendra - według uznania Przygotowanie: Cukinie zetrzyj na tarte o grubych oczkach. Umieść na durszlaku, lekko posyp solą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie bardzo dobrze odsącz
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1 szklanka malin 2 żółte pomidory 15 pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy 1 czerwona cebula 1 mały zielony ogórek garść świeżych ziół: bazylia, mięta, kolendra sos miodowo musztardowy (ja użyłem sosu od Roleskiego ) Sposób przygotowania: Pomidory pokrój w mniejsze kawałki, cebulę w piórka, ogórka w półplasterki. Zioła posiekaj, ale niezbyt drobno
kuron.com.pl