masz ochotę i nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa dodaj pieczoną kaczkę albo kurczaka. Będziesz potrzebować 2 porcję zielony ogórek - 1 szt marchewka - 1 szt czerwona cebula - 1 szt mango - 1 szt czerwona papryka - 1 szt sałata rzymska świeża kolendra świeża mięta dressing słodkie chili orzeszki ziemne/ orzeszki nerkowca oliwa z oliwek limonka/cytryna Etap I - Puree z mango pół mango(...)zbrązowieją. Uważaj aby nie przypalić ! Etap III - Warzywa Ogórka, paprykę kroimy w słupki. Marchew kroimy w paseczki. Cebulę w piórka. Etap IV - Serwujemy Na dużym talerzu połóż sałatę następnie puree z mango, pokrojone warzywa. wszystko delikatnie skropl słodkim chili. Udekoruj listkami świeżej mięty i kolendry. Smacznego Smacznego
Wylizany Rondeldzięki czemu skórka wyszła rumiana i chrupiąca, a mięso miękkie, z łatwością odchodzące od kości. Do kurczaka i ziemniaków wystarczy dodać zieloną sałatę z winegretem, sałatkę z pomidorów i ogórków lub sałatkę szopską i obiad w stylu greckim gotowy.Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki przepis na 4-6 porcjina podstawie książki Kuchnia. Przepisy z serca domu Nigelli Lawsonczas pieczenia(...)ząbek czosnku, rozgnieciony 1 czerwona lub zielona papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę (z pestkami lub bez, zależy jak ostro jadasz) 1/2 ogórka, obranego i pokrojonego w kosteczkę ok. 6 łyżek posiekanych świeżych ziół (kolendry, natki, mięty, koperku, oregano, tymianku - co mamy pod ręką) sól i pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka rozłóż na blasze skórą
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki na około 12 szt: 300 g piersi z kurczaka (1 filet) papier ryżowy pół cebuli szalotki świeża papryczka chili ¼ papryki czerwonej 1 ogórek gruntowy kawałek selera naciowego ¼ kopru włoskiego kilka listków rukoli kilka listków kolendry biały i czarny sezam pieprz sól Składniki na zielony dip: 0,5 papryczki chili 5 listków mięty garść lisków kolendry sok z połowy limonki(...)grillu elektrycznym. Po przestygnięciu pokrój go na wąskie paski. Oczyszczone i umyte warzywa, pokrój w cienkie paski, tak aby ich długość zajmowała maksymalnie ¾ średnicy krążka ryżowego. Wykorzystaj z obranego ogórka tylko twardą część, miąższu należy się pozbyć, wydrążając go łyżeczką. Rzodkiewkę pokrój w krążki (lub paski), papryczkę chili w płatki. Krążki papieru ryżowego moczymy, pojedynczo w ciepłej wodzie (nie gorącej
Kierunekuchniatrakcie grillowania :) Składniki : - filet z kurczaka, -mieszanka do kurczaka utarta w moździerzu : oregano, tymianek, bazylia, czosnek granulowany, rozmaryn, majeranek, kolendra, sól, pieprz, olej. - seler naciowy ( 4-5 łodyg ), - pęczek rzodkiewek, - ogórek świeży, - sałata, - gruby szczypior, - sól, pieprz, Sos : - łyżka majonezu, - 2 łyżki jogurtu naturalnego, - łyżeczka musztardy. Wykonanie : Mięso pokroić i zamarynować w mieszance przypraw. Grillować
Przepisy Mikołajapiersi z kurczaka, 2 torebki kardamonu, 1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka kuminu, sól, oliwa, średnia kapusta pekińska 1 zielony ogórek, 1 papryka żółta lub czerwona, sól, chleb pita, 6 plasterków żółtego sera 500 ml jogurtu greckiego, sos słodko kwaśny Ogórka umyć, cienko obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Lekko posolić i wymieszać, odstawić na 15 minut(...)błon, natrzeć przyprawami i odstawić na pół godziny. Skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Kapustę poszatkować. Paprykę pokroić w cienkie paski. Ogórki odcisnąć, połączyć z kapustą i papryką. Mięso ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Chleb pita rozciąć na rancie, włożyć do środka plasterek sera i trochę mięsa. Podgrzać w mikrofalówce – najlepiej
królestwo garówbazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z SOCZEWICĄ SKŁADNIKI: - 1/2 dojrzałego awokado - 1 ogórek zielony - 2 garście rukoli - 100 g suchej komosy ryżowej - 4 łyżki migdałów blanszowanych - 4 marchewki - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 2 łyżki miodu - szczypta cynamonu - 15 daktyli bez pestek - 1 puszka soczewicy brązowej - 3 łyżki sezamu - 4 łyżki oleju(...)smaku Marchewki obierz, przekrój na pół ułóż na blaszce, posyp kolendrą, cynamonem polej miodem i odrobiną oliwy z oliwek. Pieczemy w piekarniku, temp. 200 stopni C, czas 20-25 minut, na złoty kolor. Komosę ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Umyj rukolę i osusz. Awokado i ogórka kroimy na równe części. Daktyle kroimy na pół. Migdały zrumień
SMYKWKUCHNIMaślanka Arbuz & Truskawki Polska ryba dorszowata w najlepszym wydaniu. Łupacz to zdecydowanie faworyt tej kolacji, marynowany w kolendrze i limonce pozostał bardzo delikatny i intensywny w smaku. Nie ma mowy o cierpkim posmaku surowej ryby! Całość podkręcają ogórki, świeże i małosolne + lekka galaretka. I nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie ten wyjątkowy smak samych ogórków
Spektrum SmakuSkładniki: 12 okrągłych arkuszy papieru ryżowego Farsz: 1 filet z piersi kurczaka 50 g cienkiego makaronu ryżowego 0,5 avocado 0,5 ogórka 0,5 marchewki kilka listków sałaty kiełki brokuła 0,5 pęczka szczypiorku świeża kolendra 1 limonka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka sosu sojowego sól pieprz słodka papryka Sos: 0,5 papryczki chilli 1 łyżka octu ryżowego
Fitsweet.mełyżka octu winnego sól, pieprz, papryka czerwona 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 1/4 łyżeczki kolendry szczypta majeranku, tymianku sałatka: 7 jajek przepiórczych 1 łyżka octu 5 dkg sera feta 50 g szpinaku baby 1 garść kiełków 1 kawałek ogórka zielonego 1/2 papryczki chili żółtej 4 pomidory suszone 10 kulek buraków z zalewy olej z suszonych pomidorów Pchali(...)winny, majeranek, tymianek, kolendrę ścieram w moździerzu, dodaję olej, natkę pietruszki, paprykę czerwoną. Mieszam i formuję małe kulki. Sałatka: Szpinak myję, osuszam, układam na talerzu, dodaję kiełki. Do garnka wlewam wodę, dodaję ocet i zagotowuję. Do gotującej wody wbijam jajka i gotuję dwie minuty. Jajka układam na talerzu, dodaję pomidory pokrojone, pchali, kulki buraków, plastry ogórka, chili pokrojone, ser feta
wesoła kuchniazwykłego, nie żadnego typu greckiego) Przyprawy (po ok. łyżeczce – można sobie przygotować takiej przyprawy więcej na przyszłość): kolorowy pieprz, nasiona kolendry, płatki chili Sól do smaku wg uznania Solidna garść drobno posiekanego świeżego kopru Zielony chłodnik z groszku i ogórków na bazie jogurtu naturalnego Przygotowanie: Groszek gotujemy. Ogórki obieramy ze skórki (ale ładny rym) i kroimy na mniejsze
Kate's Kitchentuńczyka w sosie własnym – 1 papryka czerwona lub żółta (u mnie czerwona) – 2-3 ogórki kiszone – 1/2 puszki kukurydzy konserwowej – 1 łyżka octu balsamicznego – 1 łyżka oleju z awokado (lub innego wg uznania) – garść drobno posiekanej kolendry (lub innej zieleniny wg smaku) – sól i pieprz wg smaku – 1 łyżeczka kurkumy Ryż
Smaki ArmineNawet się człowiek nie obejrzał, a tu już lato 😊 choć chłód ostatnich dni bardziej pasował do wczesnej wiosny. Temperatura spadła na tyle, że człowiek zatęsknił za
Weekendy w domu i ogrodziejajkoodrobina mleka (do posmarowania bułeczek)sezam do posypaniaBurgery:500 g wołowinycebula3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)łyżeczka zimnej wodyjajkosól, pieprzprzyprawy:słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 pomidoryduży ogórek1-2 cebulesałata (np. masłowa, lodowa)ketchupmajonez Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania:Bułeczki:Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem(...)które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy").Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu, wykładamy usmażone mięso, warzywa i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej majonezem. Całość
Słodka Stronapszennej1,5 łyżeczki solijajko odrobina mleka (do posmarowania bułeczek)sezam do posypaniaBurgery:500 g wołowinycebula3 ząbki czosnkułyżka musztardyłyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi)łyżeczka zimnej wodyjajkosól, pieprzprzyprawy:słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynolej (do smażenia)Dodatkowo:ok. 2-3 pomidoryduży ogórek1-2 cebulesałata (np. masłowa, lodowa)ketchupmajonez ok. 100 g żółtego sera (pokrojonego w plastry)Domowe Cheeseburgery - Sposób przygotowania:Bułeczki(...)które następnie spłaszczamy tworząc płaskie "kotlety". Smażymy je na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (w trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy").Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu, wykładamy usmażone mięso, warzywa, ser i przykrywamy górną częścią bułeczki posmarowanej majonezem
Słodka Strona