ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:23/36)

Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy 154

Przygotowanie: Żeberka (ja wybrałem chudsze paski) przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj olej, miód, sos sojowy, sos do karkówki i żeberek , przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, gorczycę, paprykę w proszku, majeranek, około 1 łyżeczki soli i solidną porcję świeżo zmielonego czarnego pieprzu.   Żeberka dokładnie natrzyj marynatą, odstaw aby przyprawy przeniknęły do mięsa(...)trakcie mięso zacznie się za mocno spiekać, wystarczy przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Żeberka podałem z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka z czerwoną cebulą i musztardą francuską. W tym okresie, do tego typu mięsa świetnie sprawdzi się też surówka z młodej kapusty .     Kulinarne odkrycie   Wiem

kuron.com.pl
Smażona cukinia w sosie maślanym z pietruszką 121

już zależy od Was Składniki : 2 małe cukinie , takie wielkości ogórka szklarniowego , jeszcze bez wykształconych nasion 1 średniej wielkości cebula 2-3 łyżki klarowanego masła 200 ml kremówki 1 łyżka miodu ( ja używam z mniszka ) 2 ząbki czosnku szczypta kurkumy dla koloru 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonych ziaren kolendry pęczek natki pietruszki 1 łyżka octu jabłkowego sól, biały pieprz do smaku

Ogrodnik w podróży
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 255

ząbków czosnku - 1 słoiczek musztardy sarepskiej - 1 lub 1,5 łyżki czubatej miodu ( w zależności czy ktoś lubi bardziej słodkie czy mniej) - 2 łyżki śmietany 18% - 1-2 duże ogórki kwaszone lub konserwowe - 1 płaska łyżka mąki - 3 liście laurowe - 5 ziaren ziela angielskiego - 6 ziaren pieprzu czarnego - 3 ziarna owoców jałowca - sól i pieprz  - olej do smażenia(...)sypię... ) - majeranek (jego to sporo bo będzie potrzebny do oprószenia roladek i do sosu) - zioła prowansalskie - szczypta lubczyku ogrodowego ( z tym tez nie szaleć, bo w połączeniu z kolendrą potrawa smakuje jak maggi) - pół łyżeczki ziaren gorczycy białej   - 5 ziaren kolendry - 1 łyżeczka płaska rozmarynu - ---||--- cząbru - ---||--- szałwii - ---||--- pieprzu białego mielonego - ---||--- tymianku - ---||--- estragonu - ---||--- pieprz cayenne (z tym ostrożnie

Zainspiruj się kuchnią
Sałatka z grillowanym kurczakiem, fetą i pomidorami 100

duży pomidor posiekany na talarki półksiężyce 1/2 dużego zielonego ogórka posiekanego na talarki półksiężyce 1/2 czerwonej papryki posiekanej w kostkę lub cienkie paseczki posiekana feta 1 czerwona cebula pokrojona na półksiężyce garść czarnych oliwek koperek i szczypiorek posiekany do posypania świeżo zmielony pieprz słodka i ostra papryka mielona, kolendra, oregano, zioła prowansalskie, lubczyk sok z cytryny i olej sos jogurtowo

Zasmakuj Kuchni
Pasztet z zielonego grochu łuskanego z pestkami dyni 148

szklanka pestki dyni 3/4 szklanki cząber, kmin, kolendra, majeranek po jednej łyżeczce białka z 3 jajek pieprz i sól do smaku olej ok. 50 ml korzeń pietruszki mały 3 szt. seler mały  1 szt. liść laurowy 2 szt. ziele angielskie  3 szt. Dodatki: kiełki, musztarda, chrzan, ogórek kiszony, korniszon Groch i pestki dyni namaczany na całą

AZgotuj!
Korzenne śledzie marynowane z czerwoną cebulką. 179

żurawiną i marynowaną cebulką, Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami . Składniki: 10 marynowanych filetów śledzia (użyłam śledzi wiejskich Lisnera) 2 marchewki 2 czerwone cebule kilka gałązek koperku 125 ml octu jabłkowego 1 łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 łyżki ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżki owoców jałowca 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy) 4 liście

Codziennik Kuchenny
Pieczony kalafior z kuminem (dieta dr Dąbrowskiej) 113

Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior(...)kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem, ogórkiem i miętą zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem A na deser 😍 wegańską szarlotkę sorbet jabłko-grejpfrut Pieczony kalafior z kuminem  (dieta dr Dabrowskiej) Czas przygotowania:  40 minut Składniki: 1 spory kalafior 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Mega Burak-burgery 174

łyżeczka czarnego mielonego pieprzu  1 łyżeczka ziaren kolendry 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Surówka z kapusty pekińskiej: 1/2 kapusty pekińskiej szczypta granulowanego czosnku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól do smaku Dodatki: humus kiełki (u mnie brokułu) ogórek, papryka lub inne ulubione chrupiące warzywa opieczone pełnoziarniste bułki Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka 180

Pomidor i ogórek pokrój na zapałki. 4. Kiełki i pokrojone warzywa wrzuć do misy, zalej sosem z podanych składników. Wymieszaj. 4. Ugotowana pierś pokrój pod kątem na plastry. 6. Rozłóż na talerzu do serwowania warzywa, obok ułóż pierś . Całość posyp sezamem i/lub świeżą  kolendrą. Sałatkę dla niejedzących mięsa proponuję

AZgotuj!
Burgery 100% homemade 187

musztardy łyżeczka octu winnego mało ogórek kiszony kawałeczek cebuli pieprz, sól, ostra papryka, kilka kropel tabasco kilka liści świeżej bazylii Wykonanie: Wszystkie składniki wkładamy do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę. - Sos AdoboSkładniki: 3 świeże papryczki chilli  kilka ząbków czosnku, ja użyłam 5 5 ziaren czarnego pieprzu 3 liście laurowe łyżka nasion kolendry 2 goździki ocet jabłkowy(...)łączenie wszystkich składników i przygotowanie najwspanialszego BURGERA ever :) Dodatki do burgerów to kwestia Waszej wyobraźni, tylko ona może nas ograniczyć :) Najpopularniejsze z nich, to przykładowo: pomidor świeży (i suszony) ogórki świeże, konserwowe lub kiszone sałata rukola kiełki awokado bekon smażone pieczarki ser pleśniowy / feta / cheddar papryka świeża lub konserwowa ananas jajko  Wykonanie:Bułkę kroimy na pół. Każdą

Taste Of My Day
Mini Hamburgery 295

stołach i z pewnością nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Mini Hamburgery - Składniki (ok. 20 mini hamburgerków)Burgery:300 g wołowinymała cebula2 ząbki czosnkułyżeczka musztardyłyżeczka olejujajkoprzyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, rozmarynsól, pieprz(można również użyć gotowej mieszanki przypraw do mięsa mielonego)  Bułeczki: (z przepisu na bułeczki do hamburgerów)170 ml ciepłej wody100 g mleka w proszku2 szklanki(...)średnicy ok. 5-6 cm (w trakcie smażenia dość znacznie się "skurczą"), spłaszczamy i smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.Cebulę, pomidory i ogórka kroimy w plasterki. W razie konieczności tniemy na mniejsze kawałki. Sałatę również porcjujemy na mniejsze części. Bułeczkę przekrawamy na pół. Dół smarujemy niewielką ilością ketchupu (lub innego sosu), wykładamy warzywa, usmażone

Słodka Strona
Grecki gyros 195

dania  kuchni greckiej , więc dzisiaj proponuję inny sos, który również doskonale pasuje do tego dania. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 2 pomidorów, 1 ogórka,  1 czerwonej cebuli, 1 cytryny, 2 ząbków czosnku, pęczka natki świeżego koperku, 500 gram frytek, 200 gram jogurtu greckiego,  3 łyżek majonezu, 5 łyżek oliwy, 3 łyżeczek słodkiej(...)papryki, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki białej gorczycy, 1 łyżeczki granulowanego czosnku, 1 łyżeczki suszonej cebuli, 1 łyżeczki suszonych nasion kolendry, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania przyprawy do gyrosa. W tym celu do moździerza dodałem trzy łyżeczki słodkiej mielonej papryki, jedną łyżeczkę suszonego oregano, jedną łyżeczkę

Wyprawy kulinarne
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 114

zastąpić np. makaronem ryżowym. Piątek: Tortille z pastą batatowo-awokadową Sałatka zamknięta w opakowaniu z pieczywa domowego wyrobu. Nadzienie stanowi upieczony batat, ugnieciony z awokado z dodatkiem limonki, kolendry i szczypioru. Proteinowy wsad stanowią pieczone polędwiczki z indyka. To danie jest warte grzechu, ale nie zgrzeszycie jedząc je! Jest pełne Doriwia. Przepisy na kolejne dania będziemy dodawać codziennie rano Makaron(...)czekoladowe 3 szt 3,5 zł Ogórek świeży 2,3 zł Awokado 5 zł Słodki ziemniak 4 zł Szpinak opakowanie 4,5 zł Sałata rzymska 3 szt 5 zł Marchew 2 szt 1,5 zł Limonka 1,2 zł Cytryna 1 zł Fistaszki 2 Imbir 1 zł Zioła świeże Bazylia 2x 10 zł Kolendra 5 zł Szczypior 2.5 zł Pietruszka

Niedzielny kucharz
Sałatka z arbuzem i serem pleśniowym z warsztatów z gwiazdą 115

pokrojony w grubą kostkę zielony ogórek – obrany i pokrojony w kostkę opakowanie owoców tropikalnych mrożonych Hortex pół papryczki chili – np. zielona serrano – drobniutko posiekana sól morska do smaku ćwierć szklanki posiekanych orzechów ziemnych podprażonych na patelni 200 g sera pleśniowy Lazur – pokruszone kawałki pęczek listków bazylii pęczek świeżej kolendry Sos: łyżka sosu sojowego ząbek czosnku przetarty

Ugotowane pozamiatane
Jak przechowywać owoce i warzywa 118

Cukinie Cytryny Czosnek Dynię Grejpfruty Kabaczki Melony Ogórki Pomarańcze Pomidory Ziemniaki Warzywa i owoce, które chowamy do lodówki dopiero gdy dojrzeją Awokado Ananasy Brzoskwinie Gruszki Kiwi Mango Melony Morele Nektarynki Papaje Śliwki Warzywa i owoce, które przechowujemy w lodówce Brokuły Brukselki Czereśnie Granaty Jabłka Jagody Jarmuż Kalafior Kapusta Kukurydza w kolbach Kolendra Maliny Marchewka Pietruszka Por Roszponka Rukola Sałata

Niedzielny kucharz