ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:25/36)

Pasztet z kaczki z pistacjami 158

musztarda, ogórki, albo chrzan. Wszystko będzie pasowało:) Po upieczeniu pasztetu zostanie Wam korpus z kaczki. Ja go najpierw podpiekłam w piekarniku ( ok 20 minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny

Cooking for Emily
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 226

Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy i obieramy, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach, odcedzamy sok. Koperek i miętę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, dodajemy(...)pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce.   GUACAMOLE Fot. Menmagazine Składniki: dojrzałe awokado łyżeczka soku z limonki ząbek czosnku duży pomidor łyżka siekanej kolendry sół świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Awokado myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ i rozganiatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Pomidora

Menmagazine
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 152

Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy i obieramy, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach, odcedzamy sok. Koperek i miętę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, dodajemy(...)pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce.   GUACAMOLE Fot. Menmagazine Składniki: dojrzałe awokado łyżeczka soku z limonki ząbek czosnku duży pomidor łyżka siekanej kolendry sół świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Awokado myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ i rozganiatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Pomidora

Menmagazine
Filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym 206

ogórków . Składniki: (dla 2 - 3 osób) podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g) marynata: 5 - 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej kolendry lub czosnku niedźwiedziego

Kuchcik gotuje
Szybkie przekąski na święta i nie tylko 4132

musem chrzanowym . Jako główny składnik użyłem Pasztetu pieczonego z serii NATURRINO, który jest intensywny w smaku. Wyczuwalny jest aromat pieprzu białego i ziołowego, kolendry i majeranku. Jako dodatek świetnie wkomponował się mus chrzanowy i kolorowe dodatki.   Tartinki z pieczonym pasztetem i musem chrzanowym     Składniki:   1 bagietka(...)łyżki chrzanu tartego 4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz szczypta cukru   Do dekoracji:   Żurawina, natka pietruszki, ogórek świeży lub kiszony, kolorowa papryka   Przygotowanie:   Bagietkę pokrój w plasterki. Każdą kromkę posmaruj masłem, ułóż kawałki pasztetu. W misce wymieszaj chrzan, majonez, jogurt, sok z cytryny. Dopraw

kuron.com.pl
Czosnek marynowany w winie 159

Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne

Proste Potrawy
Curry z kurczaka i batatów. 125

podobnego dla mojej rodzinki. Przyznaję, że trochę improwizowałam z dostępnych w domu składników, ale efekt końcowy pozostaje w klimacie kuchni indyjskiej :) Podawałam z ryżem basmati oraz sosem jogurtowym z ogórkiem i miętą . Doskonale łagodził smak pikantnego curry. Zwłaszcza, że tym razem nie pożałowałam papryczki chili ;) Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 1 batat cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona(...)chili 3-4 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżeczka pasty imbirowej 2 łyżeczki chutney z papai 1/2 łyżeczki garam masali 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kuminu  1/2 łyżeczki mielonej kolendry świeża kolendra ok. 1/2 szkl. wody sól olej Wykonanie: Cebulę obrać i posiekać w kostkę lub piórka (jak u mnie). Podsmażyć na oleju, mieszając od czasu do czasu. Czosnek przecisnąć

zadanie-gotowanie
Falafel – kotlety z ciecierzycy 185

wodą w domu zamiast kupować wersję puszkowaną. Podstawą falafeli jest odpowiednio rozdrobniona ciecierzyca – kwestia czy to ciecierzyca z puszki, czy samodzielnie namaczana – nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia.   Kolendrę w ziarnach i kumin należy zmielić lub utłuc w moździerzu. Dla jeszcze większego, pełniejszego aromatu, warto te przyprawy uprażyć przez 2-3 minuty na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Z zielonej(...)minut, do mocnego zrumienienia. Gotowe falafele można zjeść z dodatkiem gęstego kwaśnego jogurtu, z rzadkim humusem , z sosem na bazie jogurtu i pasty sezamowej, z dodatkiem warzyw – pomidor, ogórek, sałata – w chlebku pita.   Soda przyspiesza gotowanie/smażenie roślin strączkowych i – podobnie jak użyte do nich zioła, np. cząber– zmniejsza lub całkowicie ogranicza sensacje żołądkowo-jelitowe towarzyszące najczęściej jedzeniu tych

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony z pomidorami, czosnkiem i kozieradką 122

jakichkolwiek, ale małych kilka ząbków czosnku duża cebula 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka nasion kolendry sól, masło Przepis: Udka nacieracie solą i układacie w naczyniu żaroodpornym. Posypujecie je kozieradką, kolendrą, które możecie wcześniej nieco rozgnieść w moździerzu. Pomidorki myjecie i układacie na udkach. Czosnek i cebulę obieracie. Ten pierwszy możecie pokroić wzdłuż, tę drugą – w piórka, po czym też(...)udkach. Na koniec kładziecie na nich kilka kawałków masła i pieczecie w temperaturze 200 st. C pod przykryciem przez około godzinę. Możecie podać z sałatką z kaszy gryczanej, ogórka i koperku z łyżką jogurtu lub śmietany przyprawionej solą i pieprzem oraz z puree ziemniaczanym z masłem i czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego! Click to view slideshow

GRUBY WAŁEK
Falafel z sosem ogórkowym z chrzanem i grillowanym kurczakiem z czosnkiem niedźwiedzim 185

niedźwiedzi-kolendra-sól, pieprz, kurkuma, kminek, gorczyca-łyżka mąki pełnoziarnistejCebulę szklimy na oliwie z wszystkimi przyprawami, łączymy z odsączoną ciecierzycą, bobem i mąką i za pomocą blendera miksujemy.Formujemy małe kuleczki i na papierze pieczemy w piekarniku ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.Filet.Mięso marynujemy w oliwie, cytrynie i czosnku niedźwiedzim z dodatkiem soli. Smażymy na patelni grillowej.Sos.Zielony ogórek-część

BaRepas
Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 211

Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50

SzczyptaSmaQ
Falafel 163

pietruszki - garść kolendry - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 łyżek mąki - sól, pieprz czarny, ziołowy do smaku, papryka słodka, ostra - olej do głębokiego smażenia Ciecierzycę, czosnek, cebulę, pietruszkę i kolendrę zblenduj na gładką masę. Dodaj przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie wymieszaj. W rękach zroluj kulki, niewielkie, wtedy będzie je łatwiej usmażyć. Do garnka wlej tłuszcz, na wysokość(...)wrzuć kilka kulek, tak żeby mieć swobodę ich obrócenia. Smaż ok. 4 minut, raz obracając kulki w trakcie. Podawaj w picie lub nie, z sałatą i sosem jogurtowym, ogórkiem lub pomidorem

Corner With Recipes
Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest metoda 151

mawiają stare przepisy zwykło się do niej brać bułkę wodną — z dużymi dziurami, które cudownie wchłaniają mięsny sos, niespiesznie pieczoną wieprzowinę pokrojoną później w plastry, kiszonego ogórka, ser żółty i natkę pietruszki. Onegdaj stanowiła ona tanie i pożywne danie dla niezamożnych ludzi, dziś zaś narodziła się na nowo w formie old-schoolowego fast-foodu. Powracając do Pappatore(...)odświeżenie galicyjskiego przepisu. Dobre pieczywo z marynowanymi warzywami, inspirowanymi prawdopodobnie koreańskim kimichi i doskonale przyrządzonym soczystym mięsem podane z sosem holenderskim, serem cheddar i świetnie komponującą się z całością kolendrą to bardzo świeża propozycja. Może niekoniecznie restauracyjna, bo bardziej widziałbym ją w food-trucku, ale nie zmienia faktu, że bardzo, ale to bardzo smaczna. Maczanka to był mój faworyt

Food Square
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 117

całkowicie naturalnej! Bez dodatku glutaminianu sodu, bez sztucznych barwników i bez aromatów. Złożona tylko i wyłącznie z warzyw, przypraw i morskiej soli. Składniki: przyprawy 49,7% (kurkuma 16,2%, kolendra 7,5%, kozieradka 6%, kminek, imbir 4%, cynamon, chili, czosnek, goździki), sól morska, suszone warzywa 8% (cebula, marchew, seler). Wypróbowałam ją niedawno w swoich kulinarnych podbojach i jestem zachwycona. Świetnie(...)indyjskiej, a także arabskiej, w której jak wiecie jestem totalnie zakochana. Świetnie pasuje do mięs i sałatek. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * filety śledziowe matjasy- 500 g * biała cebula – 2 szt * ogórki konserwowe – ok. 200 g * Vegeta Natur z curry Podravka – 2 łyżki * majonez – 5 łyżek * rodzynki ( namoczone wcześniej ) – 1 duża garść * świeżo mielony pieprz ZALEWA: * woda

Ostra na Słodko
Wegańske burgery z buraków 191

przepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com . Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne - polecam :) Składniki (ok.10 burgerów) 2 szklanki startych na grubych(...)ząbki czosnku, drobno pokrojone 1 szklanka kaszy jaglanej 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka chili sól, pieprz Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Pestki słonecznika

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję