ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:30/36)

Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 204

zawijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu. 3. Karczek marynowany w ciemnym piwie z przyprawami korzennymi  (karkówka QAFP , Ciemne piwo ,przyprawy korzenne - imbir, cynamon, goździk, anyż, chilli, kolendra ziarno, estragon, pieprz różowy ,sól morska, miód) Piwo łączymy z przyprawami i miodem, karkówkę kroimy w plastry, wrzucamy do marynaty na około 25 minut, po czym grillujemy. a) szparagi białe(...)kroimy w plasterki  d) majonez  e) musztarda  f) natka pietruszki, pietruszkę siekamy  g) czerwona cebula, cebulę obieramy i kroimy w cienkie pióra  h) kiszone ogórki Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy kabanos, cebulę, majonez, musztardę i pietruszkę, wszystko razem dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Bagietka korzenna , bagietkę kroimy

upichcona
Domowy hummus 104

Hummus to nic innego jak pasta z ugotowanej ciecierzycy. Można go podawać jako smarowidło do pieczywa, ale także też jako dip w towarzystwie warzyw pokrojonych w słupki – z ogórkiem, marchewką czy selerem naciowym. Hummus jest niezwykle popularny wśród wegan i wegetarian, a także coraz częściej pojawia się w wielu restauracjach. Do przygotowania hummusu, oprócz ciecierzycy potrzebujemy tahini, czyli masła(...)gram suchej ciecierzycy 180 g tahini (inaczej masło sezamowe) 2 łyżeczki sody sok z 1 cytryny 150-200 ml wody 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek do podania kolendra do podania sól i pieprz Przepis 1 Ciecierzycę namaczamy przez około 24 godziny w misce z wodą. Wody powinno być dwa razy więcej niż ciecierzycy. 2 Na drugi dzień ciecierzycę płuczemy

Kuchnia Bazylii
Gulasz z dzika 183

mięsa z dzika gulaszowego 2 marchewki kawałek selera kawałek pora 1 cebula 2 ząbki czosnku garść grzybów leśnych sól pieprz chili listek laurowy kilka ziaren jałowca pół łyżeczki kolendry pieprz ziołowy staropolski 1 szkl wina czerwonego 1 łyżka sosu sojowego - grzybowego tłuszcz do smażenia (smalec) 1 puszka pomidorów krojonych 400 g 2 łyżki śmietany Zioła tłuczemy w moździerzu, mieszamy(...)koniec doprawiamy do smaku sosem sojowym dodajemy śmietanę. Gotujemy jeszcze kilka minut i sprawdzamy konsystencję, Można zagęścić jeśli jest taka potrzeba odrobiną mąki. Podajemy z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi

Gotowanie jest łatwe
Ryba po japońsku 392

Wspaniała ryba którą można podać na święta i imprezy  zachwyci wszystkich swym smakiem Składniki • 1 kg dorsza lub innej ulubionej ryby • przyprawa do ryb • kolendra mielona • pieprz • sól Panierka • 1 jajko • 3 łyżki mąki • mleko • olej do smażenia ryby Zalewa • 2 szklanki wody • 1 mały przecier pomidorowy gęsty • 5 łyżek ketchupu • 2 łyżki cukru • 4 łyżki octu • 1/4 łyżeczki(...)olej lekko przesmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchew smażyć pod przykryciem ok 10 minut ,czasami przemieszać.Dodać pokrojoną w słupki paprykę i smażyć kolejne  10 minut.Na koniec dać ogórki też pokrojone w słupki smażyć jeszcze  chwilkę aż odparuje woda odłożyć do przestygnięcia. 4. Do miski wbić jajko dodać mąkę mieszać wlewając mleko zrobić takie  gęste ciasto

W królestwie smaków Beaty
FALAFEL IDEALNY 178

ząbki czosnku - 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki drobno posiekanej kolendry (można zastąpić natką pietruszki) - 1 łyżeczka mielonego kuminu - 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu - 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki chili - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka soli olej do smażenia, najlepszy będzie z pestek winogron lub rzepakowy, choć ja smażyłam na bezzapachowym kokosowym Ciecierzycę(...)tłuszcz i smażyć z każdej strony po ok.2-3 minuty. Usmażone odkładać na papierowym ręczniku. Po odsączeniu od razu podawać. Pyszne są z dodatkiem hummusu , sałatki greckiej, pokrojonych na plastry ogórków kiszonych i sosu czosnkowego lub dowolnie- co kto lubi... Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno 120

brzuchu niestety oszalała. Pozostaje mi na czas ciąży wersja łagodna A zupa smakuje naprawdę doskonale na zimno i dobrze doprawiona. Zupę możemy jeść z fetą, prażoną dynią, dużą ilością kolendry, natki, bazylii czy grzankami. Możemy pomidory i paprykę drobniutko pokroić w kosteczkę i też dorzucić na wierzch zupy. Sama w czystej postaci też się obroni. Ja do gazpacho zwykle używam(...)u015bli chcemy zag\u0119\u015bci\u0107 zup\u0119, dodajemy mi\u0105\u017csz.\r","Doprawiamy do smaku.\r"]} Drukuj Szybkie gazpacho- zupa pomidorowa na zimno Składniki 6 pomidorów 2 ogórki gruntowe 3 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 papryka czerwona 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego szczypta cukru 4 łyżki oliwy 1/2 szkl. wody chili (opcjonalnie) miąższ z chleba lub bułki

Mieszam w Garnku
Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami 160

łyżeczki kuminu łyżeczka mieszanki garam masala pół łyżeczki kurkumy łyżeczka soli 3-4 łyżki oleju (użyłam rydzowego, może być arachidowy lub inny roślinny jaki macie pod ręką) pęczek świeżej kolendry   Przygotowanie: Farsz : ziemniaki utłucz na idealnie gładką masę, dodaj bardzo drobno posiekany kalafior, posiekaną kolendre, rozgnieciony czosnek, olej i przyprawy. Wymieszaj.   Placuszki: z podanych składników zagnieć ciasto, jeżeli(...)smakowały, ale opcja pieczona jednak wygrała. Te aromatyczne placuszki proponuję podać z mizerią! Tak, tak to się idealnie komponuje. Mój przepis ma wegańską mizerię to mleko kokosowe, sok cytrynowy, ogórki i koperek. Smacznego!       Artykuł Indyjskie placuszki faszerowane kalafiorem i ziemniakami pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Kuskus z kalafiora – gotowy w 15 minut i fit! 173

łososia panierowanego w dukkah. Skorzystajcie z TEGO przepisu – pasuje idealnie! Pozostałą połowę kuskusu schłodziłam, dodałam do niej kolejne 4 łyżki posiekanej natki, posiekaną miętę, małą puszkę ciecierzycy, pół długiego ogórka i cytrynowy sos winegret – w sezonie dorzuciłabym też świeże pomidory, w zimie było to bez sensu. Sałatka na drugi dzień na śniadanie lub lunch do pracy gotowa!   Mogłoby się(...)800g różyczek kalafiora po obraniu i wycięciu głąba 60ml wody (4 łyżki stołowe) 1 pełna łyżka masła (20-25g) 1 pełna łyżeczka nasion kuminu* 1 pełna łyżeczka nasion kolendry* ½ łyżeczki płatków chili* 1 łyżeczka mieszanki przypraw Ras el Hanout albo lekkiego curry ½ łyżeczki drobnej soli ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1-2 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki opcjonalnie, ale bardzo

Karo in the Kitchen
Cukinia i patisony w zalewie octowej (do słoików) 153

wypadek pomyślałam o cukinii na kanapki lub do sałatek. Oto przepis: Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku plaster imbiru ewentualnie: gałązka cząbru gałązka kopru rzymskiego (fenkułu) kawałek chili Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików): pół szklanki octu(...)można używać na kanapki, do sałatek, gulaszy itp. Dawniej do tego zestawu dodawałam serca karczochów. Od dwóch lat jednak ich nie uprawiam, więc i nie dodaję do słoików ;) ---------- Podobne: Ogórki kiszone Ogórki z chili Ogórki konserwowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiedy Wschód przejmuje bakłażana 104

magiczne rzeczy dzieją się z tym warzywem! A raczej owocem...bo z botanicznego punktu widzenia bakłażan, tak jak pomidor czy ogórek, jest owocem i to w dodatku jagodą, która często jest potocznie nazywana GRUSZKĄ MIŁOŚCI lub oberżyną. Szaleństwo! :D O, właśnie! Niegdyś bakłażana nazywano także szalonym jabłkiem , ponieważ wierzono, że po jego spożyciu można oszaleć. Na początku rozwijania swojej kariery(...)kuskusem i pomidorami Potrzebujesz: 2 średnie bakłażany 10 pomidorków koktajlowych 1 szkl. suchej kaszy kuskus 1 płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki orzechów włoskich 3 łyżeczki sezamu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku pieprz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól olej Do tego: jogurt naturalny posiekana natka pietruszki Sposób przyrządzenia: 1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, posyp miąższ solą

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sylwestrowe menu - 8 smacznych przekąsek na imprezę 140

Odstawiamy do ostygnięcia. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na grubsze plasterki. Dymkę kroimy w drobną kostkę, a szczypior siekamy. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy ogórki kiszone, dymkę, szczypior i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Zimne ziemniaki kroimy w plastry. Na dnie miski układamy plastry ziemniaków i nakładamy sos ogórkowy. Przykładamy kolejną warstwą ziemniaków i sosem(...)pieczywem. Kulki szpinakowe 450 g szpinaku (może być mrożony) 3 średnie ziemniaki pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 łyżka słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) szczypta ostrej papryki sól pieprz Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. Szpinak przekładamy do rondla

My Chcemy Jeść
Czas na sałatki. 2561

cytryny do smaku Wykonanie. Rzepę obrać, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować ,nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić. Jajka i ogórki również pokroić w kostkę, ogórki drobniej. Wszystko połączyć ,dodać kapary, wymieszać z majonezem i keczupem. Doprawić do smaku .Posypać listkami tymianku. Przełożyć do salaterki i udekorować. Sałatka śniadaniowa z awokado. Odżywcze i orzeźwiające połączenie owoców(...)zielonych liści  1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny  100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry Por pokroić w cienkie krążki. Jabłko zetrzeć i polać cytryną. Do jogurtu dodać sok z połowy pomarańczy ,doprawić solą i pieprzem. Polać por wymieszany z jabłkiem. Bryndzę pokroić na małe kawałki

Kulinarny karnet Christophera
Marynowana wołowina 127

razy się upewniałam czy aby dobrze rozumiem. Podane proporcje wystarczą na 3 osoby. Jeśli nie lubicie ryżu, to możecie wprowadzić elementy polskie i spożyć z surówką z kiszonej kapusty, ogórkiem lub z chlebem. Na zdjęciu widzicie samą wołowinę, bo nie zdążyłam ryżu ugotować, jak dobiegło mnie mlaskanie oznaczające, że jeszcze chwila i nie będzie co fotografować, chyba że postawię przy(...)wstawiamy do lodówki na noc, minimum na 4 h. Rozgrzewamy patelnię i smażymy mięso, nie używając tłuszczu. Smażymy około 4-5 minut. Podajemy z ryżem, ziarnami sezamu i kolendrą (kolendrę można pominąć, jak ktoś nienawidzi). Prawda, że proste? Taką marynatę możecie wykorzystać również do kurczaka lub krewetek. Fajnie sprawdzi się również makaron ryżowy lub sojowy jako dodatek. Możecie dodać również

ladykitchen
Gulyasleves – węgierska zupa gulaszowa 169

mocno mięsna, mocno paprykowa i bardzo aromatyczna zupa. Żadnych pieczarek i kiszonych ogórków – to dwa typowo polskie dodatki, którymi prawie wszyscy z uporem maniaka psują i wypaczają smak tej zupy. Żadnego przecieru pomidorowego! To nie pomidorowa z mięsem i warzywami – pomidor używany jest tu do lekkiego zakwaszenia, a nie do budowania głównego smaku. Oryginalną gulyasleves robi się naprawdę prosto(...)obieramy, kroimy w plasterki. Cebule obieramy, kroimy w niezbyt grube półplasterki. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w cienkie plastry lub półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt grubą równą kostkę. Kolendrę i pieprz tłuczemy razem w moździerzu, grubo, nie na pył. W garnku na małym ogniu podgrzewamy wołowy bulion z liściem laurowym, potłuczonym pieprzem i kolendrą. Wszystko, co po kolei będziemy

Karo in the Kitchen
Grillowe kiełbaski z majerankiem 154

majeranku, czosnek niedźwiedzi, który dodatkowo podniesie walory smakowe grillowych kiełbasek. Polecam! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ½ kg przerośniętego boczku lub podgardla sól 2 łyżki suszonego majeranku pieprz młotkowany z kolendrą 4 duże ząbki czosnku jelita baranie cienkie do kiełbas ok 1,5 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Jelita baranie moczymy w ciepłej wodzie. Mięso wieprzowe: łopatkę i boczek kroimy w kostkę(...)gotować tylko wrzeć. Po tym czasie wyciągamy kiełbaski, studzimy. Są doskonałe w smaku zarówno na zimno, jak i na ciepło, ale najlepiej smakują grillowane np. z ekspresowymi piklami z ogórków małosolnych .   The post Grillowe kiełbaski z majerankiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię