ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:24/36)

Szybki obiad, kotleciki mielone na dwa sposoby 184

ugniecionych w moździerzu ziaren kolendry,  mała papryczka chilli , kilka ziaren kuminu, szczypta cynamonu. Wszystkie pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso podzielić na pół i do jednej części dodać pozostałe przyprawy.  uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły.  Podawać z czym się lubi. Ogórek kiszony również jest doskonałym

Jemy Pijemy
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 469

Karol Okrasa wybrał się tym razem do Dębek – popularnej miejscowości nadmorskiej. Na plaży przygotowuje trzy propozycje potraw, oparte o tradycyjne dania Kaszubów nadmorskich. Pierwsze danie to sałatka ze śledzia, ogórków kiszonych i śledziowego mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety(...)łyżka ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka smalcu sól, grubo mielony pieprz, olej słoik typ Wecka Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę do łopatki wieprzowej: do naczynia nalewamy pól litra wody, dodajemy ziarna kolendry i ziela angielskiego, liście laurowe

WojnaNaSmaki.pl
Guacamole 277

bardzo drobno pokroić. Kolendrę posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczkę dodawać stopniowo, gdyż każdy ma inną tolerancję ostrości.  Guacamole świetnie smakuje podane z tortillą lub świeżym pieczywem. Dobrze również pasuje do grillowanego mięsa. Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka

Kuchcik gotuje
Zupa "majówka" 186

cukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej i czerwonej papryki 20 dag białej kiełbasy 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka] natka pietruszki jogurt typu „grecki” 2 łyżki musztardy sarepskiej [ u mnie delikatesowa ] mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami sól, pieprz cayenne 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe kolendra majeranek przetarty kminek – opcjonalnie ostra

Moje domowe kucharzenie
Sałatka z quinoa, łososiem i pastą awokado. 212

szkl. pokrojonego ogórka 1/4 szkl. pokrojonej papryki 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki) 1-2 łyżki pestek słonecznika kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej ewentualnie sól do smaku Składniki na pastę z awokado:  (na 3-4 porcje sałatki) 1 dojrzałe awokado 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki kolendry 1 łyżka soku z limonki

Codziennik Kuchenny
Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 314

dużo kotletów (przynajmniej z kg mięsa). Gdy nie mam pomysłu na obiad, one są dużym wybawieniem, wystarczy do nich ugotować kartofle i dodać jakąś surówkę, mizerię, czy zwykłe kiszone ogórki, jak w tym przypadku i wszyscy mlaskają z zadowoleniem. Gdy kotlety są zimne, lubimy je potraktować jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach Albo często przygotowuję(...)wpisie na blogu. Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 1 kg mielonej łopatki, 5 łyżek prażonej cebulki 2 jajka, sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, ok. 3 łyżki majeranku, ok. 2 łyżki siekanej natki pietruszki (może być suszona), 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte bułka tarta i trochę mąki pszennej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kukurydza z boczkiem 209

masła pietruszka lub kolendra do posypania sól, pieprz do smaku Kolby kukurydzy dzielimy na plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy boczek i posiekany czosnek oraz płatki chilli, delikatnie rumienimy. Dokładamy plastry kukurydzy i zwiększamy płomień, żeby kukurydza się lekko zrumieniła. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy pietruszką. Można podać z ryżem, kuskusem, odsmażanymi ziemniakami, chlebem czy zwykłym ogórkiem kiszonym lub sałatką

ladykitchen
Ogórki Słodko-Kwaśne 3189

słodko-kwasnej. Przepyszne;) 3 kg ogórków (najlepiej takie większe) 3 papryki (czerwona, żółta) 3 duże cebule 3/4 szklanki soli kamiennej 4 l wody Ogórki kroimy wzdłuż w ósemki, czy ćwiartki zależy od wielkości ogórka. Paprykę w paski, cebulę w piórka. Do miski wlewamy wodę i wsypujemy sól, rozpuszczamu i wrzucamy wszystkie warzywa. Trzymamy w tel zalewie(...)godziny, po czym nakładamy  same warzywa do słoików i przygotowujemy zalewę. ZALEWA: 3 szklanki wody 3 szklanki octu 1 kg cukru 2 czubate łyżeczki gorczycy 2 czubate łyżeczki kolendry 2 łyżeczki ziela angelskiego Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy warzywa. Pasteryzujemy 3 min od zagotowania

Moje Słodkie Piekiełko
Kurczak po Tajsku z orzechami nerkowca w sosie teriyaki 1466

składników pamiętaj WARTO! Będziesz potrzebować cebula - 2 średniej wielkości czosnek - 3 duże ząbki marchewka - 2 szt papryka - możesz dać po 1 małej z każdego rodzaju seler naciowy - 2 słupki ogórek zielony - 1 szt korzeń imbiru ( w ostateczności suszony) - 3 łyżeczki startego szczypiorek papryczka chili ( w ostateczności suszona) - wg uznania orzechy nerkowca - 100 gr 3 łyżki soku z cytryny pierś(...)brązowy - 3 łyżeczki czerwone wino wytrawne - 2 łyżki syrop klonowy ( jeżeli nie masz, danie aż tak bardzo nie ucierpi) - 2 łyżeczki woda  olej 10 łyżek ryż * świeże listki kolendry do posypania  Etap I  - Kurczak Kurczaka przypraw solą, pieprzem (lub swoją ulubioną przyprawą do kurczaka) + 2 łyżki sosu sojowego. Wstaw na min. 15 minut do lodówki następnie usmaż

Wylizany Rondel
Pasztet z kaczki z pistacjami 191

musztarda, ogórki, albo chrzan. Wszystko będzie pasowało:) Po upieczeniu pasztetu zostanie Wam korpus z kaczki. Ja go najpierw podpiekłam w piekarniku ( ok 20 minut) a następnie ugotowałam na nim rosół z dodatkiem podpalonej cebuli, marchewki, imbiru i gwiazdki anyżu. Po odcedzeniu doprawiłam sokiem z cytryny i sosem sojowym – do tego makaron sojowy, papryczka chilli i kolendra i pyszny

Cooking for Emily
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 252

Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy i obieramy, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach, odcedzamy sok. Koperek i miętę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, dodajemy(...)pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce.   GUACAMOLE Fot. Menmagazine Składniki: dojrzałe awokado łyżeczka soku z limonki ząbek czosnku duży pomidor łyżka siekanej kolendry sół świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Awokado myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ i rozganiatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Pomidora

Menmagazine
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 180

Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy i obieramy, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach, odcedzamy sok. Koperek i miętę siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z jogurtem, dodajemy(...)pieprzem. Przed podaniem schładzamy w lodówce.   GUACAMOLE Fot. Menmagazine Składniki: dojrzałe awokado łyżeczka soku z limonki ząbek czosnku duży pomidor łyżka siekanej kolendry sół świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Awokado myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ i rozganiatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Pomidora

Menmagazine
Filet z kurczaka marynowany w sosie sojowym 237

ogórków . Składniki: (dla 2 - 3 osób) podwójna pierś z kurczaka (500 - 600 g) marynata: 5 - 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego (ostatecznie można zastąpić winnym lub jabłkowym) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu białego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej kolendry lub czosnku niedźwiedziego

Kuchcik gotuje
Szybkie przekąski na święta i nie tylko 4156

musem chrzanowym . Jako główny składnik użyłem Pasztetu pieczonego z serii NATURRINO, który jest intensywny w smaku. Wyczuwalny jest aromat pieprzu białego i ziołowego, kolendry i majeranku. Jako dodatek świetnie wkomponował się mus chrzanowy i kolorowe dodatki.   Tartinki z pieczonym pasztetem i musem chrzanowym     Składniki:   1 bagietka(...)łyżki chrzanu tartego 4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz szczypta cukru   Do dekoracji:   Żurawina, natka pietruszki, ogórek świeży lub kiszony, kolorowa papryka   Przygotowanie:   Bagietkę pokrój w plasterki. Każdą kromkę posmaruj masłem, ułóż kawałki pasztetu. W misce wymieszaj chrzan, majonez, jogurt, sok z cytryny. Dopraw

kuron.com.pl