cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku pieprz , sól do smaku 2 łyżki oleju pozostałe : 1 papryka spiczasta , czerwona typ Ramiro 1 mała czerwona cebula 1 pomidor śliwkowy , typ pasta 1/2 główki sałaty lodowej 4 – 5 jajek ugotowanych na twardo 1 ogórek gruntowy , świeży, średniej wielkości ( lub kawałek ,długiego
Ogrodnik w podróżychętniej wybierają owoce o pokroju zbliżonym do ogórka - podłużne, cienkie, o stosunkowo niewielkiej masie. Warto je spróbować. Szukajcie ich na bazarach i w marketach. Gulasz z chińskich bakłażanów z brokułami (4 osoby) Składniki: 3 chińskie bakłażany 1 średni brokuł 1 duża cebula lodowa 1 passata 250 ml 3 ząbki czosnku świeża kolendra świeży imbir czarne oliwki kiełki soczewicy oliwa
vegetaniepapryka , grubościenna 1/2 małej cukinii , wielkości ogórka szklarniowego 4-5 średnich ziemniaków 2 średnie cebule 10 plasterków boczku 100 ml kremówki 1 łyżeczka musztardy figowej – słodkiej ( lub innej słodkiej ) 1 szklanka półsłodkiego , białego wina – niepełna 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka suszonych , płatków pomidorowych sól do smaku masło przyprawa : 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej , gałki muszkatołowej
Ogrodnik w podróżymałe kawałki fasoli. 6. Dodaj cebulę, kukurydzę, kolendrę i jajo. Wymieszaj. 7. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut 8. Po 15-20 minutach przewróć każdy z kotletów na drugą stronę i dopiecz kolejne 10-15minut. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami u mnie z bułkami, awokado, sałatą, pomidorem i ogórkiem małosolnym +ketchup z musztardą
U Fiolkimałe kawałki fasoli. 6. Dodaj cebulę, kukurydzę, kolendrę i jajo. Wymieszaj. 7. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut 8. Po 15-20 minutach przewróć każdy z kotletów na drugą stronę i dopiecz kolejne 10-15minut. 9. Podawaj z ulubionymi dodatkami u mnie z bułkami, awokado, sałatą, pomidorem i ogórkiem małosolnym +ketchup z musztardą
Fiolka w kuchniświeżych warzyw z dodatkiem jogurtu. Wykorzystujmy ogórki, rzodkiewki, seler naciowy, kiełki, kalafiora, sałatę itp. PASZTET . Obok tego tradycyjnego z mięsa warto pokusić się i zrobić domowy pasztet warzywny. Smakuje naprawdę dobrze. Można śmiało wykorzystać mój przepis :-) PRZYPRAWY . Używajmy dużej gamy przypraw, szczególnie tych wspomagających trawienie: majeranek, kminek, rozmaryn, tymianek, koper, lubczyk, kolendra, bazylia, imbir, gałka muszkatołowa. RUCH . Pamiętajmy
Życie na widelcuzbiorów (szpinak, mix sałat, szczypior, mięta pomarańczowa, ogórek, pomidor i olej z pestek dyni). Jeśli chcecie wiedzieć co w tym roku mam na balkonie, zapraszam na fan page bloga na portalu Facebook :) Smażenie na dwa fochy :) Składniki: 2 średnie pstrągi sok z połowy cytryny kilka plasterków cytryny sól morska pieprz młotkowany z kolendrą Kamis olej rzepakowy Biooil Masło Czosnkowe: masło
Blondynka GotujePietruszka Średniej wielkości ziemniak Ogórek Garść pomidorków koktajlowych Pomidor malinowy 2 duże pomidory (mogą być zwykłe) 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie Bakłażan Brokuł 3 czerwone cebule 1 cebula Główka czosnku Rukola Pęczek świeżego tymianku lub 2 łyżki suszonego Razem: ok. 112 zł Przyprawy: Słodka papryka Ostra papryka Kmin rzymski Oregano Tymianek Ziarna kolendry Kurkuma Curry Suszony czosnek(...)sałatek z czasów kiedy jeszcze gotowaliśmy codziennie wieczorem na następny dzień. Jest łatwa w przygotowaniu i zdrowa. Łączy orzechowy smak kaszy i selera, ze słodyczą pomidorków i świeżością krojonego ogórka. To danie lekkie i zdrowe, ale sycące. Można je zjeść na zimno lub podgrzać. Przepis na sałatkę z komosą. Zobacz też nasze menu na tydzień pełne sałatek. Sałatka zapakowana
Niedzielny kucharznich są ogórki kiszone, ogórki konserwowe lub sałatka z marynowanych warzyw. Składniki: 500 dkg polędwiczek wieprzowych 200 dkg pieczarek 1 mała cebula 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka gęstej śmietany 22 % 2 płaskie łyżeczki mąki (opcjonalnie) 1 szkl. mocnego bulionu 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz czarny, mielona kolendra do smaku Przygotowanie: Mięso pokroić
Codziennik Kuchennyugniecionych w moździerzu ziaren kolendry, mała papryczka chilli , kilka ziaren kuminu, szczypta cynamonu. Wszystkie pierwsze składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso podzielić na pół i do jednej części dodać pozostałe przyprawy. uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu, aby się nie przypaliły. Podawać z czym się lubi. Ogórek kiszony również jest doskonałym
Jemy PijemyKarol Okrasa wybrał się tym razem do Dębek – popularnej miejscowości nadmorskiej. Na plaży przygotowuje trzy propozycje potraw, oparte o tradycyjne dania Kaszubów nadmorskich. Pierwsze danie to sałatka ze śledzia, ogórków kiszonych i śledziowego mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety(...)łyżka ziaren kolendry 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 50 ml octu winnego lub piwnego 2 łyżki cukru 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka smalcu sól, grubo mielony pieprz, olej słoik typ Wecka Sposób przygotowania: Przygotowujemy marynatę do łopatki wieprzowej: do naczynia nalewamy pól litra wody, dodajemy ziarna kolendry i ziela angielskiego, liście laurowe
WojnaNaSmaki.plbardzo drobno pokroić. Kolendrę posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczkę dodawać stopniowo, gdyż każdy ma inną tolerancję ostrości. Guacamole świetnie smakuje podane z tortillą lub świeżym pieczywem. Dobrze również pasuje do grillowanego mięsa. Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka
Kuchcik gotujecukinia [ u mnie ogórek zielony] kawałek zielonej i czerwonej papryki 20 dag białej kiełbasy 40 dag karkówki [ u mnie pierś z kurczaka] natka pietruszki jogurt typu „grecki” 2 łyżki musztardy sarepskiej [ u mnie delikatesowa ] mieszanka suszonych warzyw z ziołami i przyprawami sól, pieprz cayenne 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 liście laurowe kolendra majeranek przetarty kminek – opcjonalnie ostra
Moje domowe kucharzenieszkl. pokrojonego ogórka 1/4 szkl. pokrojonej papryki 1/4 szkl. cieciorki (ugotowanej lub z puszki) 1-2 łyżki pestek słonecznika kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej ewentualnie sól do smaku Składniki na pastę z awokado: (na 3-4 porcje sałatki) 1 dojrzałe awokado 150 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki kolendry 1 łyżka soku z limonki
Codziennik Kuchennydużo kotletów (przynajmniej z kg mięsa). Gdy nie mam pomysłu na obiad, one są dużym wybawieniem, wystarczy do nich ugotować kartofle i dodać jakąś surówkę, mizerię, czy zwykłe kiszone ogórki, jak w tym przypadku i wszyscy mlaskają z zadowoleniem. Gdy kotlety są zimne, lubimy je potraktować jak wędlinę i pokrojone w plastry jeść na kanapkach Albo często przygotowuję(...)wpisie na blogu. Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 1 kg mielonej łopatki, 5 łyżek prażonej cebulki 2 jajka, sól i pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą do smaku, ok. 3 łyżki majeranku, ok. 2 łyżki siekanej natki pietruszki (może być suszona), 2 kajzerki namoczone w mleku i odciśnięte bułka tarta i trochę mąki pszennej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię