ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:17/36)

Forszmak lubelski 192

dobrej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g pieczarek 1 puszka groszku 4-5 ogórków kiszonych 1 marchewka garść pokrojonego pora sól pieprz 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego 1 łyżeczka lubczyku suszonego kolendra 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki Mięso, kiełbasę(...)Gotować pod przykryciem ok 40- 45 min aż mięso i marchewka będą miękkie. W razie potrzeby dolać jeszcze wody by forszmak nie był zbyt gęsty. Dodać pokrojone w kostkę ogórki osączony groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z łyżki smalcu u mąki przygotować zasmażkę i dodać do ugotowanego forszmaku

Gotowanie jest łatwe
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 180

gulasz z szynki 3 średnie cebule 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 3 ogórki kiszone 500 g pieczarek 5 dużych podgrzybków przyprawy – wedle uznania, ja lubię dodać ich więcej, by były wyczuwalne: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, chili, vegeta natur, ziele angielskie, 3 liście laurowe kolendra i kminek w ziarenkach masło klarowane mąka kukurydziana do zagęszczenia sosu świeży koperek(...)dodaj je do garnka z papryką, dolej 2,5 szklanki wody, przypraw do smaku. Kolendrę i kominek wrzuć do moździerza i zmiel na gładko, dodaj do gulaszu. Następnie dodaj mięso z patelni wraz z cebulą i powstałym sosem na patelni oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Duś do miękkości mięsa. Mięso ma rozpływać się w ustach:) Na końcu dodaj

Zasmakuj Kuchni
Pasta z makreli i jaj 145

małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć wszystkie składniki. Dodaj musztardę i jogurt. 5. Dopraw pieprzem

U Fiolki
Pasta z makreli i jaj 216

małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć wszystkie składniki. Dodaj musztardę i jogurt. 5. Dopraw pieprzem

Fiolka w kuchni
Kasza jaglana z soczewicą, warzywami i truskawkami 139

kaszy jaglanej (waga kaszy suchej) 2 łyżki soczewicy czerwonej 1 łyżka siemienia lnianego dodatki pęczek rzodkiewki 2 zielone ogórki gruntowe szklanka truskawek dressing: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta mielonego kuminu szczypta pieprzu szczypta soli Kaszę i soczewicę wpłuczemy na sicie. Przelewamy wrzątkiem, przekładamy do garnka

Mienta blog
Wiosenny falafel z ciecierzycy i tuńczyka z sosem wiedeńskim z kaparami 135

koperkiem , szczypiorkiem i tuńczykiem Princes , chrupiące z zewnątrz mięciutkie w środku, te kotleciki okazały się być pyszne w tym wydaniu, na pewno smaku dodał im sos wiedeński ze świeżym ogórkiem i  kaparami,  kotleciki można też usmażyć na tłuszczu lecz ja wolę z piekarnika są lepsze, i bardziej lekkostrawne. Falafel które przełamują rutynę w gotowaniu są lepsze niż się(...)natki pietruszki ½ pęczka koperku Przyprawy: Kmin rzymski  szczypta  do smaku kolendra w proszku  szczypta do smaku sól morska, biały pieprz do smaku Dodatkowo: czarny sezam do obtoczenia Sos wiedeński z kaparami: 100 ml majonezu 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kaparów ½ świeżego ogórka szklarniowego 1 szalotka ½ pęczka koperku ½ pęczka cienkiego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny

Wanilia i Kardamon
Surówka ” Tęczowa ” z kapusty pekińskiej 156

słodkiej papryki 1 ząbek czosnku , wyciśnięty przez praskę roztarta w palcach , szczypta suszonych liści kolendry ( lub świeżych , ja nie miałam ) 1 łyżeczka , ostrego ketchupu płaska łyżeczka cukru łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku Kapustę pekińska szatkujemy , drobniutko , cieniutko na mandolinie do warzyw . Ogórki konserwowe i cebulę , także tniemy na mandolinie w cieniutkie plasterki . Dodajemy startą na tarce

Ogrodnik w podróży
MIELONE KOTLECIKI Z KURCZAKA 203

mięciutkie kotleciki drobiowe z mielonego mięsa kurczaka. Z dodatkiem smażonej cebulki, czosnku i mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i odrobiny czarnego pieprzu.  Łatwe w przygotowaniu. Szybko znikają z talerzy. Najlepiej smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce(...)piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki) 1 jajko sól morska, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki bułki tartej oliwa WYKONANIE Bułkę kroimy na grube plastry, układamy np. w salaterce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Lekko odciskamy. Cebulę i czosnek smażymy

cool and minty
Tacos z kurczakiem i salsą z awokado i warzywami 266

Wyjąć pestkę z awokado. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i dokładnie ugnieść. Dodać wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, wymieszać. Pomidory, ogórka pokroić w małą kostkę, dodać do awokado. Cebulki i szczypiorek posiekać dobro, natkę pietruszki i kolendrę posiekać. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Trzeba

Kuchnia Pokoleń
Hamburger wołowy 136

Składniki: bułki do hamburgerów 400 gram mięsa wołowego 120 ml bulionu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki kolendry mielonej Rafex 1/3 łyżeczki chili grys Rafex 1/3 łyżeczki gorczycy mielonej sól, pieprz pomidor cebula ogórek sałata ser żółty majonez Roleski ketchup Roleski musztarda sarepska Roleski Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa.  Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy

kulinarnyswiatdomi
WIOSNA WIOSNA ,ACH TO TY -SAŁATKA 156

sałaty 3-4 jajka ugotowane na twardo 1-2 czerwone cebule oliwki zielone pęczek rzodkiewki musztarda oliwa z oliwek sok z połówki cytryny łyżka ziół Malgorzaty- --- -sklad sól, gorczyca, kolendra, cebula, pieprz mielony, czosnek, marchew, kminek, lubczyk, ziele angielskie, pietruszka, kurkuma Wykonanie(...)Obrane jajka pokroić w ósemki. Oczyszczone rzodkiewki i ogórek pokroić na cienkie plasterki.Umyty i osuszony szczypiorek pokroić drobno. W miseczce wymieszać łyżeczkę musztardy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać  łyżkę  lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć w salaterce, polać sosem

w mojej kuchni
Sałatka fatoush z grillowanym halloumi 179

szkoły.  Sałatka fatoush z grillowanym halloumi Składniki:  2 chlebki pita 1 sałata Little Gem 1 zielony ogórek pęczek dymki 2 duże pomidory pęczek rzodkiewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki świeżej kolendry sok z 1 cytryny 1 łyżeczka sumaku sól i pieprz 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin opakowanie(...)pita będzie zimna pokruszyć ja na kawałki wielkości kęsa. W małej miseczce wymieszać oliwę z cytryną, doprawić solą i pieprzem. Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i pokroić w grubsze plasterki. Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewkę i dymkę pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić

Codzienne Gotowanie
OGÓRKI MAŁOSOLNE Jak zrobic? 161

garnków, a ogórki ułóżcie luźno. Przykryjcie je wtedy jakimś talerzem i obciążcie np. kamieniem. To sposób naszych babć. Do ogórków można dodać także takie przyprawy jak ziarenka gorczycy, liście laurowe, kulki ziela angielskiego lub/i kilka nasionek kolendry. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 166

tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet z piersi kurczaka Ryby/owoce morza Krewetki Łosoś wędzony

Niedzielny kucharz
Ogórki małosolne 199

kulek -pieprz kolorowy zgnieciony w moździerzu 10-15 kulek -ziarno kolendry pół łyżeczki -sól według uznania ja dałem 90 gram WYKONANIE Do dużego słoja wlewamy wodę i solimy i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy nasze składniki i zostawiamy na 2-3 dni w pokojowej temperaturze .Ogórki są gotowe. Ogóreczki są pachnące i smaczne . Aby ogórki zachowały dłużej smak ogórków

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CHILLI CON CARNE z Kamis 246

łyżki oliwy 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 posiekane papryczki jalapenos 6 ogórków konserwowych 1 szklanka wody przyprawa do chilli con carne Kamis Do smaku: sól, pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Dodatki: jogurt i nachos  PRZYGOTOWANIE: Cebulę, czosnek drobno siekamy. Przekładamy do misy multicookera wraz z oliwą i podsmażamy. FRY czas

ClauditteMissCooking