ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:19/36)

Sałatka z indyka z pesto na ogórku 167

miseczce dokładnie wymieszać jogurt z pesto, dodać do niego kawałki indyka i wymieszać, aby sos dobrze pokrył mięso. Ogórka dokładnie umyć i pokroić na plastry o grubości kilku milimetrów. Układać na nim indyka, przyozdobić plasterkami chili lub listkami kolendry. Ułożyć na talerzu i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 759

hamburgera: 500g mielonej wołowiny 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 świeża papryczka chili ½ łyżka kolendry ½ łyżka imbiru w proszku 4 łyżki oleju Odrobina sosu sojowego Gorczyca Pieprz Sól Dodatki: 6 bułek z sezamem 6 plasterków żółtego sera 3 ogórki konserwowe Pomidor Sałata Majonez, ketchup Wszystkie przyprawy umieszczamy w moździerzu i ucieramy na gładką masę. Papryczkę chili toczymy

Kolizje Smaków
Sałatka jerozolimska z granatem 120

większości dań kuchni polskiej. Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6 małych ogórków 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów 1 mała czerwona papryka ( dość często zastępujemy ją papryczką chili ) 1 mała żółta papryka 1 granat kilka liści sałaty garść świeżo posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny pół łyżeczki soli morskiej (świetna jest Maldon(...)sklepie Kuchnie Świata), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję

Cztery Fajery
Sałatka jerozolimska z granatem 255

większości dań kuchni polskiej. Składniki - proporcje dla 6 - 8 osób 6 małych ogórków 4-5 dojrzałych mięsistych pomidorów 1 mała czerwona papryka ( dość często zastępujemy ją papryczką chili ) 1 mała żółta papryka 1 granat kilka liści sałaty garść świeżo posiekanej natki pietruszki lub kolendry 1-2 łyżki świeżego soku z cytryny pół łyżeczki soli morskiej (świetna jest Maldon(...)sklepie Kuchnie Świata ), 2 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki wody, świeżo zmielony czarny pieprz i sól do smaku. Opcjonalnie można dodać także łyżkę świeżo uprażonego sezamu. Przygotowanie Ogórki kroję w drobną kostkę. Pomidory przekrawam na pół, usuwam miąższ z pestkami, a resztę siekam na małe kawałki. Z papryki usuwam gniazda nasienne i białe części i także kroję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Burgery ryżowe 162

łyżeczka kuminu 1 łyżeczka ziaren kolendry pęczek szczypiorku 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 jajko sól pieprz Bułki: 450 g mąki pszennej (typ 650) 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy czarny i biały sezam Dodatkowo: sałata roszponka kiełki brokułów pomidor ogórek konserwowy sos seczuański chili fusion Uncle(...)olej i szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy do niej drobno pokrojone pieczarki i drobno startą marchewkę. Wszystko razem smażymy około 10 minut. Przyprawiamy utartym w moździerzu kuminem i kolendrą oraz solą i pieprzem. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż z warzywami z patelni, dodajemy posiekany szczypiorek, jajko, mielone siemię. Z powstałej masy formujemy kotlety, które układamy na blaszce wyłożonej

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowany stek z sałatką z mango i rzodkiewki 178

filiżanek mixu sałat 2 szklanki kiełków fasoli 1 szklanka pomidorków cherry 1 mango pokrojone w bardzo cienkie paseczki ½ długiego ogórka pokrojonego w cienkie paseczki 2 rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki ½ czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki ½ szklanki liście mięty i kolendry grubo posiekanych cebula dymka pokrojona w plasterki do ozdoby Dressing: ¼ szklanki słodkiego tajskiego sosu chili 3 łyżki oliwy

naRuszcie
Pasztet roślinny z zielonej soczewicy i kiszonymi ogórkami 204

gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska pieprz Soczewicę i kaszę jaglaną ugotowałam wg przepisów

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pasztet roślinny z zielonej soczewicy i kiszonymi ogórkami 204

gramów suchej zielonej soczewicy 100 gramów kaszy jaglanej 2 duże ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 kopiasta łyżka oleju kokosowego 4 ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego koperku 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 łyżeczki cząbru 5 ziarenek kolendry świeżo zmielona sól himalajska pieprz Soczewicę i kaszę jaglaną ugotowałam wg przepisów

Szczęśliwa kuchnia
Szybka shoarma z uda indyka do frytek 134

indyka bez skóry i kości 2 łyżki przyprawy do shoarmy ( gotowiec z torebki lub mieszanka mielonej kolendry , kuminu , adżwanu , granatu , kozieradki , cebuli , amchur , asafetyda, ostra mielona papryka i czosnek ) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona cebula , mała 3 ogórki korniszony sól do smaku sos czosnkowy : 1 mały kubek ,gęstego ,jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki tartego chrzanu śmietankowego

Ogrodnik w podróży
Ziemniaki pieczone z rokpolem 149

natki pietruszki, suszonego tymianku, bazylii i oregano 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki nasion kolendry po 1/4 łyżeczki suszonej słodkiej papryki i soli morskiej 2 szczypty czarnego pieprzu kilkanaście małych plasterków sera rokpol Sos z kiszonym ogórkiem: 4 średnie kiszone ogórki 1,5 łyżki musztardy francuskiej 3-4 łyżki śmietany 18% 2 średnie cebule 1 łyżka masła

Delicious Place
Domowy kebab z kurczaka 286

wolnego wybiegu 2 łyżki oleju Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku Dodatki: Skład dowolny, np: Garść szpinaku lub sałaty Drobno posiekana kapusta Pomidor Ogórek świeży Papryka Sos czosnkowy : 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Ząbek czosnku drobno starty lub łyżeczka czosnku suszonego

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Domowy kebab z kurczaka 143

wolnego wybiegu 2 łyżki oleju Przyprawy: 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka czosnku suszonego 1 łyżeczka ziarenek kolendry 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku Dodatki: Skład dowolny, np: Garść szpinaku lub sałaty Drobno posiekana kapusta Pomidor Ogórek świeży Papryka Sos czosnkowy : 4 łyżki gęstego jogurtu 1 łyżka majonezu Ząbek czosnku drobno starty lub łyżeczka czosnku suszonego

Niedzielny kucharz
Kurczak z suszonymi owocami 209

udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy

kgwjanczewo
Domowe hamburgery 165

odcinków kuchennych rewolucji. Hamburgery wyszły rewelacyjnie. Składniki: 500 g mięsa wołowego ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki białej gorczycy ½ łyżeczki ziaren kolendry ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 100 ml bulionu sól sos hamburgerowy: majonez musztarda dodatkowo: bułki hamburgerowe ketchup sałatka z ogórków dowolne dodatki Wykonanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa, przyprawy poza solą utrzeć w moździerzu. Przyprawy oprócz soli

Mama Gotuje
Burgery z bobu 168

bobu - 5 łyżek prażonego słonecznika - garść świeżej kolendry - 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - 1 łyżeczkę kuminu oraz ostrej papryki (można zamienić na słodką) - sól i pieprz do smaku - olej - ulubione dodatki, u mnie: sałata, pomidor, czerwona papryka, rzodkiewka, awokado i ogórek małosolny (jeśli chcesz dowiedzieć się jak przygotować domowe ogórki małosolne koniecznie kliknij TUTAJ ). - ulubione sosy: u mnie(...)zimna wodą i delikatnie blendujemy razem ze słonecznikiem. UWAGA: Świeży bób można zblendować razem ze skórką, ten starszy należy po ugotowaniu obrać. 4. Do przygotowanej masy dodajemy czosnek, posiekaną kolendrę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blachę do pieczenia (wyłożoną papierem do pieczenia). Burgery nie mają mocno zwartej konsystencji dlatego najlepiej wykładać je za pomocą łyżki. Jeśli chcecie

Bez Cebuli