cudownie wpływając na końcowy smak potrawy, który właśnie dzięki ogórkom ogromnie zyskuje na wyrazistości. Drugim sekretem udanego leczo wegetariańskiego jest wędzona papryka – jej dymnemu aromatowi zawdzięczany jest charakter oraz głębia smaku. Choć podawane w przepisie ilości przypraw i ziół zawsze należy traktować orientacyjnie, to żadnych bym tu nie pomijała – kolendra i ostra papryka uczynią danie rozgrzewającym, a majeranek niebywale(...)czubatej łyżeczce wędzonej papryki, słodkiej papryki, mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki, ostra papryka i pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku Marchewki pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka, pozbawione gniazd nasiennych papryki pokroić w dużą kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, kiszone ogórki pokroić w małą kostkę, czosnek drobno posiekać. W dużym garnku
Even Better Foodwarzywa :) Składniki : filet z piersi kurczaka 1/2 papryki czerwonej 1/2 cebuli żółtej 1 pieczarka 2 ogórki konserwowe kilka pomidorków cherry mix sałata batawia 3 bułki pita z czosnkiem i kolendrą sok z 1/2 cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy(...)końcem na drugim poziom na folii układamy kawałki pieczarki i papryki. Cebulę żółtą siekamy w drobną kostkę, i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry również parzymy i przekrajemy na pół. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Sałatę myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Pity podgrzewamy w piekarniku tak jak podaję instrukcja na opakowaniu. Sałatę batawia, pomidorki, cebulę i ogórki polewamy
Parowar Facetagarści mixu sałat • świeża kolendra Napar do gotowania kalmara • liść laurowy • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz • 1/3 limonki – sok Sos • 2 ząbki czosnku • 3 plastry imbiru • 1/2 papryczki chili • 1 łyżka octu ryżowego • 1 łyżka sake lub wódki • 1/3 szklanki pikantnego sosu chili • 1/3 szklanki oleju • po 1/3 papryki kolorowej • 1 ogórek zielony • 1 mała cebula(...)gęsty sos. • Cebulę pokroić w piórka, selera oczyścić z włókien i pokroić w plasterki, ogórka ze skórą przekroić na połowę, wydrążyć nasiona i też pokroić w plasterki. • Paprykę pokroić w paski, kolendrę posiekać. • Warzywa i kalmara wrzucić do sosu, wymieszać. • Na talerz położyć garść sałat, polać sosem
To co kochamchilli, drobno posiekanej 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżeczka przyprawy curry 1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej 3 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 400 g jogurtu greckiego 1/2 świeżego ogórka, obranego, drobno posiekanego * 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 limonki 1/2 papryczki(...)chilli, drobno posiekanej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pęczek świeżej kolendry, drobno posiekanej sól, świeżo mielony pieprz Składniki na cebulkę: 3 czerwone cebule, pokrojone w pół-krążki sok z 1/2 limonki 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: 1/2 główki kapusty pekińskiej 6 płatów tortilli, przekrojonych na pół CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania mięsa
My Culinary Artczosnku kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano świeżo zmielony pieprz szczypta rozmarynu sól szczypta mielonej kolendry odrobina chili Na sos tzatziki: duży grecki jogurt kumin 2 ząbki czosnku ogórek zielony sól i pieprz łyżka majonezu(można pominąć) koperek odrobina tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Cebulkę ,czosnek,natkę pietruszki drobniutko posiekać,dodać
Swojskie jedzonkozielonej pasty curry 500 g piersi z kurczaka 1 łyżka tajskiego sosu rybnego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka posiekanej kolendry 2 łyżki posiekanej mięty 1 mała kapusta pekińska pęczek szczypiorku 1 długi ogórek 1 duża czerwona papryka 125 g kiełków fasoli mung z zalewy PRZYGOTOWANIE Olej sezamowy rozgrzewamy w woku. Podsmażamy na złoto cebulę pokrojoną
Moje Kuchenne Rewelacjepostanowiłam wziąć udział. Propozycja była eksperymentem smakowym i muszę przyznać, że udanym. Przystawka jest niezwykle świeża, za sprawą ogórka i limonki ożywcza dla kubków smakowych i nadająca wiosennego charakteru mojej potrawie. Serniczek został upieczony z pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, kolendry, mleczka kokosowego, kminu rzymskiego. Składniki serniczki 3szt 400 g twarogu półtłustego 150 g ciecierzycy ugotowanej 4 łyżki śmietanki(...)kokosowej (gęstsza część mleczka kokosowego) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry sypkiej 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 jajka wierzch 1 płat śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO) 1 ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką
Raj dla Podniebieniamąki jeśli ktoś woli) 1 łyżeczka kuminu płatki chilli połowa papryczki chilli 1 łyżeczka słodkiej papryki Duża garść ziaren kolendry 2 ząbki czosnku 1 pełna łyżeczka imbiru mielonego pieprz do smaku olej lub oliwa do smażenia SOS JOGURTOWY Z ZIELONYM OGÓRKIEM 1 duży jogurt naturalny 1 ogórek zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę i ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej(...)wszystkie składniki: mąkę jaglaną, sól, pieprz, kumin, płatki chilli, połowę pokrojonej drobno papryczki chilli ( można pominąć, jeśli ktoś nie lubi), 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, rozgniecione ziarna kolendry, wyciśnięte ząbki czosnku i imbir mielony. Wszystko wymieszać dokładnie, najlepiej rękoma. Na koniec dodać jeszcze posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz przemieszać. Formować małe pulpeciki, lekko je spłaszczając. Na patelni
Calzonella.comobiadu z poprzedniego dnia) 1/2 pęczka zielonych szparagów 12 pomidorków koktajlowych, najlepiej kolorowych 1 mały ogórek 100 g liści świeżego szpinaku Dressing: 250 g kefiru (ja najbardziej lubię Robico ) garść ulubionych świeżych ziół (ja użyłem kolendry, bazylii i mięty) sok z 1/2 cytryny szczypta mielonej kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Komosę ryżową wysyp(...)kefir? Ciekawostką będzie, że nie jest to danie główne, ale sałatka gdzie wszystkie składniki idealnie się komponują. Do tego szpinak, pomidory i ogórek. Uzupełnia to komosa ryżowa zwana też quinoa, która jest źródłem błonnika i białka oraz magnezu i fosforu. Z ciekawostek Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia
kuron.com.plmielonej wołowiny duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy łyżka sosu Worcester (ewentualnie maggi) sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, kolendra, majeranek, tymianek, gorczyca, rozmaryn olej ponadto: cebula ok. 2 pomidory ok. 2-3 ogórki konserwowe sałata lodowa ok. 100 g sera cheddar (lub żółtego sera) musztarda majonez ketchup Tortilla z Mięsem Wołowym (Tortilla a'la Hamburger) - Sposób
Słodka Stronałyżek oliwy z oliwek najwyższej jakości jaką posiadacie - sok z 1 cytryny - 2 łyżki miodu lipowego lub z eukaliptusa - 1/3 ogórka zielonego - garść świeżej bazylii - garść świeżej melisy - 1/4 pęczka pietruszki - łyżeczka suszonych liści kolendry (lub świeża) - sól morska Wszystko umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blendera, miksujemy na jednolitą gładką masę. Tak przyrządzony winegret możecie spokojnie trzymać
SMYKWKUCHNIsoczewicy z puszki, odsączonej 1 łyżeczka octu winnego 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1 pęczek listków botwinki 1 mała marchewka 1 ogórek gruntowy 1/2 papryczki chili świeże kiełki np. rzodkiewki DRESSING PIETRUSZKOWY garść listków natki pietruszki lub kolendry 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka miodu lub syropu(...)ładnie przypieczony na zewnątrz. Odkładamy na 5 minut na deskę do krojenia. Przed podaniem kroimy w cienkie plasterki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, marchewkę obieramy, ogórka myjemy i osuszamy. Z marchewki i ogórka, obieraczką do warzyw ścinamy cieniutkie wstążki. Listki botwinki lub sałaty opłukujemy i osuszamy. Papryczkę chili kroimy w krążki. Na małej patelni prażymy kmin
cool and mintyrazem przyrządziłam curry z kurczakiem i zielonym groszkiem. Podałam je z brązowym ryżem oraz orzeźwiającą raitą z ogórka, polecam :) 2 piersi z kurczaka 300 ml mleczka kokosowego marynata: łyżeczka żółtej pasty curry pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki kolendry curry: 400 g krojonych pomidorów z puszki młoda cebulka łyżka oliwy z oliwek 4 łyżki mrożonego zielonego groszku łyżka(...)koncentratu pomidorowego Pudliszki łyżeczka żółtej pasty curry 100 ml mleczka kokosowego raita: 200 g gęstego jogurtu 2 zielone ogórki gruntowe pół łyżeczki nasion kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli ziołowej Dzień wcześniej kurczaka kroimy w kosteczkę i zalewamy mleczkiem kokosowym, odstawiamy do lodówki. Na następny dzień mleczko odlewamy i kurczaka nacieramy marynatą. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy
Mienta blogkuminu 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego lub zmiażdżonego w moździerzu) 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli sałatka: 2 ogórki 2 duże pomidory 1 mała czerwona cebula 1/4 do 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie posiekana natka kolendry dressing: 1 łyżka octu winnego skórka otarta z 1/2 cytryny 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka brązowego cukru(...)przyprawami. Rozgrzać na dużej patelni 2 łyżki oliwy i smażyć na niej kilka minut cieciorkę, potrząsając co jakiś czas lub delikatnie mieszając. Przełożyć do miski, by się nieco ochłodziła. Ogórki, pomidory i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z natką i połową dressingu. Przenieść do docelowego naczynia, dodać ciepłą cieciorkę i resztę dressingu. Wymieszać bardzo delikatnie i podawać natychmiast, najlepiej
zadanie-gotowaniepieprzem, pokrojone w paseczki liście sałaty nasiona sezamu do posypania natka kolendry do dekoracji Zamiast salami można użyć tej samej ilości innej ulubionej szynki. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Placki tortilli kolejno podgrzewamy na zwykłej bądź grillowej patelni, bez tłuszczu. Krok 2. Mieszamy razem w miseczce paprykę, ogórka, cebulę, boczek, salami i kremowy serek z chrzanem. Krok 3. Na każdy
Moja Książka Kucharska