ogórki z kolendrą - 533 przepisów (strona:18/36)

MIELONE KOTLECIKI Z KURCZAKA 172

mięciutkie kotleciki drobiowe z mielonego mięsa kurczaka. Z dodatkiem smażonej cebulki, czosnku i mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i odrobiny czarnego pieprzu.  Łatwe w przygotowaniu. Szybko znikają z talerzy. Najlepiej smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce(...)piersi kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki) 1 jajko sól morska, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki bułki tartej oliwa WYKONANIE Bułkę kroimy na grube plastry, układamy np. w salaterce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Lekko odciskamy. Cebulę i czosnek smażymy

cool and minty
Tacos z kurczakiem i salsą z awokado i warzywami 226

Wyjąć pestkę z awokado. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i dokładnie ugnieść. Dodać wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, wymieszać. Pomidory, ogórka pokroić w małą kostkę, dodać do awokado. Cebulki i szczypiorek posiekać dobro, natkę pietruszki i kolendrę posiekać. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Trzeba

Kuchnia Pokoleń
Hamburger wołowy 105

Składniki: bułki do hamburgerów 400 gram mięsa wołowego 120 ml bulionu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki kolendry mielonej Rafex 1/3 łyżeczki chili grys Rafex 1/3 łyżeczki gorczycy mielonej sól, pieprz pomidor cebula ogórek sałata ser żółty majonez Roleski ketchup Roleski musztarda sarepska Roleski Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa.  Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy

kulinarnyswiatdomi
WIOSNA WIOSNA ,ACH TO TY -SAŁATKA 131

sałaty 3-4 jajka ugotowane na twardo 1-2 czerwone cebule oliwki zielone pęczek rzodkiewki musztarda oliwa z oliwek sok z połówki cytryny łyżka ziół Malgorzaty- --- -sklad sól, gorczyca, kolendra, cebula, pieprz mielony, czosnek, marchew, kminek, lubczyk, ziele angielskie, pietruszka, kurkuma Wykonanie(...)Obrane jajka pokroić w ósemki. Oczyszczone rzodkiewki i ogórek pokroić na cienkie plasterki.Umyty i osuszony szczypiorek pokroić drobno. W miseczce wymieszać łyżeczkę musztardy, sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Wlać 4-6 łyżek oliwy i mieszać do czasu, aż składniki się połączą. Dodać  łyżkę  lub więcej posiekanej świeżej kolendry. Wszystkie składniki sałatki połączyć w salaterce, polać sosem

w mojej kuchni
Sałatka fatoush z grillowanym halloumi 146

szkoły.  Sałatka fatoush z grillowanym halloumi Składniki:  2 chlebki pita 1 sałata Little Gem 1 zielony ogórek pęczek dymki 2 duże pomidory pęczek rzodkiewki 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2-3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki świeżej kolendry sok z 1 cytryny 1 łyżeczka sumaku sól i pieprz 4-5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin opakowanie(...)pita będzie zimna pokruszyć ja na kawałki wielkości kęsa. W małej miseczce wymieszać oliwę z cytryną, doprawić solą i pieprzem. Sałatę podrzeć na mniejsze kawałki i wrzucić do miski. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i pokroić w grubsze plasterki. Pomidory pokroić w niewielką kostkę. Rzodkiewkę i dymkę pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić

Codzienne Gotowanie
OGÓRKI MAŁOSOLNE Jak zrobic? 119

garnków, a ogórki ułóżcie luźno. Przykryjcie je wtedy jakimś talerzem i obciążcie np. kamieniem. To sposób naszych babć. Do ogórków można dodać także takie przyprawy jak ziarenka gorczycy, liście laurowe, kulki ziela angielskiego lub/i kilka nasionek kolendry. SMACZNEGO

Zasmakuj Kuchni
Menu na tydzień: Sushi, sajgonki, gołąbki i tortille bez zawijania 128

tydzień, poniej załączamy listę składników, a na koniec szacunkowy koszt zakupów: Warzywa/owoce Kapusta kiszona Ziemniaki Szpinak Rzodkiewka Rzodkiew biała Awokado Ogórek Marchew Papryka czerwona Papryka żółta Kapusta świeża Kiełki Ka pusta rzymska Czosnek Cebula Limonka Zioła świeże Kolendra Bazylia Natka pietruszki Szczypior Nabiał Ricotta Maskarpone Mozzarella Parmezan Mięso Mięso wołowo-wieprzowe Filet z piersi kurczaka Ryby/owoce morza Krewetki Łosoś wędzony

Niedzielny kucharz
Ogórki małosolne 162

kulek -pieprz kolorowy zgnieciony w moździerzu 10-15 kulek -ziarno kolendry pół łyżeczki -sól według uznania ja dałem 90 gram WYKONANIE Do dużego słoja wlewamy wodę i solimy i dokładnie mieszamy. Następnie wkładamy nasze składniki i zostawiamy na 2-3 dni w pokojowej temperaturze .Ogórki są gotowe. Ogóreczki są pachnące i smaczne . Aby ogórki zachowały dłużej smak ogórków

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
CHILLI CON CARNE z Kamis 216

łyżki oliwy 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 3 posiekane papryczki jalapenos 6 ogórków konserwowych 1 szklanka wody przyprawa do chilli con carne Kamis Do smaku: sól, pieprz młotkowany z kolendrą Kamis Dodatki: jogurt i nachos  PRZYGOTOWANIE: Cebulę, czosnek drobno siekamy. Przekładamy do misy multicookera wraz z oliwą i podsmażamy. FRY czas

ClauditteMissCooking
SAŁATKA Z AWOKADO, ORZECHAMI I MANGO 130

średnio dojrzałe awokado ● 1 mango ● 1 mała sałata lodowa ● 1 mały ogórek ● 80 g orzechów laskowych ● 1 ząbek czosnku ● 20 g imbiru ● ½ papryczki chili ● 6 łyżek sosu sojowego ● 1 łyżka brązowego cukru ● 5 łyżek soku z limonki ● 4 łyżki oleju słonecznikowego ● 2 dymki ● 1 garść listków świeżej kolendry ● ½ garści listków świeżej mięty Przygotuj sos : Drobno posiekane orzechy laskowe upraż(...)łyżki wody. Stale mieszając, wolno podgrzewaj sos na ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj olej słonecznikowy i zdjemij z ognia. Odstaw na bok do wystudzenia. Przygotuj warzywa : Ogórek obierz i pokrój wzdłuż na cieniutkie paski. Dymkę umyj i drobno posiekaj. Mango obierz i oddziel miąższ od pestki. Pokrój miąższ w cienkie paski. Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę, wyjmij miąższ

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka tabbouleh. 220

chyba najważniejszym elementem tabbouleh, musi być najlepszego rodzaju. Oliwa - również. Pomidory i ogórki (Marzena dała, ja nie) powinny być dojrzałe i pachnące. Po prostu: im bardziej w lato, tym sałatka będzie lepsza! Składniki: 25 g kaszy bulgur, kuskus lub maftoul 1 - 2 dojrzałe pomidory 1/2 - 1 ogórek (opcjonalnie) 3 cebule dymki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki zielonej pietruszki(...)cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kolendry 1/4 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren ziela angielskiego 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki startego imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonych goździków sól Wykonanie: Kaszę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Pomidory i ogórka (jeśli używamy) pokroić w drobną kostkę. Dymki pokroić w cienkie plasterki, połączyć w misce z pomidorami

zadanie-gotowanie
Bataty z sosem z awokado 158

garść rukoli – 1 awokado – 50 ml oliwy z oliwek – garść świeżej kolendry – sok z połowy limonki – 1 mały ząbek czosnku – sól – do podania kapusta czerwona (z dodatkiem odrobiny octu i cukru) – po podania – ogórek lub cukinia Przygotowanie: Bataty obierz i pokrój w słupki o podobnej wielkości. Zalej je zimną wodą(...)minut (temperatura 190-200 st C). Frytki powinny się lekko przyrumienić i stać się chrupiące. Po wyjęciu z piekarnika posól je. SOS: do blendera dodaj awokado, oliwę, kolendrę i czosnek. Blinduj. na talerzu połóż frytki i dodatki. Podawaj z pysznym zielonym sosem. SMACZNEGO! Artykuł Bataty z sosem z awokado pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Salsa z truskawek 138

pokrojona w drobną kostkę kiwi – obrane i drobno pokrojone pół pęczka rzodkiewki – startej na tarce pół zielonego ogórka – obranego i drobno pokrojonego pół czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę sok z całej limonki garść posiekanej kolendry pół papryczki chilli bez pestek – drobniutko posiekane ząbek czosnku – przetarty przez praskę ćwierć łyżeczki soli kilka ziarenek różowego pieprzu

Ugotowane pozamiatane
Niezłe ziółka - Baziółka, czyli tam, gdzie szczęście kiełkuje przez cały rok 156

nieprzyzwoicie orzeźwiający i pyszny sok z pomidorów malinowych z dodatkiem oleju z czerwonej bazylii.  Następnie podano pieczonego szparaga w kolendrze z kolendrową pianą, szałwiowym ciastkiem i pestkami z dyni oraz łososia przygotowanego metodą sous vide z kompresowanym ogórkiem z koprem i emulsją z estragonu. Na tym etapie lewitowaliśmy już  z zachwytu unosząc się nad ziołowym stołem, na którym

KUCHARNIA