ogórki w musztardzie - 1008 przepisów (strona:9/68)

Roladki wołowe z sosem grzybowym 210

smakują podane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej (u mnie ligawa) 25 - 30 dag boczku wędzonego 1 duża cebula 2 - 3 ogórki kiszone 3 - 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku(...)delikatnie pieprzem i solą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek i ogórki również pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku, cebuli i ogórka, zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni, najlepiej z odrobiną masła klarowanego (boki powinny być dobrze przyrumienione

Kuchcik gotuje
klasyczna sałatka warzywna 174

domu, smak świąt i jeszcze smak tego co nienazwane.  składniki dla sześciu osób 5 ziemniaków 5 średniej wielkości marchewek 250 g groszku konserwowego 6-7 kiszonych ogórków 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki majonezu 5-6 łyżek naturalnego jogurtu sól, pieprz sposób przygotowania W oddzielnych garnkach gotujemy nie obrane marchewki i ziemniaki w łupinach. Obieramy przestudzone warzywa, kroimy(...)drobną kostkę i wrzucamy do miski Do miski dodajemy kiszone ogórki,  również pokrojone w drobną kostkę, oraz  odcedzamy  na sicie  konserwowy groszek. Całość mieszamy, dodajemy musztardę, jogurt naturalny, majonez, sól oraz pieprz. Sałatkę odstawiamy na 30-40 minut w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć, a następnie podajemy samą lub jako dodatek do mięs

Miód i pieprz
Burgery 143

przykryć wierzchem bułki również posmarowanym majonezem. Burger z wołowiną /porcja na 4 osoby/ 500 g wołowiny z przerostem tłuszczu (np. karkówka,rostbef) 1 jajko bułki sezamowe sałata pomidor ogórek kiszony keczup, musztarda, majonez pieprz, sól Wołowinę zemleć na drobno, dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić rękami. Uformować 4 kotlety.  Rozgrzać mocno patelnię grillową i grillować(...)Bułki przekroić na pół i również zgrillować na tej samej patelni wewnętrzne strony bułki. Na płaską część bułki położyć łyżeczkę majonezu, ketchupu i odrobinę musztardy. Położyć liść sałaty, kotlet posmarowany ketchupem, cebulę, pomidora i plasterki ogórka kiszonego. T o wszystko przykryć wierzchem bułki również posmarowanym łyżeczką majonezu i ketchupu

Biały fartuszek
Tatar czyli befsztyk tatarski 169

befsztyk tatarski. Potrzebujemy: 0,5 kg dobrej jakości mięsa wołowego (ilość na 3 osoby lub dwie głodne) łyżka oleju sól, pieprz 3 ogórki konserwowe ok. 10 pieczarek konserwowych lub marynowanych grzybów leśnych 1 słodka cebula musztarda Dijon żółtka – 3 sztuki (każde osobno) opcjonalnie – marynowany pieprz, anchois, kapary Posiekane lub zmielone mięso doprawiamy olejem, solą i pieprzem. Nie maltretujcie mięsa(...)żółtko. Jajka wymoczcie przez chwilę w gorącej wodzie z dodatkiem octu, zapobiegnie to ewentualnej salmonelli, która lubi mieszkać na skorupce. Do tego dajemy pokrojone bardzo drobno cebulę, ogórki i grzyby. Musztardę podajemy osobno – mięso zaczyna się marynować w musztardzie i zmienia się jego struktura i smak. Fajnie wyglądają ułożone talerze – mięso z dodatkami, dla każdego porcja. Widziałam zdjęcia, gdzie

ladykitchen
Rolmopsy z ogórkiem 194

burakami Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Rolmopsy z ogórkiem Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania Składniki: 5 filetów śledziowych 5 małych konserwowych ogórków 1 cebula musztarda dijon czarny pieprz  wykałaczki Zalewa 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 1/2 łyżeczki białej gorczycy 2 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: W garnuszku umieszczamy(...)minuty na małym ogniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, kładziemy na sitku i przelewamy wrzątkiem. Jeśli mamy malutkie ogórki zostawiamy je w całości, jeśli są większe, kroimy je na pół. Filety smarujemy musztardą, oprószamy pieprzem, układamy cebulę, po jednym ogórkeczku i ciasno zwijamy w rulon. Spinamy wykałaczkami, układamy ciasno w słoiku i zalewamy zimną zalewą

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka kebab – gyros 335

wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 2 filety z kurczaka 2 szt kapusty pekińskiej (po ok 1 kg) groszek z puszki 1 świeży ogórek 1 czerwona cebula przyprawa kebab/gyros Sos: 1 jajko 1 łyżka musztardy 1/2 łyżki octu szczypta soli, pieprzu, cukru olej – do 300ml – zależy ile przyjmie jajko, im więcej oleju, tym gęstszy sos 4 łyżki(...)malutkie kawałeczki i smażymy na patelni hojnie posypując przyprawą kebab / gyros. Warzywa myjemy, groszek odcedzamy z zalewy. Szatkujemy kapustę pekińską, ogórek i cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy składniki i dodajemy kurczaka. Sos przygotowujemy w blenderze. Blendujemy całe jajko z musztardą, octem, solą, pieprzem i cukrem. Gdy te składniki się połączą, zaczynamy dolewanie oleju cały czas ubijając. Gdy osiągniemy pożądaną gęstość

Za drzwiami kuchni
Amerykański hamburger - przysmak Deana Winchester'a 233

pomidory 3 ogórki kiszone kilka liści sałaty majonez, musztarda, ketchup WYKONANIE Do mięsa dodać musztardę, sól, pieprz, majeranek, kilka kropel sosu sojowego i dobrze zagnieść. Jeżeli jest za suche, to dodać wody, będzie się lepiej formować kotlety. Liście sałaty umyć i dobrze osuszyć. Pomidory i cebulę pokroić w krążki, ogórki w cienkie plasterki. Bułki przekroić. Z mięsa uformować(...)około 5 minut w temperaturze 200°C). Hamburger składamy następująco: Podgrzane bułki posmarować majonezem, ułożyć na nich 1-2 liście sałaty, następnie upieczony kotlet. Kotlet posmarować musztardą i ketchupem, ułożyć cebulę, pomidor, ogórki kiszone. Całość przykryć górą bułki (posmarowaną majonezem). Jeżeli kotlety będziecie robić na grillu, to można je posypać lekko przyprawą do grilla. Myślę, że takim hamburgerem Dean

Passions hobbies life
sos tatarski 191

musztardą i marynowanymi grzybkami. Składniki: 3 ogórki konserwowe mały słoiczek grzybków marynowanych 5 łyżek majonezu 1 łyżka śmietany 3 łyżeczki musztardy sól i pieprz Przygotowanie: Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki i grzybki. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Można go przechowywac w lodówce ok 2 dni. Podając sos dla dekoracji

Kulinarna Patilogia
Pasta z ogórkami kiszonymi 135

Smakowo nie ma co dyskutować, bo każdy ma inne gusta. Polecam sięgać po te prawdziwe KISZONE górki. Składniki: Ciecierzyca – 300g ugotowanej (może być z puszki) Ogórki kiszone – 150g Musztarda – 1-2 łyżeczki Czosnek – 1 ząbek Oliwa – 3 łyżki Woda spod ogórków – 50-100ml Płatki drożdżowe – 1 łyżka (opcjonalnie) Sól

Blendman
Sałatka z młodych ziemniaków 346

gruntowe 1 cebula cukrowa kilka łodyżek szczypiorku kilka gałązek koperku sos 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 płaska łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Młode ziemniaczki kroimy na ćwiartki (moje były wielkości orzechów włoskich). Ogórki obieramy ze skórki i kroimy w półtalarki. Cebulę kroimy w piórka. Jeśli cebula jest duża to kroimy piórka na pół. Siekamy(...)szczypiorek i koperek. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy.  Majonez, jogurt i musztardę dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Doprawiamy do smaku z solą i pieprzem. Smacznego

DefinicjaSmaku
Burger z kotletem z buraka 142

oleju ryżowego 3 łyżki mąki gryczanej 0,5 pęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz bułki żytnie (przepis znajdziesz tutaj ) majonez bez jajeczny (przepis znajdziesz tutaj ) musztarda(przepis znajdziesz tutaj ) pomidor ogórek sałata lub rukola Przygotowanie: Buraki myjemy, kroimy na ćwiartki i zapiekamy w piekarniku przez 50 min. w 250 st. Pozostawiamy no ostudzenia. Buraki obieramy ze skórki(...)następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min.   Bułki przecinamy i połówki smarujemy majonezem. Do środka wkładamy, kotlet z buraka smarujemy go musztardą, następnie nakładamy sałatę, rukolę ogórek i pomidor pokrojony w plasterki.   Burgery wyszły Boskie - mięsożerny mąż nie mógł wyjść z zachwytu

Łycha smaków
Sałatka ziemniaczana z burakiem 211

Smaczny sposób na przemycenie do diety buraków, które mają wiele wartości odżywczych i leczniczych. Składniki: 6 średnich ziemniaków 3 buraki 4 jajka mała cebula 6 ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 3 łyżki jogurtu sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki i buraki gotujemy osobno w mundurkach (można również upiec w folii, ale to trochę dłużej trwa). Jajka gotujemy

e-PrzepisyKulinarne
Sałatka makaronowa z tuńczykiem. 214

sitko. Pomidory kroimy na ćwiartki usuwamy pestki i dorzucamy do ogórka. Sitko z ogórkiem i pomidorami zawieszamy nad miseczką w której będziemy mieszać sos. Solimy i mieszamy, pozwalamy sokom ścieknąć do miseczki. Pozostałe warzywa kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy szczypiorek i koperek. Dorzucamy wszystko do makaronu. Pomidory i ogórki ściągamy z sitka i dodajemy do sałatki. Do soku(...)pomidorów i ogórków dodajemy olej, musztardę, starty ząbek czosnku i mieszamy. Dodajemy do sałatki, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 min w chłodne miejsce. Przed podaniem jeszcze raz mieszamy. Jeśli ktoś nie lubi oleju lnianego, może go zastąpić oliwą bądź zwykłym olejem rzepakowym. Można też dodać jogurt zamiast winegretu, wtedy pomijamy robienie sosu

ladykitchen
Jajka w sosie wiosennym. 179

śmietany łyżka musztardy  łyżka majonezu żółtko szczypiorek rzodkiewka mały ogórek zielony WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo, przekroić na pół i ułożyć na półmisku, żółtko utrzeć z musztardą, dodać śmietanę, posiekany szczypiorek, ogórka  i rzodkiewkę pokrojone w kosteczkę, polać jajka sosem, posypać rzodkiewką i szczypiorkiem.   Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego

Kuchnia Beaty

Proponowane wyszukiwania