matiasów, sok z 1/2 cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki śmietany 18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 ogórki konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych pieczarek , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny. 2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. 3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie mieszam i wykładam
Tradycyjna kuchnia Kasiletniej wody 10 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 1 jajko Dodatkowo: 4 parówki z szynki Ketchup markowy z pieprzem Roleski Musztarda chrzanowa Roleski Cebulka prażona Rafex Ogórki konserwowe Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane z letnią wodą, wszystko mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem(...)stopni. Upieczone bułki studzimy na metalowej kratce. Parówki podgrzewamy w wodzie, ogórki kroimy w plasterki, bułki lekko nacinamy wzdłuż. Parówki umieszczamy w bułkach, po bokach układamy plasterki ogórków, polewamy musztardą, ketchupem, posypujemy prażoną cebulką
Bajeczna Kuchniaogórka konserwowego musztarda (u mnie Primavika ) sól, pieprz 1 szkl bulionu śmietanka 30% mąka 1. Schab rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z 1 strony musztardą. Na brzegu ułożyć paprykę i ogórka. Zwinąć w roladkę. 2. Każdą roladke zawinąć duży w plaster szynki lub w boczek. Spiąć wykałaczkami. 3. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć surowe pieczarki. Podlać(...)serem żółtym. 5. Wyjąć roladki, resztę przelać do rondelka, dolać troszkę śmietanki 30%, zagęścić mąką. Ewentualnie doprawić do smaku. Ja podałam je z ryżem i pysznymi Piklami z ogórków firmy Orzech . To kolejny produkt tej firmy, który bardzo pozytywnie mnie zaskoczył wspaniałym smakiem. Nie za ostre, nie za kwaśne, lekko chrupiące - po prostu przepyszne! Mogę nawet zaryzykować stwierdzeniem
Kto ugości moich gości?Pyszna sałatka, która idealnie sprawdzi się również jako lunch do pracy czy lekki obiad. Składniki: brokuł 4 duże ziemniaki pół ogórka szklarniowego papryka czerwona dwie garście kiełków na patelnię mała cebula czerwona olej lub oliwa łyżka octu balsamicznego łyżeczka musztardy ząbek czosnku zioła dalmatyńskie, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Smażymy na patelni na złoto(...)następnie odsączamy z tłuszczu i ostudzamy. Kiełki również podsmażamy. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy al dente w posolonej wodzie, również ostudzamy. Ogórka kroimy w talarki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dwie łyżki oliwy mieszamy z octem, musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy z tak przygotowanym sosem
e-PrzepisyKulinarnesmaczny :) Gdy go zjedliśmy mogliśmy cieszyć się pięknym dniem na długim spacerze :) 120 g kuskusu puszka filetów z tuńczyka w oliwie 2 łyżki musztardy francuskiej sól i pieprz do smaku 2 świeże ogórki 3 łyżki jogurtu naturalnego pół pęczka cienkiego szczypiorku szczypta soli Kuskus przesypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem (0,5 cm ponad poziom kaszy). Przykrywamy(...)czasie osączamy tuńczyka i kroimy ogórki które następnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i jogurtem. Gotowy kuskus mieszamy widelcem, dodajemy tuńczyka i doprawiamy do smaku. Podajemy z musztardą i ogórkami. Smacznego :) Artykuł Obiad w 5 minut – Kuskus z tuńczykiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta bloghamburgerowe 100 ml bulionu wołowego kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki białej gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren kolendry łyżeczka pieprzu cytrynowego łyżeczka cayenne sól sałata rzymska 2 ogórki konserwowe pomidor malinowy czerwona cebula ketchup musztarda majonez Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)płuczemy i osuszamy. Ogórki ,pomidora i cebulę kroimy w plastry. Na płaskiej części bułki dajemy majonez ,musztardę i ketchup (po łyżeczce) ,kolejno sałatę ,kotleta ,ketchup ,cebulę ,ogórki ,pomidora ,majonez ,musztardę i górną część bułki. Spinamy patyczkami do szaszłyków
R'n'G KitchenSmak wołowiny miesza się ze smakiem kiszonego, domowego ogórka, wędzonego (również domowego) boczku, cebuli wyrwanej prosto z ziemi obok naszego domu i musztardy - koniecznie z Czech. A do tego sos wzbogacony gęstą, prawdziwą śmietaną. Składniki na 4 rolady: 4 plastry mięsa wołowego (1 plaster od 150-200g) 2 ogórki kiszone 4 plasterki wędzonego boczku 1 duża cebula(...)przygotowania: Plastry wołowiny rozbijamy tłuczkiem do mięsa, solimy i pieprzymy. Ogórki, cebulę i boczek kroimy na plastry, nie za cienko. Mięso wołowe smarujemy następnie z jednej strony musztardą, dodajemy plasterek ogórka, boczku i cebuli. Ilość dodanych składników zależy od wielkości plastra wołowiny. Następnie rolujemy plaster i obwiązujemy go bawełnianą nitką. Gotowe rolady najpierw obsmażamy na rozgrzanym smalcu bądź maśle
Kuchnia Pani Wiosnylubicie. Jeśli szukacie pomysłów na potrawy świąteczne, zajrzyjcie do ściągawki, którą przygotowałam ( klik ). Składniki: 500 dkg płatów śledziowych ala matias 15 marynowanych grzybków 3 ogórki konserwowe 1 czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie(...)sitku i dodatkowo osuszyć ręcznikiem papierowym. Korniszony i grzybki marynowane pokroić drobno. Cebulę pokroić na małą kosteczkę, posypać solą, dodać ocet, żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem. Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę
Codziennik KuchennyCoś szybkiego i coś łatwego na kanapkę . Nie znam łatwiejszego smarowidła kanapkowego . Składniki 2 jajka 1 puszka śledzi w sosie pomidorowym 1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy ostrej pieprz do smaku sól(...)koniecznie ponieważ śledzie są słone) Wykonanie - Ugotować jajka - Ogórek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub posiekać . - Do miseczki przełożyć śledzie ,starty ogórek, pokruszone jajka, musztardę . Zmiksować lub widelcem pognieść aż składniki połączą się . - Doprawić pieprzem . Jeśli pasta jest bardzo gęsta
Eli Gotowaniesosu sojowego, - łyżeczka suszonego imbiru, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu), - sałata lub szpinak, rukola, - pomidory, - ogórki, - cebula, - musztarda, keczup, majonez. Wykonanie: Składniki na kotlety dobrze ze sobą wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (najlepiej na 2- 3 godziny, nabiorą wtedy więcej smaku(...)dopiekamy ok 10 minut. Pod koniec pieczenia wkładamy na chwilę bułki do piekarnika żeby się lekko przypiekły. Wyjmujemy upieczone kotlety i chrupiące bułki, smarujemy spód bułki musztardą, układamy sałatę, plastry pomidorów, odrobinę keczupu, ogórki, cebulę, majonez, keczup i przykrywamy bułką. To jest pyszne! Smacznego
Co na wege obiad?pierś z kurczaka (600-700g) 2 łyżki musztardy miodowej lub francuskiej jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Dodatki: sałata pomidor cebula łyżka sosu sojowego ser camembert ogórek kiszony musztarda ketchup lub sos barbecue Bułki: Do miski wrzucamy mąkę, sól i cukier. Masło rozpuszczamy,studzimy i wlewamy do miski z mąką. Mleko z wodą lekko podgrzewamy, nie może być(...)składników-2zł Kurczak- 12zł Reszta składników do kurczaka- ok.2zł Sałata- 1,50zł Ser camembert- 4zł Pomidor-1zł Ogórek- 0,50zł cebula- 0,40zł Reszta składników- ok.2zł Ceny są oczywiście orientacyjne, bo ciężko jest rozliczyć, np. 2 łyżki musztardy :P Po zsumowaniu i ku mojemu zdziwieniu, cena jednego hamburgera wynosi 2,25zł, przy rozliczeniu na 12 sztuk
Czerwona Porzeczkaduża cebula 2 kiszone ogórki majonez 2 łyżki musztardy sól, pieprz Wykonanie : Gotujemy makaron, odcedzamy, wsypujemy do miski, następnie dodajemy mieszankę warzyw, pokrojoną w kostkę cebulę, ogórek, dodajemy majonez, musztardę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy łącząc smaki. I sałatka gotowa :) Przedstawiam wam produkt firmy Jamar , który miałam okazję przetestować! Znakomita mieszanka warzyw idealna
W Moim Magicznym Domudziś!!! Składniki na roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami 1 kg wieprzowiny (np. szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej(...)części, ile mamy płatów mięsa. Cebulkę kroimy w piórka, a paprykę w paseczki. Na desce do krojenia układamy płat rozbitego mięsa, smarujemy musztardą (ja daję około 1/3 łyżeczki na każdy kawałek), następnie kładziemy kawałek jajka i ogórka, a na to kilka paseczków papryki i cebulki. Delikatnie (ale ciasno) zwijamy, końce spinamy wykałaczkami, lub związujemy bawełnianą nicią i już mamy gotową
Rozpustne gotowaniegrzybki marynowane, musztarda, kapary, a w burżujskich okolicznościach nawet oliwa truflowa, którą można dodać na etapie mieszania lub polać nią gotową potrawę. U nas zazwyczaj królują właśnie ogórki, cebula i musztarda francuska, które każdy dodaje sobie już na talerzu i samodzielnie miesza z mięsem. Dodatki można zmieszać z mięsem już wcześniej, ale wg nas wołowina zdąży za bardzo przejść
Nerds KitchenTrochę poeksperymentowałm z ogórkami i wyszła mi bardzo smaczna surówka. Musztarda i czosnek nadały jej ostrości, a koperek świeżości. Gorczyca z musztardy miękko chrupie eksplodując smakiem. Składniki: • 4 średnie ogórki • 2 łyżki posiekanego koperku Sos • 2 łyżeczki musztardy ziarnistej • 2 łyżki oliwy • 1 ząbek czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ogórki obrać i pokroić w plasterki. Posypać solą i odstawić na 10 minut. • Wymieszać oliwę z musztardą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, dodać sól i pieprz do smaku. • Z ogórków odcisnąć wodę i wymieszać je z sosem. • Dodać koperek i wymieszać
To co kocham