ogórki w musztardzie - 1008 przepisów (strona:3/68)

Ogórki w musztardzie do słoików na zimę 233

Lekko ostre, lekko słodkie, mocno ogórkowe. Czyli po prostu ogórki w musztardzie, jedne z naszych ulubionych. Kto by pomyślał, że musztarda tak dobrze zagra z ogórkami. A zagrała rewelacyjnie, możecie nam wierzyć. Zresztą wcale nie musicie wierzyć na słowo, wystarczy, że zrobicie te ogórki korzystając z poniższego przepisu. Warto mieć taki zapas na zimę. Co prawda długich(...)kilka kulek ziela angielskiego 2 łyżeczki gorczycy Zalewa: 2 litry wody 1 szklanka octu 0,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy sarepskiej Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy zalewę zalewę, zagotowujemy ją i studzimy. Ogórki myjemy i rozkrawamy wzdłuż na cztery. Wkładamy je do słoików, do każdego dodajemy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i trochę gorczycy

Marder&Marder Manufacture
Ogórki w zalewie musztardowej 288

Sezon ogórkowy w pełni więc u mnie też w kuchni królują ogórki. Do marynaty wybrałam musztardę francuską, a Wy dodajcie taką jaką lubicie, jej intensywność decydująco wpłynie na smak ogórków, miłośnikom łagodnych smaków polecam musztardę stołową lub sarepską. Składniki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych  - koper - zioła, cząber, oregano, tymianek Marynata: - 3 szklanki wody(...)szklanka octu 10% - słoik musztardy francuskiej 180 ml - 3 łyżki miodu, ja użyłam spadziowego 1. Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy na ćwiartki, układamy w słoikach razem z koprem lub wybranymi ziołami. 2. Łączymy wszystkie składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia, studzimy. Przestudzoną zalewą musztardową zalewamy słoiki z ogórkami, zakręcamy i pasteryzujemy 10-12 minut

Apetyczna babeczka
SAŁATKA Z PIECZONYM INDYKIEM 150

SKŁADNIKI: 20 dag pieczpnego indyka 6 Ogórków  własnej roboty w musztardzie Natka pietruszki(...)cebuli Mix Sałat 10 dag tartego sera sos 3 łyżki ketchupu 3 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pieczone mięso kroję w kostkę. Ogórki w musztardzie własnej roboty siekam w kostkę. Następnie dodaję ser. Kolejne siekam natkę pietruszki. Następnie dodaję mix sałat oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaję pieprz i sól

Gotowanie Patki
Rolady w modrej kapuście 223

Nieco uproszczona wersja rolad.     Składniki: -plastry karkówki -1/4 główki czerwonej kapusty -czerwona papryka -cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki kroimy(...)słupki a cebulę w piórka.    Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smarujemy musztardą.    Na plastrach układamy marchew, ogórek, paprykę i cebulę. Zwijamy rolady i spinamy.    Na patelni roztapiamy masło i obsmażamy rolady.    Rolady zdejmujemy a na patelnię wrzucamy kapustę i pozostałe, pokrojone warzywa. Mieszamy, doprawiamy do smaku

Maminek kulinarny
Domowy Hamburger jak z McDonald's 210

Klasyczny h amburger z Mc Donald's to jedna z najpopularniejszych i naj częściej kupowanyc h kanapek w restauracji. Charakteryzuje go porcja mięsa wołowego, warzywa, takie jak: ogórek konserwowy, cebula oraz dodatek musztardy i ketchupu , całość oczywiście otula gładka bułeczka . P roste, nieskomplikowane składniki tworz ą wyjątkowy, tradycyjny i cha rakterystyczny smak pop ularnego hamburgera. Uwielbianego przez wielu klasycznego hamburgera(...)się "skurczy"). Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, ogórki w plasterki. Bułeczk i przekrawamy wzdłuż ( możemy je podpiec na patelni). Na dół wykładam y po rcje wołowiny , a na nią kilka plasterków ogórka (w oryginalnym hamburgerze z najdziemy jedynie jeden plasterek ) , posypujemy cebulką . Górną część bułeczki smarujemy od spodu ketchupem oraz musztard ą (po ok. 1 łyżecz ce) i kładziemy

Słodka Strona
1541. Surówka z kapusty pekińskiej 249

ogórek zielony 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu klonowego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz zioła prowansalskie 4-5 łyżek oliwy Kapustę poszatkować, ogórek i paprykę pokroić w paseczki.Miód, sok z cytryny, musztardę oliwę i przyprawy wymieszać.Dodać po pokrojonych warzyw i razem wszystko wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Golonka po Bawarsku... 262

oczywiście tabelę kaloryczną, raczy się tym specjałem! Jakim jest tytułowa golonka. W Bawarii również duże powodzenie ma biała kiełbasa, boczek, wątróbka itp... Standardowymi dodatkami są tarty chrzan, musztarda i mało popularny ogórek kiszony. Jak się dowiedziałam, czego nie byłam świadoma, że w moim domu podstawą jest kuchnia bawarska... Zdziwiłam się, bo gotowałam w stylu "domowej, maminej kuchni.."  Otóż okazało(...)pieczemy 1,5 godziny i co 30 min polewamy glazurą, żeby się nie przypiekły za bardzo. :) Upieczone golonki podawać ze świeżym pieczywem, chrzanem, musztarda i ogórkiem kwaszonym. Tylko pamiętajcie o polewaniu!!! Ja mam małe dziecko teraz i zapomniałam o co 30 minutowym polewaniu i się trochę przyrumieniły, wiecie jak to jest gdy się

Zainspiruj się kuchnią
Ogórki z sosem winegret 220

być gruntowe lub szklarniowe, aby tylko były w miarę młode, niezbyt wodniste i bez dużych, twardych nasion w środku. U mnie ogórki są ze skórką, ale jeśli jest ona bardzo gruba to lepiej obrać. Jeśli nie lubimy musztardy, pominąć ją i zrobić podstawową wersję sosu winegret. Osoby lubiące czosnek, mogą sos wzbogacić ząbkiem czosnku przeciśniętego przez praskę. Do takich(...)ogórki (u mnie sałatkowe) 1 słodka cebula (opcjonalnie) sos winegret: 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu naturalnego 3 łyżki oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia ząbek czosnku (opcjonalnie) szczypta soli szczypta pieprzu sos winegret z musztardą Przygotowanie: Ogórki umyć, jeśli mają grubą skórkę obrać i pokroić

Kuchcik gotuje
Roladki z karkówki 189

Obiad na 6 osób. Składniki: 6 plastrów karkówki 1 papryka czerwona 2 cebule 2 kiszone ogórki sól pieprz musztarda liść laurowy ziele angielskie majeranek mąka olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę rozbić dość cienko .Ogórki,cebulę, paprykę pokroić w grubsze paseczki.Plastry mięsa posypać solą, pieprzem, posmarować musztardą ,położyć wzdłuż kawałek ogórka, papryki i cebuli. Roladki zwinąć dość ściśle(...)przyprawy. Gotować przez ok. 1 godzinę ( do miękkości mięsa ), wyciągnąć. Sos zagęścić mąką rozrobioną z wodą. Doprawić do smaku wg. uznania. Osobiście doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną musztardy. Przed podaniem ściągnąć nici z roladek

Darcia w kuchni
Ogórki w musztardzie 176

Ogórki z dodatkiem musztardy robiłam wiele lat temu. Od jakiegoś czasu znów za mną "chodziły", a że sezon ogórkowy w pełni to zrobiłam je z przyjemnością. Tym razem nie obierałam ogórków, do słoików wsypałam kilka ziaren kolendry, a zalewę zrobiłam z dodatkiem musztardy dijon. Wyszły naprawdę smaczne, spróbujcie! ogórki małe ziele angielskie gorczyca pieprz czarny ziarnisty kolendra(...)Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 2 łyżki musztardy dijon (ale może być np, sarepska) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zalewę zagotować i wystudzić. Ogórki pokroić w słupki i ułożyć pionowo w wyparzonych słoikach. Można je obrać ze skórki, można pozostawić bez obierania. Do każdego słoika wsypać łyżeczkę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Piersi z kurczaka w marynacie jogurtowo-musztardowej 274

Składniki Pierś z kurczaka 2 pojedyncze Rzodkiewka kilka sztuk Ogórek świeży Gęsty jogurt naturalny 150ml Musztarda 1 łyżka Sól do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Piersi umyj i osusz. Przekrój pojedyncze piersi wzdłuż długości na dwa płaskie filety. Do jogurtu dodaj musztardę i wymieszaj. Zalej marynatą mięso i wstaw do lodówki najlepiej na noc (ew. […] The post Piersi

Kulinarne Przeboje
Hekele. Sałatka śledziowa. 232

Śląsku   popularna   sałatka lub pasta z solonych śledzi. Ma ona różne odmiany, w przepisie podstawowym są solone śledzie, ugotowane na twardo jajka, kiszone ogórki, cebula i musztarda.  Hekele może być sałatką (jak w moim przepisie) lub pastą. W pierwszym przypadku składniki kroi się w niewielką kostkę, a w drugim trzeba je bardzo drobno posiekać(...)Składniki: 3 solone płaty śledziowe 1 ugotowane jajko 2 średnie ogórki kiszone 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki musztardy miodowej 1 cienka dymka ze szczypiorkiem kilka gałązek koperku pieprz czarny mielony Przygotowanie: Płaty śledziowe lekko wymoczyć, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie, jajko i ogórki kiszone pokroić w niewielką kostkę.  Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Składniki sałatki wymieszać

Codziennik Kuchenny
OCTOWE ROLMOPSY 181

stole. W tym roku w moim menu znajdą się też te octowe rolmopsy, z warzywami- pyszne   Składniki: 6 filetów śledziowych solonych czerwona papryka 1 czerwona cebula 3 ogórki octowe musztarda marynata octowa: 2 szkl wody 2 szkl octu 7 łyżek cukru łyżeczka soli 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela ang 6 ziaren pieprzu kolorowego Wykonanie: Śledzie moczymy(...)zalewą zalać płaty śledziowe. Odstawić na noc. Na drugi dzień pokroić ogórki i paprykę w paski. Osączyć śledzie z marynaty, posmarować cienką warstwą musztardy,na każdym płacie ułożyć cebulę z marynaty, paprykę i ogórka, zwinąć , spiąć wykałaczką

Z Majeczką w kuchni
Zrazy wołowe zawijane z boczkiem i ogórkiem 264

długie plastry boczku wędzonego 4 małe ogórki kiszone musztarda 1 cebula mąka do obtoczenia sól, pieprz słodka papryka olej do smażenia 1 szklanka bulionu ziele angielskie liście laurowe PRZYGOTOWANIE Mięso kroimy na 4 plastry. Rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Kładziemy plastry boczku i ogórki. Zwijamy i spinamy wykałaczkami.  Doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i papryką

Moje Kuchenne Rewelacje
Sos tatarski 178

gramów zielonego groszku  150 gramów pieczarek marynowanych  300 gramów jogurtu naturalnego typu greckiego  1 łyżka stołowa majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy 1 ząbek czosnku  pieprz, sól, cukier do smaku  Wykonanie: Ogórki i pieczarki pokrój w drobną kosteczkę. Groszek odsącz na sitku, posiekaj drobno szczypiorek oraz czosnek. Wszystkie elementy wymieszaj w misce, dodaj majonez, musztardę

Garniec Magalie