związku z powyższym ,czas na następny przepis, na zimowe przetwory z udziałem cukinii . Dość prosty , wymaga tylko troszkę cierpliwości . Tak przyrządzona cukinia , to coś pomiędzy klasycznym piklem , a ogórkami w musztardzie. Jest cudownie miękka , słodkawo-pikantna , po prostu pyszna , doskonała na kanapki i do sztuki mięska do obiadu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Francuska musztarda
Ogrodnik w podróżyburgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól Pieprz Sos: 1 średni ogórek kiszony ½ - ¾ łyżeczki musztardy sarepskiej – do smaku 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki majonezu - np. light 3 łyżki jogurtu naturalnego Sól Pieprz Sałatka: Kilka liści sałaty lodowej 2 większe rzodkiewki Pół(...)kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: Ogórka kiszonego zblenduj. Dodaj do niego cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę. Posól i popieprz do smaku. Zblenduj. Wstaw do lodówki w celu przegryzienia się smaków. Sałatka: Liście sałaty porwij na drobniejsze kawałki lub pokrój. Pomidora
Fabryka pomysłówPRIMAVIKA , znalazł się rodzynek ketchupowy pod marką PRIMAECO . Ta sama firma i ekologiczna, certyfikowana produkcja, ale pod odrębna marką BIO, która proponuje dania obiadowe, pasztety i paprykarze, buraczki, musztardy oraz ketchupy. Ketchup bez dodatku cukru dla dzieci BIO przedstawiany jest przez producenta jako przetwór dla zdrowego brzucha , który zawiera pomidory z upraw ekologicznych i jest bezcukrowym zamiennikiem tradycyjnych sosów(...)odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, owalny placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki . Po kolei nakładać farsz, czyli: żółty ser, ogórek kiszony, musztarda, ketchup, cebulka prażona i parówka - ilość poszczególnych składników dostosować do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Kolejność nadziewania pokazuje fotorelacja poniżej. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę
Grunt to przepis!oczyszczonego śledzia, na która nakłada się pokrojona cienko cebulę i kiszony ogórek pokrojony w słupki, zwinięta w rulonik i spięta wykałaczką. Zamarynowana w zalewie octowej z przyprawami. Zamiast ogórka proponuję musztardę. Marynata przygotowana z octu winnego. 4 piękne płaty śledziowe w zalewie, 60 g musztardy francuskiej, 60 g posiekanej cebuli, szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody, listek laurowy
królestwo garówtego troszkę kurkumy, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Tak lekko, bo jeść się średnio chce :). To udanego piątku Wam życzę i weekendu oczywiście :). Ja mam zamiar robić ogórki w musztardzie i curry, ale zobaczymy co z tego mojego zamiaru wyjdzie ;)). Składniki: około 300 g filetu z indyka 3 marchewki mała cukinia fasolka szparagowa cebulka razem z zieloną częścią ząbek
kruche babeczkigotowy ze słoiczka ok. 2-3 łyżeczek - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu greckiego lub innego gęstego jogurtu, jeśli nie liczycie kalorii możecie dodać śmietanę 18 % - 2 ogórki kiszone - 2 łyżeczki musztardy - rzeżucha - pieprz 1. Ogórki drobno kroimy, dobrze wyrośniętą rzeżuchę ścinamy nożyczkami. Chrzan obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy. Gotowy sos można
Apetyczna babeczkasłynnego gulaszu węgierskiego. Inna teoria mówi, że przepis ten powstał w Słowacji, która wtedy była częścią Austrowęgier. Wersja słowacka jednak w gulaszu poza mięsem składa się głównie z musztardy i ogórków kiszonych, bez dodatku papryki. Niezaleźnie od jego pochodzenia to danie jest już na dobre wpisane w polską tradycję kulinarną... i dobrze. To jedno z moich ulubionych dań
Milion SmakówWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Bagietki, croissanty, brioche to najczęściej spożywane pieczywo przez Francuzów. Najczęściej serwowane jest z dodatkiem dżemu lub nutelli. Ja mam dzisiaj
Marta GotujeDzisiaj propozycja na najlepszą sałatkę śledziową jaką jadłam w całym swoim życiu (serio: )) Sałatka składa się z samych pysznych warstw takich jak buraki czy jajka
Kolizje SmakówCukinia w tym roku obrodziła. Nie pamiętam, żeby było jej tak dużo. Wszystkie robiące przetwory na zimę gospodynie przerabiają ją w zastraszających
Codzienna kuchnia niecodziennaPost Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojejajek wielkanocnych. Składniki: 200 ml majonezu może być domowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% 5 małych marynowanych borowików , podgrzybków lub maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały jajka ugotowane(...)twardo Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy sos ewentualnie delikatnie posolić. Odstawiamy sos na kila godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przekładamy sos tatarski do miseczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajek wielkanocnych. Składniki: 200 ml majonezu może być domowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12% 5 małych marynowanych borowików , podgrzybków lub maślaków 2 średnie ogórki konserwowe najlepiej domowe garstka rzeżuchy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu pieprz biały jajka ugotowane(...)twardo Przygotowanie: Grzyby marynowane i ogórki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy też posiekaną rzeżuchę. W miseczce mieszamy majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Dodajemy przygotowany sos do pokrojonych grzybów i ogórków. Całość doprawiamy pieprzem, możemy sos ewentualnie delikatnie posolić. Odstawiamy sos na kila godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Przekładamy sos tatarski do miseczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusztardy chleb tostowy razowy ( bądź bułki ) Wykonanie Ugotowane jajka ścieram na tarce o drobnych oczkach , kiedy jajka mam starte , do jajek dodaję szprotki , pokrojonego ogórka, cebulkę , majonez , musztardę , kapary , doprawiam wszystko według uznania i bardzo dokładnie mieszam tak aby nasze składniki dobrze się połączyły , i odstawiam na 30 minut do lodówki . Jak nasza pasta się(...)tosterze , ale także można popiec na patelni, kiedy mamy podpieczone wszystkie tosty które będą mam potrzebne , wyciągamy naszą pastę z lodówki i wykładamy pastę , można także na wierzch położyć ogórka kiszonego , i gotowe go podania . Smacznego
Mój Smak