ogórki w musztardzie - 1008 przepisów

Ogórki z musztardą - w słoiki 138

skórkę, przez co ogórki wychodzą twarde zamiast chrupiących. Duże pewnie lepiej byłoby obrać ze skórki.   Składniki: 4-5 kg ogórków gruntowych 5 szkl. wody 1 szkl. octu 10% 1 i 1/2 szkl. cukru 5 łyżek musztardy 6 ziaren ziela angielskiego 7 ziaren pieprzu 4-5 liści laurowych 3 łyżki soli Sposób przygotowania:   Ogórki dokładnie myjemy

Kolorowy Przepisownik
Etykietki. Sezon Ogórkowy #3. OGÓRKI W MUSZTARDZIE. 224

ogórki miodowe. W smaku są bardzo interesujące, jednak nie ukrywam, co nieco pozmieniałam.Podam Wam przepis oryginalny, ale z adnotacjami - moimi zmianami.Zapraszam więc na ogórkowo-musztardową ucztę. OGÓRKI W MUSZTARDZIE („ Przetwory i nalewki” Janina i Andrzej Kaczorek,  (Biblioteczka Poradnika Domowego 8/2012)) na każdy słoik 300ml : (użyłam litrowych, podwoiłam ilość przypraw)  liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego(...)Zalewa: 2 szklanki wody szklanka octu 120g cukru  3/4 łyżeczki musztardy sarepskiej (i tu duże zmiany: dałam łyżkę stołową plus łyżeczkę chrzanu, co zdecydowanie polepszyło i wzmocniło smak) ok. 2 łyżeczek soli    Ogórki umyć, obrać (pominęłam) i pokroić wzdłuż na ósemki (pokroiłam w cienkie plastry) i ułożyć pionowo (siłą rzeczy plasterków się

W kuchni Karmel-itki
Wołowe zrazy w potrawce na winie 206

porto ... Danie idealnie nada się na obiad jak i na kolację.  Wołowe zrazy w potrawce warzywnej na winie  SKŁADNIKI : zrazy: 4 plastry udźca wołowego musztarda 1 cebula biała 2-4 ogórki konserwowe sól pieprz tłuszcz do smażenia 500-700 ml bulionu wołowego potrawka: 450 g mieszanki warzywnej węgierskiej - mrożonka(...)wina porto - białe półsłodkie  1 ząbek czosnku sól pieprz szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Sznycle: mięso myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem i rozklepujemy lub nakłuwamy do uzyskania cienkiego plastra, smarujemy musztardą. Ogórka kroimy w ćwiartki, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na mięsie układamy porcję cebuli i ogórka Wołowinę zwijamy w roladę. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy sznycle i opiekamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bardzo Męska Kanapka z Pastrami (meczówka) 200

żeby taki miękki był. Jak się tam ten chleb rumieni, to można ogórka kiszonego pokroić w plastry, takie po skosie, bo ładniejsze takie :) A i musztardy, po łyżce każdej wyłożyć do miseczki i wymieszać trzeba.  No to jak już mamy wszystko i pastrami wypoczęte, chleb i ogórki pokrojone, musztardy zmieszane, nie ma się co wstydzić składać trzeba. Więc(...)leci to tak: kromka zrumienionego chleba posmarowana musztardą, na to plastry pastrami (mięsa wołowego tego znaczy się), na mięso ogórki i to przykryć trzeba kromką posmarowaną musztardą , musztardą stroną do ogórków. W lewej ręce talerz z kanapką, w drugiej piwko i smacznego! SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
zraziki musztardowe 170

ogórki konserwowe 2 cebule sól morska pieprz  2-3 łyżki oleju  Mięso rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek mięsa posmarować musztardąOgórki pokroić wzdłuż i ułożyć na mięsie.  Całość zwinąć w roladki, jeśli trzeba to związać bawełnianym sznurkiem.  Cebulę pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić. Dodać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIĄTECZEK!!!HAMBURGER Z KARMELIZOWANĄ CEBULĄ 205

OSÓB : -600 gram mielonej wołowiny (u mnie goleń, lubię tłusto) -4 bułki -80 gram sera roquefort -duża czerwona cebula -3 łyżki oliwy z oliwek -łyżka syropu klonowego -łyżka musztardy francuskiej -ogórek kiszony -duży jędrny pomidor -4 ząbki czosnku -4 plastry boczku -butelka czerwonego wina (do cebuli 50 ml, resztę wypij z okazji piątku) -kilka liści sałaty -sól -pieprz OBIERZ CEBULĘ(...)wino, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku. Cebula powinna być gotowa po około 15 minutach. PRZEŁÓŻ MIĘSO DO DUŻEJ MISKI, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany ogórek, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. TERAZ CZAS NA PRACE RĘCZNE, musisz mięso bardzo dobrze wymasować, porzucaj nim trochę, potłucz, jak masz kłopoty w pracy/ domu możesz się wyżyć :) Uformuj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Śledź w śmietanie 240

ogórków 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka, zalać wodą i gotować aż będzie al dente. Przelać na sitko do odsączenia i ostudzenia. Z płatów marynowanych zdjąć skórę i pokroić w średniej wielkości kawałki. Do śmietany dodać starty na dużych oczkach ogórek i jabłko. Dodać zimną cebulę, wodę z ogórków, musztardę, wymieszać. Doprawić

Ala piecze i gotuje
domowe ogórki w zalewie musztardowej 330

gruntowych ogórków 5 łyżek musztardy 200 ml octu 800 ml wody 300 g cukru 30 g soli liście laurowe ziele angielskie ziarenka białej gorczycy wykonanie: Wodę zagotowujemy z octem, cukrem oraz solą, mieszamy do rozpuszczenia się a następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
Ogórki w zalewie musztardowo – czosnkowej 546

duże ząbki na 0,5 l słoik ) 2 łyżki soli zalewa 5,5 szklanki wody 1,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru 2 łyżki soli 4 łyżki musztardy sarepskiej Ogórki obieramy ze skóry , przekrawamy na pół i wybieramy środek łyżeczką ( pozbawiamy nasion ) , kroimy na plasterki grubości 0,5 cm – powstaną malutkie półksiężyce . Można oczywiście inaczej jak ktoś(...)przestrzeni luźno wypełniamy ogórkami . Wszystkie składniki na zalewę , oprócz musztardy , wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia , następnie odstawiamy do wystygnięcia . Do ostudzonej zalewy dodajemy musztardę i mieszamy aż wszystko się połączy ( malutkie grudki mogą pozostać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) . Chłodną zalewą , zalewamy ogórki i zakręcamy . Pasteryzujemy 15 minut , po czym wyjmujemy

Ogrodnik w podróży
Ogórki z musztardą 169

klik 2 kg małych ogórków gruntowych ziele angielskie liść laurowy gorczyca 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 płaskie łyżki soli 5 łyżek musztardy  Ogórki obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części. Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Do garnka(...)wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy

Atlas Smaków
Kaszanka na znak protestu, czyli chłopski obiad bez gotowania. 138

kuchni ;) Oto pomysł dla wybitnie wrażliwych na doznania smakowe ;) Składniki (na dwie porcje): pętko kaszanki 2 jajka 1/2 cebuli sól, pieprz 4 kromki wiejskiego chleba 2 ogórki kiszone sól, pieprz keczup, musztarda sarepska olej do smażenia Przygotowanie: Cebulę pokrojoną w pióra należy zeszklić na odrobinie oleju. Następnie kaszankę obraną ze skóry i pokrojoną w plastry podsmażyć wraz z cebulą(...)Kiedy już kaszanka jest gorącą wbijamy na patelnię dwa jajka. Solimy, pieprzymy. Czekamy aż białko się zetnie. Wykładamy delikatnie na talerze. Podajemy z wiejskim pieczywem posmarowanym masłem oraz kiszonym ogórkiem, musztardą i keczupem. Szczerze mówiąc taki obiad choć niezbyt zdrowy i niepełnowartościowy smakował mi niezmiernie. Z resztą Mężowi również. A cała procedura (włącznie z jedzeniem i zmyciem) zajęła 30 minut

Kuchnia po mojemu
Domowe hamburgery 185

przepisu 300g mięsa mielonego, u mnie wieprzowo-wołowe mała cebula bułka tarta jajko rozmiar M sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany 1/2 świeżego ogórka 1/2 pomidora 1/2 cebuli 2 liście sałaty musztarda sos barbecue, u mnie od Fanex salsa ogórkowa, u mnie od Fanex 1. Mięso mielone mieszamy z posiekaną drobno cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Zagniatamy(...)kroimy w plastry. Przekrojone na pół bułki (możemy je wcześniej podgrzać) smarujemy po obu wewnętrznych stronach sosem barbecue.  3. Na bułkę kładziemy kolejno: sałata, kotlet, salsa ogórkowa, pomidor, musztarda, ogórek, cebula. Przykrywamy drugą częścią bułki. Przed podaniem w środek wbijamy długą wykałaczkę

Szefowa kuchni
Pikle w zalewie musztardowej 249

Kolejne pyszne ogóreczki na zimę. Tym razem pikle w zalewie z musztardą. Ogórki można obrać ze skórki ale ja wolę wersję ze skórką bo są lepsze w smaku i chrupiące. składniki: ok 3 kg dużych długich ogórków gruntowych bez dużych pestek 1 l wody 1 szklanka(...)octu 1 szklanka cukru 5 łyżek musztardy delikatesowej, u mnie musztarda Kielecka 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu małe listki laurowe Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet. Dodać cukier, sól i musztardę, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wszystko zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć

Monia miesza i gotuje
Kanapka z… kaszanką 221

takim grillowaniu zostają nam niezjedzone kawałki i nie mamy co z nimi zrobić korzystam z przepisu Rysia a dokładnie jego Cioci i robię ją na patelni z ogórkiem i musztardą ale zamiast na talerzu układam ja na chlebie - ot tak - bo po co tyle talerzy brudzić ;-D Kanapki z kaszanką nie podaję dokładnych proporcji: kawałek kaszanki ogórek kiszony musztarda cebula(...)grube talarki aż ta stanie się miękka. Gdy nasze danie będzie już mięciutkie i gorące wrzucamy do niego pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego, mieszamy i wykładamy na chleb który wcześniej upiekliśmy w tosterze i posmarowaliśmy musztardą. Podajemy z dowolnymi dodatkami - PYCHA! Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Ogórki w musztardzie 158

Uwielbiam ogórki, ale te w musztardzie są najlepsze. Spróbujcie bo        są naprawdę pyszne. Polecam! Składniki: 2 kg ogórków 18 ziaren ziela angielskie 6 liść laurowy 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2.5 łyżki soli 6 łyżek musztardy Wykonanie: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać musztardę, cukier, sól. Zalewę zagotować, wystudzić.  Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki.  Do słoika włożyć ogórki po dwa liście laurowe, 3 kulki ziela

magiczna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania