ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:58/67)

Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 222

mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika (np. pędy bambusa czy marynowane kiełki). Stek do smażenia warto przed pocięciem zamrozić – cięcie na naprawdę cieniuśkie plasterki pójdzie Wam dużo szybciej i sprawniej – zmrożone mięso będzie twarde. Łatwiej(...)połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem.   KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też na kiszone ogórki i rzepę). Warzywo kisi się i fermentuje z dodatkiem przypraw – mnóstwa papryki chili (zarówno surowej, sproszkowanej jak i płatków), świeżego imbiru, czosnku i dymki, soli. Używane samo, jako dodatek

Karo in the Kitchen
Sojonez – wegański majonez 145

sól, która daje jajecznego aromatu oraz płatki drożdżowe. Na pewno nie można powiedzieć, że jest on light, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi zjedzenie łyżeczki, łyżki czy słoika majonezu W konsystencji najbardziej przypomina mi majonez kielecki. Ja nie wykorzystywałbym sojonezu do dekoracji. Świetnie natomiast sprawdzi się na kanapki, do sałatek jarzynowych, pasty bezjajecznej czy w towarzystwie wegańskich kiełbasek(...)narty. W przerwie między zjazdami schodziłem wraz z ciocią i wujkiem zjeść coś ciepłego oraz napić się gorącej czekolady. Tym czymś ciepłym był m.in. pyszny hot-dog z ogórkiem kiszonym, prażoną cebulką, smaczną kiełbaską, a co najważniejsze, z majonezem! Uwielbiałem. W dzieciństwie również często robiłem wraz z siostrą kanapki z majonezem posypane prażoną cebulką… tyle tłuszczu, tyle niezdrowego jedzenia

Blendman
Mizeria według mirabelek 103

mały kubek śmietany 12% sól, pieprz i odrobina cukru do smaku  Tulipanom obrywamy płatki a pokrzywom listki (rękawiczki mogą się przydać:)) i zanurzamy w misce z zimną wodą. Ogórki myjemy i kroimy w plasterki, rzodkiewkom okrawamy wszystkie korzonki, płuczemy je i również kroimy w plasterki. Do śmietany dodajemy sok z połowy limonki (uwaga pestki) i doprawiamy solą pieprzem(...)tulipany z sosem, zostawiając kilka płatków i listków do dekoracji. Podajemy jako dodatek do obiadu- u nas to był kurczak z sosem Tikka (tym razem bardzo satysfakcjonujący, choć ze słoika- polecam firmę Patak) i razowy kuskus.  A na zakończenie nie byłabym sobą gdybym nie umieściła czegoś z ogro du:-) Nasz ogród odwiedziła rzekotka drzewna. Nasz długosz jest już gotowy

les mirabelles
Jesienna sałatka warzywna nr. 1 144

czerwonej papryki 2 kg cebuli 0,5 główki czosnku 3 łyżki soli pieprz Zalewa: 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 2 szklanki oleju Przygotowanie: Ogórki kroimy w plastry (za nas robi to robot), cebulę kroimy w krążki, dodajemy sól i mieszamy. Całość zostawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odlewamy sok i dodajemy pozostałe składniki: paprykę(...)mieszamy wszystkie składniki i zalewamy zalewą (wszystkie składniki zalewy wcześniej mieszamy). Zostawiamy to na 12 godz. Mama przykrywa miskę srebrna folią. Po tym czasie sałatkę nakładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Sałatka warzywna na zimę 182

kanapek na wędlinkę.Sałatka warzywna na zimę SKŁADNIKI:ogórki - 5 kgmarchewka - 1 kgcebula - 1 kgcukier - 1 szklocet - 1 szklolej - 1 szklpieprz - 20 ziareneksól do smaku - 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ogórki umyć, osączyć , pokroić w plasterki. Marchewkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę obrać , pokroić w krążki. Wszystko razem przełożyć do miski. Następnie dodać ocet, olej, sól , cukier(...)czasie przełożyć sałatkę do garnka, i na wolnym ogniu doprowadzić do zagotowania. Gotować jeszcze z 8 minut. Sałatkę trzeba ciągle mieszać, aby się nie przypaliła. Gorącą sałatkę nakładać do słoików, zakręcić i odstawiać do góry dnem

Kuchnia Danusi
Sałatka z pomidorami 365

stwierdzić, że moja potomka bardzo lubi sałatki, choć ma też jedno warzywo, którego na surowo nie ruszy i zawsze, wszędzie je wywęszy, wyciućka i... wypluje. Tym warzywem jest biedny ogórek, na szczęście wersję kiszoną uwielbia, więc po prostu pozostaje nam się z tą jej awersją pogodzić. Każdy ma do tego w końcu prawo. A teraz przejdźmy do dzisiejszej sałatki(...)jest to absolutny warzywny numer jeden, wszyscy je uwielbiają i kupujemy ich całe wory. Pomidory są u nas przerabiane na domowy keczup i podsuszane, żeby później wcisnąć je w słoiki z oliwą. Pomidory przecieramy, żeby zrobić z nich zupę, kroimy w plastry na kanapki i w kosteczkę, żeby dodać do takiej oto sałatki, która jest idealna na śniadanie czy kolację

Przepysznik - BLW i nie tylko
Sałatka z warzyw w słoiczkach 162

Ciągle szukam u znajomych i rodzinki ciekawych przepisów na sałatki. W ziemie super jest zejść do piwnicy i wybrać sobie dowolny dodatek do obiadku. Warzywa umyć, cukinie i ogórki pokroić w cienkie plastry. Paprykę oczyścić z błonek i ziarenek, pokroić w małe paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchew oskrobać i pokroić w cienkie plasterki. Ząbki czosnku obrać(...)cukier i sól. Wszystko zagotować i gotować aż cukier się rozpuści. Ostudzić, ostudzoną zalewą zalać warzywa i dokładnie wymieszać. Przykryć i zostawić na 5 godzin. Następnie włożyć warzywa do słoików i zalać warzywa powstałą zalewą. Do każdego słoika wlać po łyżce oliwy z oliwek. Zakręcić słoiki i gotować słoiki w dużym garnku 20 minut. Woda powinna sięgać do połowy wysokości

Kuchnia Pokoleń
Śledzie po szwedzku – inlagd sill 263

wymienić na nową. Zalewamy śledzie mlekiem z wodą, odkładamy na noc do lodówki. Pozwoli to w znacznym stopniu zniwelować słoność ryby.   Na drugi dzień szykujemy wszystkie składniki, litrowy słoik i składamy wszystko do kupy. Śledzie kroimy w poprzek w centymetrowe paski. Cebulę obieramy, kroimy w plasterki. Marchewkę cienko obieramy ze skóry i w równie cienkie plasterki kroimy. Pieprz, ziele(...)cukru, dodajemy pokrojoną cebulę i marynatę gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze około 2-3 minut. Wyłączamy gaz i kompletnie zalewę studzimy.   Po jej ostudzeniu na dno słoika wykładamy trochę cebuli, marchewki i przypraw, nakładamy warstwę śledzi. Znowu wyławiamy z zalewy cebulę, marchew, przyprawy, równomiernie rozkładamy na śledziach. Powtarzamy do wykończenia składników, a wszystko na koniec zalewamy pozostałą

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku 3813

czosnku, który po chwili smażenia wyjmujemy). Podsmażamy cebulę, aż będzie szklista – w trakcie smażenia lekko ją solimy i pieprzymy. Dodajemy do niej drobno posiekane śliwki i liść laurowy. Ogórki kroimy w małą kostkę, dokładnie odciskamy i także dodajemy do cebuli. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup, cztery łyżki oleju, mielone ziele angielskie oraz(...)przegryzieniu ze śledziem zyska charakterystyczny smak.Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie po kaszubsku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sos winegret /vinaigrette/ 210

chcemy podać. Na przykład do wersji z czosnkiem wystarczy tylko postrzępiona sałata i orzechy włoskie. wersja z ziołami pasuje mi do zestawów, w których pojawia się pomidor i ogórek. Winegret z dodatkiem miodu jest idealny do sałaty, sera pleśniowego, orzechów, rodzynek...  sos: 2 łyżeczki musztardy  2 łyżeczki miodu sok wyciśnięty z 1/2 cytryny  200 ml oleju rzepakowego(...)cytryny, nie przerywając mieszania. Dodajemy sól, pieprz i zaczynamy powoli  wąską strużką dolewać olej. Cały czas mieszamy (nie ubijamy) za pomocą trzepaczki. Sos powinien być jednolity. Przelewamy do słoika lub butelki i przechowujemy w lodówce. Nie wiem jak długo może stać, ja przechowuję go około tygodnia.  Smacznego! musztarda z miodem  musztarda z miodem i cytryną musztarda

bistro mama
Cukinia w zalewie musztardowej 155

roku na zimę robię pikle z ogórków w zlewie musztardowej . W ten sam sposób można przygotować również cukinię. Do zalewy dodałam ostrzejszą musztardę kaszubską ale może być każda inna oprócz francuskiej. Zalewa z dodatkiem musztardy może nie prezentuje się zbyt apetycznie ale nadaje warzywom fajnego posmaku.  Jeśli ktoś ma nadwyżkę cukinii to polecam takie cukiniowe pikle, zimą będa(...)znalazł jako dodatek do obiadu czy kanapek. składniki: ok 2,5 kg cukinii ze skórką ale bez miąższu i pestek listki laurowe, po 1 sztuce na słoik zalewa 1 l wody (4 szklanki) 1 szklanka octu 10 % 1 szklanka cukru 5 łyżek musztardy kaszubskiej 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziarenek angielskiego ziela Do garnka

Monia miesza i gotuje
Koreczki z ogórków na zimę, z papryką i cebulą. 137

szklanki octu 2 i 3/4 szklanki cukru 4 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Z ogórków odciąć końce, cebulę obrać, z papryk usunąć gniazda nasienne. Ogórki pokroić w grube plastry, podobnie cebulę, natomiast paprykę w paseczki o długości 3- cm. Wszystko włożyć do dużego naczynia. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki na zalewę włożyć do sporego garnka - około(...)warzywa przekładać do słoiczków, nie muszą być mocno zbite, bo zostanie sporo zalewy. Mocno zakręcić. Chłodne wstawić do garnka na ściereczkę, zalać wodą o zbliżonej temperaturze do tej w słoikach, doprowadzić do wrzenia i na malej mocy panika pasteryzować 5 minut.  Wyjąć, pozostawić do wystygnięcia. Smacznego! :) Pozdrawiam, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowy smalec z grzybami 118

przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych grzybów 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku Sól, pieprz do smaku. Wykonanie(...)cebulę , posiekany czosnek i pokrojone grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika. Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji

Tradycyjna Kuchnia
Smalec - zdrowy, bo...z fasoli 146

Może to niewiarygodne, ale ta pasta naprawdę smakuje jak smalec. Zapewne dzięki dodatkom takim jak cebulka, jabłko i majeranek. Najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie, koniecznie z plasterkiem kiszonego ogórka! Nawet mój Mąż mięsożerca dał się oszukać :) Składniki: puszka białej fasoli średniej wielkości cebula, pokrojona w drobną kostkę olej rzepakowy do smażenia pół kwaśnego jabłka, startego na tarce łyżka prażonej cebulki(...)podsmażyłam na złoto na oleju, dodałam roztarty w dłoniach majeranek. Ostudziłam. Do masy fasolowej dodałam sól, pieprz, czosnek, jabłko i cebulę - prażoną i smażoną. Całość dokładnie wymieszałam, przełożyłam do słoika i wstawiłam do lodówki na noc, aby smaki się połączyły

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka gyros z ogórków i cukinii 2407

ogórków 1 kg cukinii 1 opakowanie przyprawy gyros  40 dag cebuli 2,5 łyżki soli 30 dag cukru 6 łyżek oliwy 1/2 główki czosnku 1 szklanka octu Ogórki i cukinię umyć i pokroić w plastry. Jeśli macie dużą cukinię, z grubą skórką, to należy ją obrać, wydrążyć środek a następnie pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić(...)godzin. Następnie dodać cukier i ocet i dobrze ze sobą wymieszać, aby cukier się rozpuścił. Ponownie odstawić, tym razem na 12 godzin. Po tym czasie wkładać sałatkę do słoików i zalać zalewą, która się wytworzyła. Mocno zakręcić i pasteryzować 20 minut. Gorące słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia

My simple kitchen