czasu taki kompot wypije z chęcią. Zakochana jestem od dłuższego czasu, co z pewnością widać, w słoikach amerykańskiej marki Ball, zachęcam do zakupu, bo są rewelacyjne! Robię w nich nie tylko kompoty, ale i sałatki i przede wszystkim podaję koktajle czy robię ogórki małosolne, lato zostań z nami dłużej! Kompot jabłkowo - śliwkowy Składniki: 1 kg jabłek 250 g śliwek
Moja smaczna kuchniadomu, szczególnie na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 5 marchewek 2 pietruszki 1 seler 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone 2 jabłka 1 por 1 papryka czerwona 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 2 łyżki musztardy 1 mały słoik majonezu sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera myjemy nie obierając, przekładamy do garnka
Bajeczna Kuchniaziarenek ziela angielskiego 4-5 liść laurowy 2 łyżki gorczycy Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Ogórki, marchewkę pokroić w plasterki. Następnie pokroić cebulę w piórka, a paprykę w paski. Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewą zalać warzywa, wystudzić. Słoiki zakręcić, pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Gorące słoiki odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia
magiczna kuchnia Kasichoć zapewniam Was, że zniknie z półek w tempie ekspresowym ;) Z podanych ilości otrzymałam ostatnio 4 słoiki po 320 g – ale to zależy od pomidorów. Podobne przepisy pomidorowa fasolka z bankietówkami Makaron z owocami morza Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów .yuzo_related_post img{width:170px !important; height
Pociąg Do Kuchnitarce. Dodajemy 1 ½ łyżki soli. Wszystko razem mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny. W tym czasie ogórki puszczą sok. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Następnie umieszczamy w słoikach i pasteryzujemy 15 minut. SMACZNEGO (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki Ewyzastyga – dodajemy chili i kolendrę, gotujemy jeszcze kilka minut na mniejszym ogniu. Konfiturę rozlewamy gorąca do słoików i natychmiast zamykamy. Podobne przepisy Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Sałatka z pomidorków słodko-kwaśna i ogórka i chil... Makaron z owocami morza .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related
Pociąg Do Kuchnitarce. Dodać sól i wszystko razem wymieszać , pozostawić na dwie godziny[w tym czasie ogórki puszczą sok]. Po tym czasie dodać pozostałe składniki : cukier, ocet, olej i koncentrat pomidorowy. Ponownie wszystko wymieszać i pozostawić na 30 minut. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 15 minut
Moje domowe kucharzeniePomysł zrobienia tej sałatki zrodził się po tym jak zauważyłam w lodówce słoik z resztką własnoręcznie zrobionych, śledzi w oleju, które, zostały z Wigilii i puszkę fasoli, której zbliżał się termin przydatności do spożycia. Dorzuciłam do tego kiszone ogórki ze spiżarni i wyszła całkiem smaczna sałatka. Przepis dodaję do akcji Ag Pe - Tylna ścianka
Wiem co jemrwiemy liście na drobne części po czym rozkładamy na talerzach. Ogórka i pomidora obieramy ze skóry. Ogórka kroimy w dużą kostkę, natomiast pomidora oraz jajka w tak zwane "ósemki", po czym układamy na sałacie . Równomiernie posypujemy oliwkami. KROK 2 Do czystego, suchego słoika wlewamy oliwę, olej, sok z cytryny, po czym solimy i przyprawiamy suszonymi ziołami prowansalskimi. Zakręcamy wieko słoika
smacznieinatematZawsze rozcieńczałam ocet aby był 6% teraz już nie muszę tego robić .Idę do sklepu i kupuje i do tego smakowy . Składniki : Ogórki gruntowe (małe lub średnie) na 7 słoiczków 500 ml marchew 4 szt koper 7 szt ( główka) ziele angielskie 14 szt liście laurowe 7 szt czosnek 7 ząbków świeży chrzan(...)łyżek cukru czubata łyżka soli Krok 1 Słoiki wyparzam i wycieram do sucha i wkładam po kolei ziele,listek,chrzan,czosnek,pieprz,gorczycę,koperek i marchewkę pokrojoną w słupki. Krok 2 Umyte ogóreczki wkładam ciasno do słoiczków. Krok 3 Do garnka wlewam wodę i ocet,Wsypuje cukier i sól i zagotowuje.Zalewam zalewa ogórki i pasteryzuje koło 10 minut
Różowa kuchniagodziny w wodzie, można ją 2 razy odlać i nalać świeżej. 2. Ogórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy. 3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy w słoju warstwowo z warzywami, zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy na 2-3 dni przed podaniem
Apetyczna babeczkamłodych ziemniaków – po 5-6 na porcję 100g wędzonego łososia – po 25g na porcję 2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 duży pomidor malinowy albo dwa mniejsze 1 pęczek świeżego koperku 5-6 gałązek grubego szczypioru mały ząbek czosnku łyżeczka chrzanu ze słoika plastry cytryny , po jednym na porcję oliwa z oliwek, po łyżeczce na porcję grubo mielony pieprz
Karo in the Kitchenkosztowaniu kimchi, straszliwie pikantnej kapusty fermentowanej w krajach Dalekiego Wschodu. OGÓRKI MAŁOSOLNE niecały kilogram ogórków gruntowych 1 pełna łyżka soli ok. 500 ml wody kawałek chrzanu 2 ząbki czosnku 1 mała cebula Wodę zagotowuję z solą, studzę. Wszystkie składniki umieszczam w słoiku/kamiennym garnku i zalewam solanką, zamykam wieczkiem, odstawiam na 2-3 dni. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkicoś na śniadanie, a tam..przeciąg. Została ryba w puszce, jajko i parę rzeczy w słoikach. Genialny pomysł! Pasta na kanapki ;) Moja ulubiona, smak dzieciństwa! :) Potrzebujemy: puszkę rybną, u mnie śledź w sosie pomidorowym od Łosoś Ustka 3 ugotowane jaka 1 kiszony ogórek pół czerwonej cebuli łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka, cebulę i ogórka
MamaOskarkaSpodobała mi się idea małych posiłków zabieranych do pracy, szkoły czy na piknik w słoiku. Zabawa w wymyślanie warstw jest przednia. Układanie w słoiku - łatwe. A konsumpcja? Konsumpcja to czysta radość i przyjemność, zwłaszcza jeśli zauważymy zazdrosne i łakome spojrzenia gdzieś z boku ;) Takie słoiczki prezentują się najlepiej w formie warstwowej (dzięki Marzenko za to hasło :) ), ale oczywiście można też(...)prawy: awokado (obrane i pokrojone w kostkę) zielony groszek (mrożony- rozmrożony) świeży ogórek (obrany i pokrojony w kostkę) zielona papryka (pokrojona w kostkę) (brak na zdjęciu) mieszanka sałat Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Wykonanie: Warstwy poukładać w słoikach. Wymieszać składniki sosów w małych słoiczkach i zachować lub wlać do sałatek. Sosy
zadanie-gotowanie