oszałamiające ilości najróżniejszych domowych przetworów. Od dżemów i kompotów, przez kiszone ogórki, fasolkę szparagową i buraczki, po leczo i marynowane grzybki. W naszej piwnicy w bloku z wielkiej płyty było dosłownie wszystko. Te pyszności wielokrotnie ratowały mi życie, gdy zaczęłam studia we Wrocławiu (tak zawsze byłam "słoikiem" i jestem z tego dumna) i do dziś po każdych odwiedzinach
Quinoa Raz!Pokroić na kawałki. 2. Cebule pokroić w paseczki. 3. Ogórki konserwowe pokroić w plastry. 4. Pomidorki suszone pokroić w większe kawałki. 5. Pieczarki marynowane przekroić na pół, większe na cztery części. 6. Wszystkie wyżej wymienione składniki wymieszać z listkami natki pietruszki. Rozłożyć do dwóch słoików. 7. Zalać olejem, tak by zakrył wszystkie składniki. 8. Cytrynę sparzyć
W kuchni u MonikiSuszone pomidory pokroić na kawałki. 3. Cebule pokroić w paseczki. 4. Ogórki konserwowe pokroić w plasterki. 5. Pieczarki pokroić na cztery części, mniejsze na pół. 6. Natkę pietruszki nie siekać, oddzielić tylko listki od gałązek. 7. Wszystkie wyżej wymienione składniki razem wymieszać i włożyć do dwóch słoików. Do środka pomiędzy składniki włożyć papryczki chilli - w całości. 8. Cytrynę sparzyć
W kuchni u MonikiW KECZUPIE - lekko słodkawe, ulubione ogórki mojego męża 4. OGÓRKI Z PAPRYCZKAMI CHILI 5. BABCINE OGÓRECZKI - Tradycyjny przepis na pyszne, jędrne ogóreczki octowe takie jak u Babci 6. MAŁOSOLNE WG PRZEPISU BABCI - robione wg tradycyjnej receptury mojej babci. Można je przełożyć na zimę do słoików i uzyskać kwaszone ogóreczki. 7. SZYBKIE MAŁOSOLNE -gotowe do spożycia już
Z Majeczką w kuchniposmakują nie jednemu niejadkowi. Naleśniki Na Słono Ze Szpinakiem Składniki: Składniki na Farsz : 300 g szpinaku może być mrożony 1 Cebula 4 płaty papryki czerwonej konserwowej 4 ogórki konserwowe, można dodać te w musztardzie albo chilli 4 ząbki czosnku 1 podwójny filet z kurczaka 20 dag sera żółtego 150 ml jogurtu naturalnego, ja dodaje tego(...)dodaje Kielecki) 4 łyżeczki ketchupu pikantnego Po pół łyżeczki:pieprzu,wegety, czosnku suszonego ,papryki ostrej Opakowanie suszonej pietruszki Przyprawa gyros lub do kurczaka Ok.10 sztuk zielonych oliwek ze słoika Składniki na Ciasto: szklanka zimnego mleka 100 g mąki pszennej 2 jaja sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki czosnku granulowanego oliwa do smażenia Sposób przygotowania: • Z ciasta naleśnikowego
Gotowanie Patkioczywiście urozmaicić o inne składniki zielone...lub kolorowe. Pokroiłam: dymkę zielony ogórek liście sałaty masłowej drobno pokrojony koperek pokrojony w kostkę ser feta Został jeszcze sos do zrobienia;) Do miseczki wlewałam kolejno: miód oliwę z oliwek ocet winny musztardę francuską przyprawy Sos dokładnie wymieszałam (polecam w małym słoiku) i polałam nim sałatkę. Sos jest uniwersalny i pasuje do różnych
potrawyregionalneszklanki wody - wszystkie składniki zagotować 2 szklanki octu 3 szklanki cukru Ogórki pokroić w ósemki (nie obierać), paprykę w paski, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko włożyć do zalewy 1 na godzinę. Po godzinie sałatkę odcedzić i zalać gorącą zalewą 2. Wszystko wymieszać, nałożyć do słoików i pasteryzować ok. 7 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieWszyscy je uwielbiamy, więc co roku robię około 40 litrowych słoików. Piwnicę mam zimną, nie ma zatem problemu z przechowaniem, a zimą to doskonałe źródło witaminy C. Nie będę się tu rozpisywać na temat samego procesu i surowca, bo o tym co się powinno wiedzieć o kiszeniu ogórków można przeczytać tutaj , podam tylko przepis.” Czytaj więcej
Wiem co jempołączone z usmażoną w orientalnych przyprawach ciecierzycą spaja słodko-kwaśny sos. Ogórka i paprykę myjemy. Pomidorki pozbawiamy szypułek, nacinamy u szczytu na krzyż i parzymy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Paprykę rozcinamy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu. Kroimy paprykę w kostkę o wielkości mniej więcej ziarna ciecierzycy – drobno. Ogórka nie obieramy. Kroimy go wzdłuż na pół, usuwamy i wyrzucamy pestki(...)minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Ciecierzyca powinna zrobić się lekko złota i być mocno obklejona aromatycznymi przyprawami. Po usmażeniu – studzimy. Składniki sosu wkładamy do słoika – ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Słoika używamy jak shakera – zakręcamy i mocno wstrząsamy do wymieszania i zemulgowania składników. Zioła drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem. Chłodzimy przez minimum godzinę i podajemy
Karo in the Kitchenoprzeć. Aby było ciekawiej, warzywa kroję w przeróżne kształty . W końcu jak mawiają styliści jedzenia - różnorodność kształtów daje nam piękniejsze danie. Wyciągam mandolinę lub obieraczkę do warzyw i kroję ogórka na cieniutkie długie paski. Potem w sałatce tworzą śliczne zielone serpentyny. Tak samo możecie postąpić z marchewką i cukinią. Każde warzywo staram się pokroić inaczej, aby w gotowej sałatce dużo(...)kształty - plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka), kostkę. Im więcej kształtów tym lepiej. Ogórka (marchewkę, cukinię i inne długie warzywa) pokrój na długie cienkie paseczki. Ja to zrobiłam mandoliną, ale nada się też obieraczka do warzyw. Umieść wszystkie warzywa w misce i dodaj do nich kaszę lub fasolę. W miseczce lub słoiku wymieszaj biały ocet winny z posiekanym
Chilli Czosnek i Oliwazawartość witamin C i tych z grupy B – zwiększają przyswajalność żelaza, jednocześnie chroniąc nas przed anemią. Zakwas szykujemy w naczyniu kamionkowym lub w dużym słoju, tak jak małosolne ogórki. Pamiętamy o wyparzeniu naczynia. Gotujemy wodę, wsypujemy do niej sól, rozpuszczamy ją dokładnie i pozostawiamy na wyłączonej kuchence do czasu, aż słona woda osiągnie temperaturę około 45⁰C. Długie(...)Buraki i czosnek układamy w naczyniu, na warstwy rozkładamy równomiernie naszykowane przyprawy. Całość zalewamy ciepłą, ale nie gorącą solanką. Obciążamy zawartość naczynia z wierzchu czystym talerzykiem i czystym słoikiem z wodą tak, żeby buraki nie pływały po powierzchni. Słoik można zakręcić, przykryć (np. bawełnianą gazą) ale niezbyt dokładnie – to fermentacja i w procesie będzie wydzielał się dwutlenek węgla
Karo in the Kitchensmakują. Zalewę zrobiłam taką jaką robię zwykle do kiszonych ogórków. Rzodkiewki po paru dniach zrobiły się całe różowe, spodziewałam się, że będą bardziej chrupiące, ale być może to kwestia gatunku rzodkiewek jakich używamy. Są świetne do podgryzania i jako dodatek do sałatek i kanapek. Polecam!składniki (na 1 słoik)pęczek rzodkiewek3 duże ząbki czosnku mały pęczek koperku
Stare GaryDodaj do sałatki. Dodaj również pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Dość duży kawałek ryckiego Ramzesa , zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj do sałatki. Ramzes nada całej sałatce wyjątkowego, wędzonego smaku,który zachwyci wszystkich. Wymieszaj. Zrób majonez. Ja robie go tak- do osobnej, małej miski daję majonez ze słoika i dodaję do niego musztardę, sól i pieprz. Miksuję
Z Kuchni Do Kuchnioctu, 1 ½ szklanki cukru, 1 torebka kurkumy, Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Paprykę z cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet, wsypać cukier, zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia cukru, wsypać kurkumę. Do wyparzonych słoików wkładamy odstaną, odciśniętą z wody sałatkę, dodajemy po kilka
Tradycyjna Kuchniaopłucz, posiekaj w cienkie paski, wymieszaj razem z ogórkami, posól i odstaw na 2-3 godziny. Składniki na zalewę razem zagotuj. Warzywa odcedź, zalej gorącą zalewą , gotuj przez około 10 minut. Pod koniec gotowania wsyp pokrojony w cienkie paski ( możesz go zetrzeć na tarce ) seler. Nałóż sałatkę do czystych słoików, szczelnie zamknij i pasteryzuj przez 15 minut. Przechowuj
Przepisy i porady kulinarneKimchi ogórkowe, lubicie? Proponuję przepis na kimchi ogórkowe z dodatkiem marchewki i imbiru. Tak, ogórki można wykorzystać na wiele sposobów. Obok ogórków kiszonych można również przyrządzić sałatkę z ogórków jak np. szybkie kimchi ogórkowe. Kimchi to koreańska sałatka, którą często dodaję do domowych hamburgerów czy wypaśnych kanapek z mięsem. Lekko kwaśno słodki smak świetnie się komponuje(...)łyżeczki sol 1 łyżka cukru pęczek świeżej kolendry Pokrój ogórki w cienkie plasterki i wymieszaj z solą. Odstaw na 30 minut. Ogórki puszczą wodę. Nie odlewaj! Pokrój marchewkę w cienkie paski (u mnie spaghetti). Obierz czosnek, cebulę i pokrój w piórka. Pokrój kolendrę. Do ogórków dodaj ocet, chili i rybny sos. Wymieszaj a następnie dodaj resztę warzyw
codojedzeniatarce o grubych oczkach. Kiszone ogórki również zetrzeć na tarce. Po czterech godzinach kapustę i cebulę odcisnąć ze soku. Sok wylać. Dodać przygotowane pozostałe warzywa i dokładnie wymieszać. Składniki zalewy zagotować i gorącą zalewą zalać warzywa w misce. Wszystko przemieszać i zostawić aż wystygnie. Następnie sałatkę przełożyć do słoików. Warzywa dobrze ugnieść w słoikach, ja nakładam
Monia miesza i gotuje