kalorii za to są bardzo smaczne. Składniki na 6 słoików o pojemności 900 ml: woda 3 szklanki ocet 10% szklanka marchew 3 szt cebula 2 szt listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt cukier 6 łyżek sól 1 łyżka przecier pomidorowy 2 duże łyżki Dodatkowo: Przerośnięte ogórki Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet.Wsypujemy cukier i sól(...)oraz przecier pomidorowy Kiedy zalewa się zagotuję (10 minut gotuję) zalewam ogórki i na sam wierzch daje cebulę,marchew i co zostanie jeszcze w garnku. Krok 2 Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.Pokrojone i umyte paseczki wkładamy ciasno do słoika. Robiłam w 900 ml bo wchodzimy całe paseczki.Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy
Różowa kuchniaLekka i smaczna sałatka warstwowa. W salaterce układamy: - odcedzoną kukurydzę - pokrojonego i sparzonego dużego pora - sos czosnkowy - odcedzone z soku wiórki buraczków (średni słoik) - ugotowane, obrane i starte na grubych oczkach jajka (5 sztuk) - keczup - kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę i odciśniętych z nadmiaru płynu - odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę - sos czosnkowy - posiekany szczypior
Czerwień i błękitkręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden surowy , płat śledzia , układamy na nim kawałek ogórka , jeśli trzeba docinamy żeby nie wystawał , rolujemy i spinamy wykałaczką . Układamy w słoiku dość luźno – tak żeby się nie pospinały
Ogrodnik w podróżyangielskie, gorczycę i pieprz ziarnisty,zagotować , dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia. Gorącą zalewą zalać ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania. Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki. Smacznego ;-) http://jamar.pl
Wanilia i Kardamonmarynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu* mała śmietana 18%* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Jajka, ziemniaki oraz marchewkę ugotować. Wystudzić, zetrzeć
Magiczne Życie Martysamo. POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. /własny;/ na 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, itp.) 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe 250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety rybne nacieram solą
W kuchni Karmel-itkinawet sensu robić większej porcji, bo żarcia wieczorem będzie tyle, że głowa mała (od wczoraj walczę w kuchni, walczyć będziemy także na miejscu). Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi to bardzo klasyczny przepis na śledzie. Jedynym moim dzisiejszym dziwactwem jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, który udało mi się dorwać przy okazji ostatnich zakupów. Jeżeli takiego(...)kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Ogórki kroimy także w drobną kostkę. Do miski wrzucamy śledzie, ogórki, cebulę, ziele angielskie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wlewamy 4 łyżki oleju, dokładnie mieszamy. Śledzie ściśle układamy w słoiku, na samym końcu można je znowu podlać olejem, żeby przykrył całość. Wkładamy do lodówki. Podobne
Kardamonovyrozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki
Smaki Ewyfilecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem.Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy kusi nie tylko swoim wyglądem. Jest lekka, orzeźwiająca, delikatna w smaku. Po raz kolejny sprawdziła się zasada
mojewypiekiinietylkoroku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :) Składniki na 1 litr wody:1 litr gorącej wody 3/4 szklanki octu 10 %2 łyżki soli1 szklanka cukru7 łyżek musztardy miodowejkilka ziaren(...)białej gorczycyWodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry, wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę.Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po 2-3 ziarenka; ziela angielskiego i pieprzu oraz po łyżeczce ziaren gorczycy
Bon Appetit Małgorzatykolejnych przetworów). Nakładamy na siebie po 4 – 5 liści i zwijamy. Układamy w słoikach, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy). Po ok. 2 – 3 tygodniach już(...)słoiki. Łodyżki kroimy na kawałki (długość dowolna, u mnie ok. 1,5 cm). Na dno słoika dajemy pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Władamy pokrojone łodyżki, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków
mojewypiekiinietylkogorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziaren pieprzu, 5 ziaren gorczycy. Układamy ciasno umyte ogórki ciemniejszym końcem do dołu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy, odstawiamy
słodki bratekpieprzymy do smaku. A na koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika, i świeży (mam zawsze zapas w zamrażalce). Bardzo klasyczny obiad to bitki z dodatkiem ziemniaków z wody. Ogórek kiszony czy surówka, wszystko jedno. Mogę Wam tylko zagwarantować, że będziecie często wracać do tego prostego, pysznego przepisu. SKŁADNIKI 1kg mięsa wołowego
Karo in the Kitchenkolejny ,ale tym razem z ogórkiem kiszonym,bardzo fajnie smakuje takie połączenie . Ten rodzaj śledzia podaję na święta czy na imprezy różnego rodzaju i ma wielu zwolenników . Składniki 5 płatów śledzia matiasa 3 cebule 4 ogórki kiszone pieprz(...)mocno słone ,kiedy śledzie już nie są za słone kroje w 2 centymetrowe paski ,następnie cebulę kroję w drobną kostkę oraz ogórki kiszone ,dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny według uznania , wszystkie składniki przekładam do słoika i zalewam olejem ,bądź oliwą i odstawiam na całą noc do lodówki . Na drugi dzień są znakomite
Mój Smakszklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe 1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy
Szefowa kuchni