ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:44/67)

Pikle w zalewie pomidorowej 119

kalorii za to są bardzo smaczne. Składniki na 6 słoików o pojemności 900 ml: woda 3 szklanki ocet 10% szklanka marchew 3 szt cebula 2 szt listek laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt cukier 6 łyżek sól 1 łyżka przecier pomidorowy 2 duże łyżki Dodatkowo: Przerośnięte ogórki Krok 1 Do garnka wlewamy wodę, ocet.Wsypujemy cukier i sól(...)oraz przecier pomidorowy Kiedy zalewa się zagotuję (10 minut gotuję) zalewam ogórki i na sam wierzch daje cebulę,marchew i co zostanie jeszcze w garnku. Krok 2 Ogórki myjemy,obieramy ze skóry,kroimy w cienkie paseczki i środki wywalamy.Pokrojone i umyte paseczki wkładamy ciasno do słoika. Robiłam w 900 ml bo wchodzimy całe paseczki.Zalewamy gorącą zalewą i gotujemy

Różowa kuchnia
Warstwowa sałatka jarzynowa 278

Lekka i smaczna sałatka warstwowa. W salaterce układamy: - odcedzoną kukurydzę - pokrojonego i sparzonego dużego pora - sos czosnkowy - odcedzone z soku wiórki buraczków (średni słoik) - ugotowane, obrane i starte na grubych oczkach jajka (5 sztuk) - keczup - kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę i odciśniętych z nadmiaru płynu - odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę - sos czosnkowy - posiekany szczypior

Czerwień i błękit
Domowe,marynowane rolmopsy 191

kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden surowy , płat śledzia , układamy na nim kawałek ogórka , jeśli trzeba docinamy żeby nie wystawał , rolujemy i spinamy wykałaczką . Układamy w słoiku dość luźno – tak żeby się nie pospinały

Ogrodnik w podróży
Ogórki w egzotycznej zalewie z curry indyjskim i kurkumą 362

angielskie, gorczycę i pieprz ziarnisty,zagotować , dodać musztardę, miód wsypać curry indyjskie oraz kurkumę, wszytko wymieszać do rozpuszczenia.  Gorącą zalewą zalać ogórki w garnku, odstawić na 3-4 godziny, po czym wkładać do wyparzonych słoików zakręcić i pasteryzować 5 minut od czasu zagotowania.  Wystudzić. Zimne wynieść do spiżarki. Smacznego ;-)   http://jamar.pl

Wanilia i Kardamon
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 262

marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech. Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego!Składniki :* pół słoika pieczarek marynowanych Orzech* szczypiorek* 2 jajka * 4 ziemniaki * 2 marchewki* 2 kiszone ogórki * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu* mała śmietana 18%* sól, pieprz świeżo mielonyPrzygotowanie :Jajka, ziemniaki oraz marchewkę ugotować. Wystudzić, zetrzeć

Magiczne Życie Marty
POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. 172

samo. POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. /własny;/ na 3-4 porcje 350g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz, itp.) 1 słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe  250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety rybne nacieram solą

W kuchni Karmel-itki
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi 69

nawet sensu robić większej porcji, bo żarcia wieczorem będzie tyle, że głowa mała (od wczoraj walczę w kuchni, walczyć będziemy także na miejscu). Śledzie w oleju z cebulą i ogórkami konserwowymi to bardzo klasyczny przepis na śledzie. Jedynym moim dzisiejszym dziwactwem jest olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, który udało mi się dorwać przy okazji ostatnich zakupów. Jeżeli takiego(...)kroimy w grubsze plasterki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przelewamy na sicie wrzątkiem. Ogórki kroimy także w drobną kostkę. Do miski wrzucamy śledzie, ogórki, cebulę, ziele angielskie, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wlewamy 4 łyżki oleju, dokładnie mieszamy. Śledzie ściśle układamy w słoiku, na samym końcu można je znowu podlać olejem, żeby przykrył całość. Wkładamy do lodówki. Podobne

Kardamonovy
Dorsz po japońsku 180

rozmrożeniu i odcieknięciu będzie jej mniej ) olej Ciasto 1 jajko ½ szklanki mleka Vegeta Mąka Sałatka 2 średnie cebule 4 ogórki konserwowe 4 kawałki papryki konserwowej Zalewa 1 ½ szklanki wody 4-5 łyżek octu Koncentrat pomidorowy ok. 200 gram ( mały słoik ) ½ szklanki oleju 2 łyżki cukru Sól Wykonanie: Z jajka, mleka, mąki z dodatkiem vegety robimy ciasto jak na naleśniki

Smaki Ewy
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 202

filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem.Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy kusi nie tylko swoim wyglądem. Jest lekka, orzeźwiająca, delikatna w smaku. Po raz kolejny sprawdziła się zasada

mojewypiekiinietylko
Cukinia w zalewie octowo-musztardowej 145

roku miałam klęskę urodzaju na cukinię. A co się robi z nadmiarem? Pakuje się w słoiki na zimę. Też tak uczyniłam :) Cukinia w musztardzie jest bardzo dobra. Będzie szybkim dodatkiem do obiadu albo zakąską na imprezy :) Składniki na 1 litr wody:1 litr gorącej wody 3/4 szklanki octu 10 %2 łyżki soli1 szklanka cukru7 łyżek musztardy miodowejkilka ziaren(...)białej gorczycyWodę zagotowujemy z octem, cukrem i solą. Następnie dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Cukinię (a także możemy robić ogórki albo patisony.) obramy ze skóry,  wydrążamy z nasion i kroimy w większą kostkę.Do każdego słoika dodajemy 2 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, po 2-3 ziarenka; ziela angielskiego i pieprzu oraz po łyżeczce ziaren gorczycy

Bon Appetit Małgorzaty
Przetwory z czosnku niedźwiedziego 184

kolejnych przetworów). Nakładamy na siebie po 4 – 5 liści i zwijamy. Układamy w słoikach, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, listek laurowy, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków – po kilku dniach wynosimy do chłodnego pomieszczenia (piwnicy). Po ok. 2 – 3 tygodniach już(...)słoiki. Łodyżki kroimy na kawałki (długość dowolna, u mnie ok. 1,5 cm). Na dno słoika dajemy pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Władamy pokrojone łodyżki, na wierzch kładziemy ponownie pokrojony czosnek (z łupinką), małą gałązkę kopru, nasiona kopru i gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i szczelnie zamykamy. Dalej postępujemy, jak w przypadku kiszenia ogórków

mojewypiekiinietylko
OGÓRKI KISZONE PO STAROPOLSKU 138

gorczycy, chrzan, czosnek Zalewa: 1 łyżka soli kamiennej o'Sole na 1 l wody WYKONANIE Na dno litrowego słoika wkładamy koper, kawałek chrzanu, 1-2 ząbki czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, ok. 8 ziaren pieprzu, 5 ziaren gorczycy. Układamy ciasno umyte ogórki ciemniejszym końcem do dołu. Sól rozpuszczamy w gorącej wodzie.  Ciepłą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy, odstawiamy

słodki bratek
Klasyczne bitki wołowe – w sosie chrzanowym 236

pieprzymy do smaku. A na koniec jeszcze łyżka chrzanu, jeśli lubicie może być więcej. Ja dają chrzan i ze słoika, i świeży (mam zawsze zapas w zamrażalce). Bardzo klasyczny obiad to bitki z dodatkiem ziemniaków z wody. Ogórek kiszony czy surówka, wszystko jedno. Mogę Wam tylko zagwarantować, że będziecie często wracać do tego prostego, pysznego przepisu. SKŁADNIKI 1kg mięsa wołowego

Karo in the Kitchen
Śledzik ogórkowy 155

kolejny ,ale tym razem z ogórkiem kiszonym,bardzo fajnie smakuje takie połączenie . Ten rodzaj śledzia podaję na święta czy na imprezy różnego rodzaju i ma wielu zwolenników .  Składniki           5 płatów śledzia matiasa          3 cebule          4 ogórki kiszone          pieprz(...)mocno słone ,kiedy śledzie już nie są za słone kroje w 2 centymetrowe paski ,następnie cebulę kroję w drobną kostkę oraz ogórki kiszone ,dodaje pieprz ziołowy i pieprz czarny według uznania , wszystkie składniki przekładam do słoika i zalewam olejem ,bądź oliwą i odstawiam na całą noc do lodówki .  Na drugi dzień są znakomite

Mój Smak
Kruche babeczki z pastą szynkową 366

szklanki  mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 250g margaryny 3 żółtka 1 łyżeczka soli Pasta: 250g wędzonej szynki 2 ogórki konserwowe  1 łyżeczka ostrej musztardy 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Dodatki: 1 słoik małych korniszonów kiełki (u mnie cebuli) 6 pomidorków kokrajlowych szczypiorek 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy do powstania gładkiej masy

Szefowa kuchni