ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:37/67)

Jajka przepiórcze na sałatce 150

Propozycja na sałatkę Wielkanocną. Składniki 18 przepiórczych jajek 200 g sera feta 1 słoik białych szparagów 2 małe cebule 1 ogórek sałatkowy 150 g białej rzodkwi Sos : 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 3 łyżki gęstej śmietany 18 % sól cukier pieprz Przygotowanie   Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, a następnie obrałem. Ser feta pokroiłem w kostkę

R'n'G Kitchen
Chłodnik z marynowanych buraczków. 111

było dla mnie ogromnie ważne. Jedynie jajka trzeba do niego ugotować, ale to już nie kwestia chłodnika, tylko dodatków do niego. Potrzebujemy: 1/2 litrowego słoika buraczków marynowanych, około 200 g 2 ogórki gruntowe pęczek rzodkiewki 400 g jogurtu naturalnego sól, pieprz gotowane jaja wedle uznania Buraczki bez marynaty, obrane ogórki i rzodkiewki miksujemy blenderem na gładko.  Następnie

MamaOskarka
Sałatka szwedzka - idealna na zimę 135

takie spory. Nie uważacie? Dzisiaj podzielę się z Wami moim przepisem. Składniki: 3 kg ogórków gruntowych 1 kg marchwi 1 kg cebuli 2-3 łyżki soli zalewa: 3 szklanki wody 2 szklanki octu 2 szklanki cukru 1 łyżka soli dodatkowo do każdego słoika: 1-2 łyżki oleju  1 łyżeczka ziaren gorczycy(...)ziaren ziela angielskiego Ogórki dokładnie umyć i odsączyć z wody. ( Ja najczęściej rozkładam je na ręczniku.) Pokroić w średniej grubości plastry. Najwygodniej i najszybciej jest użyć elektrycznej maszynki lub tarki jarzynowej. Pokrojone ogórki zasypać solą, przemieszać i odstawić przynajmniej na godzinę. Po tym czasie odlać powstały sok i dokładnie odcisnąć ogórki. Marchew wyszorować dokładnie lub oskrobać

Codzienna kuchnia niecodzienna
BEZGLUTENOWY ZAKWAS NA ŻUR 127

kamionki wsyp wszystkie składniki składniki i dokładnie wymieszaj. Przykryj gazą i zawiąż sznurkiem. Codziennie mieszaj zakwas, po czterech dniach powinien być gotowy. WSKAZÓWKI:  - Słoik musi być bardzo czysty, najlepiej wyparzony - Zakwas spod ogórków musi być "żywy", najlepiej własnego wyrobu. Dzięki niemu zakwas szybciej zacznie fermentować. - Ta ilość starcza na około 6 litrów żuru

Kuchnia bezglutenowa Loli
Jak zrobić ogórki małosolne 105

jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami, a gdy wyschnie wkładam go d o suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny. Jak zrobić ogórki małosolne Składniki: 1000 g ogórków gruntowych 3-4 gałązki kopru gorąca woda do zalania ogórków sól kamienna niejodowana (1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Jak zrobić ogórki małosolne 145

jest mnóstwo, kupuję większą ilość, wieszam go w przewiewnym miejscu do góry nogami, a gdy wyschnie wkładam go d o suchych i czystych słoików, zakręcam i przechowuję do następnej wiosny. Jak zrobić ogórki małosolne Składniki: 1000 g ogórków gruntowych 3-4 gałązki kopru gorąca woda do zalania ogórków sól kamienna niejodowana (1 łyżka

Kulinarne przygody Gatity
Ogórki malosolne 126

Skladniki na 9 sloikow o pojemnosci 700ml:3 kg ogorkow gruntowych3 l wody2 lyzki gorczycyglowka czosnkukoper-suszony3 lyzki soli (koniecznie niejodowanej,kamiennej do przetworow)korzen chrzanu bardzo pozadany(niestety nie mialam)Wykonanie:Zakupione ogorki wsypac do duzej miski,zalac zimna woda i odstawic.Mozna pozostawic do nawet do nastepnego dnia.Nie ma lepszego sposobu na pozbycie sie resztek ziemi i piasku(...)kopiasta lyzke soli.Obrac czosnek.Wieksze kawalki przekroic na pol i do kazdego sloja wlozyc po 2 kawalki czosnkuW slojach ukladac ogorki pionowo i dosc ciasno,dolozyc koper,czosnek i kawaleczek korzenia chrzanu.Zalac przygotowana zalewa.Na dnie pozostanie gorczyca.Rozlozyc ja lyzeczka do wszystkich sloikow  w jednakowej ilosciSloiki zakrecic.Ulozyc na papierowyh recznikach,gdyz burzliwa fermentacja w pierwszym dniu spowoduje wyciek zalewy.Ogorki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kalafior kiszony na zimę 119

Jeżeli chcemy zatrzymać smaki lata na dłużej wystarczy zakisić kalafiora, dokładnie tak jak ogórki i kalafiora da się zakisić. Można go jeść prosto ze słoika czy też do obiadu z bułką tartą. Z tego rzepisu wychodzą dwa duże słoiki. Czytaj więcej

Pychotkaaa
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 409

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)SKŁADNIKI :  6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż  1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka warstwowa z brokułem, marynowaną papryką i jajkiem 372

sałatka na każdą okazję, u mnie sprawdziła się idealnie na kolację, ale będzie fajnie wyglądać na świątecznym stole.  Składniki: 1 brokuł 3-4 ogórki kiszone 5 ugotowanych jajek pęczek szczypiorku puszka kukurydzy słoik marynowanej papryki (około 2 sztuk całej papryki) 4-5 łyżek majonezu sól pieprz Sposób przygotowania: Brokuła podzielić na mniejsze różyczki i gotować przez

na moim stole...
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków - na zimę. 1022

zagotowałam w słoikach.  Jednak fajnie mieć też coś bardziej wyszukanego. Postanowiłam więc zrobić jakiś nowy przepis na sałatkę, a że i ogórków też w ogródku nie zabrakło, to powstał przepis na sałatkę z fasolki i ogórków w większości. Sałatka jest bardzo smaczna, lekko słodka ale i lekko pikantna z pomidorowym sosem, natomiast sam przepis poszedł w świat(...)zmodyfikować składniki np. dodać też paprykę czy pomidory i zrobić coś jeszcze bogatszego w smaku. Zachęcam do przygotowania, bo lato w słoiku zamknięte musi być :-) Składniki (wyjdzie około 7-8 litrów): 2 kg fasolki szparagowej 2 kg ogórków 0,5 kg cebuli białej 0,5 kg marchwi pół szklanki oleju 1 szklanka octu 10% 500 ml koncentratu pomidorowego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ogórki małosolne! Najważniejsze zasady przy robieniu ogórków! 1633

Ogórki małosolne! Kto ich nie lubi? Ja uwielbiam! Jak zrobić ogórki małosolne samemu w domu? Nic prostszego! Wystarczy jeden dzień i mamy ogóraski. Idealne na kanapki, do obiadu, na grilla, na imprezy. Do czego dusza zapragnie! To czego potrzebujesz to dobrej jakości ogórki, zwróć uwagę aby były jędrne i ładnie zielone (nie kupuj nigdy w kolorze idącym(...)zrób ogórki małosolne najlepsze jakie jadłeś! Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wrzuć je do zlewu i zalej wodą i zostaw na godzinę. Ogórki w tym czasie po prostu "ujędrnią się", będą bardziej chrupiące i dużo lepsze w smaku. Znajdź duży słój, ułóż w nim czosnek, koper, liście chrzanu i pokrojony w kostkę chrzan. Ogórki układaj

SMYKWKUCHNI
Ogórki w zalewie z curry i chilli! 722

łyżeczki na słoik) - gorczyca (po 15 ziarenek na słoik) - ziele angielskie (1-2 sztuki na słoik) - liśc laurowy  (2 sztuki na słoik) - owoc jałowca ( 2 ziarna na słoik) - kurkuma (1/4 łyżeczki na słoik) - różowy pieprz cały (kilka ziaren na słoik) Zalewa: - 3/4 szklanki octu - 4,5 szklanki wody - 3/4 szklanki cukru - 3 łyżki soli Ogórki myjemy, obieramy

SMYKWKUCHNI
Sałatka z ogórków z papryką i cebulą - przepis 1265

Szaleństwo przetworów trwa nadal. Był już ketchup z cukinii teraz pora na sałatkę z ogórków z papryką i cebulą. A to dopiero początek przetworów. W zeszłym roku dostałam od Cioci kilka słoików z tą właśnie sałatką. Tak mi posmakowała, że postanowiłam w tym roku sama zrobić. Tym bardziej, że nie lubię sklepowych sałatek. Większość z nich smakuje octem(...)odstawiamy na 2 godziny do lodówki.  Z podanych składników przygotowujemy zalewę. Gotujemy ją. Do wrzącej zalewy wrzucamy ogórki odsączone z soku, który puściły. Dodajemy też paprykę i cebulę. Całość gotujemy ok. 5 min. i gorące nakładamy w słoiki. Nie trzeba pasteryzować

Pyza i Surówka
Ogórki Małosolne - Przepis Podstawowy 363

naczynie kamionkowe: 1 kg ogórków gruntowych 4-5 ząbków czosnku ( jeśli chcemy mocniejszy aromat możemy ząbki przeciąć na pół) 2 łyżki soli kamiennej (najlepiej nie jodowanej) 2-3 centymetry korzenia chrzanu koper: łodyga z "baldachimem" 2-4 sztuki w zależności od wielkości 2 litry wody zagot i ostudzonej do temp. 40-50 stop. 1. Ogórki myjemy lub namaczamy(...)wodzie, następnie przesuszamy lekko na sicie. 2. Chrzan przecinamy na kawałeczki oraz szykujemy sobie koper i ząbki czosnku. 3. Na samym dole słoika lub kamionkowego naczynia układamy koper, na niego ciasno układać ogórki, pomiędzy nimi, ciasno wkładać czosnek oraz kawałki chrzanu. 4. Sól rozpuszczamy w jeszcze ciepłej wodzie i zalewamy całość do przykrycia ogórków. Obciążamy np. ciężkim talerzykiem

Gotowanie...to proste !