łyżek cukru -5 łyżek soli Do każdego słoika: -kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu -szczypta gorczycy -liść laurowy -ząbek czosnku -koszyczek kopru -kilka plasterków marchewki Ogórki myjemy i obcinamy końcówki. Układamy ciasno w słoikach. Zalewamy zagotowaną zalewą i zakręcamy. Pasteryzujemy maksymalnie 7 minut i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPrzy okazji akcji "Marnacja - STOP" zobaczyłam zdjęcie chleba upieczonego na kwasie z ogórków kiszonych. "Pomysłowe" - to pierwsze, co mi przyszło do głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało
Weekendy w domu i ogrodziepierwszy od niemal 15-tu lat robię z Mamą przetwory. :) Wielka radość, spokój i świadomość przygotowywania pysznych rzeczy w słoikach, które za parę miesięcy będę otwierać. A każdy otwarty słoik poza aromatem konfitury i ogórków uwolni wspomnienia z dni dzisiejszych. Czy to nie wspaniałe? :) Już się na to cieszę! Tymczasem w poście kofty, które robiłam 2 tygodnie temu
Kuchnia Prezydentowejkońca :). 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach , obrać. 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowane 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 2 Cebulę 3-4 ogórki konserwowane 1 łyżeczka musztardy 1 słoik majonezu 4 ugotowane na twardo jajka sól i pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , cebulę , jajka i ogórki pokroić drobno w kostkę. drobno posiekać w kostkę.Wszystkie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimusztarda pasuje do ogórków o tym w sumie wiadomo. Znane i lubiane są ogórki w musztardzie. Ale, że miód i ogórki? I tutaj was zaskoczymy: miód w zasadzie pasuje do wszystkiego. I do rzeczy gorzkich, i kwaśnych, a i do słodkich rzecz jasna. Miód z każdej potrawy (stosowany z umiarem oczywiście) potrafi wydobyć głębię smaku.. Dlaczego(...)dygresja tylko, zapraszamy po przepis na ogórki z miodem. Potrzebujemy: 1,5 kg ogórków gruntowych Zalewa: 1 litr wody 1 szklanka octu 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 5 kulek ziela angielskiego 1 łyżka gorczycy 5 ziarenek pieprzu 3 liście laurowe 1 łyżka oleju 3 łyżki miodu Do słoików: po 1 gałązce kopru ogrodowego
Marder&Marder Manufacturesoli 1 szklanka cukru Ogórki umyć i nałożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć kilka plasterków marchewki, kilka krążków cebuli, gałązkę kopru, liść i kawałek korzenia chrzanu, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, liść laurowy. Przygotować zalewę - wszystkie składniki zagotować i gorącą zalewą zalewać ogórki. Pasteryzować ok. 20 minut
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekurkumą. Można ogórki do niej ciąć-kroić na różne sposoby. W paski, talarki itp. 2,5 -3 kg ogórków 5-6 ząbków czosnku 1 szklanka soli 8 szklanek wody Ogórki pokroić w talarki i zalać zalewą wody z solą. Pozostawić na 2-3 h. Po tym czasie ogórki odsączyć i przełożyć do słoików. Zalewa: 3 szklanki
Moje Słodkie Piekiełkowody ½ kg cebuli 1 szklanka soli 1 opakowanie przyprawy do grilla Gorczyca (po kilka ziaren do słoika) Ziele angielskie (po kilka ziaren do słoika) Listek laurowy (po jednym do słoika) Składniki na zalewę: 6 szklanek wody 3 szklanki cukru 2 szklanki octu Wykonanie: Ogórki starannie umyć i pokroić w plastry razem z cebulą. Posolić, wlać wodę, wymieszać i odstawić(...)parę godzin. Następnie dokładnie osączyć z wody, przełożyć do wyparzonych słoików wraz z gorczycą , zielem angielskim i listkiem laurowym. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać ogórki, wsypać po łyżeczce przyprawy do grilla. Pasteryzować przez 10 minut
Tradycyjna Kuchniadoczekać kiedy ją zjedzą. Smaczna, szybka w przygotowaniu, z mięsem lub szynką. Dzisiaj dodałam polędwicę zamiast mięsa kurczaka, akurat został mi spory kawałek, oraz tradycyjnie kukurydzę, paprykę i świeży ogórek. Zapieczona z sosem beszamelowym i serem. Polecam(...)chudej szyki wędzonej lub duża pierś z kurczaka 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 łyżki oleju 1 opakowanie przyprawy gyros 1 puszka kukurydzy 1 słoik papryki konserwowej 1 podłużny ogórek sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolipodanych składników przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i odstawiamy do przestygnięcia. Zalewamy ogórki i odstawiamy je na 30 min. Następnie przekładamy koreczki do słoików i zalewamy zalewą. Słoiki pasteryzujemy ok. 10 min. na małym ogniu. Ogórki - koreczki
Pyza i Surówkanaczyniu, zalać wodą z solą i jeśli zostało dużo przestrzeni nad ogórkami, to położyć na nich talerzyk, a na talerzyk coś ciężkiego (kamień, słoik z wodą...). Składniki: 1-2 kg twardych ogórków 2 ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu (wystarczy 2-3 cm), bądź też liść chrzanu 1 duży, bądź 2 średnie kopry z dużym baldachimem 2-3 liście
na moim stole...Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik Oliwek zielonych bez pestek 1 ogórek oliwa z oliwek przyprawy:Sol 1, Ugotować torebkę ryżu. Po ugotowaniu ryżu ostudzić i włożyć do miseczki. 2.Przekroić w pól oliwki 3. Pokroić w kostkę cebule,czosnek i ogórka. 4. Dodać wszystkie pokrojone składniki
Idus Novotygodnia i im więcej siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 słoik marynowanych ,płatów śledzi – duży 2 ogórki kiszone 1 mała cebulka 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka -płaska pieprzu 1 szklanka oleju 1 płaska łyżeczka gorczycy Śledzie odcedzamy z zalewy , zdejmujemy z nich skórę(...)najlepiej smakują takie na raz Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach , przekładamy do miski . Cebulkę siekamy naprawdę możliwie jak najdrobniej , dodajemy do ogórków . Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki , także dokładamy do pozostałych składników . Dodajemy pieprz , gorczycę i wlewamy olej oraz pokrojone śledzie , mieszamy delikatnie łyżką . Przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy
Ogrodnik w podróżywoda źródlana lub przegotowana odstana kranówka ( prosto z kranu zawiera za dużo chloru ). Na każdy litr wody dodałem łyżkę niejodowanej soli kamiennej i 1 łyżeczkę cukru. Ogórki ułożyłem ciasno we wcześniej przygotowanych słoikach, tzn. wyparzonych i osuszonych. Na dnie każdego z nich ułożyłem koper, pokrojony korzeń chrzanu, ząbki czosnku, listek laurowy i 2 ziarnka ziela angielskiego, potem ogórki
R'n'G Kitchen