wszystkim, przepis sprawdzony i w 100% wigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny dzień.SKŁADNIKI:450 g śledzi po góralsku (z cebulką)4-5 jajek1 ogórek korniszony1/2 małego słoika słodkiej papryki konserwowej (marynowana)6 łyżek śmietany 18%NIE trzeba przyprawiać!WYKONANIE:Jajka ugotować na twardo - ugotować wodę, do wrzącej wody włożyć jajka i gotować przez 10 minut
Serce zamknięte w formie pysznościdanie obiadowe (pamiętam ją jeszcze z czasów dzieciństwa i piątkowych obiadów i babci ;)). Składniki: – płaty śledziowe w occie, mogą to być także rolmopsy, z których wykorzystamy ogórki – 2-3 słoiki – 2 słodkie, kruche jabłka – korniszony, osobiście preferuje takie z chili, bo nadają sałatce charakteru – śmietana kwaśna 18% – duży kubeczek – papryka marynowana
Pociąg Do Kuchnisosów. 5 szt. Słoik szklany a 280 ml - Słoik szklany zakręcany (niski 61mm) - zamykany wieczkiem (zwanym także zakrętką, zakrywką, pokrywką) "twist" o śr. 82 mm o pojemności "praktycznej" 200 – 230 gram. Polecamy szczególne do wyrobów smarownych (pasztetów, smalcy, dżemów)! 5 szt. Słoik szklany a 350 ml - Słoik szklany zakręcany (wysoki 97 mm) - zamykany wieczkiem (zwanym(...)wzór plecionego koszyka. Wzór ten bardzo dobrze nawiązuje do wyrobów domowych "zamkniętych" w słoiku. 1 szt. Etykiety samoprzylepne – 14 szt. - Nalepki do trwałego oznakowania własnych wyrobów w słoikach. Można zwykłym długopisem opisać słoiki z kiełbaską, smalcem lub innych przetworów np. dżemów, galaretek, ogórków 1szt. Lejek do słoików – nierdzewny - Lejek z dużą gardzielą dostosowany
Różowa kuchniagyrosa, ale z dodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz, maggi) Sposób przygotowania(...)osolonej wodzie. Kurczaka kroimy na małą kosteczkę i smażymy z dodatkiem przyprawy gyros. Studzimy jedno i drugie. 2. Sałatę kroimy na małe części, pomidory, paprykę w kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy. 3. Układamy warstwy w wysokim najlepiej szklanym naczyniu. Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata- pomidor- ogórek- kukurydza- papryka- pierożki- kurczak- reszta sosu czosnkowego
Kuchnia w czekoladziesoli cebula liście laurowe po 1 na każdy słoik po 2 ziarna ziela angielskiego na słoik 1 łyżka gorczycy zalewa (może się okazać że potrzeba więcej zalewy, ja zużyłam zalewę z 2 szklanek octu): 1 szklanka octu 10% 2 szklanki wody 14 łyżek oleju 4 łyżki cukru 6 łyżeczek chilli Wykonanie: Ogórki umyć, zostawić całe lub pokroić w grube(...)plastry. Następnie posypać solą, wymieszać i odstawić na 1,5 - 2 godziny. Przygotować zalewę. Wszystkie składniki wymieszać, zagotować a następnie zalewę ostudzić. Ogórki odcedzić, przełożyć do słoików, dodać po kilka ząbków czosnku pokrojonego w plastry, 1 - 2 plastry cebuli, 1 liściu laurowym, 2 ziela angielskie, kilka ziaren gorczycy, zalać zalewą i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować gotując je w wodzie
Mama GotujeSkładniki zalewy: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1/2 szklanki cukru 2 łyżki soli Dodatkowo do każdego słoika: 2 ząbki czosnku korona kopru kawałek korzenia chrzanu 2 -3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki gorczycę Ogórki dokładnie umyć(...)zalać zimną wodą by się pomoczyły ok 2godz.Naszykować czyste słoiki,na dno każdego wsypać po 1/2 łyżeczki gorczycy i resztę wymienionych składników.Napełnić ogórkami,dosyć ściśle i zalać zagotowaną zalewą. Tak przygotowane słoiki wstawić do dużego garnka obłożonego ściereczką i napełnić ciepłą wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować ok 3-5 min od zagotowania wody.Po tym czasie wyjąć
Niespełnione zdolności kulinarnelistki laurowe 4 goździki Sos żurawinowy: 250 żurawiny 5 łyżek cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chrzanu Sos tatarski 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe pół słoika marynowanych prawdziwków 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz Sos chrzanowy mały słoiczek startego chrzanu 2 jajka ugotowane na twardo gęsta śmietana szczypta(...)cukier się rozpuści zwiększamy jego moc. Gotujemy przez 20 minut, aż płyn odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Gdy sos będzie zimny dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy. Sos tatarski Jajka i ogórki ścieramy na grubej tarce lub kroimy w kostkę, grzyby drobniutko kroimy Dodajemy majonez i jogurt, mieszamy i przyprawiamy. Sos chrzanowy Chrzan odciskamy z na nadmiaru płynu na sitku. Jajka
Kulinarne przygody Gatityroku przygotowałam sobie domową przyprawę do kiszenia ogórków.Koleżanka przyniosła mi sporo koperku ,ale co nie które były juz przerosnięte ,dlatego pokroiłam i ususzyłam,dodadłam przypraw i mam gotową mieszankę jak ze sklepu. Pęk wyrośniętego kopru 5 dag.suszonych płatków chrzanu garść liści laurowych garść ziela angielskiego kilka liści posiekanych i ususzonych(...)lisci dębu 0.25 g.suszonych płatków czosnku 1 op.białej gorczycy ************************************************ Koper drobno posiekać wraz z liśćmi dębu.Ususzyć ( ja suszyłam tydzień czasu ).Wymieszać z przyprawami.Wsypac do słoika ,zakręcić.Używać do kiszenia ogórków dając 1 łyżkę przyprawy na 1 litr słoika
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiposiłków? Jeżeli tak - to sałatki w słoikach będą dla Was idealnym rozwiązaniem :) Wystarczy warzywa ułożyć w słoiku. Przed samym podaniem całość wyjąć ze słoika i wymieszać. Sałatki przygotowane w poniższy sposób pozwolą Wam zaoszczędzić czas jak i pieniądze. To od Was zależy, co znajdzie się w takim zestawie :) Sałatka w słoiku zachowuje świeżość przez kilka dni. Polecam dodawać(...)rzodkiewka, ogórek) mięso z kurczaka/ser feta/ser mozzarella ugotowany makaron/ryż porwana sałata ewentualnie nasiona Przygotowane słoiki zakręcić i przechowywać w lodówce. *sos sałatkowy możecie pominąć, jednak bez niego cała sałatka będzie bardzo sucha Przykładowe sałatki w słoikach (we wszystkich zestawach jest pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka i miks sałat
UgotowaćPrzetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg ogórków 3 średnie marchewki 4 duże czerwone lub kolorowe papryki 6 cebul 5 ząbków czosnku Zalewa: 1 szklanka octu 2 szklanki wody 1 szklanka cukru 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela(...)angielskiego Ogórki umyć i pokroić w plasterki. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki, cebulę pokrojoną w półplasterki, marchew startą na tarce o grubych oczkach i przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wszystko dobrze wymieszać. Składniki zalewy zagotować i zalać warzywa. Przykryć ściereczką i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików, zakręcić
kuchnia doskiskładników można dać na oko ) 1 puszka czerwonej fasoli, 100g szynki gotowanej, 140g startego sera żółtego, 1 puszka kukurydzy, kilka kawałków papryki konserwowej, 5-6 niedużych ogórków konserwowych, 1 słoik selera konserwowego, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikibył bardziej wyraźny d odatkowo w otworkach umieściliśmy goździki (ilość wg uznania). Cukier rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić i połączyć ze spirytusem. W szerokim słoiku (w naszym przypadku to słoik do kiszenia ogórków :-)), umieszczamy pomarańcze i zalewamy przygotowaną mieszanką. Pomarańcze powinny być przykryte w całości roztworem, słój szczelnie zakręcamy i pozostawiamy w ciemnym miejscu na co najmniej
Aromatyczne Podróżejuż mój ostatni w tym sezonie przepis na przetwory z ogórków. Znana i lubiana sałatka szwedzka czyli po prostu chrupiące plasterki idealne na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Przepisów oczywiście jest wiele a to moja zmodyfikowana nieco wersja bo jak już wiecie nie przepadam za bardzo octowymi przetworami. składniki: ok 2,5 kg średnich ogóków gruntowych(...)pokrojone ogórki tak aby były całe przykryte, odstawić na 3 godziny. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać. Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie do słoiczków włożyć osączone ogórki. Ogórki ułożyć w słoikach luźno
Monia miesza i gotujecukru 1 łyżka soli wykonanie: Ogórki myjemy, kroimy w plastry, staramy się aby były mniej więcej takiej samej grubości. Wkładam do garnka, zasypujemy cukrem i solą wlewamy ocet oraz olej i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc. Następnie odlewamy z nich zalewę i zagotowujemy ją. Plasterki ogórków wkładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 2 kg ogórków (tych takich "kłujących" ;) litr wody 1,5 szkl cukru szkl octu 2 czubate łyżki soli 2 łyżki miodu Ogórki ze skórką pokroić w plastry. Zalewę ugotować i zalać nią ogórki ułożone w słoikach. Pasteryzować do momentu zagotowania i zostawić słoiki w garku do wystudzenia. Bardzo smaczne. Polecam ;) Przepis znaleziony na stronie
Ukojenie Podniebienia