Efektowna, kolorowa sałatka warstwowa z filetów śledziowych w oleju oraz kilku składników: czerwonej cebuli, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych oraz buraczków ze słoika i majonezu to świetna przekąska dla amatorów ryb. Śledziowa sałatka ułożona warstwami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu. składniki na 6 porcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków(...)konserwowych 250 g buraczków ze słoika ( wiórków ) 5 jajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą
Smakowite Daniajuż w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru(...)szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem i solą(1 płaska łyżeczka na jeden słoik 0,9 litra). Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, zagotować, zalać ogórki i odstawić na noc. Następnego dnia zakręcić, przełożyć do garnka z wodą do ¾ wysokości i gotować na wolnym
Tradycyjna KuchniaMiałam ogromną ochotę na przygotowanie ogórków małosolnych kiedy moja mama obdarowała mnie kilogramami ogórków gruntowych. Ilość nie do przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem(...)czosnek, koper lub pokrojoną cytrynę. Tak wypełniony słój zalewam przygotowanym roztworem i odstawiam na dobę. Po pierwszej dobie wyciągam wszystkie plastry cytryny ze słoja a sam słoik zamykam i odstawiam, by ogórki dalej ulegały reakcji. Po pierwszej dobie ogórki już smakuję wyśmienicie, dlatego od tego momentu zaczynam ich spożywanie, by całkowicie się nie ukisiły. Po 3-4 dniach
Mango Papajakroimy w plasterki (ułatwiamy sobie pracę robotem). Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki i tak zostawiamy na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby ogórki dobrze przeszły roztworem. W tym czasie przygotowujemy słoiki, do każdego(...)nich wkładamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu. Na dno wrzucamy plasterki marchwi i po krążku cebuli. Wszystkie składniki z zalewy gotujemy. Ogórki odcedzamy nakładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut. SMACZNEGO
Lili w kuchnizimowe dni każdy przysmak zamknięty latem w słoiku jak znalazł. Dwa lata temu robiłam pikle w curry, teraz przyszedł czas na ogórki kanapkowe. SKŁADNIKI: 2 kg. ogórków ZALEWA: 3 szkl. wody 1,5 szkl. octu 2 szkl. cukru 1,5 łyżki gorczycy 1 płaska łyżka ziarnistego pieprzu 1 niepełna łyżka curry(...)łyżka przyprawy do grilla 3 płaskie łyżeczki soli 15 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe WYKONANIE: ogórki umyć, pokroić w plastry, wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku, mieszamy do rozpuszczenia cukru, gotujemy 5 min., ogórki wkładamy w słoiki, wlewamy gorącą zalewę, mocno zakręcamy, pasteryzujemy 7 min. od zagotowania
Kuchnia Beatyz wyraźnym posmakiem curry. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, obiadu lub na kanapkę. Przepis z bloga namiotle.pl po moich modyfikacjach. Składniki: (na 5 słoików po 450ml) 1,5 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 1/2 szklanki soli morskiej
Pyry na Gazsłoików. Dzisiaj proponuję pikle z ogórków na ostro. Składniki: Dowolna ilość ogórków ( takie jak do kiszenia ) Pieprz młotkowany z kolendrą Nasiona kolendry Zalewa: 1 ½ l wody 300 ml octu 5 łyżek cukru 1 ½ łyżki soli Wykonanie: Z podanych składników gotujemy zalewę. Ogórki obieramy, kroimy słupki ( ósemki ) i układamy pionowo w słoikach. Do każdego słoika wsypujemy ¼ łyżeczki pieprzu
Smaki Ewysoli - gorczyca - ziele angielskie - pieprz czarny, ziarnisty - listki laurowe - czosnek - olej Sposób wykonania: Oczyszczoną z nasion paprykę pokroić na średnie kawałki i sparzyć wrzątkiem. Układać ciasno w wyparzonych słoikach razem z ogórkami. Do każdego dodać po jednym ząbku czosnku. Ocet, wodę i przyprawy zagotować i ostudzić. Tak przygotowaną zalewą zalać warzywa. Do każdego słoika dodać ok. pół łyżeczki oleju
Qchnia po prostumojej mamy. Dlaczego warszawskie? Nie wiem, niestety nie ma notatki na temat pochodzenia tego przepisu, ale to nie ważne, ważne, że smaczne. Polecam! Ogórki warszawskie - 6 kg ogórków średniej wielkości -przyprawy na słoik: natka pietruszki, listki selera, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,1/2 łyżeczki nasion gorczycy, duży ząbek czosnku, średniej grubości krążek cebuli, kawałek marchwi, mała(...)zielonego kopru Zalewa: -5 l wody -3 szklanki octu -1 szklanka cukru -3 łyżki soli Zalewę zagotowujemy, dobrze mieszamy, żeby składniki się rozpuściły. Odstawiamy do wystudzenia. Do słoików wkładamy przyprawy, układamy ściśle ogórki, zalewamy zimną zalewą. Słoje zakręcamy, układamy w szerokim garnku do pasteryzacji. Uwaga: słoje muszą się tylko zagotować i natychmiast wyciągamy do wystygnięcia. Nie mogą się gotować
Kulinarne przemysleniaochotę na kolejne przetwory to zachęcam do wypróbowania ogórków po meksykańsku, doprawione zalewą z wędzona papryką, chili, czosnkiem i miodem są znakomite. Składniki na 3 litrowe słoiki: - 1 i 1/2 kg ogórków gruntowych - 30 dag cebuli - 3 łyżki soli - 1/2 główki czosnku Zalewa: - 1 i 1/2 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanka cukru - 2 łyżki miodu spadziowego(...)mieszamy z solą. Odstawiamy na 2-3 godziny żeby ogórki puściły sok, wytworzy się go tak dużo, że do zalewy nie dodajemy już wody. 2. Łączymy ze sobą składniki zalewy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Do ogórków wlewamy zalewę, mieszamy i nakładamy do słoików. Pasteryzujemy 15 minut
Apetyczna babeczkaKoperek opłukać. Posiekać. Wymieszać ogórki z koprem, nasionami kopru i solą (powinny być słone). Przełożyć do słoików, upychając łyżką, by nie robiły się pęcherze powietrza. Ogórki wkładać tylko do szyjki słoika. Zakręcić. Słoiki włożyć do miski na wszelki wypadek, gdyby przez kilka pierwszych dni z nich kipiało. Przechowuję w szafce w mieszkaniu, ale równie dobrze będą się miały
Weekendy w domu i ogrodziepuszka kukurydzy 3-4 duże ogórki kiszone 1 duża cebula 3-4 jajka na twardo 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 duży słoik majonezu 1 duży słoik ketchupu Wykonanie: Ogórki pokroić w dość drobną kostkę i odsączyć. Ryż ugotować na sypko i ostudzić. Cebulę drobno posiekać. Jajka pokroić w średnią kostkę. Tuńczyka odsączyć na sitku. W misce
Pociąg Do Kuchniogórki w octowej zalewie na zimę Są niezastąpionym dodatkiem, do wielu potraw, czy też składnikiem wielu sałatek. Nie mówiąc już o tym, że doskonale komponują się, z czymś mocniejszym. Skorzystajmy więc z okazji, że na straganach mamy teraz ogórków w bród, i zróbmy z nich zapasy na zimę. Składniki 2 kg ogórków 4 ząbki czosnku zalewa(...)ząbki czosnku, całość zalewamy wodą i octem. Następnie gotujemy przez dziesięć minut, odstawiamy do wystygnięcia i przeniknięcia smaków. Myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, zostawiając je w niej na dwie godziny. Wymoczone ogórki wkładamy do słoików, dokładając do każdego słoika, po ząbku czosnku. Z alewamy marynatą, uważając aby warzywa były w niej
Miód i pieprzogórki, to od razu przypomniały mi się te czasy :)Ogórki, gałązki kopru i liście chrzanu dokładnie umyłam. Czosnek obrałam, korzenie chrzanu oskrobałam i również opłukałam. Słoik i pokrywkę dokładnie wyparzyłam. Ogórki ciasno poukładałam w słoju, wrzuciłam ząbki czosnku, a na wierzch ułożyłam liście i korzenie chrzanu. Zagotowałam wodę z solą - na 1 litr wody daję lekko(...)czubatą łyżkę soli. Wodę odrobinę studzę prostym sposobem: daję jej 5 minut ;) i dopiero wtedy zalewam ogórki. Wody musi być tyle, żeby zakryć wszystko. Słoik zakręcam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni.Dobrze jest taki słoik postawić na talerzyku. Kiedy woda zacznie fermentować, może lekko "ulewać się" ze słoika.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPropozycja na ogórki konserwowe w troszkę innym wydaniu. Składniki Składniki na 2 słoiki o pojemności 1 l każdy 1,3 kg małych, twardych ogórków 150 g czerwonej cebuli 1 strąk czerwonej papryczki chili 1 szklanka octu 6 łyżek soli(...)kwiatostany kopru 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka cukru Przygotowanie Ogórki opłukałem. Wymieszałem 4 szklanki zimnej wody z 4 łyżkami soli, zalałem ogórki i odstawiłem na 12 godzin w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąłem ogórki, opłukałem i osuszyłem. Kwiatostany kopru umyłem i osuszyłem. Strąk papryczki chili naciąłem wzdłuż (usunąłem nasiona), posiekałem
R'n'G Kitchen