około 4 kg ogórków 6 szklanek cukru 4,5 szklanki octu 15 szklanek wody 30 łyżek oleju 3 łyżeczki papryki chili (ja dałam całą torebkę) ziele angielskie pieprz liść laurowy Wykonanie: Ogórki pociąć w słupki, posolić i poczekać aż zmiękną. Z podanych składników ugotować zalewę, którą należy zalać ogórki. Do każdego słoika można dodać ząbek czosnku. Pasteryzować
PychotkaaaOgórki są bardzo smaczne i chrupiące, dodatek warzyw sprawia że ogórki mają fajny smak i aromat. Składniki: 4-5 kilogramów ogórków gruntowych 4 marchewki 1 seler z nacią 2 pietruszki z nacią cebula koper- baldachim ziele angielskie listek laurowy Zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 4 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Ogórki dokładnie(...)kopru, kawałek cebuli, natkę selera i pietruszki, wsypujemy po pół łyżeczki gorczycy,3 ziarnka ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Układamy ogórki, pomiędzy ogórki wkładamy słupki warzyw. Składniki zalewy zagotowujemy, zalewamy nią ogórki poukładane w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 10 minut od momentu zagotowania
Bajeczna Kuchniazupę Składniki: - 2 kg ogórków - czosnek - korzeń chrzanu - koper - 3 litry wody - 6 płaskich łyżek soli Składniki na ok 20 słoików o pojemności 0,5l (słoików może wyjść mniej lub więcej w zależności od wielkości ogórków). Najlepsze do kiszenia są ogórki gruntowe, które są małych rozmiarów Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy łodygę kopru, ząbek czosnku przekrojony(...)ogórki pionowo i ciasno stroną połączoną z łodygą w dół. Na górę dajemy kolejny ząbek czosnku przekrojony na pół i kolejną łodygę kopru. Ogórki zalewamy gorącą wodą (wodę razem z solą zagotowujemy), zakręcamy słoiki, odwracamy do góry nogami i przykrywamy ściereczką. Gdy słoiki wystygną to je odwracamy i pozostawiamy na 2-5 dni w temperaturze pokojowej aby ruszył
Kuchenne Wariacjeniedużych ogórków gruntowych podobnej wielkości 1 duża cebula pokrojona w grube plastry 1 marchewka pokrojona w plasterki 1 - 2 papryczki chili pokrojone w plastry 8 szklanek wody 300 - 350 ml octu 10% 6 łyżek stołowych cukru 2-3 łyżki stołowe soli kamiennej (nie jodowanej) Przyprawy - proporcje na słoik o pojemności ok. 0.9 litr(...)godzin w zimnej wodzie (zwłaszcza, jeśli wcześniej leżały na słońcu), dokładnie umyć i osuszyć. Słoiki sparzyć wrzątkiem lub wyparzyć w piekarniku. Na dno każdego słoika włożyć po 1 plasterku cebuli, kilka plasterków marchewki, chili i imbiru oraz wsypać przyprawy w podanej wyżej ilości. Ogórki ułożyć ciasno w słoikach w pozycji pionowej, a na górze położyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRobię przetwory, w tym i ogórki w różnej postaci i smaku.Dziś was zapraszam na ogórki kanapkowe.Kolor i smak niezwykły.Nie powiem wam ile wyjdzie słoików bo nie wiem w jakich robicie. Ja miałam różne i po 250 ml i po 330 ml Składniki: ogórki gruntowe 1.1/2 kg woda 500 ml 1.1/2 szklanki cukru(...)Krok 1 Najpierw odmierzyłam składniki sypkie i wsypałam do garnka,a następnie płynne składniki woda i ocet. Krok 2 Zagotowałam składniki. Słoiki wyparzyłam. Krok 3 Ogórki umyłam poobcinałam końcówki i pokroiłam je nożem ząbkowanym jak widać na zdjęciu. Jakoś łatwiej mi się kroiło nim.Pokroiłam ogóreczki w paseczki , starałam się aby były takiej samej grubości
Różowa kuchniamarchewki konserwowej krojonej w paski1 puszka kukurydzy1 puszka ananasa4 jajka4 ogórki kiszone20 dag szynki z indyka1 mały pormajonezmusztardapieprzSposób przygotowania:1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę.2. Szynkę, ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę.3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku.4. Wszystkie składniki połączyć
Kuchnia domowa Anirazem ogórki kiszone duże proste SKŁADNIKI Na jeden słoik 800 mil potrzebujemy: -ogórki -3-4 ząbki czosnku -22 g soli nie jodowanej -1/2 łyżeczki gorczycy -2 liście laurowe -liść porzeczki,wiśni i dębu -kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu -kwiat kopru z kawałkiem łodygi -woda WYKONANIE 1.Słoiki i pokrywki dobrze umyć (wyparzyć). 2.Ogórki umyć
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.nadzieję, że znajdę więcej czasu na pisanie :) Tymczasem udało mi się zrobić zapasy ogórków kiszonych oraz nieco odmienione ogórki konserwowe w miodowej zalewie. Podobny przepis już na blogu jest, w tym odrobinę więcej miodu, więc to coś dla smakoszy :) Zapraszam! Składniki: 2 kg drobnych ogórków Zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 12 łyżek cukru(...)łyżki miodu 2 łyżki oleju Dodatkowo do słoików: gałązka kopru kawałek chrzanu ząbek czosnku kilka plastrów marchewki liść laurowy 4-5 kulek ziela angielskiego Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć. 2. Przygotować słoiki, umyć, sparzyć, do środka włożyć gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, kilka plastrów marchewki, liść laurowy i 4-5 kulek ziela angielskiego. Włożyć ogórki. 3. Zalewę
Kuchnia domowa Aniwody - 1 płaska łyżka soli) na to talerzyk i ciężki kamień.słoikiOgórki na zimę robię dokładnie tak jak te letnie. Do słoika 1 l wkładam trochę kopru, czosnek, chrzan,pionowo ogórki , ewentualnie uzupełniam małymi ogórkami na wierzchu, znowu koper chrzan i czosnek , zalewam gorącą zalewą(...)niezbyt mocno zakręcam Po 2 dniach gdy ogórki już tak nie buzują i płyn się nie wylewa - dokręcam zakrętki. Nie pasteryzuję . Na 1 słoik wchodzi mniej więcej 0,5 kg drobnych ogórków
Stare Garyobtoczyć w tartej bułce albo nie i usmażyć (na oleju kokosowym oczywiście) , no i jeszcze surówka, czyli wyciągamy kapustę kiszoną ze słoika od mamy, do drugiej miski ogórki kiszone z drugiego słoika od mamy, do tego pomidory, czerwona papryka, trochę sałaty i pół godziny po powrocie ze spaceru można JEŚĆ. Taki trudny ten weganizm, faktycznie ;) Jeśli potrzebujecie więcej inspiracji
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEEfektowna, kolorowa sałatka warstwowa z filetów śledziowych w oleju oraz kilku składników: czerwonej cebuli, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych oraz buraczków ze słoika i majonezu to świetna przekąska dla amatorów ryb. Śledziowa sałatka ułożona warstwami będzie idealnym uzupełnieniem świątecznego stołu. składniki na 6 porcji 4-5 płatów śledziowych w oleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków(...)konserwowych 250 g buraczków ze słoika ( wiórków ) 5 jajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy czarnym pieprzem. Ogórki konserwowe kroimy w małą
Smakowite Daniajuż w occie, kiszone, małosolne... więc pora na musztardowe. Uwielbiam! Składniki: 3 kg małych ogórków 2 cebule 1 płaska łyżeczka soli na jeden słoik 1 baldach kopru Składniki na zalewę: 5 szklanek wody 1 szklanka cukru(...)szklanka octu 5 łyżek musztardy Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić. Ogórki umyć i włożyć do przygotowanych słoików wraz z cebulą, koprem i solą(1 płaska łyżeczka na jeden słoik 0,9 litra). Wszystkie składniki na zalewę wymieszać, zagotować, zalać ogórki i odstawić na noc. Następnego dnia zakręcić, przełożyć do garnka z wodą do ¾ wysokości i gotować na wolnym
Tradycyjna KuchniaMiałam ogromną ochotę na przygotowanie ogórków małosolnych kiedy moja mama obdarowała mnie kilogramami ogórków gruntowych. Ilość nie do przerobienia jak na dwie dłonie w kuchni, chwała Bogu obie prawe. Postanowiłam, że podkręcę trochę smak ogórków cytryną, którą umieściłam jedynie na dobę w słoiku z tymi przetworami. Małosolne wyszły bardzo smaczne, jedynie delikatnie pachną cytryną, co moim zdaniem(...)czosnek, koper lub pokrojoną cytrynę. Tak wypełniony słój zalewam przygotowanym roztworem i odstawiam na dobę. Po pierwszej dobie wyciągam wszystkie plastry cytryny ze słoja a sam słoik zamykam i odstawiam, by ogórki dalej ulegały reakcji. Po pierwszej dobie ogórki już smakuję wyśmienicie, dlatego od tego momentu zaczynam ich spożywanie, by całkowicie się nie ukisiły. Po 3-4 dniach
Mango Papajakroimy w plasterki (ułatwiamy sobie pracę robotem). Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki i tak zostawiamy na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby ogórki dobrze przeszły roztworem. W tym czasie przygotowujemy słoiki, do każdego(...)nich wkładamy po 1/2 łyżeczki gorczycy, 2 ziarnka ziela angielskiego, 2 ziarnka pieprzu. Na dno wrzucamy plasterki marchwi i po krążku cebuli. Wszystkie składniki z zalewy gotujemy. Ogórki odcedzamy nakładamy do słoików zalewamy gorącą zalewą i zamykamy słoiki. Pasteryzujemy 10 minut. SMACZNEGO
Lili w kuchnizimowe dni każdy przysmak zamknięty latem w słoiku jak znalazł. Dwa lata temu robiłam pikle w curry, teraz przyszedł czas na ogórki kanapkowe. SKŁADNIKI: 2 kg. ogórków ZALEWA: 3 szkl. wody 1,5 szkl. octu 2 szkl. cukru 1,5 łyżki gorczycy 1 płaska łyżka ziarnistego pieprzu 1 niepełna łyżka curry(...)łyżka przyprawy do grilla 3 płaskie łyżeczki soli 15 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe WYKONANIE: ogórki umyć, pokroić w plastry, wszystkie składniki zalewy łączymy w garnku, mieszamy do rozpuszczenia cukru, gotujemy 5 min., ogórki wkładamy w słoiki, wlewamy gorącą zalewę, mocno zakręcamy, pasteryzujemy 7 min. od zagotowania
Kuchnia Beaty