ogorki do sloikow - 1002 przepisów (strona:15/67)

Ogórki z kolendrą 273

Selera tarkujemy na grubych oczkach. Warzywa mieszamy, zalewamy solanką i pozostawiamy na 2 godziny. Odcedzamy i przekładamy do słoików.    Składniki zalewy octowej gotujemy i studzimy. Zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.                                            Smacznego

Maminek kulinarny
Ogórki kanapkowe 1246

pieprzu 10 kulek ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy Ale-raj 1 płaska łyżka soli  Przygotowanie: Ogórki umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plasterki. Ułożyć ciasno ogórki w słoikach.Wodę z wszystkimi przyprawami i cukrem zagotować, wlać ocet i gotować jeszcze 5 minut pod przykryciem. Gorącą zalewę przecedzić i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić. Duży garnek wyłożyć(...)dnie ściereczką włożyć słoiki i zalać wodą do 2/3 wysokości. Pod przykryciem zagotować i pasteryzować około 5-7 minut

Ala piecze i gotuje
Ogórki małosolne 208

mojprzepisna.pl | Ogórki małosolne Powoli zaczyna się sezon ogórkowy … więc polecam ogórki małosolne. Są pyszne, chrupiące i szybko znikają. Inspiracja Składniki na 4 litrowe słoiki 2 kg ogórków gruntowych 2 litry wody 70 gr soli morskiej 4 kwiatostany kopru z łodygami 4 kawałki chrzanu z liśćmi główka młodego czosnku Ogórki umyć, z dwóch stron poucinać piętki(...)ściśle powkładać do słoików, (do każdego zmieści się mniej więcej 12 ogórków), wcisnąć koperek z łodygami, liść chrzanu wraz z korzeniem, czosnek obrany, łupiny z czosnku. Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać sól. Wrzątkiem zaleć ogórki. Szczelnie zamknąć. Po 3 dniach są gotowe. Smacznego! Ogórki małosolne Ogórki małosolne Ogórki małosolne

moj przepis na
Ogórki w zalewie keczupowej 131

Składniki ogórki gruntowe, 3 kg ocet, 250ml keczup, 300g woda, 1l cukier, 1 i 1/2 szkl sól, 2 łyżki liść laurowy, 5-6 szt Przygotowanie Ogórki myjemy, kroimy w ćwiartki lub w plastry i układamy w słoikach. Do garnka wlewamy wodę oraz ocet, dodajemy sól, keczup, cukier oraz liście laurowe. Całość zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną zalewą(...)zalewamy ogórki. Zakręcamy słoiki, pasteryzujemy przez około 8 minut. Gotowe do jedzenia po około 3 tygodniach

Gotowanie moimi oczami
Zupa ogórkowa 168

przepisu mojej mamy. Osobiście uwielbiam zupę ogórkową za jej kwaskowaty smak.  SKŁADNIKI (na duży garnek, porcja na 6 osób) ogórki kiszone z 1,5 litrowego słoika 800 ml wody z ogórków kiszonych 1 mały korzeń selera 1 średni korzeń pietruszki 3 marchewki 5-6 średnich ziemniaków 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego około 120 ml śmietany(...)udko z kurczaka jeżeli lubicie gęste zupy, to można zagęścić 1 kopiastą łyżką mąki pszennej WYKONANIE Ogórki lekko obrać z twardszej, wierzchniej warstwy i zetrzeć do garnka na tarce o dużych oczkach. Zalać starte ogórki kwaśną wodą ze słoika i gotować do miękkości. Do osobnego garnka dodać obrane korzenie selera i pietruszki, marchewki pokrojone w krążki, pokrojone

Passions hobbies life
Ogórki kanapkowe 4763

wzdłuż w plastry. Plastry nałożyła do słoików. Wodę z cukrem i przyprawami zagotowała, po czym dodała ocet i gotowała wszystko 5 min. Zalewę przecedziła i zalała nią ogórki w słoikach. Słoiki pasteryzowała od zagotowania wody 10 min. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Pikle pomorskie 312

ogórki gruntowe 1 łyżka soli 1 duża marchewka 12 ząbków czosnku kawałek chrzanu suchy koper 12 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych 1 łyżeczka białej gorczycy 1 papryka (można pominąć) Zalewa: 6 szklanek przegotowanej wody 1,5 szklanki octu 1 szklanka cukru 1 łyżka soli Ogórki obieramy, przecinamy wzdłuż na pół i łyżeczką usuwamy ziarna. Połówki ogórków(...)wyparzonych słoików wkładamy koper, po 2 ząbki czosnku, chrzan, po 2 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy i odrobinę gorczycy. Ogórki układamy w słoiku pionowo – w każdym słoiku powinno znaleźć się 8 połówek ogórka. Dokładamy marchewkę i paprykę. Przygotowanie zalewy: Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem. Zalewę wlewamy do słoików i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy

Trzeci talerz
Ogórki marynowane z dodatkiem wina 177

Składniki: - ogórki średniej wielkości -kilka gałązek świeżego kopru -kilka gałązek natki pietruszki - gałązki świeżego lub suszony rozmaryn Solanka: Na 1 l wody - łyżka soli Umyte ogórki zalewamy solanką na ok 12 godzin. Po tym czasie ogórki wyjmujemy, wycieramy do sucha i układamy w słoikach, przekładając gałązkami kopru(...)łyżeczki na słoik o pojemności 2 l.  Zalewa: -szklanka octu 10% -szklanka białego wytrawnego wina -4 szklanki wody -3 łyżeczki soli -1/2 szklanki cukru -łyżeczka ziaren pieprzu lub gorczycy -dwa liście laurowe  -duża cebula pokrojona w plastry Zagotowujemy wszystkie składniki. Gorącą zalewą wypełniamy słoikiogórkami. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne

Kulinarne przemyslenia
Szybka sałata do grilla 271

Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 ogórki 1 słoik papryki konserwowej sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Sałatę pokroić, ogórki obrać i pokroić w plasterki, paprykę pokroić w kostkę (nie odciskać). Wszystkie składniki … Czytaj dalej Szybka sałata do grilla

czarrna od kuchni
Ogórki z keczupem do słoików na zimę 165

Dziś przepis na pyszne ogórki do słoików w zalewie keczupowej. Bardzo proste i szybkie do wykonania więc zachęcam do spróbowania. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Ogórki konserwowe z chili 161

Warto mieć więc w zapasie, tak na wszelki wypadek, taki słoiczek (albo dziesięć) pikantnych ogórków. Chętni na nie zawsze się znajdą.       Potrzebujemy: 2 słoiki litrowe 1,5 kg ogórków 1,5 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 0,5 szklanki wody 200 g cukru Dodatki na każdy słoik: 1 łyżeczka ziaren gorczycy(...)Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wkładamy do miski, wsypujemy sól i mieszamy. Zostawiamy na noc. Dodajemy mielone chili, zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na kilka godzin. Do słoików wkładamy gorczycę, przekrojony ząbek czosnku i ogórki wraz z zalewą. Na wierzch wlewamy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Studzimy do góry dnem. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Ogórki w musztardzie 173

Polecam! Składniki: 2 kg ogórków 18 ziaren ziela angielskie 6 liść laurowy 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2.5 łyżki soli 6 łyżek musztardy Wykonanie: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać musztardę, cukier, sól. Zalewę zagotować, wystudzić.  Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki.  Do słoika włożyć ogórki

magiczna kuchnia Kasi
Ogórki z musztardą 185

obieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części. Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy

Atlas Smaków
Ogórki małosolne 192

Początek lata pachnie koprem, czosnkiem i ogórkami małosolnymi. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru korzeń chrzanu sól Wykonanie: Do słoika wkładamy ogórki, kilka obranych ząbków czosnku, gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu. Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: na litr wody 1 czubata łyżka soli. Smacznego

Smak mojego domu
Ogórki małosolne 291

mierze sezonową dostępność ogórków gruntowych i je w ten sposób przygotować. Warto przy tym pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, wybierzmy zdrowe ogórki dobrej jakości, przynajmniej na tyle na ile jesteśmy w stanie to ocenić podczas zakupów. Ogórki nie mogą nosić śladów psucia się i powinny być twarde i jędrne. Jeśli naciśnięte ogórki „zapadają się”, może(...)ostateczności można je jednak umieścić na pewien czas w lodówce. Ogórki małosolne 2016-07-07 13:25:27 Sprawdzony przepis na tradycyjne ogórki małosolne w wersji z dużą ilością dodatków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 1 kg ogórków / 1 litr zalewy) 1kg średniej wielkości ogórków gruntowych 75g świeżego korzenia chrzanu pęczek kopru – kilka baldachów i łodyg

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania