Dziś przepis na pyszne ogórki do słoików w zalewie keczupowej. Bardzo proste i szybkie do wykonania więc zachęcam do spróbowania. Czytaj więcej
Pychotkaaagadu gadu, a nie o ciastkach tylko o kwaszonych ogórkach zaczelismy. Tak więc po kozacku, do dzieła. SKŁADNIKI na zalewę: 4 szklanki wody 1 szklanka octu niepełna szklanka cukru 3 łyżki soli kamiennej, niejodowanej 5 łyżek musztardy Składniki na 6 słoików (0,7-0,9 litra) 4-6 łyżeczek ziaren gorczycy 12-16 ziaren ziela angielskiego 6 listków laurowych(...)małe ogórki (ile się zmieści) Wykonanie: 1. Na dno wyparzonych słoików (łącznie z zakrętkami), włóż po części: kopru, marchewki, papryki, czosnku, ziela angielskiego i gorczycy. 2. W garnku gotuj przez 5 minut zalewę z wody, octu, cukru, soli i musztardy. 3. Do czystych słoików powkładaj ciasno ogórki i zalej je gorącą zalewą. 4. Natychmiast zakręć słoiki, odstaw
Sztuka gotowania w/g SamiryWarto mieć więc w zapasie, tak na wszelki wypadek, taki słoiczek (albo dziesięć) pikantnych ogórków. Chętni na nie zawsze się znajdą. Potrzebujemy: 2 słoiki litrowe 1,5 kg ogórków 1,5 łyżki soli Zalewa: 1 szklanka octu spirytusowego 10% 0,5 szklanki wody 200 g cukru Dodatki na każdy słoik: 1 łyżeczka ziaren gorczycy(...)Kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wkładamy do miski, wsypujemy sól i mieszamy. Zostawiamy na noc. Dodajemy mielone chili, zalewamy zagotowaną zalewą i odstawiamy na kilka godzin. Do słoików wkładamy gorczycę, przekrojony ząbek czosnku i ogórki wraz z zalewą. Na wierzch wlewamy łyżkę oleju, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w 90 stopniach. Studzimy do góry dnem. Smacznego
Marder&Marder ManufacturePolecam! Składniki: 2 kg ogórków 18 ziaren ziela angielskie 6 liść laurowy 4 szklanki wody 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 2.5 łyżki soli 6 łyżek musztardy Wykonanie: Do garnka wlać wodę, ocet, dodać musztardę, cukier, sól. Zalewę zagotować, wystudzić. Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na ćwiartki. Do słoika włożyć ogórki
magiczna kuchnia Kasiobieramy. Z większych ogórków usuwamy pestki. Przekrawamy wzdłuż na cztery części. Do każdego słoika wrzucamy dwa liście laurowe, trzy kulki ziela angielskiego i szczyptę gorczycy. Do garnka wlewamy ocet i dodajemy cukier, zagotowujemy. Po ostygnięciu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Słoiki wypełniamy ogórkami "na stojąco" i uzupełniamy zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy
Atlas SmakówPoczątek lata pachnie koprem, czosnkiem i ogórkami małosolnymi. Składniki: małe ogórki gruntowe czosnek gałązki kopru korzeń chrzanu sól Wykonanie: Do słoika wkładamy ogórki, kilka obranych ząbków czosnku, gałązki kopru, obrany korzeń chrzanu. Całość zalewamy gorącą osoloną wodą: na litr wody 1 czubata łyżka soli. Smacznego
Smak mojego domumierze sezonową dostępność ogórków gruntowych i je w ten sposób przygotować. Warto przy tym pamiętać o kilku rzeczach. Po pierwsze, wybierzmy zdrowe ogórki dobrej jakości, przynajmniej na tyle na ile jesteśmy w stanie to ocenić podczas zakupów. Ogórki nie mogą nosić śladów psucia się i powinny być twarde i jędrne. Jeśli naciśnięte ogórki „zapadają się”, może(...)ostateczności można je jednak umieścić na pewien czas w lodówce. Ogórki małosolne 2016-07-07 13:25:27 Sprawdzony przepis na tradycyjne ogórki małosolne w wersji z dużą ilością dodatków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 1 kg ogórków / 1 litr zalewy) 1kg średniej wielkości ogórków gruntowych 75g świeżego korzenia chrzanu pęczek kopru – kilka baldachów i łodyg
Kulinarna Pokusamoich ulubionych ogóreczków. Przepis mam od mojej mamy ;) Zachęcam do wykonania. Składniki: 4kg małych ogórków 4 duże papryki 0,5kg cebuli 9 szklanek wody szklanka soli 4 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2,5 szklanki cukru gorczyca liście laurowe, ziele angielskie Ogórki kroimy na 2-3cm kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę. Wodę(...)zalewamy wodą z solą. Odstawiamy na 3-4 godziny. Odlewamy nadmiar wody, a sałatkę nakładamy do słoików. Do każdego słoika wsypujemy trochę gorczycy, kilka kulek ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Z wody, octu i cukru gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut. Sałatkę można jeść już po 2-3 dniach ;) Życzę
Czerwona PorzeczkaOgórki tzatzyki – zimowe przetwory Kiedy trafia się gorzki ogórek , to trzeba sobie z nim poradzić . Genialnym sposobem , jednym z kilku które znam , jest np. wrzucenie go do słoika jako tzatzyki. Ten wyrób jest świetny , kiedy zima w sklepach tylko sztucznie pędzone ogórasy , a dodatkowo oszczędza nasz cenny jak zawsze czas. Wystarczy tylko odkręcić pokrywkę , zlać sok i dodać(...)miski . Koperek siekamy , dodajemy do ogórków. Czosnek obieramy i wyciskamy praską , dokładając do ogórków razem z pulpą pozostałą po wyciśnięciu . Solimy , wsypujemy cukier , mieszamy . Ogórki przekładamy do czystych słoików lekko dociskając , zalewamy sokiem ,który został w misce – jest on najcenniejszy . Zakręcamy , pasteryzujemy wkładając do garnka z wodą i doprowadzając do wrzenia . Od zagotowania trzymamy tylko
Ogrodnik w podróżymałych ogórków myjemy i osuszamy. Papryczkę kroimy w cieniutkie paseczki.Do każdego słoika dorzucamy 3-4 paseczki. Ogórki układamy ciasno w słoikach, zalewamy zalewą i zakręcamy. Wstawiamy do garnka z wodą i od momentu wrzenia gotujemy 10 minut.Ogóreczki gotowe. W tej samej zalewie możemy zamarynować papryczki pepperoni.Smacznego
Maminek kulinarnyplasterki. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W dużym słoiku układamy buraki, dodajemy przyprawy i zalewamy letnią wodą, tak aby wszystkie buraki były pod wodą, dodajemy sok z ogórków. Przykrywamy słoik ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4-5 dni. Po tym czasie zakwas przecedzamy przez gazę i przelewamy do butelek. Zamykamy. Przechowujemy w lodówce do 2 tygodni
Smakowity Blog Kulinarnyroku mój autorski przepis na Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów,marynata z olejem z papryki4 ogórki konserwowe(...)Śledzie kroimy w kostkę i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z marynowanych warzyw, ogórki konserwowe, oraz kolorową paprykę marynowaną kroimy w kostkę, Śledzie i warzywa: paprykę i ogórki układamy w słoikach warstwami, ostatnia warstwą ma być mieszanka warzywna. Kiedy słoik będzie prawie pełny, zalewamy zawartość zalewą octowo-oliwną z papryki. Słoiki zamykamy i odstawiamy do lodówki. Na drugi dzień
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli, Ponadto: ok. 2.5kg ogórków, koper, kawałek korzenia chrzanu (na jeden słoik), czosnek, ziele angielskie (2 ziarenka na słoik), liście laurowe ( 1 listek na słoik ), pieprz czarny w ziarnach ( 2 ziarnka na słoik), gorczyca ( po kilka ziarenek na słoik). Przygotowanie: Składniki na zalewę zagotować. Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w paski(...)chrzanu, ząbek czosnku, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 ziarenka pieprzu prawdziwego, parę ziarenek gorczycy i wkładać pionowo ogórki (ogórki ciasno włożyć). Ogórki zalać zalewą i mocno zakręcić słoik. Słoiki włożyć do garnka (spód garnka wyścielić ściereczką), zalać do 3/4 wysokości słoika wody, zagotować i 5 minut jeszcze pasteryzować. Słoiki ostrożnie wyciągać, ustawiać nakrętką
W kuchni u Monikiogórki naprawdę ze sprawdzonego źródła, aby nie były zbyt dużo nawożone. Składniki: ogórki koper chrzan czosnek sól kamienna niejodowana wrząca woda liść dębu WYKONANIE We wrzątku rozpuszczamy sól (na jeden litr wody przypada jedna łyżka stołowa soli). Następnie odstawiamy naszą solankę do ostudzenia. Słoiki wyparzamy(...)każdego wkładamy garść kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu (około 3 cm), liść dębu. Następnie wkładamy ogórki, układamy dość ciasno. Zalewamy przygotowaną solanką tak, aby całkowicie przykrywała ogórki. Zakręcamy słoiki i odstawiamy do chłodnego miejsca, aby powoli kisły. Smacznego
tojestpyszne.blogspot.comDomowe Kiszone Ogórki Sprawdzony przepis i to przez wiele lat. Składniki: Ogórki gruntowe Koper czosnek sól woda Wykonanie: Moczone w wodzie przez noc ogórki myjemy. Na dnie słoików dajemy koper i pokrojony w plastry czosnek, wszystko wedle uznania, bo nie ma sprawdzonej ilości jak dla mnie co do dokładnych proporcji. Ja lubię gdy jest dużo czosnku(...)można przyjąć 1,5 - 2 ząbków czosnku na litrowy słoik. Zalewę robimy poprzez dodanie łyżki stołowej soli na litr wody. Zagotowujemy i letnią zalewą zalewamy słoiki i zakręcamy. Ogórki szybko się kiszą i jest to jeden z najprostszych przepisów na ogórki kiszone jaki znam
W Moim Magicznym Domu