Zachciało mi się zupy ogórkowej i zupa ogórkowa jest ! Z ogórków kiszonych tego sezonu. Składniki -półtora litra rosołu albo wywaru warzywnego -litrowy słoik kiszonych ogórków -kilka ziemniaków -włoszczyzna -szklanka śmietany 18% -pęczek koperku -sól -pieprz - u mnie pieprz ziołowy SKWORCU -łyżka masła opcjonalnie lub oliwa z oliwek Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać rosół lub wywar
Z Kuchni Do Kuchniszklanki cukru5 łyżek soliDo każdego słoika wkładamy:kawałek korzenia chrzanu liść laurowykilka ziarenek ziela angielskiegogorczycaząbek czosnkuplasterek cebulikilka plasterków marchewkikoperSposób przygotowania:1. Zalewę zagotowujemy i studzimy.2. Ogórki dokładnie myjemy.3. Do wyparzonych słoików wkładamy składniki wymienione powyżej oraz ogórki. Zalewamy chłodną lub zimną zalewą, zakręcamy.4. Słoiki pasteryzujemy 10-15 minut od zagotowania. Z podanej porcji wyszło mi 13 słoików
Kuchnia domowa Aniopakowania wydobył się niesamowity aromat gorczycy,kopru,czosnku. Składniki: przyprawa do konserwowania ogórków Marsyl ocet 10 % ogórki niewielkiego rozmiaru sól cukier Sposób przygotowania: Słoiki należy dokładnie umyć i wyparzyć. Ogórki, które będziemy konserwować muszą być zdrowe, czyste i najlepiej małe. Układamy je ciasno w pozycji pionowej. Na litrowy słoik dajemy 1 łyżkę przyprawy i zalewę(...)Słoje wypełnić gorącą zalewą, zwracając uwagę by ogórki były całkowicie zalane wodą. ( UWAGA. W słoikach powinna zostać pusta przestrzeń około 1 - 2 cm od nakrętki) ) Słoiki zamknąć szczelnie i postawić je do góry dnem. Odstawić po wystudzeniu w chłodne miejsce. Zdaniem producenta ogórki będą gotowe po ok.2-3 tygodniach od zakonserwowania. Po 3 tygodniach stwierdzam,że ogórki
Wielki apetytKiszone ogórki. Coś, bez czego tradycyjny polski dom obejść się nie może. No dobra, my może tradycyjnego polskiego domu nie stanowimy, ale i tak chcieliśmy mieć takie ogórki na blogu. Bo blog kulinarny bez kiszonych ogórków jest jak początkujący gitarzysta, który nie umie zagrać Stairways to heaven . Dla niewtajemniczonych: każdy początkujący szarpidrut uważający się za mistrza gitary(...)czarnej porzeczki i/lub liści dębu Słoiki i nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. W gorącej wodzie rozpuszczamy sól i zostawiamy prawie do całkowitego wystygnięcia. Do słoika wkładamy po 2 ząbki czosnku (nie musi być obrany), kawałek chrzanu, 2 liście dębu lub porzeczki, liść chrzanu i łodygę kopru. Następnie układamy w słoiku ciasno ogórki, a na wierzch dajemy jeszcze 2 ząbki
Marder&Marder Manufacturewychodzimy z tematu ogórków. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować mój przepis na ogórki małosolne. Idealne dla niecierpliwych - gotowe po 3 dniach! :) Na 3 litrowy słoik potrzebujemy: 2,5 kg ogórków (nie za dużych) 3-4 łyżki soli 6 ząbków czosnku korzeń chrzanu liście chrzanu pęczek kopru wrzątek Ogórki musimy dokładnie umyć, słoik wyparzyć oraz obrać i przekroić
Kolejny blog o gotowaniusię o przygotowanie zupy właśnie w ten sposób. Składniki: 2 ½ l wody Ok 25 gram mięsa do zupy 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek selera Ogórki kiszone ( słoik 1 l ) Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy(...)Marchewki ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Warzywa dodajemy do wywaru i gotujemy razem ok 15 minut. Ogórki również ścieramy na tej samej tarce co marchew. Dodajemy ostatnie do gotującej się zupy. Nigdy nie wylewamy zalewy ze słoika, posłuży nam ona do doprawienia zupy. Doprawioną zupę gotujemy jeszcze ok 15-20 minut. Podajemy z gęstą kwaśną śmietaną
Smaki Ewyszklanek wody-szczypta ziaren gorczycyZagotowujemy i studzimy.Seler kroimy w cienkie plastry.Paprykę w paski.Cebulę w piórka. Do słoików wrzucamy szczyptę gorczycy, po dwa plastry selera i po kilka pasków paprykii cebuli. W słoikach układamy ogórki wyjęte z solanki, uzupełniamy paprykę, selerem i cebuląa następnie zalewamy do pełna zalewą właściwą.Zakręcamy i wstawiamy do garnka(...)wodą, sięgającą do 3/4 wysokości słoików.Od momentu wrzenia wody w garnku, gotujemy 10 minut. Słoiki wyjmujemy i gotowe.Smacznego
Maminek kulinarnyOgórki są chrupiące a co najważniejsze dla mnie, mój mąż uważa, że są najlepsze na świecie. Właśnie teraz w moim ogrodzie rozpoczął się sezon na ogórki. Składniki: Ogórki ( dowolna ilość ) Koper Chrzan Czosnek Liście wiśni Liście czarnej porzeczki Sól ( najlepiej niejodowana ) Woda Wykonanie: O myciu nie ma co pisać, co trzeba umyć to każdy wie. Koper kroimy(...)obieramy i kroimy na kawałki – słupki ( grubości ok. ½ - 1 cm i długości 3 cm ). Do słoików na dno wkładamy 2 ząbki czosnku ( 4 połówki ) 4 kawałki chrzanu, koper ( tyle ile złapię palcami ), 2 liście wiśni i liść czarnej porzeczki. Następnie do słoików wkładamy ogórki ( białą częścią do góry ) tyle ile uda nam się zmieścić. Zalewamy solanką 1 ½ łyżki soli
Smaki Ewyogórków liście laurowe gorczyca ziele angielskie korzeń chrzanu czosnek kilka gałązek kopru wraz z baldachami Zalewa: 4 szklanki wody 1 szklanka octu 10% 1 szklanka cukru 3 łyżki soli mały słoiczek musztardy sarepskiej Sposób przygotowania: Umyte i obrane ogórki kroimy wzdłuż na 8 części jeśli są duże, na 6 jeśli mniejsze. Do wyparzonych słoików wkładamy na spód odrobinę(...)pół łyżeczki gorczycy (na każdy słoik), 3 ziarenka ziela angielskiego i po 2 liście laurowe. Z podanych składników gotujemy zalewę, studzimy, a następnie zalewamy ogórki tak, by były całkowicie przykryte. Gwinty słoików wycieramy do sucha, podobnie pokrywki. Zakręcamy i pasteryzujemy ok 5-10 minut, by nie doprowadzić do rozgotowania ogórków
Kuchnia w czekoladziegdyż pozostałe składniki wyrównują jej smak. Składniki: 6 jajek 300 g szynki konserwowej kukurydza konserwowa 6 ogórków konserwowych słoik selera konserwowego słoik papryki konserwowej puszka ananasa majonez szczypiorek Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Szynkę konserwową, ogórki, paprykę i ananasa - także kroimy w kosteczkę. Pamiętajmy aby wszystkie składniki dobrze odsączyć z zalew - nie chcemy
Taste TherapySkładniki ogórki, 2-3kg czosnek, 8 ząbków koper, 3 gałązki chrzan, 1 korzeń przyprawa do kiszenia, 1 opakowanie sól, 6 łyżek Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)zimnej wodzie. W garnku zagotowujemy 3 litry wody z solą. Studzimy, może być ciepłe. Układamy ogórki ciasno w słoiku, przekładając czosnkiem, koprem, chrzanem i przyprawą. Zalewamy przygotowaną wodą, szczelnie zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po tygodniu można ogórki odstawić do lodówki. Przepis jest na 3-litrowy słoik
Gotowanie moimi oczamiOstatnie słoiki z ogórkami które zaniosę do piwnicy na zimę, to te w pomidorach. Właśnie dzisiaj tym przepisem zakończyłam sezon ogórkowy.Wszystkie przepisy na ogóreczki mojego wykonanie znajdziecie w tym poście: MOJE SPOSOBY NA OGÓRKI Składniki: 2 kg ogórków 1 kg cebuli 1 kg marchwi zalewa: 1 szkl wody 1 szkl octu 2 szkl cukru(...)wlewamy wodę, dodajemy cukier, zagotowujemy, dodajemy marchew. Gotujemy 5 minut, po czym dokładamy cebulę. Po kolejnych 2 minutach dodajemy ogórki. Gotujemy 10 minut. Do dajemy ocet i przecier, dobrze mieszamy żeby przecier równo się rozprowadził. Gorące wkładamy do słoików, nie wekujemy
Z Majeczką w kuchnilitr 1 łyżka) Wykonanie: Ogórki i koper dokładnie myjemy. Z około 2 litra wody gorącej i 2 łyżek wody przygotowujemy zalewę, odstawiamy do wystygnięcia. W garnku lub słoiku układamy ogórki dodajemy czosnek i koper. Całość zalewamy naszą wodą z solą. Obciąrzamy talerzem i kamieniem. Po 2-3 dniach nasze ogórki małosolne są gotowe
magiczna kuchnia Kasizalewie, stanowią gotową sałatkę do obiadu i są miłą odmianą pospolitych ogórków konserwowych. Składniki: ogórki-wielkość ani kształt nie mają znaczenia, i tak zostaną pokrojone zalewa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli 1 szklanka cukru do słoika (na 1 słoik): 1-2 ząbki czosnku kilka ziaren pieprzu 2-3 ziela angielskie 3-4 krążki(...)chrzanu baldachim kopru z łodygą Sposób przygotowania: Ogórki umyć, obrać ze skórki, pokroić w talarki bądź też koreczki. Składniki zalewy zagotować. Lekko ostudzić. Przygotować czyste słoiki. Do słoików powkładać ściśle ogórki. Na wierzch powciskać wszystkie przyprawy. Zalać zalewą. Pozakręcać. Trzeba uważać, aby kanty słoika i zakrętka były suche, wówczas słoiki dobrze się pozamykają. Pasteryzować około
na moim stole...wykorzystanie ogórkowych zbiorów :) Składniki: - ogórki - po 2 plastry cebuli - po 1 listku selera - gorczyca zalewa - 1 litr wody - 1 szklanka octu - 1 i 1/2 szklanki cukru - 2 łyżeczki soli - 3 łyżeczki przyprawy curry Przygotowanie: Wszystkie składniki zalewy łączymy i zagotowujemy. Ogórki obieramy i kroimy w słupki. Do każdego słoika wkładamy ciasno ogórki oraz(...)plasterki cebuli, listek selera i kilka ziarenek gorczycy. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut
Zainspirowana w kuchni